Սեղմել Esc փակելու համար:
«ԳԱՐԵՋՐԻ ԱՐՏԱԴՐՈՒԹՅԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻ...
Քարտային տվյալներ

Տեսակ
Չի գործում
Ընդունող մարմին
Ընդունման ամսաթիվ
Համար

Գրանցման ամսաթիվ
ՈՒժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
ՈՒժը կորցնելու ամսաթիվ
Ընդունման վայր
Սկզբնաղբյուր

Ժամանակագրական տարբերակ Փոփոխություն կատարող ակտ

Որոնում:
Բովանդակություն

Հղում իրավական ակտի ընտրված դրույթին X
irtek_logo
 

«ԳԱՐԵՋՐԻ ԱՐՏԱԴՐՈՒԹՅԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋ ...

19.05.2022 -ին ուժը կորցրած ակտի տվյալ խմբագրությունը գործել է   06.01.2007  -ից մինչեւ   19.05.2022  -ը:
 

(ուժը կորցրել է 18.05.2022 թիվ 31-Ն հրաման)

i

100.1312.111206

ԳՐԱՆՑՎԱԾ Է
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ
ԱՐԴԱՐԱԴԱՏՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ԿՈՂՄԻՑ

                                      «11»         12           2006 Թ.

                                        ՊԵՏԱԿԱՆ ԳՐԱՆՑՄԱՆ ԹԻՎ 10006414

 

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԱՌՈՂՋԱՊԱՀՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐ ՀՐԱՄԱՆ

 

17 նոյեմբերի 2006 թվականի N 1312-Ն

 

«ԳԱՐԵՋՐԻ ԱՐՏԱԴՐՈՒԹՅԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ» N-2-III-4.1-02-2006 ՍԱՆԻՏԱՐԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆՆԵՐԸ ԵՎ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՆՈՐՄԵՐԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

 

Համաձայն «Հայաստանի Հանրապետության առողջապահության նախարարության պետական հիգիենիկ և հակահամաճարակային ծառայությունը և դրա ենթակայության մարմինները վերակազմակերպելու և Հայաստանի Հանրապետության պետական հիգիենիկ և հակահամաճարակային տեսչության կանոնադրությունն ու կառուցվածքը հաստատելու մասին» Հայաստանի Հանրապետության կառավարության 15.08.2002թ. N 1316-Ն որոշմամբ հաստատված ՀՀ պետական հիգիենիկ և հակահամաճարակային տեսչության կանոնադրության կետ 7-ի «ե» ենթակետի, ելնելով բնակչության առողջության պահպանման շահերից` գարեջրի արտադրությանը ներկայացվող հիգիենիկ պահանջները սահմանելու նպատակով,

 

ՀՐԱՄԱՅՈՒՄ ԵՄ`

 

1. Հաստատել «Գարեջրի արտադրությանը ներկայացվող հիգիենիկ պահանջներ» N-2-III-4.1-02-2006 սանիտարական կանոնները և հիգիենիկ նորմերը (կցվում է):

2. ՀՀ ԱՆ պետական հիգիենիկ և հակահամաճարակային տեսչության տարածքային կենտրոնների պետերին.

սահմանել հսկողություն «Գարեջրի արտադրությանը ներկայացվող հիգիենիկ պահանջներ» N-2-III-4.1-02-2006 սանիտարական կանոնների և հիգիենիկ նորմերի պահանջների կատարման նկատմամբ:

 

Հավելված

 

ԳԱՐԵՋՐԻ ԱՐՏԱԴՐՈՒԹՅԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ

 

Սանիտարական կանոններ և հիգիենիկ նորմեր

N 2-III-4.1-02-2006

 

1. ԿԻՐԱՌՄԱՆ ՈԼՈՐՏԸ

 

1.1. Սույն սանիտարական կանոնները և հիգիենիկ նորմերը (այսուհետ` սանիտարական կանոններ) սահմանում են գարեջրի արտադրությանը ներկայացվող սանիտարահիգիենիկ պահանջները:

 

2. ՏԱՐԱԾՔԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ

 

2.1. Գարեջրի արտադրության տարածքի լուսավորությունը համապատասխանում է «Արհեստական և բնական լուսավորում» ՀՀ ՇՆ II-8.03-96 պահանջներին:

2.2. Տարաները, շինարարական և տնտեսական նյութերը պահվում են փակ պահեստներում, իսկ ժամանակավորապես` ասֆալտածածկ, բետոնածածկ կամ հեշտ մաքրման հնարավորություն ընձեռող այլ հարթակների վրա, ծածկի տակ:

2.3. Կոտորակահատը հավաքվում և պահվում է ասֆալտածածկ կամ բետոնածածկ հարթակների վրա տեղադրված անջրաթափանց արկղերում կամ հատուկ առանձնացված տարողություններում: Հարթակը ունենում է թեքություն դեպի հատականցքերը: Կոտորակահատի տեղափոխումը կատարվում է անջրաթափանց թափքով կահավորված փոխադրամիջոցներով կամ հատուկ ցիստեռններով ու անջրաթափանց տարողություններով:

2.4. Արտադրական թափոնների և աղբի հավաքման համար տեղադրվում են անջրաթափանց, կափարիչներով փակվող կուտակիչ տարողություններ: Վերջիններիս տարողունակությունը նախատեսվում է ոչ պակաս, քան 2 օրվա ընթացքում գոյացած թափոնների և աղբի կուտակման համար:

2.5. Աղբի կուտակման տարողությունները տեղակայվում են արտադրական սենքերից և պահեստներից 25 մ-ից ոչ պակաս հեռավորության վրա:

Կուտակիչ տարողությունները տեղադրվում են ասֆալտածածկ, բետոնածածկ կամ հեշտ մաքրման հնարավորություն ընձեռող այլ հարթակների վրա: Վերջիններիս մակերեսը գերազանցում է կուտակիչ տարողության հիմքի մակերեսը, յուրաքանչյուր ուղղությամբ 1 մետրից ոչ պակաս: Հարթակները մաքրվում են ամեն օր և ախտահանվում ըստ անհրաժեշտության:

2.6. Աղբը հեռացվում է ըստ կուտակման: Տարվա տաք եղանակին տարողությունները ախտահանվում են հանգած կրի 20%, քլորակրի 10% լուծույթով կամ համարժեք ախտահանիչ այլ միջոցներով:

2.7. Վարորդների, առաքողների, բեռնաբարձ բանվորների և հաճախորդների համար նախատեսված սան. հանգույցները տեղակայվում են օժանդակ մասնաշենքերում` դեպի տարածք առանձին ելքով:

2.8. Սան. հանգույցները պահվում են մաքուր վիճակում և ամեն օր ախտահանվում 10% քլորակրի կամ համարժեք ախտահանիչ այլ միջոցներով:

 

3. ՋՐԱՄԱՏԱԿԱՐԱՐՄԱՆԸ ԵՎ ՋՐԱՀԵՌԱՑՄԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ

 

3.1. Կազմակերպությունների ջրամատակարարման համակարգը համապատասխանում է 2.04.01-85 «Շենքերի ներքին ջրամատակարարում և կոյուղի», 2.04.02-84 Ջրամատակարարում: Արտաքին ցանցեր և կառույցներ» ՍՆԻՊ-ների պահանջներին:

3.2. Կազմակերպությունները ապահովվում են խմելու, տնտեսակենցաղային և տեխնոլոգիական կարիքների համար օգտագործվող «Խմելու ջուր. Ջրամատակարարման կենտրոնացված համակարգերի ջրի որակին ներկայացվող հիգիենիկ պահանջներ. Որակի հսկողություն» N2-III-Ա2-1 սանիտարական նորմերի և կանոնների պահանջներին համապատասխանող սառը ջրով:

3.3. Արտեզյան հորատանցքերը, պահուստային ջրամբարները ունենում են սանիտարական պահպանման գոտի, համաձայն «Խմելու տնտեսական նշանակության ջրմուղների և ջրամատակարարման աղբյուրների սանիտարական պահպանման գոտիներ» N2-III-Ա2-2 սանիտարական կանոնների և նորմերի պահանջների: Ջրմուղի կառույցների, ջրագծերի և արտեզյան հորատանցքերի սանիտարատեխնիկական վիճակի նկատմամբ սահմանվում է կանոնավոր հսկողություն:

3.4. Ջրամատակարարման քաղաքային ցանցից և տեղային աղբյուրից սնվող ջրագծերը լինում են առանձին և չեն ունենում միացումներ:

3.5. Պահուստային ջրի տարողությունները (բաքեր, ցիստեռններ և այլն) փակվում են կափարիչներով, մաքրվում և ախտահանվում` ամիսը մեկ անգամից ոչ պակաս: Տարողություններն ախտահանումից հետո լվացվում են խմելու մաքուր ջրով:

3.6. Արտադրական տեղամասերում նախատեսվում է.

- ձեռքերի լվացման համար լվացարան` ապահովված հոսող տաք և սառը ջրով, օճառով, ախտահանիչ լուծույթով, էլեկտրաչորացուցիչով կամ միանվագ օգտագործման սրբիչով,

- ծորակ` հատակը լվանալու համար:

3.7. Կազմակերպությունների ջրահեռացման համակարգը համապատասխանում է 2.04.03-85 «Կոյուղի: Արտաքին ցանցեր և կառուցվածքներ» ՍՆԻՊ-ի պահանջներին:

3.8. Ջրահեռացման հատականցքերը տեղակայվում են աշխատատեղերից և անցուղիներից հեռու: Հատակը դեպի հատականցքերը ունենում է 0.03%-ից ոչ պակաս թեքություն: Ջրահեռացման հատականցքերը և խողովակների տրամագիծը ապահովում են հատակի ցանկացած հատվածից լվացման ջրերի և կեղտաջրերի ամբողջական հեռացումը:

 

4. ԼՈՒՍԱՎՈՐՈՒԹՅԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ

 

4.1. Արտադրական և օժանդակ սենքերի լուսավորությունը համապատասխանում է «Արհեստական և բնական լուսավորում» ՀՀ ՇՆ II-8.03-96 պահանջներին:

4.2. Լուսային բացվածքները չի թույլատրվում փակել արտադրական սարքավորումներով, տարաներով, պատրաստի արտադրանքով:

4.3. Լուսատու սարքերը և պաշտպանիչ պիտույքակազմերը մաքրվում են ըստ անհրաժեշտության:

4.4. Լյումինեսցենտային լամպերով լուսատուները ունենում են պաշտպանիչ ցանցեր, իսկ շիկացման լամպերով լուսատուները` պայթունաանվտանգ պիտույքակազմեր:

4.5. Չի թույլատրվում լուսատու կետերի (կանթեղների) զետեղումը արտադրական տարողությունների և հոսքագծերի անմիջապես վերևում:

4.6. Գարեջրի արտադրությունում խմորիչների մաքուր կուլտուրաների բազմացման բաժնի օդը վարակազերծելու համար (30 րոպեից ոչ պակաս) տեղադրում են մանրէասպան լամպեր, որոնց աշխատանքային ռեժիմը համապատասխանում է դրանց շահագործման հրահանգի պահանջներին:

 

5. ՕԴԱՓՈԽՈՒԹՅԱՆԸ, ՋԵՌՈՒՑՄԱՆԸ ԵՎ ԱՂՄՈՒԿԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ

 

5.1. Կազմակերպության ջեռուցման և օդափոխության համակարգերը համապատասխանում են «Ջեռուցում, օդափոխում և օդի լավորակում» ՀՀ ՇՆ IV-12.02-01-2000 պահանջներին:

5.2. Արտադրական սենքերի օդի ջերմաստիճանը, հարաբերական խոնավությունը և շարժման արագությունը համապատասխանում է «Արդյունաբերական ձեռնարկությունների նախագծման սանիտարական նորմեր» 245-71 ՍՆ-ի պահանջներին:

5.3. Խոնավության, ջերմության, վնասակար նյութերի աղբյուր հանդիսացող տեխնոլոգիական սարքավորումները ապահովվում են օդափոխության տեղային արտաձիգ համակարգով:

5.4. Օդափոխության սարքավորումները տեղադրվում են աղմուկը և ցնցումը նվազեցնող սարքավորումներով ապահովված օդափոխիչ խցիկներում` համաձայն «Պաշտպանությունը աղմուկից» II-12-77 ՍՆիՊ-ի պահանջների:

5.5. Արտադրական սենքերում աղմուկի մակարդակը համապատասխանում է «Աղմուկն աշխատատեղերում, բնակելի և հասարակական շենքերում և բնակելի կառուցապատման տարածքներում» N2-III-11.3 սանիտարական նորմերի պահանջներին:

5.6. Սարքերը, մեքենաները, սարքավորումները ապահովվում են ցնցումամարիչ հարմարանքներով:

 

6. ԱՐՏԱԴՐԱԿԱՆ ԵՎ ՕԺԱՆԴԱԿ ՍԵՆՔԵՐԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ

 

6.1. Արտադրական սենքերի և արտադրամասերի տեղակայումը ապահովում են տեխնոլոգիական գործընթացների հոսքայնությունը և բացառում հումքի ու պատրաստի արտադրանքի հանդիպակաց և խաչվող հոսքերը:

6.2. Արտադրական սենքերի պատերը սալիկապատվում են, յուղաներկվում կամ ունենում խոնավ մաքրման և ախտահանման հնարավորություն ընձեռող այլ ծածկ` 1.75 մ-ից ոչ պակաս բարձրությամբ: Առաստաղները ներկվում են անջրաթափանց ներկով:

6.3. Բոլոր սենքերում հատակը լինում է անջրաթափանց, հարթ և ունենում է թեքություն դեպի հատականցքերը:

6.4. Սարքավորումներից կեղտաջրերի և լվացման ջրերի դատարկումը ջրահեռացման ցանց կատարվում է փակ եղանակով:

6.5. Արտադրանքի հետ շփվող սարքավորումների մակերեսը պատրաստվում է սննդամթերքի հետ շփման համար նախատեսված նյութերից: Սարքավորումների և գույքի մակերեսը լինում է հարթ, հեշտությամբ լվացվում և ախտահանվում է:

6.6. Արտադրական, օժանդակ և կենցաղային սենքերի մաքրումը (հարդարումը) կատարվում է տեխնիկական անձնակազմի կողմից, իսկ աշխատատեղերի և սարքավորումների` տվյալ տեխնոլոգիական գործընթացում աշխատողների կողմից:

6.7. Տեխնիկական անձնակազմը ապահովվում են գույքով, լվացման, մաքրման միջոցներով, ինչպես նաև անջրաթափանց հատուկ հագուստով, կոշիկներով և ռետինե ձեռնոցներով:

6.8. Աշխատանքային օրվա (հերթափոխի) վերջում, մաքրման աշխատանքներն ավարտելուց հետո, մաքրող գույքը լվացվում և ախտահանվում է քլորակրի 2% լուծույթով կամ համարժեք ախտահանիչ այլ միջոցով: Արտադրական արտադրամասերի մաքրման գույքը մակնշվում և պահվում է առանձին պահարաններում:

6.9. Աշխատանքն ավարտելուց հետո կատարվում է չոր տեղամասերի, սարքավորումների, գույքի խոնավ մաքրում:

6.10. Պատուհանների ապակիները, ներքին շրջանակները մաքրվում և լվացվում են ըստ աղտոտվածության:

6.11. Ցանցապատ և պաշտպանիչ այլ փակոցները, օդափոխիչների խցերը և խողովակները մաքրվում են ըստ դրանց աղտոտման:

6.12. Բոլոր սենքերի վերանորոգումը կատարվում է ըստ անհրաժեշտության: Բորբոսի առաջացման դեպքում պատերը, առաստաղը և անկյունները, նախքան սպիտակեցնելը, մշակվում են հակասնկային միջոցներով:

6.13. Նորոգման աշխատանքներով զբաղված բանվորների գործիքները պահվում են հատուկ պահարաններում և տեղափոխվում գործիքների տեղափոխման արկղերով:

6.14. Չի թույլատրվում կատարել շինվերանորոգման աշխատանքներ տեխնոլոգիական գործընթացին զուգահեռ: Նորոգման մանր աշխատանքները կարող են կատարվել առանց արտադրությունը դադարեցնելու, արտադրանքի (մթերքի) մեջ կողմնակի իրերի հայտնվելը բացառելու պայմանով:

 

7. ՀՈՒՄՔԻՆ ԵՎ ՊԱՏՐԱՍՏԻ ԱՐՏԱԴՐԱՆՔԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ

 

7.1. Ընդունվող ամբողջ հումքը, օժանդակ և փաթեթավորող նյութերը, տարաները, ինչպես նաև թողարկվող արտադրանքը համապատասխանում են տեխնիկական պայմանների պահանջներին և ունենան որակն ու անվտանգությունը հավաստող հավաստագրեր կամ հիգիենիկ եզրակացություններ:

7.2. Հումքի, օժանդակ նյութերի, պատրաստի արտադրանքի որակի, տեխնոլոգիական գործընթացների և արտադրության սանիտարահիգիենիկ ռեժիմների պահպանման լաբորատոր հսկողությունը իրականացվում է արտադրական լաբորատորիայի կամ հավատարմագրված այլ լաբորատորիաների կողմից, իսկ ընտրանքային կարգով` Պետական հիգիենիկ և հակահամաճարակային տեսչության կողմից:

7.3. Պարկերում փաթեթավորված հումքը պահվում է դարակաշարերի վրա, հատակից 25-30 սմ բարձրության, պատերից 70 սմ հեռավորության վրա: Դարսակույտերի միջև տարածությունը լինում է 0.5 մ-ից ոչ պակաս, գլխավոր անցուղու լայնքը` 1,5 մ-ից ոչ պակաս:

7.4. Պարենահումքի պահեստներում չի թույլատրվում պահել ոչ պարենային մթերք, նյութեր, իրեր, թափոններ և այլն:

7.5. Տակառների, թիթեղամանների և շշերի արտաքին մակերեսը մաքրվում է (անհրաժեշտության դեպքում` լվացվում):

7.6. Ապակյա տարողությունները (շշեր, բանկաներ) մանրակրկիտ զննում են` առանձնացնելով վնասվածքներ (կոտրվածք, ճաք) ունեցողները:

7.7. Դատարկ տարաները դուրս են բերվում արտադրական տեղամասերից:

7.8. Պատրաստի արտադրանքը պահվում է պահեստում արկղերում (պոլիմերային փաթեթներում) դարսակույտերով` պատերից 70 սմ հեռավորության վրա: Դարսակույտերի միջև թողնվում են անցուղիներ:

 

8. ՀԱՏԻԿԻ ՄԵՔԵՆԱՅԱՑՎԱԾ ՓՈԽԱԴՐԻՉ (ԷԼԵՎԱՏՈՐ) ԵՎ ԱԾԻԿԱՐԱՆԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ

 

8.1. Հատիկի մաքրման սենքը ապահովվում է օդափոխանակության համակարգով և փոշեկլանիչներով: Հատիկ մաքրող մեքենաները լինում են սարքին վիճակում և թույլ չեն տալիս փոշու թափանցումը արտադրամաս:

8.2. Սարքավորումները և գույքը մաքրվում են փոշուց ամեն օր:

8.3. Թրջման ենթակա գարին մանրակրկիտ լվացվում է: Թրջման երկրորդ ջրին ավելացվում է ախտահանիչ որևէ նյութ (քլորակիր` 1 տ գարուն` 0.3 կգ, չհանգած կիր` 1 տ-ին 1.5-3.0 կգ, կալիումի պերմանգանատ` 1 մ3 ջրին` 10-15 գ կամ այդ նպատակի համար նախատեսված այլ նյութ):

8.4. Ածիկային կալատեղին հատիկից (գարուց) դատարկելուց (ազատելուց) հետո և այն բեռնելուց առաջ, մանրակրկիտ մաքրվում է: Հատակը և պատերը լվացվում են, ախտահանվում քլորակրի 20%-անոց կամ կալիումի մանգանաթթվային կրի 20%-անոց լուծույթով, ապա լվացվում ջրով:

8.5. Գարու վրայով քայլելու հետ կապված աշխատանքներ կատարող բանվորներն ապահովվում են ռետինե երկարաճիտ կոշիկներով:

8.6. Աշխատանք կատարելուց առաջ երկարաճիտ կոշիկները ախտահանվում են հատուկ տարողություններում` քլորակրի 2%-անոց լուծույթով: Ռետինե կոշիկները պահվում են առանձնացված պահարաններում: Կալատեղու մուտքի մոտ դրվում են ախտահանիչ լուծույթով ներծծված գորգեր:

8.7. «Շարժվող մարգ»-ի դեպքում հետևում են, որ նախորդ խմբաքանակի հատիկը չմնա խառնիչի շերեփներում կամ շղթայական փոխադրիչի համակարգում:

8.8. Արտադրամասի փոշոտվածությունը նվազեցնելու համար, գարին թրջման տարողություն տեղափոխող խողովակի և ջրի տարողության միջև տարածությունը հնարավորին չափ պակասեցվում է:

8.9. Թրջման տարողությունները, ածիկի ծլեցման արկղերը, թմբուկները, շարժական խառնիչները, աշխատանքի յուրաքանչյուր բոլորաշրջանի (ցիկլ) ավարտից հետո մաքրվում, լվացվում և ախտահանվում են քլորակրի 2%-անոց լուծույթով:

8.10. Յուրաքանչյուր արկղ դատարկվելուց հետո կրով սպիտակեցվում է, մաղերի տակ ընկած տարածությունը մեխանիկական մաքրումից հետո ախտահանվում է քլորակրի 2% լուծույթով:

8.11. Գարու խառնիչները մանրակրկիտ մաքրվում, լվացվում և ախտահանվում են:

8.12. Յուրաքանչյուր բոլորաշրջանի ավարտից հետո ածիկի աճեցման արկղից հեռացվում են ծիլերի մնացորդները և այն ախտահանում քլորակրով, շաբաթը 1 անգամից ոչ պակաս:

8.13. Փոխադրիչները, շարժական ժապավենները, թարմ ծլած ածիկի զետեղարանները (բունկերները) մաքրվում են ամեն օր:

8.14. «Շարժվող մարգ»-ի արկղերի մաքրումը, լվացումը և ախտահանումը կատարվում է ըստ բաժանմունքների (աճեցման օրերի), յուրաքանչյուր 8-10 օրը մեկ անգամ, իսկ օդի լավորակման խցիկի բոցամուղների (ֆորսունկա) մաքրումը` ոչ պակաս, քան ամիսը 1 անգամ:

8.15. Հորիզոնական գործողության չորանոցների ցանցերը մաքրվում են ծիլերից և փոշուց ածիկը դատարկելուց հետո, իսկ ուղղահայաց չորանոցներինը` ոչ պակաս, քան ամիսը մեկ անգամ:

8.16. Չորանոցները և դրանց կից չոր սենքերը մաքրվում են շաբաթը մեկ անգամ և սպիտակեցնում եռամսյակը 1 անգամից ոչ պակաս: Պատերը, դռները և պատուհանները մաքրվում են խոնավ եղանակով, ըստ դրանց աղտոտվածության:

8.17. Ածիկի չորանոցի քարշիչ խողովակը և զոնդը մաքրում և ախտահանում են ամիսը մեկ անգամից ոչ պակաս:

8.18. Կալորիֆերային բաժանմունքը ծիլերից մաքրում են օրը մեկ անգամից ոչ պակաս:

 

9. ԱՂԱՑՄԱՆ ԲԱԺԱՆՄՈՒՆՔ/ՏԵՂԱՄԱՍ

 

9.1. Աղացման բաժանմունքի պատերը և առաստաղը մաքրվում են շաբաթը մեկ անգամ և սպիտակեցվում են ըստ անհրաժեշտության:

9.2. Գլանավոր աղացները և աղացված ածիկի զետեղարանները (բունկերները) ամեն օր մաքրվում են փոշուց և կեղտից:

 

10. ԵՓՄԱՆ ԲԱԺԱՆՄՈՒՆՔ

 

10.1. Հումքը (ածիկ, հմուլ, շաքար և այլ նյութեր) պահել եփման բաժանմունքում չի թույլատրվում:

10.2. Եփման կաթսաների արտաքին մակերեսը մաքրվում և փայլեցվում է արտադրամասում ախտահանում կատարելու ժամանակ:

10.3. Քաղցուի եփման կաթսաների զտող գուռի (ֆիլտրող) գայլուկը անջատող մաղի ներքին մակերեսը լվացվում է յուրաքանչյուր դատարկվելուց հետո:

10.4. Լվացման ջրերի կուտակիչ տարողությունները լվացվում և պարզաջրվում են դրանք դատարկվելուց հետո և ախտահանվում` արտադրամասում ընդհանուր ախտահանում կատարելու ժամանակ:

10.5. Խմորման քաղցուն քամելու գործընթացն ավարտելուց հետո, մամլիչի շրջանակները և սալիկները մաքրվում են փշրվածքի մնացորդներից, լվացվում տաք ջրով, փափուկ խոզանակներով: Բամբակյա կամ սինթետիկ անձեռոցիկները մանրակրկիտ լվացվում են տաք ջրով` հատուկ սարքերում:

10.6. Քաղցուի բոլոր խողովակագծերը և ռետինե խողովակներն ամեն օր լվացվում են սառը և տաք ջրով (60+/-1 օC), շոգեհարվում 15-20 րոպե տևողությամբ, ապա կրկին լվացվում սառը ջրով: Խողովակագծերի ախտահանումը կատարվում է ընդհանուր ախտահանման ժամանակ:

10.7. Ջերմակայուն ապակյա խողովակագծեր կիրառելու դեպքում ապահովվում է դրանց հերմետիկությունը:

10.8. Ածիկի և հմուլի ջարդոնը (փշուրները) լվանալուց հետո, անմիջապես հեռացվում է արտադրամասից և հավաքվում այդ նպատակի համար հատկացված հատուկ տարողություններում: Ազատված տարողությունները մանրակրկիտ լվացվում են և 15 օրը մեկ անգամ ախտահանվում:

 

11. ՊԱՐԶԵՑՄԱՆ (ՆՍՏՎԱԾՔԱԶԱՏՄԱՆ) ԳՈՒՌԵՐԻ ԵՎ ՊՆԱԿՆԵՐԻ (ԱՓՍԵՆԵՐԻ)

ԲԱԺԻՆ
11.1. Ռետինե խողովակները, որոնցով լվացվում են գուռերը (չաները) և սառեցնող սարքավորումները, պահվում են կախված վիճակում, որպեսզի դրանց ծայրերը չքսվեն հատակին: 11.2. Սառեցնող սարքավորումների թերթիկները և նստեցման գուռի ներքին մակերեսը լինում է հարթ և ունենում է թեքություն դեպի բացթողման հատականցքը: 11.3. Քաղցուն դատարկելուց հետո սառեցնող սարքավորման և նստեցման գուռի ներքին մակերեսները լվացվում են ջրով, խոզանակով: Տարողությունները ախտահանվում են թթու էմոցիդով կամ սուլֆանիլաթթվով (0.5-1.5 կգ` 10 լ ջրին): Լվանալուց հետո ջուր թողնել գուռերում և պնակներում չի թույլատրվում: 11.5. Պնակները, պարզեցման գուռերը, տակառները և քաղցրահյութի միջանկյալ ամբարները բանվորը լվանում է հատուկ արտահագուստով և ռետինե երկարաճիտ կոշիկներով: Սանիտարական հագուստը պահվում է նույն արտադրամասում, հատուկ պահարաններում: Սանիտարական հագուստն այլ նպատակով օգտագործել չի թույլատրվում: Խոզանակները և երկարաճիտ կոշիկները ախտահանվում են քլորակրի 2%-անոց լուծույթով` աշխատանքից առաջ և դրանից հետո: 11.6. Քաղցրահյութի պարզեցման համար զտիչ սարք օգտագործելու դեպքում, վերջինիս աշխատանքն ավարտելուց հետո, միացվում է շրջանատար լվացման համակարգին և 15 րոպե տևողությամբ լվացվում 70+/-1 օC ջերմաստիճանի 2%-անոց հիմնային լուծույթով, ապա տաք և սառը ջրով: 11.7. Պնակների և պարզեցման գուռերի բաժինը մեկուսացվում է: 11.8. Սպիտակուցային նստվածքը դատարկելուց հետո, քաղցրահյութատար խողովակները լվացվում և մշակվում են գոլորշով ու շաբաթը մեկ անգամ ախտահանվում: 11.9. Նստվածքի ամբարները (կուտակիչ տարողություններ) դատարկելուց հետո մաքրվում, պարզաջրվում և ախտահանվում են ընդհանուր ախտահանում կատարելու ժամանակ:

 

12. ՍԱՌՆԱՐԱՆԱՅԻՆ ՍԱՐՔԵՐ

 

12.1. Փակ տիպի խողովակաձև և թիթեղաձև սառնարանային սարքերը ամեն օր լվացվում են ջրով և 15 րոպե տևողությամբ մշակվում 1%-անոց հիմնային տաք (60+/-1 օC) լուծույթով, ապա պարզաջրվում տաք և սառը ջրով:

12.2. Տաք 1%-անոց հիմքի լուծույթը կրկնակի շրջանառությունից հետո կարող է օգտագործվել քաղցրահյութատար խողովակների (ջերմափոխանակիչից մինչև խմորման տարողությունները) ախտահանման համար, որը կատարվում է շաբաթը 2 անգամից ոչ պակաս:

12.3. Փակ տիպի սառնարանային սարքերի կազմատումը, մաքրումը և ախտահանումը կատարվում է ամիսը 1 անգամ:

12.4. Չժանգոտվող պողպատից պատրաստված և թթվակայուն (խտացուցիչներ) սեղմիչներ ունեցող ջերմափոխանակիչների մշակումը կատարվում է շաբաթը 1 անգամ, 1-1.5%-անոց ազոտական թթվով:

12.5. Ոռոգման սկզբունքով աշխատող բաց տիպի սառնարանները մշակվում են ամեն օր` դրանց մակերեսը ծածկվում է կրաջրի թանձր լուծույթով, 30 րոպե տևողությամբ, մաքրվում խոզանակներով և լվացվում ջրով:

Բաշխիչ խողովակը կազմատվում է, մաքրվում խոզանակներով, մշակվում գոլորշով և լվացվում ջրով:

12.6. Զտիչ-մամլիչները յուրաքանչյուր փուլի ավարտից հետո մաքրվում են և լվացվում խոզանակներով, պաստառները լվացվում են, ապա շոգեհարվում կամ եռացվում:

 

13. ԽՄՈՐԻՉՆԵՐԻ ԲԱԺԻՆ

 

13.1. Խմորիչների բաժինը մեկուսացվում է հարևան սենքերից, դուռը ամուր փակվում և դրսից տեղադրվում է ախտահանիչ լուծույթով մշակված գորգիկ, որն ամեն օր փոխվում է:

13.2. Խմորիչների բաժնում օդի ջերմաստիճանը լինում է կայուն` 2-4 օC սահմաններում:

13.3. Խմորիչների բաժինը ապահովում են +2 օC ոչ բարձր ջերմաստիճանի ջրով:

13.4. Խմորիչների բաժնի պատերը սալիկապատվում են, իսկ հատակը` ծածկվում ջրակայուն ներկով: Վերականգնման աշխատանքները կատարվում են ըստ անհրաժեշտության: Չի թույլատրվում կոնդենսացիոն հեղուկի կուտակումն առաստաղին:

13.5. Պաղեցված օդի օդամուղի հարմարանքները ապահովվում են օդային ֆիլտրերով:

13.6. Խմորիչների` էմալով չպատված, մետաղական տաշտակները պատվում են այդ նպատակի համար թույլատրված լաքով, պարաֆինով կամ խեժով:

13.7. Խմորիչների տաշտակները, մնացորդային խմորիչների տարողությունները և խմորիչների փոխանցման սարքերը և հարմարանքները, նախքան լցնելը, ախտահանվում են քլորակրի 1%-անոց լուծույթով կամ թույլատրված ախտահանիչ այլ միջոցով, որից հետո` մանրակրկիտ պարզաջրվում:

 

14. ԽՄՈՐԻՉՆԵՐԻ ՄԱՔՈՒՐ ԿՈՒԼՏՈՒՐԱՅԻ ԲԱԺԱՆՄՈՒՆՔ

 

14.1. Մաքուր կուլտուրայի բաժանմունքում բոլոր սարքերի աշխատանքը ապահովվում են ասեպտիկ (վարակազերծված) պայմաններում:

14.2. Խմորման գլանների և մանրէազերծիչների մեջ մտնող օդը ֆիլտրվում է դրա լիարժեք մանրէազերծումն ապահովող օդային ֆիլտրերով:

14.3. Խմորիչների աճեցման սարքերն աշխատեցնելուց առաջ մանրէազերծվում են գոլորշով` 30 րոպե տևողությամբ:

14.4. Խմորիչների աճեցման սարքերի բոլոր տարողությունները ոչ պակաս, քան ամիսը 1 անգամ (կամ մաքուր կուլտուրան փոխելու ժամանակ), մաքրվում են նստվածքից` ջրի ճնշումային շիթով, իսկ դրանց պատերը ենթարկվում են մեխանիկական մաքրման, ապա մանրակրկիտ լվացվում և ախտահանվում:

Կարելի է օգտագործել սննդի արդյունաբերությունում կիրառման համար թույլատրված լվացող միջոցներ, որոնց օգտագործումից հետո տարողությունները մանրակրկիտ պարզաջրվում են:

14.5. Մաքուր կուլտուրայի բաժանմունքն աշխատանքը (յուրաքանչյուր հերթափոխը) ավարտելուց հետո հարդարվում է, քաղցրահյութի մնացորդները հատակից հեռացվում են ջրի շիթով:

Պատերը, հատակը և դռները մշակվում են ախտահանիչ լուծույթով` շաբաթը 1 անգամ:

 

15. ԽՄՈՐՄԱՆ ԱՐՏԱԴՐԱՄԱՍ

 

15.1. Խմորման արտադրամասը ապահովվում են օդափոխության համակարգով, պահպանելով օդի ջերմաստիճանը 5-8 օC սահմաններում:

15.2. Խմորման մետաղյա տաքարները (չաները) ոչ պակաս, քան տարին 1 անգամ, խեժապատվում կամ լաքապատվում են բևեկնախեժի /կոլոփոնի/ լաքով, իսկ փայտե տարողությունները` պարաֆինապատվում: Ձյութախեժապատման փոխարեն մետաղյա մակերեսները պատվում են այդ նպատակի համար թույլատրված էմալներով կամ լաքերով:

15.3. Ալյումինե կամ էմալապատ խմորման տակառները չեն պատվում պաշտպանիչ ծածկով:

15.4. Ալյումինե դատարկ տարողություններում խոնավության հետքեր չեն թույլատրվում:

15.5. Յուրաքանչյուր դատարկումից հետո խմորման տարողությունների ներքին մակերեսները մաքրվում և լվացվում են ջրով` 30 րոպե տևողությամբ, ախտահանվում և մանրակրկիտ պարզաջրվում են:

15.6. Ալյումինե տարողությունների ախտահանման նպատակով չի թույլատրվում օգտագործել հիմնային լուծույթներ (քլորակիր, կաուստիկ և կալցիումացված սոդա, անտիֆորմին):

15.7. Լվացող գլխիկների առկայության դեպքում խմորման տարողությունների նախնական մաքրումը խմորիչից և դեկի մնացորդներից կատարվում է ջրով` 0,6-08 ՄՊա ճնշման տակ, 30 րոպե տևողությամբ, ապա տարողության մակերեսը ծածկվում է ախտահանիչ լուծույթով, որը 30 րոպե հետո լվացվում է մաքուր ջրով` մինչև ախտահանիչ նյութի հետքերի վերանալը:

Խմորման ալյումինե տաքարների մակերեսից գարեջրի քարը հեռացվում է 17-19%-անոց ազոտաթթվով կամ սուլֆանիլաթթվով (0.5-1.5 կգ` 10 լ ջրին):

15.8. Ելնելով մետաղների հատկություններից և դրանց քայքայման (ժանգի) նկատմամբ կայունությունից, սարքավորումների ախտահանման համար կարող են կիրառվել այդ նպատակի համար նախատեսված ախտահանիչ նյութեր:

15.9. Հակաքայքայիչ ծածկ ունեցող սև մետաղի մակերեսից գարեջրի քարը հեռացվում է մնացորդային խմորիչի և 15-20%-անոց ծծմբաթթվի խառնուրդով:

Խառնուրդը քսվում է մշակվող մակերեսին, թողնվում 3 ժամից ոչ պակաս տևողությամբ (կարելի է թողնել 1 գիշեր), ապա մանրակրկիտ լվացվում ջրով:

15.10. Մանր գույքը (քաղցրահյութի և գարեջրի նմուշառման բաժակներ, չափիչ գլաններ, ջերմաչափեր, շաքարաչափեր), նախքան օգտագործելը և դրանից հետո, լվացվում և պահվում է հատուկ պահարանում:

15.11. Սառնարանային սարքերի և խմորման տարողությունների միջև խողովակագիծը օրը 1 անգամ լվացվում է սառը ջրով և շոգեհարվում 15 րոպե տևողությամբ: Ընդ որում, խողովակից դուրս եկող ջրի ջերմաստիճանը լինում է 85 օC-ից ոչ պակաս: Խողովակագիծը ախտահանվում է շաբաթը 2 անգամ, հիմնային լուծույթով` ջերմափոխանակիչի ախտահանումից հետո:

15.12. Խմորման տարողությունները հասունացման նկուղին միացնող գարեջրի խողովակագիծը լվացվում է սառը ջրով և շոգեհարվում յուրաքանչյուր դատարկումից հետո: Շաբաթը 1 անգամ կատարվում է ախտահանում, որից հետո սառը ջրով լվացում:

15.13. Խմորման և վերջնական խմորման արտադրամասերում օգտագործվող ռետինե խողովակներն աշխատանքից առաջ և դրանից հետո լվացվում են ջրով և շաբաթը 2 անգամ ախտահանվում և մանրակրկիտ լվացվում: Խողովակները աշխատանքի վերջում պահվում են հենակների վրա, իսկ աշխատանքի ընդհատումների ժամանակ դրանց ծայրերը կախվում են բռնիչներից:

15.14. Խմորման և վերջնական խմորման արտադրամասերի խողովակագծերի ախտահանումն առավել արդյունավետ է, եթե այն կատարվում է փակ համակարգում` հարկադրական եղանակով:

15.15. Հատակը և կամրջակները լվացվում են ամեն օր խոզանակներով և ախտահանվում:

15.16. Չժանգոտվող պողպատից պատրաստված գլանակոնաձև տարողությունների լվացումը և ախտահանումը կատարվում է տարողությունների վերին մասում տեղակայված լվացող գլխիկների միջոցով:

15.17. Լվացող գլխիկներ չունեցող տեխնոլոգիական տարողությունները ախտահանում են հետևյալ կերպ. ախտահանիչ լուծույթը խողովակներով հավասարաչափ շերտով քսվում է մակերեսին և 20-30 րոպեից հետո լվացվում, մինչև ախտահանիչ նյութի հետքերի վերանալը:

15.18. Խողովակագծերն ախտահանելու դեպքում, դրանց ամբողջ ծավալը լցվում է դեզօքսոնի լուծույթով և 10-20 րոպեից լվացվում ջրով, մինչև լվացման չեզոք ռեակցիա ստանալը:

15.19. Չժանգոտվող պողպատից պատրաստված գլանակոնաձև տարողությունների լվացումը և ախտահանումը կատարվում է դրանց շահագործման հրահանգին համապատասխան:

 

16. ՀԱՍՈՒՆԱՑՄԱՆ ԱՐՏԱԴՐԱՄԱՍ

 

16.1. Տանկերների և տակառների արտաքին մակերեսների սանիտարական մշակումը կատարվում է դրանց ներքին մակերեսների մշակման հետ միաժամանակ` ըստ տարողությունների դատարկման:

16.2. Հասունացման տանկերների և երկաթե տարողությունների պատումը (ձյութով, խեժով, լաքով և այդ նպատակի համար թույլատրված այլ նյութերով) կատարվում է ըստ անհրաժեշտության: Մակերեսի պատման մասնակի վնասվածքները անմիջապես վերականգնվում են:

16.3. Տանկերները դատարկելուց հետո լվացվում են մաքուր ջրով, մաքրվում, ախտահանվում և կրկին լվացվում ջրի շիթով:

16.4. Տանկերները մեխանիկական եղանակով լվանալու դեպքում խմորիչների մնացորդները հեռացվում են 0.6-0.8 ՄՊա ճնշմամբ ջրի շիթով, 3 րոպե տևողությամբ, մակերեսը մշակում են ախտահանիչ լուծույթով և 30 րոպեից հետո կրկին լվանում ջրով, մինչև ախտահանիչ նյութերի հետքերի վերանալը:

16.5. Վերջնական խմորման արտադրամասի և ֆիլտրման բաժանմունքի (տեղամասի) միջև խողովակաշարերը շաբաթական 2 անգամ լվացվում են ջրով, շոգեհարվում 20 րոպե տևողությամբ և ախտահանվում` ընդհանուր ախտահանում կատարելու ընթացքում:

 

17. ՖԻԼՏՐՄԱՆ ԲԱԺԱՆՄՈՒՆՔ (ՏԵՂԱՄԱՍ)

 

17.1. Ֆիլտրման (քամիչ) սարքերի մետաղական շրջանակները, նախքան յուրաքանչյուր գործարկումը, խոզանակներով լվացվում են և, ոչ պակաս, քան շաբաթը մեկ անգամ, ախտահանվում:

17.2. Դիատոմիտային ֆիլտր կիրառելու դեպքում` ամեն օր ֆիլտրումն ավարտելուց և էլեմենտներից նստվածքը հեռացնելուց հետո, քամիչը լվանում են սառը, ապա 85-90 օC ջերմաստիճանի տաք ջրով, 15-20 րոպե տևողությամբ: Տաք ջուրը դուրս են մղում սառը ջրով և թողնում մինչև գործարկման հաջորդ փուլը:

17.3. Եթե ֆիլտրի աշխատանքն ընդհատվում է ավելի քան 8 ժամով, նախքան ֆիլտրման հաջորդ փուլի սկիզբը քամիչը լվացվում է 17.2 կետի համաձայն:

17.4. Շաբաթական 1 անգամ քամիչի մեջ լցվում է ախտահանիչ լուծույթ, որը 15 րոպե շրջանառություն է կատարում փակ ցիկլում, որից հետո քամիչը լվացվում է տաք և սառը ջրով` մինչև ախտահանիչ նյութի վերանալը:

17.5. Զտիչները, գարեջրի պարզեցման աշխատանքն ավարտվելուց հետո, միացվում են կենտրոնացված լվացման համակարգին, լվացվում հիմնային լուծույթով ու ջրով, ոչ պակաս, քան շաբաթը մեկ անգամ և մաքրվում փափուկ խոզանակներով` կաուստիկ սոդայի 1-2%-անոց լուծույթով, ապա լվացվում տաք և սառը ջրով:

17.6. Ցանցատիպ ֆիլտրերն ամիսը 1 անգամ լվացվում են ազոտական թթվի 1%-անոց լուծույթով:

17.7. Խողովակագծերը, ֆիլտրման բաժանմունքից մինչև պարզեցված գարեջրի տարողությունները, ոչ պակաս, քան շաբաթը 1 անգամ, մշակվում են անտիֆորմինով կամ կաուստիկ սոդայի 1%-անոց լուծույթով, ապա ախտահանվում կատամինի 0.5%-անոց լուծույթով և մանրակրկիտ լվացվում, մինչև ախտահանիչ նյութի հետքերի վերանալը:

17.8. Պարզեցված գարեջրի կուտակիչ տարողությունները յուրաքանչյուր դատարկումից հետո ողողվում են սառը ջրի ճնշումային շիթով, իսկ շաբաթը 2 անգամ մաքրվում, լվացվում, ախտահանվում և պարզաջրվում:

17.9. Գարեջրի շտկվող խոտանի տարողությունները ապահովվում են տաքացնող սարքով` գարեջուրը պաստերացնելու համար: Տարողությունները մաքրվում և ախտահանվում են ոչ պակաս, քան շաբաթը 2 անգամ:

 

ԳԱՐԵՋՐԻ ՓԱԹԵԹԱՎՈՐՄԱՆԸ (ՇՇԱԼՑՈՒՄ), ՊԱՀՄԱՆԸ, ՏԵՂԱՓՈԽՄԱՆԸ ԵՎ ԻՐԱՑՄԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ

 

18. ՏԱՐԱՅԻ ՆԱԽԱՊԱՏՐԱՍՏՈՒՄ

 

18.1. Արտադրությունում ստացվող ամբողջ ապակյա տարան ստուգվում է տարայի ընդունման բաժնում:

Չի թույլատրվում ընդունել տեխնիկական հեղուկների, քիմիական նյութերի շշալցման համար օգտագործված, սուր հոտ ունեցող տարաներ:

18.2. Համաձայն «ՀՀ բնակչության սանիտարահամաճարակային անվտանգության ապահովման մասին» ՀՀ օրենքի հոդված 13-ի, գարեջրի շշալցման պոլիմերային տարաները կարող են օգտագործվել միայն սանիտարահիգիենիկ փորձաքննության տվյալների հիման վրա տրված դրական եզրակացության առկայության դեպքում:

18.3. Պոլիմերային շշերը, նախքան օգտագործումը, ենթարկում են լվացման հոսող ջրով: Պոլիմերային տարաների հետադարձ ընդունումը և կրկնակի օգտագործումը գարեջրի շշալցման նպատակով չի թույլատրվում:

18.4. Նախքան լվանալը ապակյա շշերը ենթարկվում են ստուգման (խոտանման): Չի թույլատրվում լվանալու համար ընդունել վնասված (կոտրված, ճաքած), օդի պղպջակներով կամ կողմնակի հոտով շշերը: Խիստ աղտոտված շշերը, նախքան շշերի լվացման մեքենայով լվանալը, ենթարկվում են նախնական լվացման կամ մեքենայով լվացվում են կրկնակի անգամ:

18.5. Շշերի լվացման համար կարող են օգտագործվել

- կաուստիկ սոդայի 1.8-2% լուծույթ

- կաուստիկ սոդայի 1.3-2% լուծույթ` 0.0008% սուլֆանոլի և 0.001% ացետիլացված մոնոգլիցերինի ավելացմամբ:

Բացի նշված միջոցներից` շշերի լվացման համար կարող են օգտագործվել այդ նպատակի համար նախատեսված այլ միջոցներ: Արգելվում է շշերի լվացման համար լվացքի փոշիների կամ այդ նպատակի համար չթույլատրված միջոցների օգտագործումը:

18.6. Շշերի լվացումը մեքենայում կատարվում է վերջինիս շահագործման հրահանգի պահանջներին համապատասխան:

18.7. Շշերի լվացման մեքենաների մաքրումը կատարվում է ոչ պակաս, քան շաբաթը 2 անգամ: Լվացող հեղուկի դատարկումից հետո լվացման ավազանները (խցիկները) մաքրվում են պիտակների մնացորդներից, ապակու փշուրներից (կտորտանքներից) և այլ կեղտից:

Լվացման ավազանների ներքին մակերեսը և մեքենայի ներքին պատերը մշակվում են քլորակրի 2% կամ համարժեք ախտահանիչ այլ լուծույթով, որը լվացվում է 1 ժամ հետո: Լվացված մեքենան լցվում է լվացող հեղուկի թարմ պատրաստված լուծույթով:

18.8. Եթե շշերը նախապես լվացված են, լվացման մեքենայում լվացող լուծույթը փոխվում է` հերթափոխում ոչ պակաս, քան 1 անգամ: Հերթափոխի վերջում շշերի լվացման մեքենան ենթարկվում է մեխանիկական մաքրման և լվացվում ջրով:

18.9. Լվացված շշերը հսկվում են լուսային էկրանների միջոցով: Վատ լվացված շշերը վերադարձվում են կրկնակի լվանալու համար:

18.10. Ապակու ջարդոնի համար արտադրամասում տեղադրվում է հատուկ տարողություն, որի դատարկումը կատարվում է ըստ լցվածության:

 

19. ԳԱՐԵՋՐԻ ՇՇԱԼՑՈՒՄ

 

19.1. Շշալցման հոսքագծի փաթեթավորող-խցանափակող հատվածը շաբաթը 1 անգամ կազմատվում է, ենթարկվում մեխանիկական մաքրման, ախտահանվում գոլորշով և հակասեպտիկներով (անտիֆորմին, կատամին ԱԲ, սուլֆոքլորանտին և այլն), ջրով մանրակրկիտ լվացվում` մինչև ախտահանիչ նյութի հետքերի անհետացումը:

19.2. Շշալցման սարքերը, նախքան գարեջրի փաթեթավորումը և դրանից հետո, լավ լվացվում են սկզբում տաք (60 օC), ապա սառը ջրով` 30 րոպե տևողությամբ:

19.3. Գարեջրագիծը` ֆիլտրված գարեջրի հավաքման տարողություններից մինչև շշալցման սարքավորումը, ախտահանվում կամ շոգեհարվում են շաբաթը 1 անգամ:

19.4. Չի թույլատրվում արտադրողից խցաններ ընդունել վնասված պարկերով: Խցաններով պարկերը բացվում են օգտագործելուց անմիջապես առաջ:

19.5. Պատրաստի արտադրանքի ստուգումը (խոտանումը) կատարվում է շշալցնելուց հետո, նախքան պիտակների փակցնելը: Որակի ստուգումը պարտադիր է շշալցման ընթացքում և պատրաստի արտադրանքի պահեստում:

 

20. ՏԱԿԱՌՆԵՐԻ ԼՎԱՑՈՒՄ

 

20.1. Փայտե տակառները լվացվում են հետևյալ եղանակով.

ա) ցածր լարվածության (12 Վ) էլեկտրալամպերի օգնությամբ զննվում է ներքին մակերեսը` կողմնակի առարկաներ հայտնաբերելու և ծածկույթի վիճակը ստուգելու նպատակով,

բ) կողմնակի առարկաները հեռացնելուց, ծածկույթի վիճակը և կողմնակի հոտի առկայությունը ստուգելուց հետո, տակառը լցվում է տաք (45-55 օC) ջրով` տարողության 1/4-ի չափով և փոխանցվում լվացող մեքենաների պտտվող սարքին` տակառների արտաքին մակերեսը խոզանակներով և տաք ջրով լվանալու համար,

գ) տակառները պարզաջրվում են բարձր ճնշման տակ, 3 հաջորդական ներարկումների միջոցով:

20.2. Տակառների լվացման ավտոմատ սարքերի բոլոր մասերը (խոզանակներ, ձողիկներ և այլն), որոնք շփվել են տակառների հետ, աշխատանքի վերջում լվացվում են ջրի ճնշումային շիթով և ողողվում տաք ջրով: Ախտահանումը կատարվում է արտադրամասի ընդհանուր ախտահանման ընթացքում:

20.3. Ձեռքով լվացման դեպքում տակառների ներքին մակերեսը ախտահանվում է 0,5-1% քլորակրի պարզեցված ջրային լուծույթով, որից հետո տակառները եռակի անգամ ողողվում են մաքուր ջրով:

20.4. Լվանալուց հետո տակառները ենթարկվում են կրկնակի ստուգիչ զննման:

20.5. Լվացված տակառները խցանափակվում են մաքուր խցանով և հատուկ գծերով տեղափոխվում տակառների լցման բաժին: Չի թույլատրվում լվացած տակառները տեղափոխել անմիջապես հատակի վրայով: Տակառների փակման համար օգտագործվող խցանները պահվում են քլորակրի 0.01% ջրային լուծույթում, հատուկ տարողություններում:

20.6. Տակառների ներքին մակերեսը խեժապատվում է (ձյութապատվում):

20.7. Ալյումինե տակառները ստուգվում են 20.1 կետի «ա» ենթակետին համապատասխան, ապա արտաքինից լվացվում 60-80 օC ջերմաստիճանի տաք ջրով:

20.8. Ալյումինե տակառների ներքին մակերեսը 30 վայրկյան տևողությամբ մշակվում է գոլորշով, ապա պարզաջրվում 5 օC-ից ոչ ցածր ջերմաստիճանի սառը ջրով:

20.9. Լվանալուց հետո ալյումինե տակառների ներքին մակերեսը ներարկիչների միջոցով մշակվում է համապատասխան ախտահանիչ նյութով և պարզաջրվում` 2 անգամ տաք և 1 անգամ սառը ջրով:

20.10. Պարզաջրված տակառները ստուգվում են և ուղարկվում լցման:

 

21. ԳԱՐԵՋՐԻ ՊԱՀՈՒՄ, ՓՈԽԱԴՐՈՒՄ (ՏԵՂԱՓՈԽՈՒՄ) ԵՎ ԻՐԱՑՈՒՄ

 

21.1. Գարեջրի մակնշումը, պահման ու իրացման ժամկետները համապատասխանում են նորմատիվ-տեխնիկական փաստաթղթերով սահմանված պահանջներին:

21.2. Գարեջրի փոխադրումը կատարվում է սննդամթերքի տեղափոխման համար նախատեսված փոխադրամիջոցներով, որոնց օգտագործումը ոչ պարենային ապրանք տեղափոխելու համար չի թույլատրվում:

21.3. Գարեջուր փոխադրող ավտոցիստեռնները մշակվում և լվացվում են միայն արտադրության տարածքում նախատեսված անջրաթափանց հարթակի վրա` միացված ջրամատակարարման և ջրահեռացման համակարգերին, ու ապահովված շարժական էլեկտրական լամպով: Գարեջրի ցիստեռնների լցման տարածքը ապահովում են ծածկով:

21.4. Գարեջրի փոխադրող ավտոցիստեռններն անցնում են սանիտարական մշակում և լցվում են միայն արտադրության տարածքում:

21.5. Ցիստեռնների ներքին մակերեսը և ամրանները նախքան լցնելը մաքրում են նստվածքից, լվանում հոսող ջրով, շոգեհարում 5-6 րոպե տևողությամբ` փակ դիտանցքի պայմաններում և ողողում ջրով:

Յուրաքանչյուր լցման դեպքում ցիստեռնը կնքում են:

21.6. Գարեջրի տեղափոխման փոխադրամիջոցները ապահովվում են համապատասխան հարմարանքներով` արտադրանքը մթնոլորտային տեղումներից, փոշուց, արևից պաշտպանելու համար:

 

22. ԸՆԴՀԱՆՈՒՐ ԱԽՏԱՀԱՆՄԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ

 

22.1. Գարեջուր արտադրող կազմակերպություններում ընդհանուր ախտահանում կատարվում է ամիսը 1 անգամ:

Նախքան ընդհանուր ախտահանումը կատարվում է սարքավորումների և սարքերի մանրակրկիտ մեխանիկական մաքրում:

Ախտահանման համար օգտագործվում են միայն թարմ լուծույթներ:

22.2. Ախտահանելուց հետո բոլոր սարքավորումները, սարքերը մանրակրկիտ լվացվում են մինչև ախտահանիչ նյութի հետքերի լիովին անհետացումը:

22.3. Ախտահանիչ նյութերի օգտագործման ժամանակ հաշվի է առնվում մշակվող մակերեսի հակակոռոզիոն կայունությունը:

22.4. Ախտահանիչ լուծույթը լցվում է կուպաժային տարողությունների մեջ, անցկացվում բոլոր խողովակագծերով, բաժնեչափիչ, փաթեթավորող (շշալցնող) մեքենաների մեջ և պահվում 2 ժամ տևողությամբ:

22.5. Ախտահանումն ավարտելուց հետո բոլոր խողովակագծերը լվացվում են սկզբում տաք, ապա սառը ջրով, մինչև ախտահանիչ նյութի հետքերի լիովին անհետանալը:

22.6. Միաժամանակ մաքրվում և անտիֆորմինով կամ քլորակրով ախտահանվում են օդի և ջրի մաքրման ֆիլտրերը, բոլոր խողովակագծերը և ռետինե խողովակները:

22.7. Ընդհանուր ախտահանման ընթացքում կատարվում է պաստերացման սարքերի մեխանիկական մաքրում և ներքին մակերեսի լվացում:

22.8. Սարքավորումները լվացվում են խոզանակներով: Չի թույլատրվում այդ նպատակի համար լաթերի օգտագործումը:

 

23. ԿԵՆՑԱՂԱՅԻՆ ՍԵՆՔԵՐԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ

 

23.1. Գարեջրի կազմակերպությունը պետք է ունենա 2.09.04-87 «Ադմինիստրատիվ և կենցաղային շենքեր» ՍՆիՊ-ի պահանջներին համապատասխան կենցաղային սենքեր:

23.2. Հանդերձարաններում վերին և տնային հագուստը, սանիտարական հագուստը և կոշիկները պահվում են առանձին:

23.3. Մաքուր և կեղտոտված սանիտարական հագուստը պահվում է առանձին:

23.4. Սան. հանգույցների նախամուտքերում ձեռքերի լվացման և ախտահանման համար տեղադրված լվացարանները ապահովվում են օճառով, էլեկտրաչորացուցիչներով, ախտահանիչ լուծույթով, սան. հագուստը կախելու համար կախիչներով:

23.5. Ցնցուղարանները տեղակայվում են հանդերձարանների կողքին, դրանց կից լինում են կախիչներով և նստարաններով ապահովված նախացնցուղարան:

23.6. Սննդի ընդունման կետերը տեղակայվում են կենցաղային սենքերի կազմում կամ առանձին մասնաշենքում: Ճաշարանների բացակայության դեպքում նախատեսվում է սննդի ընդունման սենյակ:

Չի թույլատրվում սննդի ընդունման կետեր մտնել սան. հագուստով: Սննդի ընդունման կետերի մուտքի մոտ տեղադրվում են տաք և սառը ջրով ապահովված լվացարաններ, օճառ, էլեկտրաչորացուցիչ, կախիչներ` սան. հագուստը կախելու համար:

Չի թույլատրվում արտադրական արտադրամասերում սնունդ ընդունել:

23.7. Կենցաղային սենքերի մաքրումը (հարդարումը) կատարվում է ամեն օր` օճառով, տաք ջրով և ախտահանիչ լուծույթներով:

23.8. Սան. հանգույցների մաքրման և ախտահանման համար առանձնացվում է մակնշված առանձին գույք (դույլեր, լաթեր, խոզանակներ և այլն):

Սան. հանգույցների մաքրման համար նախատեսված գույքը պահվում է առանձին:

 

24. ՄԻՋԱՏՆԵՐԻ ԵՎ ԿՐԾՈՂՆԵՐԻ ԴԵՄ ՏԱՐՎՈՂ ՊԱՅՔԱՐԻ ՄԻՋՈՑԱՌՈՒՄՆԵՐ

 

24.1. Գարեջրի արտադրությունում միջատների (ճանճեր, ուտիճներ) և կրծողների առկայություն չի թույլատրվում:

24.2. Արտադրական, պահեստային և օժանդակ սենքերի տարածքում միջատների և կրծողների հայտնվելը կանխելու նպատակով պահպանվում է սահմանված սանիտարական ռեժիմը:

24.3. Կրծողների և թռչունների ներթափանցումը կանխելու նպատակով օդափոխության խողովակների բացվածքները ցանցապատվում են (5 մմ x 5 մմ անցքերով):

24.4. Միջատների ներթափանցումը կանխելու նպատակով բացվող բոլոր արտաքին խորշերը և պատուհանները տարվա տաք եղանակին ծածկվում են ցանցերով:

24.5. Նախքան միջատների դեմ պայքարի միջոցառումների անցկացումը, հումքը, պատրաստի արտադրանքը, գույքը դուրս են բերվում սենքից: Մշակման ենթակա են միայն պատերը, առաստաղները և պատուհանների շրջանակները:

Չի թույլատրվում միջատասպան պատրաստուկներով մշակել հատակը, սարքավորումները, ինչպես նաև որպես միջատասպան նյութեր կիրառել ֆորմալին և ֆտոր պարունակող պատրաստուկներ:

24.6. Միջատների հայտնաբերման դեպքում, անհապաղ կատարվում է բոլոր սենքերի մաքրում (հարդարում) և ամբողջ գույքի շոգեհարում` եռման ջրով:

Միջատների և կրծողների դեմ պայքարի միջոցառումները կատարվում են այդ աշխատանքների կատարման համար իրավասու կազմակերպությունների կողմից:

 

25. ԱՇԽԱՏՈՂՆԵՐԻ ԱՆՁՆԱԿԱՆ ՀԻԳԻԵՆԱՅԻՆ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ

 

25.1. Գարեջրի կազմակերպություններում աշխատանքի ընդունվող անձինք ենթարկվում են պարտադիր նախնական և պարբերական բժշկական զննությունների` «Առողջական վիճակի պարտադիր նախնական (աշխատանքի ընդունվելիս) և պարբերական բժշկական զննության կարգը, գործունեության ոլորտների, որոնցում զբաղված անձինք ենթակա են առողջական վիճակի պարտադիր բժշկական զննության, և բժշկական զննության ծավալի ու հաճախականությունների ցանկը և անձնական սանիտարական (բժշկական) գրքույկի ու բժշկական զննության ենթակա անձանց անվանացուցակի ձևերը հաստատելու մասին» ՀՀ կառավարության 27.03.2003թ. N 347-Ն որոշմանը համապատասխան:

25.2. Պետական հիգիենիկ և հակահամաճարակային տեսչության մարմինների որոշման համաձայն, համաճարակային ցուցումով, իրականացվում են աշխատողների մանրէակրության նկատմամբ հետազոտություններ:

25.3. Գարեջրի արտադրությունում աշխատող անձնակազմը պարտավոր է պահպանել անձնական հիգիենայի հետևյալ կանոնները.

- արտահագուստը և տնային հագուստը, անձնական իրերը թողնել հանդերձարանում (անհատական պահպանում),

- աշխատանքն սկսելուց առաջ հագնել մաքուր սանիտարական հագուստ, մազերը ծածկել գլխարկով/գլխաշորով,

- չկրել զարդեր, եղունգները չերկարացնել, չլաքապատել, սանիտարական հագուստը չամրացնել ասեղներով, գնդասեղներով,

- սան. հանգույց հաճախելիս արտահագուստը թողնել այդ նպատակի համար հատկացված տեղում (կախիչի վրա), հաճախելուց հետո ձեռքերը լվանալ օճառով և ախտահանել քլորամինի 0,2% կամ համարժեք ախտահանիչ այլ լուծույթով,

- ծխել միայն այդ նպատակի համար հատկացված հատուկ տեղերում:

25.4. Շշերի լվացումը հսկող, ինչպես նաև շշալցված պատրաստի արտադրանքը խոտանող բանվորների տեսողությունը հետազոտվում է (ստուգվում) եռամսյակը 1 անգամ:

25.5. Սույն սանիտարական կանոնների պահանջների կատարման պատասխանատուն կազմակերպության տնօրենն է:

26. Սույն սանիտարական կանոնների պահանջների կատարման վերահսկողությունը իրականացվում է ՀՀ ԱՆ պետական հիգիենիկ և հակահամաճարակային տեսչության մարմինների կողմից:

 

Ներարտադրական մանրէաբանական հսկողության կազմակերպման աղյուսակ

 

._________________________________________________________________________.

| N |Հսկողության |Նմուշառման կետ  |Ցուցանիշի  |Հսկողության  |Մանրէների    |

|   | օբյեկտներ  |                |անվանում   |պարբերա-     |թույլատրելի  |

|   |            |                |           |կանություն   |քանակ        |

|___|____________|________________|___________|_____________|_____________|

| 1 |     2      |       3        |     4     |      5      |      6      |

|___|____________|________________|___________|_____________|_____________|

|1. |Խմելու ջուր |արտադրական      |համաձայն   |ամիսը 1 անգամ|«Խմելու ջուր»|

|   |            |արտադրամասեր և  |«Խմելու    |             |N2-III-Ա2-1  |

|   |            |շշերի լվացման   |ջուր» N2-  |             |ՍԿևՆ-ի       |

|   |            |մեքենաներին     |III-Ա2-1   |             |պահանջներին  |

|   |            |տրվող           |ՍԿևՆ-ի     |             |համապատասխան |

|   |            |ջրամատակարարման |պահանջների |-//-         |             |

|   |            |գծեր            |           |             |             |

|___|____________|________________|___________|_____________|_____________|

|2. |Քաղցրահյութ |ջերմափոխանակիչ  |ՄԱՖԱՄ      |ամիսը 4 անգամ|300          |

|   |/սուսլո/    |սարքից հետո     |Թթու       |             |             |

|   |            |                |առաջացնող  |             |             |

|   |            |                |մանրէներ   |-//-         |բացակայում են|

|   |            |                |           |             |             |

|   |            |մանրէազերծված   |ՄԱՖԱՄ      |ամեն անգամ   |բացակայում են|

|   |            |սարքից          |           |մանրէա-      |             |

|   |            |պաղեցնելուց հետո|           |զերծելուց և  |             |

|   |            |/խմորիչների     |           |պաղեցնելուց  |             |

|   |            |մաքուր          |           |հետո         |             |

|   |            |կուլտուրան      |           |             |             |

|   |            |նոսրացնելու     |           |             |             |

|   |            |դեպքում/        |           |             |             |

|___|____________|________________|___________|_____________|_____________|

|3. |Խմորիչներ`  |խմորման         |Մանրէներ   |փոխանցման    |բացակայում են|

|   |մաքուր      |գլաններից       |           |ժամանակ      |             |

|   |կուլտուրա   |նախնական խմորման|- ոչ       |             |             |

|   |            |տարողությունից  |կենսունակ  |-//-         |1%-ից ոչ     |

|   |            |                |- խմորիչներ|             |ավելի        |

|   |            |                |/խմորա-    |             |             |

|   |            |                |սնկեր/     |-//-         |բացակայում են|

|   |            |                |- վայրի    |             |             |

|   |            |                |խմորասնկեր |-//-         |             |

|___|____________|________________|___________|_____________|_____________|

|4. |Խմորիչներ   |խմորման         |- մանրէներ |ամեն օր      |1%-ից ոչ     |

|   |            |տարողություններ |           |պահման       |ավելի        |

|   |            |                |           |ընթացքում    |             |

|   |            |                |- ոչ       |             |5%-ից ոչ     |

|   |            |                |կենսունակ  |             |ավելի        |

|   |            |                |խմորիչներ  |-//-         |             |

|   |            |                |- գլիկոգենի|             |խմորիչների   |

|   |            |                |պարունա-   |             |70-75%-ում   |

|   |            |                |կություն   |-//-         |             |

|   |            |                |- վայրի    |             |բացակայում են|

|   |            |                |խմորիչներ  |-//-         |             |

|   |            |                |           |վայրի        |բացակայում են|

|   |            |                |           |խմորիչների   |             |

|   |            |                |           |առկայության  |             |

|   |            |                |           |կասկածի      |             |

|   |            |                |           |դեպքում      |             |

|___|____________|________________|___________|_____________|_____________|

|5. |Պատրաստի    |շշալցման գծից   |- կայու-   |յուրաքանչյուր|ըստ ՏՊ-ի     |

|   |գարեջուր    |                |նությունը  |խմբաքանակից 2|             |

|   |            |                |           |շիշ          |             |

|   |            |                |- ՄԱՖԱՄ    |ամիսը 2 անգամ|500-ից ոչ    |

|   |            |                |           |             |ավելի        |

|   |            |                |- ԱՑԽՄ     |ամիսը 2 անգամ|չի           |

|   |            |                |           |             |թույլատրվում |

|___|____________|________________|___________|_____________|_____________|

|6. |Գարեջրի     |ջերմային        |ՄԱՖԱՄ      |յուրաքանչյուր|500-ից ոչ    |

|   |շտկվող      |մշակումից հետո  |           |խմբաքանակ    |ավելի        |

|   |/ուղղվող/   |                |           |             |             |

|   |խոտան       |                |           |             |             |

|___|____________|________________|___________|_____________|_____________|

|7. |Շշեր        |շշերի լվացման   |ՄԱՖԱՄ      |1 անգամ շշերի|50-ից ոչ     |

|   |            |մեքենայից հետո  |           |լվացման      |ավելի        |

|   |            |5 շիշ ընտրողաբար|           |մեքենայի     |             |

|   |            |                |           |աշխատանքի 1  |             |

|   |            |                |           |փուլում      |             |

|___|____________|________________|___________|_____________|_____________|

|8. |Խցանափակող  |աշխատատեղից     |ՄԱՖԱՄ      |շաբաթը 1     |100-ից ոչ    |

|   |նյութեր     |                |           |անգամ        |ավելի/1 խցանի|

|   |/խցաններ/   |                |           |             |համար/       |

|___|____________|________________|___________|_____________|_____________|

|9. |Տեխնոլո-    |օդային ֆիլտրից  |ՄԱՖԱՄ      |ամիսը 1 անգամ|Պետրիի 1 թասի|

|   |գիական      |հետո            |           |             |վրա          |

|   |նպատակով    |                |           |             |50-ից ոչ     |

|   |օգտագործվող |                |           |             |ավելի        |

|   |օդ          |                |           |             |             |

|___|____________|________________|___________|_____________|_____________|

|10.|Օդ`         |շինության օդ    |ՄԱՖԱՄ      |խմորիչների   |1 մ3-ում     |

|   |խմորիչների  |                |           |մաքուր       |500-ից ոչ    |

|   |մաքուր      |                |           |կուլտուրայի  |ավելի        |

|   |կուլտուրանե-|                |           |նոսրացման    |             |

|   |րի բաժնից   |                |           |դեպքում      |             |

|   |            |խմորիչների      |ՄԱՖԱՄ      |-//-         |բացակայում են|

|   |            |մաքուր          |           |             |կաթնաթթվային |

|   |            |կուլտուրայի     |           |             |մանրէները,   |

|   |            |աերացման համար  |           |             |բորբոսասնկերի|

|   |            |օգտագործվող օդ  |           |             |սպորները և   |

|   |            |                |           |             |կողմնակի     |

|   |            |                |           |             |խմորիչները   |

|___|____________|________________|___________|_____________|_____________|

|11.|Տեխնոլո-    |սարքավորումից,  |ԱՑԽՄ       |սանիտարական  |չի           |

|   |գիական      |գույքից,        |           |մշակումից    |թույլատրվում |

|   |սարքավորում-|անձնակազմի      |           |հետո         |             |

|   |ների        |ձեռքերից, ապակե |           |             |             |

|   |սանիտարական |տարայից,        |           |             |             |

|   |մշակման     |փաթեթավորման    |           |             |             |

|   |արդյունավե- |նյութերից       |           |             |             |

|   |տությունը   |                |           |             |             |

|   |/լվացուկներ/|                |           |             |             |

._________________________________________________________________________.

 

> ԱՑԽՄ - աղիքային ցուպիկի խմբի մանրէներ

> ՄԸՔ - մանրէների ընդհանուր քանակ

> Օդ - սեդիմենտացիոն եղանակով Պետրիի թասերի վրա աճեցված գաղութների քանակ:

 

----------------------------------------------

ԻՐՏԵԿ -  Հավելվածում բացակայում է 11.4 կետը

 

 

pin
Առողջապահության նախարարություն
17.11.2006
N 1312-Ն
Հրաման