(ուժը կորցրել է 18.05.2022 թիվ 31-Ն հրաման)
i
100.1109.020806
ԳՐԱՆՑՎԱԾ Է
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ
ԱՐԴԱՐԱԴԱՏՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ԿՈՂՄԻՑ
«02» 08 2006 Թ.
ՊԵՏԱԿԱՆ ԳՐԱՆՑՄԱՆ ԹԻՎ 10006226
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԱՌՈՂՋԱՊԱՀՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐ ՀՐԱՄԱՆ
24 նոյեմբերի 2005 թվականի N 1109-Ն
«ՕԾԱՆԵԼԻՔԱԿՈՍՄԵՏԻԿԱԿԱՆ ԱՐՏԱԴՐԱՆՔԻ ԱՐՏԱԴՐՈՒԹՅԱՆԸ ԵՎ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ» N 2-III-8.2 ՍԱՆԻՏԱՐԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆՆԵՐ ԵՎ ՆՈՐՄԵՐԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ԿԱՏԱՐԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ
(1-ին մաս)
Համաձայն «Հայաստանի Հանրապետության առողջապահության նախարարության պետական հիգիենիկ և հակահամաճարակային ծառայությունը և դրա ենթակայության մարմինները վերակազմակերպելու և Հայաստանի Հանրապետության պետական հիգիենիկ և հակահամաճարակային տեսչության կանոնադրությունն ու կառուցվածքը հաստատելու մասին» Հայաստանի Հանրապետության կառավարության 15.08.2002թ. N 1316-Ն որոշմամբ հաստատված ՀՀ պետական հիգիենիկ և հակահամաճարակային տեսչության կանոնադրության կետ 7-ի «ե» ենթակետի, ելնելով բնակչության առողջության պահպանման շահերից` օծանելիքակոսմետիկական արտադրանքի արտադրությանը և անվտանգությանը ներկայացվող հիգիենիկ պահանջները սահմանելու նպատակով,
ՀՐԱՄԱՅՈՒՄ ԵՄ`
1. Հաստատել «Օծանելիքակոսմետիկական արտադրանքի արտադրությանը և անվտանգությանը ներկայացվող հիգիենիկ պահանջներ» N 2-III-8.2 սանիտարական կանոնները և նորմերը (կցվում է):
2. ՀՀ ԱՆ պետական հիգիենիկ և հակահամաճարակային տեսչության տարածքային կենտրոնների պետերին.
սահմանել հսկողություն «Օծանելիքակոսմետիկական արտադրանքի արտադրությանը և անվտանգությանը ներկայացվող հիգիենիկ պահանջներ» N 2-III-8.2 սանիտարական կանոնների և նորմերի պահանջների կատարման նկատմամբ:
Հաստատված է`
ՀՀ առողջապահության նախարարի
2005թ. «24» նոյեմբերի
N 1109-Ն հրամանով
ՕԾԱՆԵԼԻՔԱԿՈՍՄԵՏԻԿԱԿԱՆ ԱՐՏԱԴՐԱՆՔԻ ԱՐՏԱԴՐՈՒԹՅԱՆԸ ԵՎ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ ՍԱՆԻՏԱՐԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆՆԵՐ ԵՎ ՆՈՐՄԵՐ N 2-III-8.2
1. Կիրառման ոլորտ
i
(1-ին գլուխն ուժը կորցրել է 03.07.14 թիվ 45-Ն հրաման)
2. Ընդհանուր դրույթներ
(2-րդ գլուխն ուժը կորցրել է 03.07.14 թիվ 45-Ն հրաման)
3. ՕԿ արտադրանք արտադրող կազմակերպության տարածքին, արտադրական
սենքերի միկրոկլիմային, լուսավորությանը ներկայացվող հիգիենիկ
պահանջներ
3.1 ՕԿ արտադրանք արտադրող կազմակերպությունների սանիտարական պաշտպանական գոտու չափսերին, սենքերին, կառույցներին ներկայացվող ծավալա-հատակագծային և կառուցվածքային հիգիենիկ պահանջները սահմանվում են համաձայն «Արտադրական կազմակերպությունների նախագծման» 245-71 ՍՆ սանիտարական նորմերի (հաստատված ՀՀ քաղաքաշինության նախարարության 01.10.01թ N 82 հրամանով, պետ. գրանցում N 11701172) պահանջների:
3.2. Կազմակերպության տարածքը պետք է լինի բարեկարգ և ունենա թեքություն դեպի հեղեղատար ջրահեռացման ցանցը` մթնոլորտային տեղումներից ու ձնհալոցքից առաջացած ջրերի հեռացման համար:
3.3 ՕԿ արտադրանք արտադրող կազմակերպությունների արտադրական սենքերի լուսավորությունը ապահովվում է «Արհեստական և բնական լուսավորում» ՀՀ ՇՆ II-8.03-96-ի պահանջներին համապատասխան:
3.4 Լուսատուները պետք է ունենան լուսամփոփեր:
3.5 Բաց տեխնոլոգիական գործընթացներով արտադրամասերում չի թույլատրվում լուսավորման սարքերի տեղակայումը տեխնոլոգիական սարքավորումների վերևում:
3.6 Արտադրական և կենցաղային սենքերի ջեռուցումը և օդափոխությունը պետք է իրականացվի «Ջեռուցում, օդափոխում և օդի լավորակում» ՀՀ ՇՆ IV-12.02.01-2000-ի պահանջներին համապատասխան:
3.7 Սարքավորումները, մեքենաները, սարքերը ապահովվում են ցնցումամարիչ հարմարանքներով:
4. Ջրամատակարարմանը և ջրահեռացմանը ներկայացվող հիգիենիկ պահանջներ
4.1. ՕԿ արտադրանք արտադրող կազմակերպությունների ջրամատակարարման և ջրահեռացման համակարգերի կառուցվածքը ապահովվում է N 2.04.01-85 «Շենքերի ներքին ջրամատակարարում և կոյուղի», N 2.04.02-84 «Ջրամատակարարում. Արտաքին ցանցեր և կառույցներ» և N 2.04.03-85 «Կոյուղի. Արտաքին ցանցեր և կառուցվածքներ» ՍՆԻՊ-ների, ինչպես նաև սույն սանիտարական կանոնների պահանջներին համապատասխան:
4.2 ՕԿ արտադրանք արտադրող կազմակերպությունները պետք է ապահովված լինեն բավարար քանակի խմելու, տնտեսա-կենցաղային և տեխնոլոգիական կարիքների համար օգտագործվող «Խմելու ջուր: Ջրամատակարարման կենտրոնացված համակարգերի ջրի որակին ներկայացվող հիգիենիկ պահանջներ: Որակի հսկողություն» N 2-III-Ա2-1 սանիտարական նորմերի և կանոնների պահանջներին համապատասխանող ջրով:
4.3 Ջրի պահուստային տարողություններին և արտադրամասերին մատակարարվող ջրի որակի նկատմամբ սահմանվում է հսկողություն համաձայն «Խմելու ջուր. Ջրամատակարարման կենտրոնացված համակարգերի ջրի որակին ներկայացվող հիգիենիկ պահանջներ. Որակի հսկողություն» N 2-III-Ա2-1 սանիտարական նորմերի և կանոնների պահանջների:
4.4 Տեխնիկական նպատակներով տեխնիկական ջուր օգտագործելու դեպքում նախատեսվում են խմելու և տեխնիկական ջրամատակարարման առանձնացված համակարգեր, դրանց խողովակագծերը ներկվում են տարբերակիչ գույներով:
Խմելու-տնտեսական և տեխնիկական ջրագծերի ցանցերի միացումը չի թույլատրվում:
4.5 Կազմակերպությունը պետք է ունենա արտադրական և կենցաղային կեղտաջրերի առանձին ջրահեռացման ցանցեր, ինչպես նաև մթնոլորտային տեղումներից առաջացած ջրի հավաքման և հեռացման համար առանձին հեղեղատար: Արտադրական և կենցաղային ջրահեռացման ցանցերի միացումը չի թույլատրվում:
4.6 Կենցաղային և արտադրական ջրահեռացման խողովակները չպետք է անցնեն արտադրական, պահեստային, ինչպես նաև սննդի ընդունման սենքերի միջով: Արտադրական կեղտաջրերի հեռացման խողովակները կարելի է տեղադրել նշված սենքերում միայն այն դեպքում, եթե ջրաանթափանց են (ներփակված ամբողջական տուփի մեջ) և չեն տեղակայվում արտադրական սարքավորումների, աշխատատեղերի, պահեստային սենքերի վերին մասում:
5. ՕԿ արտադրանք արտադրող կազմակերպությունների արտադրական սենքերի
կառուցվածքին, տեխնոլոգիական գործընթացներին և սարքավորումներին
ներկայացվող հիգիենիկ պահանջներ
5.1 ՕԿ արտադրանք արտադրող կազմակերպությունների սենքերը ըստ իրենց մակերեսների և սարքավորումների տեղակայման հնարավորություն են ընձեռում տեխնոլոգիական գործընթացների անընդհատության, շահագործման ընթացքում ասեպտիկության և մանրէազերծվածության ապահովման, արդյունավետ մաքրման, փոշու և կեղտի կուտակման կանխման համար:
5.2 Պատերը, հատակը, առաստաղը պետք է լինեն հարթ, հեշտությամբ մաքրվող, լվացվող նյութերով պատված, հատակը պետք է ունենա թեքություն դեպի հատականցքը:
5.3 Արտադրական սենքերը ապահովվում են ուլտրամանուշակագույն ճառագայթիչներով` օդի վարակազերծման համար:
5.4 Արտադրական սենքերը մեկուսացվում են սանիտարակենցաղային, ծառայողական, վարչական սենքերից:
5.5 Սարքավորումների մասերը, խողովակների մակերեսները պետք է լինեն հարթ և ամբողջական, հանվող միացումները` կցապռունկները, շտուցերները, պտուտակները, ծորակները` հերմետիկ: Վնասակար և սուր հոտով հեղուկների չափաբաժանող հարմարանքները պետք է կանխեն դրանց գերլցումը:
5.6 Սորուն նյութերի բեռնումը իրականացվում է հաղորդակցման փակ ուղիներով: Վտանգավոր և ուժեղ հոտով հեղուկները լցնում են փակ շիթով:
5.7 Սենքերի և աշխատանքային մակերեսները պահվում են մաքուր վիճակում: Մաքրումը կատարվում է լվացող նյութերի օգտագործմամբ: Արգելվում է օրգանական լուծիչների օգտագործումը:
5.8 Սարքերի մաքրման և շահագործման միջոցառումների հրահանգները փակցվում են դրանց տեղակայմանը կից: Արտադրական սենքերի մաքրումը կատարվում է ամեն օր` օճառով, տաք ջրով և ախտահանիչ լուծույթներով:
6. ՕԿ արտադրանք արտադրող կազմակերպությունների հումքին, նյութերին,
i
ռեակտիվներին, պատրաստի արտադրանքի փաթեթավորմանը, մակնշմանը
ներկայացվող հիգիենիկ պահանջներ
(6-րդ գլուխն ուժը կորցրել է 03.07.14 թիվ 45-Ն հրաման)
7. ՕԿ արտադրանք արտադրող կազմակերպությունների պահեստային սենքերին
ներկայացվող հիգիենիկ պահանջներ
7.1 Պահեստային սենքերը համապատասխանում են արտադրական հզորությանը, ապահովվում են դարակաշարերով:
7.2 Նախատեսվում են առանձին սենքեր հումքի, խոտանված հումքի, պատրաստի արտադրանքի պահպանման համար:
7.3 Կողմնակի անձանց մուտքը արտադրական և պահեստային սենքեր առանց ղեկավարության թույլտվության արգելվում է:
7.4 Պահեստում նախատեսվում է առանձին սենք թունավոր և հեշտ բոցավառվող նյութերի պահման համար:
7.5 Պահեստային սենքերի մաքրումը կատարվում է ամեն օր` օճառով, տաք ջրով և ախտահանիչ լուծույթներով:
8. ՕԿ արտադրանք արտադրող կազմակերպության կենցաղային սենքերին
ներկայացվող հիգիենիկ պահանջներ
8.1 ՕԿ արտադրող կազմակերպություններում ապահովվում է «Ադմինիստրատիվ և կենցաղային շենքեր» 2.09.04-87 ՍՆԻՊ-ի պահանջներին համապատասխան կենցաղային սենքեր:
8.2 Կենցաղային սենքերում նախատեսվում են հանդերձարաններ, ցնցուղարան, զուգարան, լվացարան ձեռքերի համար, սննդի ընդունման կետ, մաքրման գույքի պահպանման պահարան:
8.3 Մաքուր և կեղտոտված սանիտարական հագուստը պահվում են առանձին:
8.4 Կենցաղային սենքերի պատերը ներկվում են էմուլսիոն կամ խոնավ մաքրման հնարավորություն ընձեռող այլ ներկերով: Ցնցուղարանների սենքերում առաստաղները ներկվում են յուղաներկով, իսկ մնացած բոլոր սենքերում` սպիտակեցվում, հատակները ունենում են անջրաթափանց ծածկ:
8.5 Արտադրամասերում արգելվում է սնունդ ընդունելը:
Սննդի ընդունման կետերի մուտքի մոտ ձեռքերի լվացման համար տեղադրվում են լվացարաններ` խառնիչով միացված հոսող սառը և տաք ջրով, օճառով, միանվագ օգտագործման համար նախատեսված սրբիչով, անձեռոցիկով և նման այլ պարագաներով, կախիչներ` սան. հագուստը կախելու համար:
8.6 Կենցաղային սենքերի մաքրումը կատարվում է ամեն օր` օճառով, տաք ջրով և ախտահանիչ լուծույթներով:
8.7 Սան. հանգույցների մաքրման և ախտահանման համար հատկացվում է տարբերակիչ գույնով մակնշված առանձին գույք (դույլեր, լաթեր, խոզանակներ և այլն), որը պահվում է առանձին: Այն օգտագործել այլ տարածքները մաքրելու համար չի թույլատրվում:
9. Աշխատողների աշխատանքային պայմաններին և անձնական հիգիենային
ներկայացվող պահանջներ
9.1. ՕԿ արտադրող կազմակերպություններում աշխատանքի ընդունվող անձինք ենթարկվում են պարտադիր նախնական և պարբերական բժշկական զննությունների` ՀՀ կառավարության 15.06.04 N 1089-Ն «Արտադրական միջավայրում և աշխատանքային գործընթացի վնասակար և վտանգավոր գործոնների ազդեցությանը ենթարկվող բնակչության առանձին խմբերի առողջական վիճակի պարտադիր նախնական (աշխատանքի ընդունվելիս) և պարբերական բժշկական զննության ծավալի, բժշկական հակացուցումների ցանկերը և աշխատանքի պայմանների հիգիենիկ բնութագրման կարգը հաստատելու մասին» որոշմամբ սահմանված կարգով
9.2 Աշխատատեղերում աշխատանքային պայմանները պետք է համապատասխանեն «Աշխատանքի հիգիենիկ դասակարգումը ըստ արտադրական միջավայրի վնասակար և վտանգավոր գործոնների, աշխատանքային գործընթացի ծանրության և լարվածության ցուցանիշների»սանիտարական կանոնների և նորմերի պահանջներին:
9.3 Աշխատողները կրում են մաքուր արտահագուստ և գլխաշոր, պահպանում են անձնական հիգիենայի կանոնները: Չի թույլատրվում արտադրամաս բերել կողմնակի իրեր և առարկաներ (անձնական հիգիենայի պարագաներ, պայուսակներ, ծխախոտ, լուցկի և այլն):
10. Արտադրանքի անվտանգության ցուցանիշների հսկողության նմուշառման
i
կարգը
(10-րդ գլուխն ուժը կորցրել է 03.07.14 թիվ 45-Ն հրաման)
11. Արտադրանքի պահպանման և փոխադրման պայմանները
11.1 ՕԿ արտադրանքի պահպանման և փոխադրման ժամանակ ապահովվում են անհրաժեշտ պայմաններ արտադրանքի որակը պահպանելու համար: Արտադրանքը պաշտպանվում է շրջակա միջավայրի գործոնների ազդեցությունից` ջերմաստիճանի փոփոխություններից, փաթեթների վնասումից և ցրվելուց:
12. Կրծողների և միջատների դեմ տարվող պայքարի միջոցառումներ
12.1 ՕԿ արտադրանք արտադրող կազմակերպություններում չի թույլատրվում ճանճերի, կրծողների, միջատների առկայությունը:
12.2 Միջատների և կրծողների դեմ պայքարի միջոցառումները կատարվում են այդ աշխատանքների կատարման համար իրավասու կազմակերպությունների կողմից: Վերոհիշյալ աշխատանքները կատարելու ժամանակ չի թույլատրվում քիմիական նյութերի շփումն արտադրանքի, տարայի, փաթեթավորման և այլ նյութերի հետ:
12.3 Ճանճերի և միջատների դեմ պայքարելու համար կազմակերպություններում իրականացվում են հետևյալ կանխարգելիչ միջոցառումները.
- ժամանակին և մանրակրկիտ մաքրվում են սենքերը և տեղամասերը,
- սննդային թափոնները հավաքում են ամուր փակվող հատուկ տարողությունների մեջ,
- աղբը ժամանակին հեռացնում են, տարողությունները լվանում են և ախտահանում որևէ ախտահանիչ լուծույթով,
- գարնան-ամռան ժամանակաշրջանի ընթացքում պատուհանների բացվող բոլոր փեղկերը ցանցապատում են,
- վերացնում են պատերի և հատակի բոլոր ճեղքերը:
12.4 Հումքը և պատրաստի արտադրանքը կրծողներից պաշտպանելու համար իրականացվում են հետևյալ միջոցառումները.
- նկուղների պատուհանները, օդափոխանակության անցքերը փակում են մետաղյա ցանցով, ջրահեռացման դիտահորերը` ամուր ծածկվող կափարիչներով,
- ջեռուցման մարտկոցների և ջրագծերի մոտ հատակի անցքերը փակում են մետաղի կամ ապակու կտորներով ցեմենտի շաղախով կամ մետաղյա թիթեղով,
- պահեստների դռները երեսպատում են երկաթով:
Հավելված 1
Օծանելիքակոսմետիկական արտադրանքի անվտանգության թունաբանական
ցուցանիշներ
._________________________________________________________________________.
|N |Օկ. արտադրանքի |Վտանգավո-|Մաշկա- |Մաշկը |Գեր- |Լորձա-|Ծանոթութ-|
|n/n |անվանում |րության |ներծծման|գրգռելու|զգայ- |թաղանթ|յուն |
| | |դաս |ազդեցու-|ազդե- |նացնող|ների | |
| | |_________|թյուն |ցություն|ազդե- |վրա | |
| | |DL50|DL50|/խրոնիկ |/բալե- |ցութ- |ազդե- | |
| | |վեր-|բե- |թունավո-|րով/ |յուն |ցութ- | |
| | |մաշ-|րա- |րութ- |________| |յուն | |
| | |կա- |նով |յուն/ |Միա-|Խրո| |/բալե-| |
| | |յին | | |նվագ|նիկ| |րով/ | |
|____|________________|____|____|________|____|___|______|______|_________|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
|____|________________|____|____|________|____|___|______|______|_________|
|1. |Դեմքի մաշկի | | | | | | | | |
| |խնամքի միջոցներ | | | | | | | | |
|____|________________|____|____|________|____|___|______|______|_________|
|1.1.|Կրեմ, էմուլսիա | 4 | - |բացակա- | 0 | 0 |բացա- | - | - |
| |և այլն | | |յություն| | |կայու-| | |
| | | | | | | |թյուն | | |
|____|________________|____|____|________|____|___|______|______|_________|
|1.2.|Սնուցող, մաքրող | 4 | - |բացակա- | | | | | |
| |և այլ դիմակներ | | |յություն| | | | | |
|____|________________|____|____|________|____|___|_____________|_________|
|1.3.|Միջոցներ ցնցուղ | 4 | 4 |բացակա- | 0 | 0 |բացակայութ- |նոսրացման|
| |ընդունելու համար| | |յություն| | |յուն 0-1 |դեպքում |
| | | | | | | |անոտացիայի |օճառ |
| | | | | | | |համաձայն | |
|____|________________|____|____|________|________|_____________|_________|
|1.4.|Հարդարման | 4 | 4 |բացակա- |0 |բացա- | 0-1 |նոսրացման|
| |Դեզոդորեցնող և | | |յություն|լավանալ |կայու-| |դեպքում |
| |այլն | | | |10 ր-ից |թյուն | |անոտա- |
| | | | | |հետո | | |ցիայի |
| | | | | | | | |համաձայն |
|____|________________|____|____|________|________|______|______|_________|
|1.5.|Դեզոդորանտներ և | 4 | - |բացակա- | 0 | 0 |բացա- | - | - |
| |քրտինքի դեմ այլ | | |յություն| | |կայու-| | |
| |միջոցներ | | | | | |թյուն | | |
|____|________________|____|____|________|____|___|______|______|_________|
|1.6.|Դիմափոշի (տալկ) | 4 | - |բացակա- | 0 | 0 |բացա- | - | - |
| |մարմնի խնամքի | | |յություն| | |կայու-| | |
| |համար | | | | | |թյուն | | |
|____|________________|____|____|________|____|___|______|______|_________|
|1.7.|Դեպիլյատորներ | 4 |3-4 |բացակա- | 0 | 0 |բացա- | - |թույլատր-|
| | | | |յություն| | |կայու-| |վում է 3 |
| | | | | | | |թյուն | |դաս ըստ |
| | | | | | | | | |DL50 |
|____|________________|____|____|________|____|___|______|______|_________|
|1.8.|Սափրվելու | 4 |4 |բացակա- | 0 | 0 |բացա- | 0 | - |
| |միջոցներ | |լոս-|յություն| | |կայու-| | |
| | | |յոն-| | | |թյուն | | |
| | | |ներ | | | | | | |
|____|________________|____|____|________|____|___|______|______|_________|
|2. |Մազերի խնամքի | | | | | | | | |
| |միջոցներ | | | | | | | | |
|____|________________|____|____|________|____|___|______|______|_________|
|2.1 |Լվացման համար | 4 | 4 |բացակա- | 0 | 0 |բացա- | 0-1 |1:4 |
| | | | |յություն| | |կայու-| |հարաբե- |
| | | | | | | |թյուն | |րությամբ |
| | | | | | | | | |նոսրաց- |
| | | | | | | | | |մամբ |
|____|________________|____|____|________|____|___|______|______|_________|
|2.2.|Ողողամիջոցներ, | 4 | 4 |բացակա- | 0 | 0 |բացա- | 0-1 |1:4 |
| |բալզամներ և | | |յություն| | |կայու-| |հարաբե- |
| |այլն | | | | | |թյուն | |րությամբ |
| | | | | | | | | |նոսրաց- |
| | | | | | | | | |մամբ |
|____|________________|____|____|________|____|___|______|______|_________|
|2.3.|Միջոցներ մազերի | 4 | - |բացակա- | 0 | 0 |բացա- | 0 | - |
| |հարդարման և | | |յություն| | |կայու-| | |
| |սանրվածքի | | | | | |թյուն | | |
| |պահպանման համար | | | | | | | | |
|____|________________|____|____|________|____|___|______|______|_________|
|2.4.|Միջոցներ | 4 |3-4 |բացակա- | 0 | 0 |բացա- | - |թույլատր-|
| |ֆիքսելու և | | |յություն| | |կայու-| |վում է |
| |ուղղելու համար | | | | | |թյուն | |3-րդ |
| | | | | | | | | |դասը, ըստ|
| | | | | | | | | |DL50, |
| | | | | | | | | |խուսափել |
| | | | | | | | | |աչքի մեջ |
| | | | | | | | | |ընկնելուց|
|____|________________|____|____|________|____|___|______|______|_________|
|2.5.|Մազերի ներկ, | 4 | 4 |բացակա- | 0 | 0 |բացա- | - |խուսափել |
| |երանգավորող | | |յություն| | |կայու-| |աչքի մեջ |
| |շամպուններ և | | | | | |թյուն | |ընկնելուց|
| |այլն | | | | | | | | |
|____|________________|____|____|________|____|___|______|______|_________|
|3. |Դեկորատիվ | | | | | | | | |
| |կոսմետիկայի | | | | | | | | |
| |միջոցներ | | | | | | | | |
|____|________________|____|____|________|____|___|______|______|_________|
|3.1.|շրթունքներին | 4 | 4 |բացակա- | 0 | 0 |բացա- | 0 | - |
| |քսելու միջոցներ | | |յություն| | |կայու-| | |
| | | | | | | |թյուն | | |
|____|________________|____|____|________|____|___|______|______|_________|
|3.2.|Աչքի մակիյաժի | 4 | 4 |բացակա- | 0 | 0 |բացա- | 0 | - |
| |միջոցներ (տուշ, | | |յություն| | |կայու-| | |
| |մատիտ և այլն) | | | | | |թյուն | | |
|____|________________|____|____|________|____|___|______|______|_________|
|3.3.|դիմափոշի, | 4 | - |բացակա- | 0 | 0 |բացա- | 0 | - |
| |ռումյանա և այլն| | |յություն| | |կայու-| | |
| | | | | | | |թյուն | | |
|____|________________|____|____|________|____|___|______|______|_________|
|3.4.|մակիյաժի քսման | - | - | - | 0 | 0 |բացա- | - | - |
| |միջոցներ (վրձին | | | | | |կայու-| | |
| |խոզանակ և այլն)| | | | | |թյուն | | |
|____|________________|____|____|________|____|___|______|______|_________|
|3.5.|Եղունգների | 4 | 4 |բացակա- | 0 | 0 |բացա- | - | - |
| |խնամքի և | | |յություն| | |կայու-| | |
| |ներկման միջոցներ| | | | | |թյուն | | |
|____|________________|____|____|________|____|___|______|______|_________|
|4. |Ինտիմ հիգիենայի | - | - | - | 0 | 0 |բացա- | - | - |
| |միջոցներ | | | | | |կայու-| | |
| | | | | | | |թյուն | | |
|____|________________|____|____|________|____|___|______|______|_________|
|5. |Կոսմետիկական | 4 | - |բացակա- | 0 | 0 |բացա- | - | - |
| |հատուկ արտադրանք| | |յություն| | |կայու-| | |
| |արևահարման | | | | | |թյուն | | |
| |ֆոտոպաշտպանական | | | | | | | | |
| |միջոցներ և | | | | | | | | |
| |այլն/ | | | | | | | | |
|____|________________|____|____|________|____|___|______|______|_________|
|6. |Հիգիենիկ խնամքի | 4 | 4 |բացակա- | 0 | 0 |բացա- | - | - |
| |և հոտավետ | | |յություն| | |կայու-| | |
| |միջոցներ` դուխի,| | | | | |թյուն | | |
| |օդեկոլոն և այլն| | | | | | | | |
|____|________________|____|____|________|____|___|______|______|_________|
|7. |Անհատական | 4 | - |բացակա- | 0 | 0 |բացա- | - | - |
| |միջոցներ մաշկը | | |յություն| | |կայու-| | |
| |արտադրական | | | | | |թյուն | | |
| |գործոնների | | | | | | | | |
| |ազդեցությունից | | | | | | | | |
| |պաշտպանելու | | | | | | | | |
| |համար | | | | | | | | |
._________________________________________________________________________.
Հավելված 2
Օծանելիքակոսմետիկական արտադրանքի անվտանգության մանրէաբանական
ցուցանիշներ
._________________________________________________________________________.
|Խմբեր|Կոսմետիկ |Մեզոֆիլ, աէրոբ|Խմորող- |Enterobac-|Պաթոգեն|Pseudomons|
| |արտադրանքի |և ֆակուլտատիվ|ներ, |teriaceae |ստաֆի- |aeruginosa|
| |տեսակ |անաէրոբ |խմորողա-|ընտանիքի |լոկոկեր| |
| | |մանրէների |նման |մանրէներ | | |
| | |/ՄԱՓԱՆՄ/ |բորբոսա-| | | |
| | |ընդհանուր թիվ |սնկեր | | | |
|___________________|_______________________|_____________________________|
| | KOE 1 գր /սմ3/ | 1 գր /սմ3/ արտադրանքում |
| | արտադրանքում | |
|___________________|_____________________________________________________|
|I |Ամպուլային | Մանրէազերծված արտադրանք |
|խումբ|կոսմետիկա | |
|_____|_____________|_____________________________________________________|
|II |Մանկական |10.2-ից ոչ |Բացակա- |Բացակա- |Բացակա-|Բացակա- |
|խումբ|կոսմետիկա, |ավել |յություն|յություն |յութ- |յություն |
| |աչքի | | | |յուն | |
| |շրջակայքի | | | | | |
| |կոսմետիկա | | | | | |
|_____|_____________|______________|________|__________|_______|__________|
|III | |10.3-ից ոչ |10.2-ից |Բացակա- |Բացակա-|Բացակա- |
|խումբ| |ավել |ոչ ավել |յություն |յութ- |յություն |
| | | | | |յուն | |
._________________________________________________________________________.
KOE - գաղութներ առաջացնող միավորը 1 գ կամ 1(3) սմ արտադրանքում:
Օծանելիքակոսմետիկական արտադրանքի անվտանգության կլինիկո-լաբորատոր
ցուցանիշներ
._________________________________________________________________________.
|N |Արտադրանքի անվանում|Մաշկը գրգռող և |Մաշկի թեստավորման |
|n/n | |գերզգայունացնող |արդյունքների գնահատում |
| | |ազդեցություն | |
| | |______________________|_______________________|
| | |Մաշկային |Փորձարկվող |Գրգռիչ |Գերզգայ- |
| | |թեստերի |արտադրանքի |ազդեցութ- |նացնող |
| | |կատարում |ազդեցության |յուն |ազդեցություն|
| | | |տևողություն | | |
|______|___________________|_________|____________|__________|____________|
| 1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. |
|______|___________________|_________|____________|__________|____________|
|1. |Դեմքի և մարմնի | | | | |
| |մաշկի խնամքի | | | | |
| |միջոցներ | | | | |
|______|___________________|_________|____________|__________|____________|
|1.1. |Կոսմետիկ քսուքներ, |I կաթի- |2-24 ժամ |բացակա- |բացակա- |
| |էմուլսիաներ, կաթիկ,|լային | |յություն |յություն |
| |սերուցք, գելեր, |մեթոդ | | | |
| |դոնդող, սնուցող | | | | |
| |դիմակներ |II թրջո- |24 ժամ |բացակա- |բացակա- |
| | |ցային | |յություն |յություն |
| | |մեթոդ | | | |
|______|___________________|_________|____________|__________|____________|
|1.2. |Մաքրող կոսմետիկ | | | | |
| |միջոցներ | | | | |
|______|___________________|_________|____________|__________|____________|
|1.2.1.|Լոսյոններ, |I կաթի- |24 ժամ |բացակա- |բացակա- |
| |կաթիկներ, գելեր |լային | |յություն |յություն |
| | |մեթոդ | | | |
| | | | | | |
| | |II թրջո- |24 ժամ |բացակա- |բացակա- |
| | |ցային | |յություն |յություն |
| | |մեթոդ | | | |
|______|___________________|_________|____________|__________|____________|
|1.2.2.|հՍՐՈոօ, դիմակներ |I կաթի- |2 ժամ |թույլ, 30 |բացակա- |
| | |լային | |րոպեից ոչ |յություն |
| | |մեթոդ | |ավելի | |
|______|___________________|_________|____________|__________|____________|
|1.3. |Լվացող օծանելիքային|I կաթի- |24 ժամ |բացակա- |բացակա- |
| |միջոցներ /օճառներ, |լային | |յություն |յություն |
| |փրփուրներ, գելեր/ |մեթոդ | | | |
|______|___________________|_________|____________|__________|____________|
|1.4. |Դեզոդորներ և |I կաթի- |24 ժամ |բացակա- |բացակա- |
| |քրտինքի դեմ այլ |լային | |յություն |յություն |
| |միջոցներ /առանց |մեթոդ | | | |
| |սպիրտի | | | | |
| |պարունակության/ |II թրջո- |24 ժամ |բացակա- |բացակա- |
| | |ցային | |յություն |յություն |
| | |մեթոդ | | | |
|______|___________________|_________|____________|__________|____________|
|1.5. |Սափրվելու միջոցներ |I կաթի- |24 ժամ |բացակա- |բացակա- |
| |/փրփուրներ, |լային | |յություն |յություն |
| |քսուքներ/ |մեթոդ | | | |
|______|___________________|_________|____________|__________|____________|
|1.6. |Սափրվելուց հետո |I կաթի- |24 ժամ |բացակա- |բացակա- |
| |օգտագործվող սպիրտ |լային | |յություն |յություն |
| |պարունակող միջոցներ|մեթոդ | | | |
| |/լոսյոններ/ | | | | |
|______|___________________|_________|____________|__________|____________|
|1.7. |Սափրվելուց հետո |I կաթի- |24 ժամ |բացակա- |բացակա- |
| |օգտագործվող |լային | |յություն |յություն |
| |միջոցներ /քսուքներ,|մեթոդ | | | |
| |բալզամներ, գելեր/ | | | | |
| | |II թրջո- |24 ժամ |բացակա- |բացակա- |
| | |ցային | |յություն |յություն |
| | |մեթոդ | | | |
|______|___________________|_________|____________|__________|____________|
|2. |Մազերի խնամքի | | | | |
| |միջոցներ | | | | |
|______|___________________|_________|____________|__________|____________|
|2.1. |Մազերը լվանալու |I կաթի- |2 ժամ |թույլ, 15 |բացակա- |
| |շամպուններ, օճառներ|լային |/լվանալ/ |րոպեից ոչ |յություն |
| | |մեթոդ | |ավելի | |
|______|___________________|_________|____________|__________|____________|
|2.2. |Մազերի բալզամներ, |I կաթի- |24 ժամ |բացակա- |բացակա- |
| |գելեր |լային | |յություն |յություն |
| | |մեթոդ | | | |
| | | | | | |
| | |II թրջո- |24 ժամ |բացակա- |բացակա- |
| | |ցային | |յություն |յություն |
| | |մեթոդ | | | |
|______|___________________|_________|____________|__________|____________|
|2.3. |Պարզեցնող |I կաթի- |6 ժամ |բացակա- |բացակա- |
| |ողողամիջոցներ, |լային | |յություն |յություն |
| |կոնդիցիոներացնող |մեթոդ | | | |
| |միջոցներ | | | | |
|______|___________________|_________|____________|__________|____________|
|2.4. |Մազերի լաք, մազերի |I կաթի- |6 ժամ |թույլ, 15 |բացակա- |
| |փաթաթման, ֆիքսման, |լային |/լվանալ* |րոպեից ոչ |յություն |
| |ուղղման միջոցներ |մեթոդ |սպիրտի 25 |ավելի | |
| | | |տոկոսանոց | | |
| | | |լուծույթով/ | | |
|______|___________________|_________|____________|__________|____________|
|2.5. |Մազերի ներկ |I կաթի- |2 ժամ |թույլ, 30 |բացակա- |
| | |լային |/լվանալ*/ |րոպեից ոչ |յություն |
| | |մեթոդ | |ավելի | |
._________________________________________________________________________.
._________________________________________________________________________.
|3. |Դեկորատիվ | | | | |
| |կոսմետիկայի | | | | |
| |միջոցներ | | | | |
|______|___________________|_________|____________|__________|____________|
|3.1. |Շրթներկ, փայլ |I կաթի- |24 ժամ |բացակա- |բացակա- |
| |շրթունքի համար |լային | |յություն |յություն |
| | |մեթոդ | | | |
| | | | | | |
| | |II թրջո- |24 ժամ |բացակա- |բացակա- |
| | |ցային | |յություն |յություն |
| | |մեթոդ | | | |
|______|___________________|_________|____________|__________|____________|
|3.2. |Աչքի տուշ, մատիտ, |I կաթի- |24 ժամ |բացակա- |բացակա- |
| |տՏՊՉՏՊՍՈ |լային | |յություն |յություն |
| | |մեթոդ | | | |
|______|___________________|_________|____________|__________|____________|
|3.3. |Կոպերի ստվերներ, |II թրջո- |24 ժամ |բացակա- |բացակա- |
| |դիմափոշի, |ցային | |յություն |յություն |
| |կարմրաներկ |մեթոդ | | | |
|______|___________________|_________|____________|__________|____________|
|3.4. |Քսուք-դիմափոշի, |II թրջո- |24 ժամ |բացակա- |բացակա- |
| |յուղային ՐցՎ'վՈ |ցային | |յություն |յություն |
| | |մեթոդ | | | |
|______|___________________|_________|____________|__________|____________|
|4. |Եղունգների խնամքի | | | | |
| |միջոցներ | | | | |
|______|___________________|_________|____________|__________|____________|
|4.1. |Եղունգների լաք, |I կաթի- |2 ժամ |թույլ, 30 |բացակա- |
| |էմալներ |լային |/լվանալ/ |րոպեից ոչ |յություն |
| | |մեթոդ | |ավելի | |
|______|___________________|_________|____________|__________|____________|
|4.2. |Լաքը հանելու |I կաթի- |6 ժամ |բացակա- |բացակա- |
| |հեղուկ, ամրացնող |լային |/հանել/ |յություն |յություն |
| | |մեթոդ | | | |
|______|___________________|_________|____________|__________|____________|
|5. |Հատուկ կոսմետիկական| | | | |
| |արտադրանք | | | | |
|______|___________________|_________|____________|__________|____________|
|5.1. |Արևահարման |I կաթի- |2 ժամ |բացակա- |բացակա- |
| |միջոցներ պաշտպանիչ |լային |/լվանալ/ |յություն |յություն |
| |գործոններով |մեթոդ |I ձՂԿ-5 րոպե| | |
| | | |տևողությամբ | | |
| | | |II ձՂԿ-10 |բացակա- |բացակա- |
| | | |րոպե |յություն |յություն |
| | | |տևողությամբ | | |
|______|___________________|_________|____________|__________|____________|
|5.2. |Առանց արևի |I կաթի- |1 ժամ |բացակա- |բացակա- |
| |արևահարման |լային | |յություն |յություն |
| |միջոցներ |մեթոդ | | | |
|______|___________________|_________|____________|__________|____________|
|5.3. |Արևահարումից հետո |I կաթի- |24 ժամ |բացակա- |բացակա- |
| |օգտագործելու |լային | |յություն |յություն |
| |միջոցներ /քսուքներ,|մեթոդ | | | |
| |էմուլսիաներ, կաթիկ,| | | | |
| |սերուցք/ |II թրջո- |24 ժամ |բացակա- |բացակա- |
| | |ցային | |յություն |յություն |
|______|___________________|_________|____________|__________|____________|
|6. |Հիգիենիկ, խնամքի և | | | | |
| |հոտավետության | | | | |
| |միջոցներ | | | | |
|______|___________________|_________|____________|__________|____________|
|6.1. |դուխի, խնամքի |I կաթի- |24 ժամ |բացակա- |բացակա- |
| |հեղուկ, դեզոդորանտ,|լային | |յություն |յություն |
| |սպրետ |մեթոդ | | | |
._________________________________________________________________________.
._________________________________________________________________________.
|7. |Ինտիմ հիգիենայի | | | | |
| |կոսմետիկ միջոցներ | | | | |
|______|___________________|_________|____________|__________|____________|
|7.1. |Պամպերս, |II թրջո- |24 ժամ |բացակա- |բացակա- |
| |անձեռոցիկներ, |ցային | |յություն |յություն |
| |հիգիենիկ տակդիրներ |մեթոդ | | | |
._________________________________________________________________________.
Սպիրտի և այլ լվացող նյութերի նկատմամբ ալերգիկ դրսևորումների բացակայության դեպքում փորձարկման խումբը 25 մարդուց ոչ պակաս
Աղյուսակ 2
._________________________________________________________________________.
|N |Արտադրանքի | Մաշկի ֆունկցիոնալ վիճակի ցուցանիշներ |
|N/n | անվանում |________________________________________________________|
| | |PH-ի ցուցանիշներ |Հիդրատություն |Լիպիդներ |
| | |__________________|__________________|__________________|
| | |Հաշվարկի|Օգտագոր- |Հաշվարկի|Օգտագոր- |Հաշվարկի|Օգտագոր- |
| | |սկզբնա- |ծումից |սկզբնա- |ծումից |սկզբնա- |ծումից |
| | |կան ցու-|հետո |կան ցու-|հետո |կան ցու-|հետո |
| | |ցանիշներ| |ցանիշներ| |ցանիշներ| |
|____|___________|________|_________|________|_________|________|_________|
| 1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8. |
|____|___________|________|_________|________|_________|________|_________|
|1. |Քսուքներ | | | | | | |
|____|___________|________|_________|________|_________|________|_________|
|1.1.|Չոր մաշկի |Ելման |փոքրացում|Ելման |մեծացում |Ելման |մեծացում |
| |համար |մեծութ- |0,2-ից ոչ|մեծութ- |5 տոկոսով|մեծութ- |2 տոկոսով|
| | |յուն |պակաս |յուն | |յուն | |
|____|___________|________|_________|________|_________|________|_________|
|1.2.|Նորմալ |5,4-5,6 |Ելման |Ելման |Ելման |Ելման |Ելման |
| |մաշկի համար| |ցուցանիշի|մեծութ- |մեծութ- |մեծութ- |մեծութ- |
| | | |շրջանակ- |յուն |յուն |յուն |յուն |
| | | |ներում | | | | |
|____|___________|________|_________|________|_________|________|_________|
|1.3.|Յուղոտ |Ելման |Փոքրացում|Ելման |Փոքրացում|Ելման |Փոքրացում|
| |մաշկի համար|մեծութ- |0,2-ից ոչ|մեծութ- |5 տոկոսով|մեծութ- |2 տոկոսով|
| | |յուն |պակաս |յուն | |յուն | |
|____|___________|________|_________|________|_________|________|_________|
|2. |Շամպուններ | | | | | | |
|____|___________|________|_________|________|_________|________|_________|
|2.1.|Չոր մազերի |Ելման |Մեծացում |Ելման |Ելման |Ելման |Մեծացում |
| |համար |մեծութ- |0,2-ից ոչ|մեծութ- |մեծութ- |մեծութ- |1 տոկոսով|
| | |յուն |պակաս |յուն |յուն |յուն | |
|____|___________|________|_________|________|_________|________|_________|
|2.2.|Նորմալ |5,3-5,5 |Սկզբնական|Ելման |Ելման |Ելման |Ելման |
| |մազերի | |ցուցանիշ-|մեծութ- |մեծութ- |մեծութ- |մեծութ- |
| |համար | |ների |յուն |յուն |յուն |յուն |
| | | |շրջանակ- | | | | |
| | | |ներում | | | | |
|____|___________|________|_________|________|_________|________|_________|
|2.3.|Յուղոտ |Ելման |Մեծացում |Ելման |Փոքրացում|Ելման |Փոքրացում|
| |մազերի |մեծութ- |0,3 |մեծութ- |5 տոկոսով|մեծութ- |2 տոկոսով|
| |համար |յուն | |յուն | |յուն | |
._________________________________________________________________________.
Փորձարկվողների խումբը 25 մարդուց ոչ պակաս
Աղյուսակ 3
._________________________________________________________________________.
|N |Արտադրանքի| Անվտանգության Իմունոսցիտոքիմիական ցուցանիշներ |
|N/n | անվանում |_________________________________________________________|
| | | Անտիգենով խթանված | Նեյտրոֆիլների | Նեյտրոֆիլների |
| | | նիտրոկապույտ | թթու ֆոսֆատազա | միելոպերօքսիտազա |
| | | տետրափոշի | | |
| | |վերականգնման ռեակցիա| | |
| | |____________________|________________|___________________|
| | |Սկզբնա- |Օգտագործու-|Սկզբնա- |Օգտագոր|Սկզբնա- |Օգտագործու|
| | |կան ցու-|մից հետո |կան ցու-|ծումից |կան ցու-|մից հետո |
| | |ցանիշներ| |ցանիշներ|հետո |ցանիշներ| |
|____|__________|________|___________|________|_______|________|__________|
| 1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8. |
|____|__________|________|___________|________|_______|________|__________|
|1. |Աչքի |Սկզբնա- |Մեծացում 5 |Սկզբնա- |Մեծա- |Սկզբնա- |1,7 |
| |մակիյաժի |կան մե- |միավորից ոչ|կան մե- |ցում 5 |կան մե- |միավորից |
| |միջոցներ |ծություն|ավելի |ծություն|տոկոսով|ծություն|ոչ պակաս |
| |(մատիտ, | | | | | | |
| |տուշ) | | | | | | |
|____|__________|________|___________|________|_______|________|__________|
|2. |Մազերի |Սկզբնա- |Մեծացում 5 |Սկզբնա- |Սկզբնա-|Սկզբնա- |1,7 |
| |ներկ |կան մե- |միավորից ոչ|կան մե- |կան մեծ|կան մե- |միավորից |
| | |ծություն|ավելի |ծություն|ություն|ծություն|ոչ պակաս |
|____|__________|________|___________|________|_______|________|__________|
|3. |Շրթունքնե-|Սկզբնա- |Մեծացում 5 |Սկզբնա- |Սկզբնա-|Սկզբնա- |1,7 |
| |րին քսելու|կան մե- |միավորից ոչ|կան մե- |կան մեծ|կան մե- |միավորից |
| |միջոցներ |ծություն|ավելի |ծություն|ություն|ծություն|ոչ պակաս |
|____|__________|________|___________|________|_______|________|__________|
|4. |Քսուքներ, |Սկզբնա- |Մեծացում 5 |Սկզբնա- |Սկզբնա-|Սկզբնա- |1,7 |
| |լոսյոններ |կան մե- |միավորից ոչ|կան մե- |կան մեծ|կան մե- |միավորից |
| | |ծություն|ավելի |ծություն|ություն|ծություն|ոչ պակաս |
|____|__________|________|___________|________|_______|________|__________|
|5. |Բալզամներ,|Սկզբնա- |Մեծացում 5 |Սկզբնա- |Սկզբնա-|Սկզբնա- |1,7 |
| |մազերի |կան մե- |միավորից ոչ|կան մե- |կան մեծ|կան մե- |միավորից |
| |կոնդիցիո- |ծություն|ավելի |ծություն|ություն|ծություն|ոչ պակաս |
| |ներներ | | | | | | |
._________________________________________________________________________.
Փորձարկվողների խումբը 15 մարդուց ոչ պակաս
---------------------------------------------------------
ԻՐՏԵԿ - շարունակությունը հաջորդ մասերում