(ուժը կորցրել է 23.03.2023 թվականից` 22.12.2022 թիվ 2011-Ն որոշում)
040.1925.030207
«ՎԱՎԵՐԱՑՆՈՒՄ ԵՄ»
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ
ՆԱԽԱԳԱՀ Ռ. ՔՈՉԱՐՅԱՆ
«3» փետրվարի 2007 թ.
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ
ՈՐՈՇՈՒՄ
21 դեկտեմբերի 2006 թվականի N 1925-Ն
ԿԱԹԻՆ, ԿԱԹՆԱՄԹԵՐՔԻՆ ԵՎ ԴՐԱՆՑ ԱՐՏԱԴՐՈՒԹՅԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԻ ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆԱԿԱՐԳԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ
(5-րդ մաս)
ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆԱԿԱՐԳ ԿԱԹԻՆ, ԿԱԹՆԱՄԹԵՐՔԻՆ ԵՎ ԴՐԱՆՑ ԱՐՏԱԴՐՈՒԹՅԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԻ
(5-րդ մաս)
Աղյուսակ N 36. Սփրեդի (յուղածոյի), հալած խառնուրդի ֆիզիկաքիմիական ցուցանիշները
._________________________________________________________________________.
|Մթերքի | Ցուցանիշի անվանումը, նորմը |
|անվանումը |_____________________________________________________________|
| |ընդհանուր|խոնավու|աղի |յուղա- |թթվայնու- |գերօք- |պահածոյաց-|
| |յուղի մեջ|թյան |զանգ-|յին |թյունը օK,|սիդային|նող |
| |կաթնային |զանգվա-|վածա-|ֆազում |ոչ ավելի |թիվը, |նյութերի |
| |յուղի |ծային |յին |լինոլա-| |յուղա- |պարունա- |
| |զանգվածա-|մասը, %|մասը,|թթվի | |յին |կությունը,|
| |յին մասը,| |% |զանգվա-| |ֆազում,|մգ/կգ, ոչ |
| |% | | |ծային | |մոլ |ավելի |
| | | | |մասը, | |0/կգ | |
| | | | |ոչ | |(պիտանի| |
| | | | |պակաս, | |ության | |
| | | | |% | |ժամկետի| |
| | | | | | |վեր- | |
| | | | | | |ջում), | |
| | | | | | |ոչ | |
| | | | | | |ավելի | |
|___________|_________|_______|_____|_______|__________|_______|__________|
|Սփրեդ | | | | | | |բենզոյական|
|(յուղածո), | | | | | | |թթու` 500,|
|այդ թվում` | | | | | | |սորբինա- |
|հալած | | | | | | |թթու` 100,|
|խառնուրդ`. | | | | | | |բենզոյական|
| | | | | | | |թթվի և |
|սփրեդ | |30,0- | | | | |սորբինա- |
|(յուղածո)` | |61,0 | | | | |թթվի կամ |
| | | | | | | |դրանց |
|սերուցքա- |50,0-95,0| |0-1,5|5,0 |2,5, սննդա|10,0 |աղերի |
|բուսական |15,0-49,9| | | |համային | |համատեղ |
|բուսա- | | | | |հավելում- | |օգտագործ- |
|սերուցքային| | | | |ներով | |ման |
| | | | | |յուղածո- | |դեպքում` |
| | | | | |ների | |1000 |
|հալած | |1,0-ից | | |համար` 3,5| |մգ/կգ-ից |
|խառնուրդ` | |ոչ | | | | |ոչ ավելի, |
| | |ավելի | | | | |այդ թվում`|
| | | | | | | |բենզոյական|
|սերուցքա- |50,0-95,0| | | | | |թթուն կամ |
|բուսական |15,0-49,9| | | | | |նատրիումի |
|բուսա- | | | | | | |բենզոատը` |
|սերուցքային| | | | | | |500 |
| | | | | | | |մգ/կգ-ից |
| | | | | | | |ոչ ավելի |
._________________________________________________________________________.
Աղյուսակ N 37. Պանրի նույնականացման ֆիզիկաքիմիական ցուցանիշները
._________________________________________________________________________.
|Մթերքի անվանումը | Զանգվածային մասը, % |
| |_______________________________________________________|
| |խոնավության |յուղազերծ |չոր նյութում| աղի |
| | |նյութում | յուղի | |
| | |խոնավության | | |
|_________________|____________|_____________|____________|_______________|
|Պանիր` չոր |2,0-10,0 | |4,0-40,0 |2,0-6,0 |
| | | |ներառյալ | |
|_________________|____________|51,0-ից պակաս|____________|_______________|
|Պանիր` գերպինդ |30,0-35,0 | | |1,0-3,0 |
| | | | |ներառյալ |
|_________________|____________|_____________|____________|_______________|
|Պանիր` պինդ |40,0-42,0 |49,0-56,0 | |0,5-2,5 |
| | |ներառյալ | |ներառյալ |
|_________________|____________|_____________| 1,0-60,0 |_______________|
|Պանիր` կիսապինդ |36,0-55,0 |54,0-69,0 | և ավելի |0,5-4,0 |
| | |ներառյալ | |ներառյալ |
|_________________|____________|_____________| |_______________|
|Պանիր` փափուկ, |30,0-80,0 |67,0-ից ավելի| |0,4-5,0 |
|այդ թվում` | | | |ներառյալ, |
|պանիր` թարմ, | | | |աղաջրային |
|պանիր` | | | |պանրի համար` |
|կաթնաշոռային | | | |5,0-7,0 |
| | | | |ներառյալ, թարմ |
| | | | |և կաթնաշոռային|
| | | | |պանրի համար` |
| | | | |0-5,0 |
._________________________________________________________________________.
Աղյուսակ N 38. Հալած պանրի նույնականացման ֆիզիկաքիմիական ցուցանիշները
._________________________________________________________________________.
|Մթերքի անվանումը | Զանգվածային մասը, % |
| |_______________________________________________________|
| |չոր նյութում|խոնավության |կերակրի աղի |սախարոզի (քաղցր|
| | յուղի | |(բացի քաղցր |պանիրների |
| | | |պանիրներից) |համար) |
|_________________|____________|____________|_____________|_______________|
|Պանիր` հալած, |51,0-ից |35,0-60,0 |0,5-4,0 |մինչև 30,0 |
|կտորներով |պակաս |ներառյալ |ներառյալ |ներառյալ |
|_________________|____________|____________|_____________|_______________|
|Պանիր` հալած, |մինչև 70,0 |35,0-67,0 |0,2-4,0 | |
|մածուկանման |ներառյալ |ներառյալ |ներառյալ | |
|_________________|____________|____________|_____________|_______________|
|Պանիր` հալած, |51,0-ից |3,0-7,0 |2,0-5,0 | |
|չոր |պակաս |ներառյալ |ներառյալ | |
._________________________________________________________________________.
80. Սույն տեխնիկական կանոնակարգի NN 37 և 38 աղյուսակներով սահմանված 36,0 տոկոսից ավելի յուղի զանգվածային մասով պանիրների մեջ սպիտակուցի զանգվածային մասը պետք է կազմի 16,0 տոկոսից ոչ պակաս:
Աղյուսակ N 39. Պաղպաղակի նույնականացման ֆիզիկաքիմիական ցուցանիշները
._________________________________________________________________________.
|Պաղպաղակի | Ցուցանիշի անվանումը |
|տեսակը |____________________________________________________________|
| | զանգվածային մասը |զանգվածային |թթվայ-|հարումը, % |
| | |մասը, %, ոչ |նութ- | |
| | |պակաս |յունը,| |
| |____________________________|____________|օT, ոչ| |
| | յուղի |ԿՉՅՄ |սախա- |չոր |ավելի | |
| |___________________| |րոզի |նյու-| | |
| | կաթնային|բուսական,| |կամ |թերի | | |
| | |կամ | |ընդհա-| | | |
| | |կաթնային | |նուր | | | |
| | |և | |շաքարի| | | |
| | |բուսական | | | | | |
|____________|_________|_________|________|______|_____|______|___________|
|Պլոմբիր |12,0-20,0| - |7,0-10,0|14,0 |36,0 |21,0 |40,0-130,0 |
|____________|_________|_________|________|______|_____|______|___________|
|Սերուցքային | 8,0-10,0| - |7,0-11,0|14,0 |32,0 |22,0 |40,0-110,0 |
|____________|_________|_________|________|______|_____|______|___________|
|Կաթնային | 0-6,0 | - |7,0-11,5|14,5 |28,0 |23,0 |40,0-90,0 |
|____________|_________|_________|________|______|_____|______|___________|
|Կաթնաթթվային| 0-6,0 | - |7,0-11,5|17,0 |28,0 |90,0 |40,0-90,0 |
|____________|_________|_________|________|______|_____|______|___________|
|Բուսական | - |6,0-12,0 |7,0-11,0|14,0 |30,0 |22,0 |40,0-110,0 |
|յուղով | | | | | | | |
._________________________________________________________________________.
81. Սույն տեխնիկական կանոնակարգի N 39 աղյուսակով սահմանված ԿՉՅՄ նվազագույն զանգվածային մասը (7,0 տոկոս) սահմանված է պաղպաղակից չանջատվող կամ պաղպաղակի հետ միասնական զանգված կազմող սննդահամային մթերքով պաղպաղակի համար: Կրեմ բրյուլե, շոկոլադային, ձվային, ձվասպիտակուցային, ձվադեղնուցային սննդահամային մթերքով պաղպաղակի թթվայնությունը պետք է լինի`
պլոմբիրի համար` 24 օT-ից ոչ ավելի,
սերուցքայինի համար` 25 օT-ից ոչ ավելի,
կաթնայինի համար` 26 օT-ից ոչ ավելի:
82. Սույն տեխնիկական կանոնակարգի N 39 աղյուսակով սահմանված կաթնաթթվային պաղպաղակի մեջ կաթնաթթվային մանրէների պարունակության մակարդակը պետք է լինի 1.10(6) ԳԱՄ-ից ոչ պակաս:
83. Շաքարապատված և գեղազարդված արտադրատեսակների նույնականացման ժամանակ մթերքի նույնականացման ցուցանիշներում շաքարաշերտի և գեղազարդող մթերքի ցուցանիշները չպետք է հաշվի առնել:
84. Հարստացված կաթնամթերքի նույնականացման ժամանակ պետք է որոշել մթերքի մեջ ավելացված անփոխարինելի սննդանյութերի պարունակության մակարդակի համապատասխանությունը պիտակի վրայի տեղեկատվությանը:
Վաղ հասակի երեխաների սնման համար նախատեսված կաթնամթերքի
նույնականացման ցուցանիշները
85. Վաղ հասակի երեխաների սնման համար նախատեսված կոնկրետ տեսակի կաթնամթերքի նույնականացման ֆիզիկաքիմիական ցուցանիշները պետք է նախատեսված լինեն ստանդարտացման նորմատիվ փաստաթղթերով` հաշվի առնելով սույն տեխնիկական կանոնակարգի NN 40, 41 և 42 աղյուսակներով սահմանված ցուցանիշները:
Աղյուսակ N 40. Հարմարեցված խառնուրդի նույնականացման ֆիզիկաքիմիական ցուցանիշները (100 գ պատրաստի մթերքի համար)
.________________________________________________________________________.
| Ցուցանիշները |Թույլատրելի մակարդակները|
| |________________________|
| |նորմավորվող| մակնշվող |
|_______________________________________________|___________|____________|
|Սպիտակուց, գ |1,2 - 2,0 | + |
|_______________________________________________|___________|____________|
|Կաթնային շիճուկի սպիտակուցներ, %, սպիտակուցի |50,0 - 60,0| + |
|ընդհանուր քանակությունից | | |
|_______________________________________________|___________|____________|
|Կազեին, %, սպիտակուցի ընդհանուր քանակությունից |40,0-50,0 | + |
|_______________________________________________|___________|____________|
|Տաուրին, մգ |4,0-5,0 | + |
|_______________________________________________|___________|____________|
|Էներգիական արժեքը, կկալ |2,0-3,0 | + |
|_______________________________________________|___________|____________|
|Յուղ, գ |2,8-4,0 | + |
|_______________________________________________|___________|____________|
|Լինոլիաթթու, % ճարպաթթուների ընդհանուր քանակի |14,0-20,0 | + |
|_______________________________________________|___________|____________|
|Լինոլիաթթու, գ |0,4-0,8 | - |
|_______________________________________________|___________|____________|
|Ածխաջրեր, գ |6,5-8,0 | + |
|_______________________________________________|___________|____________|
|Լակտոզ, %, ոչ պակաս |70,0 | - |
.________________________________________________________________________.
86. Սույն տեխնիկական կանոնակարգի N 40 աղյուսակով սահմանված սպիտակուցի նվազագույն նորմը (1,2 գ) թույլատրվում է հարմարեցված խառնուրդի սպիտակուցների բաղադրությունը մայրական կաթի սպիտակուցների բաղադրությանն առավելագույն մոտեցումն ապահովելու պայմանով:
87. Չի թույլատրվում կիրառել քունջութի և բամբակի յուղ` մանկական սննդամթերքում յուղի պարունակության ավելացման նպատակով: Ընդհանուր յուղի մեջ տրանսիզոմերների պարունակությունը չպետք է գերազանցի 3 տոկոսը, իսկ միրիստինաթթվի և լաուրինաթթվի պարունակությունը` 20 տոկոսը:
Աղյուսակ N 41. Հաջորդող խառնուրդների նույնականացման ֆիզիկաքիմիական ցուցանիշները (100 գ պատրաստի մթերքի համար)
._______________________________________________________________________.
| Ցուցանիշները |Թույլատրելի մակարդակները|
| |________________________|
| |նորմավորվող| մակնշվող |
|______________________________________________|___________|____________|
|Սպիտակուց, գ |1,5-2,4 | + |
|______________________________________________|___________|____________|
|Էներգիական արժեքը, կկալ |52,0-82,0 | |
|______________________________________________|___________|____________|
|Յուղ, գ |2,5-4,0 | + |
|______________________________________________|___________|____________|
|Լինոլիաթթու, % ճարպաթթուների ընդհանուր քանակի |14,0-20,0 | + |
|______________________________________________|___________|____________|
|Լինոլիաթթու, գ |0,35-0,8 | - |
|______________________________________________|___________|____________|
|Ածխաջրեր, գ |6,0-9,0 | + |
._______________________________________________________________________.
Աղյուսակ N 42. Լրացուցիչ մանկական սննդի նույնականացման ֆիզիկաքիմիական ցուցանիշները (100 գ պատրաստի մթերքի համար)
.________________________________________________________________________.
| Ցուցանիշները |Թույլատրելի մակարդակները |
| |___________________________|
| |նորմավորվող | մակնշվող |
|____________________________________________|________________|__________|
| 1 | 2 | 3 |
|________________________________________________________________________|
|Մանրէազերծված կաթ (այդ թվում` վիտամինացված) |
|________________________________________________________________________|
|Սպիտակուց, գ |2,8-3,2 | + |
|____________________________________________|________________|__________|
|Յուղ, գ |2,5-4,0 | + |
|________________________________________________________________________|
|Հանքային նյութեր` |
|________________________________________________________________________|
|կալցիում, մգ |115-140 | |
|________________________________________________________________________|
|Հեղուկ կաթնաթթվային մթերք (այդ թվում` մրգահատապտղային լցոններով) |
|________________________________________________________________________|
|Սպիտակուց, գ |2,0-3,2 | + |
|____________________________________________|________________|__________|
|Յուղ, գ |2,5-4,0 | + |
|________________________________________________________________________|
|Հանքային նյութեր` |
|________________________________________________________________________|
|կալցիում, մգ |60-140 | + |
|____________________________________________|________________|__________|
|թթվայնություն, օT, ոչ ավելի |100 | - |
|________________________________________________________________________|
|Կաթնաշոռ և կաթնաշոռային մթերք (այդ թվում` մրգային կամ բանջարեղենային |
|լցոններով) |
|________________________________________________________________________|
|Սպիտակուց, գ |7,0-14,0 | + |
|____________________________________________|________________|__________|
|Յուղ, գ |0,5-10,0 | + |
|________________________________________________________________________|
|Հանքային նյութեր` |
|________________________________________________________________________|
|կալցիում, մգ |160-200 | + |
|____________________________________________|________________|__________|
|թթվայնություն, օT, ոչ ավելի |150 | - |
|________________________________________________________________________|
|Չոր կաթ (պատրաստի մթերք) |
|________________________________________________________________________|
|Սպիտակուց` կաթնային, գ |2,8-3,2 | + |
|____________________________________________|________________|__________|
|Յուղ, գ |2,5-4,0 | + |
|________________________________________________________________________|
|Հանքային նյութեր` |
|________________________________________________________________________|
|կալցիում, մգ |115-140 | - |
|________________________________________________________________________|
|Չոր և հեղուկ կաթնային ըմպելիքներ (պատրաստի մթերք) |
|________________________________________________________________________|
|Սպիտակուց, գ |2,0-5,2 | + |
|____________________________________________|________________|__________|
|Յուղ, գ |1,0-4,0 | + |
|________________________________________________________________________|
|Հանքային նյութեր` |
|________________________________________________________________________|
|կալցիում, մգ |105-240 | + |
|________________________________________________________________________|
|Կաթնային հիմքով չոր շիլաներ, եփման ենթակա |
|________________________________________________________________________|
|Խոնավություն, գ, ոչ ավելի |8,0 | + |
|____________________________________________|________________|__________|
|Սպիտակուց, գ |12,0-80,0 | + |
|____________________________________________|________________|__________|
|Յուղ, գ |10,0-18,0 | + |
|____________________________________________|________________|__________|
|Ածխաջրեր, գ, ոչ ավելի |60,0-70,0 | - |
|________________________________________________________________________|
|Արագ պատրաստվող կաթնային չոր շիլաներ |
|________________________________________________________________________|
|Սպիտակուց` |12,0-20,0 | + |
| գ |7 (անարատ կամ | |
| գ, ոչ պակաս |մասնակի | |
| |նոսրացված կովի | + |
| |կաթի մեջ եփման | |
| |ենթակա շիլայի | |
| |համար) | |
|____________________________________________|________________|__________|
|Յուղ` |10,0-18,0 | |
| գ |5,0 (25 %-ից | |
| գ, ոչ պակաս |պակաս | |
| |զանգվածային | |
| |մասով անարատ կաթ| |
| |պարունակող | |
| |շիլաների համար` | + |
| |վերականգնված | |
| |շիլայի մեջ | |
| |սերուցքային կամ | |
| |բուսական յուղի | |
| |ավելացման | |
| |պայմանով) 0,5 | |
| |(յուղազերծ կաթով| |
| |շիլաների համար` | |
| |դրանք անարատ | |
| |կաթով | |
| |վերականգնման կամ| |
| |վերականգնված | |
| |շիլայի մեջ | |
| |սերուցքային կամ | |
| |բուսական յուղի | |
| |ավելացման | |
| |պայմանով) | |
|____________________________________________|________________|__________|
|Ածխաջրեր, գ |60,0-70,0 | + |
.________________________________________________________________________.
88. Ֆերմենտային պատրաստուկները նույնականացվում են ըստ հետևյալ ցուցանիշների`
սուբստրատ (հիմնական սննդային միջավայրի) առանձնահատկությունները,
ակտիվությունը,
ծագման բնույթը:
89. Մերանների և պրոբիոտիկ մանրէները նույնականացվում են ըստ հետևյալ ցուցանիշների`
ծագման բնույթը,
միկրոմարմինների տեսակային կազմը,
1 գ մթերքում կենսունակ բջիջների քանակությունը:
VIII. ՀԱՄԱՊԱՏԱՍԽԱՆՈՒԹՅԱՆ ԳՆԱՀԱՏՄԱՆ ԸՆԹԱՑԱԿԱՐԳԵՐԸ
i
90. Սույն տեխնիկական կանոնակարգի պահանջներին կաթնամթերքի համապատասխանությունը գնահատելու համար արտադրողը, մատակարարը կամ նրա լիազոր ներկայացուցիչը պետք է ունենա Հայաստանի Հանրապետության կառավարության 2014 թվականի հունվարի 16-ի N 56-Ն որոշմամբ սահմանված` համապատասխանության հայտարարագրման սխեմաներից որևէ մեկով հավաստված համապատասխանության հայտարարագիր:
(90-րդ կետը փոփ. 25.09.14 թիվ 1046-Ն որոշում)
91-100. (91-100-րդ կետերն ուժը կորցրել են 25.09.14 թիվ 1046-Ն որոշում)
i
IX. ՉԱՓՈՒՄՆԵՐԻ ՄԻԱՍՆԱԿԱՆՈՒԹՅԱՆ ԱՊԱՀՈՎՈՒՄԸ
101. Կաթի և կաթնամթերքի ցուցանիշների չափումների միասնականությունը պետք է ապահովվի «Չափումների միասնականության ապահովման մասին» Հայաստանի Հանրապետության օրենքով սահմանված կարգով:
X. ՊԵՏԱԿԱՆ ՎԵՐԱՀՍԿՈՂՈՒԹՅՈՒՆԸ
102. Սույն տեխնիկական կանոնակարգի պահանջներին կաթի և կաթնամթերքի համապատասխանության նկատմամբ պետական վերահսկողությունը պետք է իրականացվի օրենքով սահմանված կարգով:
XI. ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆԱԿԱՐԳՈՎ ՍԱՀՄԱՆՎԱԾ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԻ ԿԱՏԱՐՈՒՄՆ ԱՊԱՀՈՎՈՂ ՍՏԱՆԴԱՐՏՆԵՐԻ ՑԱՆԿԸ
._________________________________________________________________________.
|Ստանդարտների | Նմուշառման և փորձարկման մեթոդներ սահմանող |
| նշագիրը | ստանդարտի անվանումը |
|(բաժինը, կետը)| |
|______________|__________________________________________________________|
| 1 | 2 |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 3622 |Կաթ և կաթնամթերք. Նմուշառում և նմուշների նախապատրաստումը|
| |փորձարկման |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 3623 |Կաթ և կաթնամթերք. Պաստերացման որոշման մեթոդներ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 3624 |Կաթ և կաթնամթերք. Թթվայնության որոշման տիտրաչափական |
| |մեթոդներ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 3626 |Կաթ և կաթնամթերք. Խոնավության և չոր նյութերի որոշման |
| |մեթոդներ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 3627 |Կաթ և կաթնամթերք. Կերակրի աղի որոշման մեթոդներ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 3628 |Կաթնամթերք. Շաքարի որոշման մեթոդներ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 9225 |Կաթ և կաթնամթերք. Մանրէաբանական վերլուծության մեթոդներ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 10444.2 |Սննդամթերք. Staphylococcus aureus-ի հայտնաբերման և |
| |քանակության որոշման մեթոդներ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 10444.12 |Սննդամթերք. Խմորիչների և բորբոսասնկերի որոշման մեթոդ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 10444.15 |Սննդամթերք. Մեզոֆիլ աերոբ և ֆակուլտատիվ անաերոբ մանրէների|
| |որոշման մեթոդներ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 22760 |Կաթնամթերք. Յուղի որոշման գրավիմետրական մեթոդ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 23327 |Կաթ և կաթնամթերք. Ըստ Կելդալի ընդհանուր ազոտի զանգվածային|
| |մասի չափման մեթոդ և սպիտակուցի զանգվածային մասի որոշում |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 23452 |Կաթ և կաթնամթերք. Քլորօրգանական պեստիցիդների մնացորդային |
| |քանակության որոշման մեթոդներ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 23453 |Կաթ. սոմատիկ բջիջների քանակության որոշման մեթոդներ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 23454 |Կաթ. Ինհիբիրացնող նյութերի որոշման մեթոդներ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 25101 |Կաթ. Սառեցման կետի որոշման մեթոդ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 25102 |Կաթ և կաթնամթերք. Մեզոֆիլ անաերոբ մանրէների սպորների |
| |պարունակության որոշման մեթոդներ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 25179 |Կաթ. Սպիտակուցի որոշման մեթոդներ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 26181 |Պտուղ-բանջարեղենի վերամշակումից ստացվող մթերք. |
| |Սորբինաթթվի որոշման մեթոդներ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 26593 |Բուսական յուղեր. Գերօքսիդային թվի որոշման մեթոդ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 26754 |Կաթ. Ջերմաստիճանի որոշման մեթոդներ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 26781 |Կաթ. pH-ի որոշման մեթոդ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 26809 |Կաթ և կաթնամթերք. Ընդունման կանոններ, նմուշառման և |
| |վերլուծության համար նմուշների նախապատրաստման մեթոդներ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 26927 |Պարենային հումք և սննդամթերք. Սնդիկի որոշման մեթոդ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 26929 |Պարենային հումք և սննդամթերք. Նմուշների նախապատրաստում. |
| |Հանքայնացում թունավոր տարրերի պարունակության որոշման համար|
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 26930 |Պարենային հումք և սննդամթերք. Արսենի որոշման մեթոդ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 26932 |Պարենային հումք և սննդամթերք. Կապարի որոշման մեթոդներ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 26933 |Պարենային հումք և սննդամթերք. Կադմիումի որոշման մեթոդներ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 28283 |Կաթ կովի. Հոտի և համի զգայորոշման գնահատման մեթոդ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 28467 |Պտուղ-բանջարեղենի վերամշակումից ստացվող մթերք. Բենզոյական |
| |թթվի որոշման մեթոդ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 29185 |Սննդամթերք. Սուլֆիտ վերականգնող կլոստրիդիաների |
| |հայտնաբերման և քանակության որոշման մեթոդներ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 29245 |Պահածոներ կաթնային. Ֆիզիկական և զգայորոշման ցուցանիշների |
| |որոշման մեթոդներ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 29246 |Պահածոներ կաթնային չոր. Խոնավության որոշման մեթոդներ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 29247 |Պահածոներ կաթնային. Յուղի որոշման մեթոդներ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 29248 |Պահածոներ կաթնային. Շաքարների որոշման յոդաչափական մեթոդ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 30178 |Պարենային հումք և սննդամթերք. Թունավոր տարրերի որոշման |
| |ատոմաաբսորբման մեթոդ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 30305.1 |Խտացրած կաթնային պահածոներ. Խոնավության զանգվածային մասի |
| |չափումների կատարման մեթոդիկաներ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 30305.2 |Խտացրած կաթնային պահածոներ և չոր կաթնամթերք. Սախարոզի |
| |զանգվածային մասի չափումների կատարման մեթոդիկաներ |
| |(բևեռաչափական մեթոդ) |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 30305.3 |Խտացրած կաթնային պահածոներ և չոր կաթնամթերք. Թթվայնության|
| |չափումների կատարման տիտրաչափական մեթոդիկաներ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 30418 |Բուսական յուղեր. Յուղաթթվային կազմի որոշման մեթոդ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 30518 |Սննդամթերք. Աղիքային ցուպիկների (կոլիձևային բակտերիաներ) |
| |խմբի բակտերիաների հայտնաբերման և քանակի որոշման մեթոդներ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 30538 |Սննդամթերք. Ատոմաէմիսիոն մեթոդով թունավոր տարրերի որոշման |
| |մեթոդիկա |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 30562 |Կաթ. Սառեցման կետի որոշում. Սառնադիտման թերմիստոր մեթոդ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 30623 |Բուսական յուղեր և մարգարինային արտադրանք. Կեղծման |
| |հայտնաբերման մեթոդ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 30627.1 |Կաթնամթերք մանկական սննդի. A վիտամինի (ռետինոլի) |
| |զանգվածային մասի չափման մեթոդ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 30627.2 |Կաթնամթերք մանկական սննդի. C վիտամինի (ասկորբինաթթու) |
| |զանգվածային մասի չափման մեթոդներ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 30627.3 |Կաթնամթերք մանկական սննդի. E վիտամինի (տոկոֆերոլի) |
| |զանգվածային մասի չափման մեթոդ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 30627.4 |Կաթնամթերք մանկական սննդի. PP վիտամինի (նիացինի) |
| |զանգվածային մասի չափման մեթոդ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 30627.5 |Կաթնամթերք մանկական սննդի. B1 վիտամինի (թիամինի) |
| |զանգվածային մասի չափման մեթոդ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 30627.6 |Կաթնամթերք մանկական սննդի. B2 վիտամինի (ռիբոֆլավինի) |
| |զանգվածային մասի չափման մեթոդներ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 30648.1 |Կաթնամթերք մանկական սննդի. Յուղի որոշման մեթոդներ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 30648.2 |Կաթնամթերք մանկական սննդի. Ընդհանուր սպիտակուցի որոշման |
| |մեթոդներ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 30648.3 |Կաթնամթերք մանկական սննդի. Խոնավության և չոր նյութերի |
| |որոշման մեթոդներ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 30648.4 |Կաթնամթերք մանկական սննդի. Թթվայնության որոշման |
| |տիտրաչափական մեթոդներ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 30648.5 |Կաթնամթերք մանկական սննդի. Ակտիվ թթվայնության որոշման |
| |մեթոդ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ 30648.7 |Կաթնամթերք մանկական սննդի. Սախարոզի որոշման մեթոդներ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ Ռ 50476 |Պտուղ-բանջարեղենի վերամշակումից ստացվող մթերք. Սորբինաթթվի|
| |և բենզոյական թթվի որոշման մեթոդ դրանց համատեղ առկայության|
| |դեպքում |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ Ռ 51196 |Չոր կաթ. Կաթնաթթվի և լակտատների որոշման մեթոդ |
|(ԻՍՕ 8069-86) | |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ Ռ 51258 |Կաթ և կաթնամթերք. Սախարոզի և գլյուկոզի որոշման մեթոդ |
|(ԴԻՆ 10326-86)| |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ Ռ 51259 |Կաթ և կաթնամթերք. Լակտոզի և գալակտոզի որոշման մեթոդ |
|(ԴԻՆ 10326-86)| |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ Ռ 51453 |Կաթնային յուղ. Անջուր յուղի մեջ գերօքսիդային թվի որոշման |
| |մեթոդ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ Ռ 51456 |Կարագ. Պլազմայի ակտիվ թթվայնության որոշման պոտենցաչափական |
| |մեթոդ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ Ռ 51463 |Շրդանային կազեիններ և կազեինատներ. Մոխրի զանգվածային մասի|
| |որոշման մեթոդ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ Ռ 51470 |Կազեիններ և կազեինատներ. Սպիտակուցի զանգվածային մասի |
| |որոշման մեթոդ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ Ռ 51600 |Կաթ. Հակաբիոտիկների որոշման մեթոդներ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ Ռ 51650 |Սննդամթերք. Բենզ(ա)պիրենի զանգվածային մասի որոշման |
| |մեթոդներ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ Ռ 52100 |Սփրեդներ և խառնուրդներ հալած. Ընդհանուր տեխնիկական |
|(7-րդ բաժին) |պայմաններ |
|______________|__________________________________________________________|
|ԳՕՍՏ Ռ 52179 |Մարգարին, յուղեր խոհարարական, հրուշակեղենի և հացաթխման և |
|(5-րդ բաժին) |կաթնային արդյունաբերության համար. Ընդունման կանոններ և |
| |վերահսկման մեթոդներ |
._________________________________________________________________________.