Սեղմել Esc փակելու համար:
«ԱՆՁՆԱԿԱՆ ՀԻԳԻԵՆԱՅԻ ՄԻՋՈՑՆԵՐԻ (ԿԵՆՑԱՂ...
Քարտային տվյալներ

Տեսակ
Չի գործում
Ընդունող մարմին
Ընդունման ամսաթիվ
Համար

Գրանցման ամսաթիվ
ՈՒժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
ՈՒժը կորցնելու ամսաթիվ
Ընդունման վայր
Սկզբնաղբյուր

Ժամանակագրական տարբերակ Փոփոխություն կատարող ակտ

Որոնում:
Բովանդակություն

Հղում իրավական ակտի ընտրված դրույթին X
irtek_logo
 

«ԱՆՁՆԱԿԱՆ ՀԻԳԻԵՆԱՅԻ ՄԻՋՈՑՆԵՐԻ (ԿԵՆՑԱՂԱՅԻՆ ԵՎ ՍԱՆԻՏ ...

11.09.2014 -ին ուժը կորցրած ակտի տվյալ խմբագրությունը գործել է   11.06.2006  -ից մինչեւ   11.09.2014  -ը:
 

(ուժը կորցրել է 03.07.14 թիվ 46-Ն հրաման)

i

100.1206.120506

ԳՐԱՆՑՎԱԾ Է
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ
ԱՐԴԱՐԱԴԱՏՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ԿՈՂՄԻՑ

                                      «12»         05           2006 Թ.

                                        ՊԵՏԱԿԱՆ ԳՐԱՆՑՄԱՆ ԹԻՎ 10006142

 

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԱՌՈՂՋԱՊԱՀՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐ ՀՐԱՄԱՆ

 

16 դեկտեմբերի 2005 թվականի N 1206-Ն

 

«ԱՆՁՆԱԿԱՆ ՀԻԳԻԵՆԱՅԻ ՄԻՋՈՑՆԵՐԻ (ԿԵՆՑԱՂԱՅԻՆ ԵՎ ՍԱՆԻՏԱՐԱԿԱՆ ՆՇԱՆԱԿՈՒԹՅԱՆ ԻՐԵՐԻ) ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ» N 2-III-8.2.1 ՍԱՆԻՏԱՐԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆՆԵՐԸ ԵՎ ՆՈՐՄԵՐԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

 

Համաձայն Հայաստանի Հանրապետության կառավարության 2002թ. օգոստոսի 15-ի «Հայաստանի Հանրապետության առողջապահության նախարարության պետական հիգիենիկ և հակահամաճարակային ծառայությունը և դրա ենթակայության մարմինները վերակազմակերպելու և Հայաստանի Հանրապետության պետական հիգիենիկ և հակահամաճարակային տեսչության կանոնադրությունն ու կառուցվածքը հաստատելու մասին» N 1316-Ն որոշմամբ հաստատված ՀՀ պետական հիգիենիկ և հակահամաճարակային տեսչության կանոնադրության կետ 7-ի «ե» ենթակետի, ելնելով բնակչության առողջության պահպանման շահերից և անվտանգությանը ներկայացվող հիգիենիկ պահանջները սահմանելու նպատակով,

 

ՀՐԱՄԱՅՈՒՄ ԵՄ`

 

1. Հաստատել «Անձնական հիգիենայի միջոցների (կենցաղային և սանիտարական նշանակության իրերի) անվտանգությանը ներկայացվող հիգիենիկ պահանջներ» N 2-III-8.2.1 սանիտարական կանոնները և նորմերը (հավելված):

2. ՀՀ ԱՆ պետական հիգիենիկ և հակահամաճարակային տեսչության տարածքային կենտրոնների պետերին.

սահմանել հսկողություն «Անձնական հիգիենայի միջոցների (կենցաղային և սանիտարական նշանակության իրերի) անվտանգությանը ներկայացվող հիգիենիկ պահանջներ» N 2-III-8.2.1 սանիտարական կանոնների և նորմերի պահանջների կատարման նկատմամբ:

 

Հավելված

 

Հաստատված է

ՀՀ առողջապահության նախարարի

2005թ. դեկտեմբերի 16-ի

N 1206-Ն հրամանով

 

ԱՆՁՆԱԿԱՆ ՀԻԳԻԵՆԱՅԻ ՄԻՋՈՑՆԵՐԻ (ԿԵՆՑԱՂԱՅԻՆ ԵՎ ՍԱՆԻՏԱՐԱԿԱՆ ՆՇԱՆԱԿՈՒԹՅԱՆ ԻՐԵՐԻ) ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆԸ ՆԵՐԿԱՅԱՑՎՈՂ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐ ՍԱՆԻՏԱՐԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆՆԵՐ ԵՎ ՆՈՐՄԵՐ N 2-III-8.2.1

 

1. Կիրառման ոլորտը

 

1.1. Սույն սանիտարական կանոնները և նորմերը (այսուհետ` սանիտարական կանոններ) մշակված են «Հայաստանի Հանրապետության բնակչության սանիտարահամաճարակային անվտանգության ապահովման մասին» ՀՀ օրենքի կիրառման նպատակով, պարտադիր է դրա պահպանումը Հայաստանի Հանրապետության տարածքում` բոլոր մարմինների, կազմակերպությունների և այլ տնտեսվարող սուբյեկտների կողմից:

1.2. Սանիտարական կանոնները սահմանում են կենցաղային և սանիտարական նշանակության իրերի` անձնական հիգիենայի միջոցների (այսուհետ` անձնական հիգիենայի միջոցներ) անվտանգությանը ներկայացվող ընդհանուր սանիտարահիգիենիկ պահանջները և նորմատիվային հիգիենիկ ցուցանիշները, որոնց պահպանումը ապահովում է հիգիենիկ, էսթետիկական, պաշտպանական և կանխարգելման նպատակով օգտագործման դեպքում բնակչության առողջության անվտանգությունը:

1.3. Սույն սանիտարական կանոնների պահանջները տարածվում են Հայաստանի Հանրապետությունում արտադրվող և արտերկրներում արտադրված և ներկրվող անձնական հիգիենայի միջոցների բոլոր տեսակների և անվանացանկի վրա` համաձայն հավելված 1-ի:

1.4. Սանիտարական կանոնների պահանջները չեն տարածվում բժշկական նշանակության վերմաշկային օգտագործման միջոցների և արտադրանքների վրա, բացառությամբ հիգիենիկ (բժշկական) բամբակի:

 

2. Ընդհանուր դրույթներ

 

2.1. Անձնական հիգիենայի միջոցներ արտադրող, իրացնող կամ ներկրող յուրաքանչյուր իրավաբանական կամ ֆիզիկական անձ պատասխանատվություն է կրում դրանց որակի և սպառողի առողջության անվտանգության համար և երաշխավորում է դրանց համապատասխանությունը սույն սանիտարական կանոնների և նորմատիվային այլ փաստաթղթերի (ԳՕՍՏ-երի, տեխնիկական պայմանների և այլն) պահանջներին:

 

3. Ընդհանուր սանիտարահիգիենիկ պահանջներ

 

3.1. Արտադրվող և իրացվող անձնական հիգիենայի միջոցների անվտանգությունը հաստատվում է ՀՀ առողջապահության նախարարության պետական հիգիենիկ և հակահամաճարակային տեսչության մարմինների կողմից տրվող հիգիենիկ փորձաքննության վրա հիմնված դրական եզրակացությամբ:

3.2. Անձնական հիգիենայի միջոցների արտադրանքի արտադրության համար նախատեսված նոր տեխնոլոգիաները, հումքը և նյութերը, համաձայն «ՀՀ բնակչության սանիտարահամաճարակային անվտանգության մասին օրենքի N 15 հոդվածի, թույլատրվում է արտադրության մեջ ներդնել և կիրառել միայն սանիտարական կանոններին դրանց համապատասխանության մասին ՀՀ ԱՆ ՊՀՀ տեսչության մարմինների կողմից տրված դրական հիգիենիկ եզրակացության առկայության դեպքում:

3.3. Արտադրողի կողմից Առողջապահության նախարարության հետ պետք է համաձայնեցվեն այն պայմանները, որի դեպքում հնարավոր է առողջության համար վտանգավոր արտադրանքի վերամշակումը: Այլ դեպքերում կատարվում է անորակ արտադրանքի օգտահանում կամ ոչնչացում:

3.4. Հումքի, նյութերի, ռեակտիվների յուրաքանչյուր տեսակի համար անձնական հիգիենայի միջոցներ արտադրող կազմակերպությունը պետք է ունենա սահմանված կարգով հաստատված նորմատիվատեխնիկական փաստաթղթեր:

3.5. Տեխնոլոգիական գործընթացներում օգտագործվող հումքը, նյութերը և ռեակտիվները, ինչպես նաև վերջնական արտադրանքը պետք է ենթարկվեն կազմակերպության արտադրական լաբորատոր հսկողությանը` կազմակերպության լաբորատորիայի կամ հավաստագրված այլ լաբորատորիայի կողմից պայմանագրային հիմունքներով, սույն կանոններում սահմանված ցուցանիշների ամբողջ ծավալով:

3.6. Անձնական հիգիենայի միջոցների փաթեթավորումը առավելապես պետք է լինի հերմետիկ, պատրաստված այնպիսի նյութերից, որոնք չեն ազդի դրա որակական և հիգիենիկ ցուցանիշների վրա, կապահովեն դրա կայունությունը մինչ պիտանիության ժամկետի ավարտը ու հարմարավետությունը օգտագործման համար:

3.7. Անձնական հիգիենայի միջոցների արտադրանքի պահպանման և փոխադրման ընթացքում պետք է բացառվեն արտադրանքի անվտանգության վրա շրջակա միջավայրի գործոնների ազդեցությունը, փաթեթների վնասումը, քայքայումը և ցրումը:

3.8. Անձնական հիգիենայի միջոցների մակնշումը պետք է ներառի նաև հետևյալ տեղեկատվական տվյալները.

- արտադրանքի անվանումը,

- առևտրային մակնիշի անունը (անհրաժեշտության դեպքում) և ապրանքի անունը (կարող է նշվել լատինական այբուբենի տառերով),

- արտադրող երկրի անունը, արտադրող կազմակերպության և արտադրանքի մատակարարի անվանումը և հասցեն (կարող է նշվել լատինական այբուբենի տառերով),

- նպատակը և օգտագործման եղանակը (օգտագործման համար հրահանգ կարող է չլինել, եթե նրա կիրառումը ակնհայտ է և հանրահայտ),

- օգտագործման սահմանափակումը և կանխումը (անհրաժեշտության դեպքում),

- թողարկման ամսաթիվը, տարեթիվը և պիտանիության ժամկետը, կամ պիտանիության վերջնական ժամկետը, խմբաքանակի կամ սերիայի համարը,

- քանակը և/կամ քաշը, չափը (խանձարուրների համար` ունիվերսալ նշում խանձարուրների չափի և երեխայի քաշի համապատասխանության մասին),

- պահպանման պայմանները:

Փաթեթավորման վրա անհրաժեշտ տվյալների տեղադրման համար պայմաններ չլինելու դեպքում (փոքր չափեր և ապրանքի ձևը) այն ներկայացվում է պիտակների, ապրանքանիշերի և այլնի վրա, որը կցում կամ ամրացնում են ապրանքին:

3.9. Արտերկրում արտադրված, ներկրվող անձնական հիգիենայի միջոցների բոլոր ապրանքների յուրաքանչյուր անհատական փաթեթ պետք է ուղեկցվի հայերեն գրված ապրանքանիշով:

3.10. Արտադրանքի նմուշառումը կատարվում է պատահական ընտրման մեթոդով, նորմատիվատեխնիկական փաստաթղթերի պահանջներին համապատասխան, լրիվ հսկողության համար անհրաժեշտ քանակությամբ: Հիգիենիկ փորձաքննության լաբորատոր հսկողության համար վերցվում են միատեսակ արտադրանքի ոչ պակաս.

2 փաթեթ խանձարուրներ,

3 փաթեթ կանանց հիգիենիկ միջադիրներ և տամպոններ,

3 փաթեթ անձնական հիգիենայի պարագաների այլ անվանումներ և տեսակներ:

Վերցված նմուշները մեկուսացվում են մնացած արտադրանքից, փաթեթավորվում և կնքվում են վերցման վայրում: Լաբորատոր հետազոտության համար նմուշառումը ձևակերպվում է ակտով` 3 կամ 4 օրինակից (կախված փորձաքննության նպատակից), որոնցից մեկը թողնվում է արտադրողի (մատակարարի) կամ դիմողի մոտ, երկրորդը գտնվում է վերահսկող (գրանցող) կազմակերպությունում, երրորդը` փորձարկող լաբորատորիայում: Հնարավոր է առաջին օրինակի` թաց կնիքով և ստորագրված կրկնօրինակի օգտագործումը:

3.11. Լաբորատոր փորձաքննության արդյունքները ձևակերպվում են ապրանքի հիգիենիկ փորձաքննության ակտով կամ փորձաքննության արձանագրությամբ (ընտրովի լաբորատոր հսկողության համար):

 

4. Անձնական հիգիենայի պարագաների հիգիենիկ անվտանգության

նորմատիվային ցուցանիշները

 

4.1 Անձնական հիգիենայի միջոցները պետք է համապատասխանեն հիգիենիկ անվտանգության նորմատիվային ցուցանիշներին` համաձայն 2, 3, 4, 5 հավելվածների:

4.2 Հավելված 2-ում նշված զգայորոշական և սանիտարաքիմիական ցուցանիշների հետազոտությունների համար անձնական հիգիենայի միջոցներից ջրային էքստրակտի պատրաստումը կատարվում է համաձայն հավելված 6-ում նշված մեթոդի:

4.3 Անձնական հիգիենայի միջոցները բերանի խոռոչով (պերօրալ) օրգանիզմ ներմուծվելու դեպքում չպետք է առաջացնեն սուր թունավորում, իսկ մաշկի, լորձաթաղանթների վրա ունենան գրգռիչ (իրիտատիվ) և գերզգայնացնող (սենսիբիլիզացնող) ազդեցություն:

4.4 Եթե առաջացել է մարդու առողջության վրա անձնական հիգիենայի միջոցների արտադրանքի վնասակար ազդեցության վտանգ` Առողջապահության նախարարության կողմից ընդունվում է որոշում արտադրությունը, կիրառումը և իրացումը կասեցնելու մասին, մինչև արտադրողի կողմից դրանց անվտանգության վերաբերյալ գիտափորձնական հիմնավորում ներկայացնելը:

4.5 Թունաբանական փորձարկումների ժամանակ անձնական հիգիենայի միջոցներից էքստրակտի պատրաստումը կատարվում է համաձայն հավելված 7-ում նշված մեթոդի:

4.6 1-ին խմբի անձնական հիգիենայի պարագաների մակերեսին էլեկտրաստատիկ դաշտի լարվածությունը չպետք է գերազանցի հավելված 5-ում տրված թույլատրելի մակարդակը և «Կենցաղային պայմաններում լայն սպառման ապրանքների կիրառման ժամանակ ֆիզիկական գործոնների թույլատրելի մակարդակների» N 2-III-11/ N 001-96/ միջպետական սանիտարական նորմերի և կանոնների պահանջները:

 

«Անձնական հիգիենայի միջոցների

անվտանգության հիգիենիկ պահանջներ»

Սանիտարական կանոններ և նորմեր N 2-III-8.2.1

 

Հավելված 1

 

Անձնական հիգիենայի միջոցներ

(տեսակներն ըստ նշանակության)

 

._________________________________________________________________________.

|Արտադրանքի |                                                             |

|  խմբերը   |                         Անվանումը                           |

|(տեսակները)|                                                             |

|___________|_____________________________________________________________|

|     1     |Երեխաների և  մեծերի համար խանձարուրներ, տակդիրներ, մոմլաթներ |

|           |(միանվագ օգտագործման) և  այլն                                |

|___________|_____________________________________________________________|

|     2     |Կանացի հիգիենիկ միջադիրներ, տամպոններ, լակտացիոն միջարկներ   |

|           |(ներդրուկ) և  այլն                                           |

|___________|_____________________________________________________________|

|     3     |Հիգիենիկ և  կոսմետիկ անձեռոցիկներ (տոգորված և  ոչ) և  այլն   |

|___________|_____________________________________________________________|

|     4     |Սպասքավորման թղթե անձեռոցիկներ, սրբիչներ (միանվագ),          |

|           |թաշկինակներ (միանվագ), զուգարանի թուղթ (միա- և  բազմաշերտ) և |

|           |այլն                                                         |

|___________|_____________________________________________________________|

|     5     |Հիգիենիկ (բժշկական) բամբակ, բամբակյա կոսմետիկ գնդիկներ,      |

|           |տամպոններ, բարձիկներ, բամբակով ձողիկներ և  այլն              |

._________________________________________________________________________.

 

Հավելված 2

 

Անձնական հիգիենայի միջոցների զգայորոշական և սանիտարաքիմիական

նորմատիվային ցուցանիշները

 

._________________________________________________________________________.

|Արտադրանքի խմբերը |     Ցուցանիշների       |     Բնութագիրը և  նորմը     |

|   (տեսակները)    |      անվանումը         |                             |

|__________________|________________________|_____________________________|

|        1         |           2            |               3             |

|__________________|________________________|_____________________________|

|1. Խանձարուրներ,  |Արտաքին տեսք            |Ամբողջական, հերմետիկ         |

|տակդիրներ,        |                        |փաթեթավորում, առանց ապրանքի  |

|մանկական մոմլաթներ|                        |արտաքին թերության            |

|(միանվագ) և  այլն |                        |(հավասարաչափ, միատարր        |

|                  |                        |մակերեսներ, կողմնակի բծերի,  |

|                  |                        |շղարշի, ներառման, վնասման    |

|                  |                        |բացակայություն)              |

|__________________|________________________|_____________________________|

|                  |էքստրակտի զգայորոշիչներ.|                             |

|                  |- արտաքին տեսքը         |                             |

|                  |- հոտը                  |Թափանցիկ հեղուկ առանց        |

|                  |                        |պղտորության և  նստվածքի 1    |

|                  |                        |բալից ոչ ավելի               |

|                  |________________________|_____________________________|

|                  |Ջրածնային ցուցանիշ pH,  |pH-ի փոփոխություն ոչ ավելի   |

|                  |միավոր                  |+/- 1 միավորից               |

|                  |________________________|_____________________________|

|                  |էքստրակտի թթվայնացում   |10,0-ից ոչ ավելի             |

|                  |/օրգանական նյութերի     |                             |

|                  |ընդհանուր քանակը/ մգ    |                             |

|                  |Օ2/դմ3                  |                             |

|                  |________________________|_____________________________|

|                  |Ֆորմալդեհիդ մգ/դմ3      |0,1-ից ոչ ավելի              |

|__________________|________________________|_____________________________|

|2. Կանացի հիգիենիկ|Արտաքին տեսք            |Ամբողջական, հերմետիկ         |

|միջադիրներ,       |                        |փաթեթավորում, առանց ապրանքի  |

|տամպոններ,        |                        |արտաքին թերության            |

|լակտացիոն         |                        |(հավասարաչափ, միատարր        |

|միջարկներ         |                        |մակերեսներ, կողմնակի բծերի,  |

|(ներդրուկ) և  այլն|                        |շղարշի, ներառման, վնասման    |

|                  |                        |բացակայություն)              |

|                  |________________________|_____________________________|

|                  |էքստրակտի զգայորոշիչներ.|                             |

|                  |- արտաքին տեսքը         |                             |

|                  |- հոտը                  |Թափանցիկ հեղուկ առանց        |

|                  |                        |պղտորության և  նստվածքի 1    |

|                  |                        |բալից ոչ ավելի               |

|                  |________________________|_____________________________|

|                  |Ջրածնային ցուցանիշ pH,  |pH-ի փոփոխություն ոչ ավելի   |

|                  |միավոր                  |+/- 1 միավորից               |

|                  |________________________|_____________________________|

|                  |էքստրակտի թթվայնացում   |10,0-ից ոչ ավելի             |

|                  |(օրգանական նյութերի     |                             |

|                  |ընդհանուր քանակը) մգ    |                             |

|                  |Օ2/դմ3                  |                             |

|                  |________________________|_____________________________|

|                  |Ֆորմալդեհիդ մգ/դմ3      |0,1-ից ոչ ավելի              |

|__________________|________________________|_____________________________|

|3. Հիգիենիկ և     |Արտաքին տեսք            |Ամբողջական, հերմետիկ         |

|կոսմետիկ          |                        |փաթեթավորում, առանց ապրանքի  |

|անձեռոցիկներ      |                        |արտաքին թերության            |

|(տոգորված և  ոչ   |                        |(հավասարաչափ, միատարր        |

|տոգորված) և  այլն |                        |մակերեսներ, կողմնակի բծերի,  |

|                  |                        |շղարշի, ներառման, վնասման    |

|                  |                        |բացակայություն)              |

|                  |________________________|_____________________________|

|                  |Հոտը                    |Հաճելի, յուրահատուկ          |

|                  |                        |օգտագործված                  |

|                  |________________________|_____________________________|

|                  |էքստրակտի զգայորոշիչներ.|                             |

|                  |- արտաքին տեսքը         |                             |

|                  |                        |Թափանցիկ հեղուկ առանց        |

|                  |                        |պղտորության, նստվածքի և      |

|                  |                        |գունավորման, թույլատրվում է  |

|                  |                        |աննշան օպալեսցենցիա          |

|                  |________________________|_____________________________|

|                  |Ջրածնային ցուցանիշ pH,  |4.5-8.5                      |

|                  |միավոր                  |                             |

|                  |________________________|_____________________________|

|                  |Ֆորմալդեհիդ մգ/դմ3      |0,1-ից ոչ ավելի              |

|__________________|________________________|_____________________________|

|4. Սպասքավորման   |Արտաքին տեսք            |Ամբողջական փաթեթավորում,     |

|թղթե անձեռոցիկներ,|                        |առանց ապրանքի արտաքին        |

|խոհանոցային       |                        |թերությունների (միատարր      |

|սրբիչներ (միանվագ |                        |մակերեսներ, կողմնակի բծերի   |

|օգտագործման),     |                        |բացակայություն), եզրերը ուղիղ|

|թաշկինակներ       |                        |կտրված                       |

|(միանվագ          |                        |                             |

|օգտագործման),     |                        |                             |

|զուգարանի թուղթ   |                        |                             |

|(միա- և           |                        |                             |

|բազմաշերտ) և  այլն|                        |                             |

|__________________|________________________|_____________________________|

|                  |էքստրակտի զգայորոշիչներ.|                             |

|                  |- արտաքին տեսքը         |                             |

|                  |                        |Թափանցիկ հեղուկ առանց        |

|                  |                        |պղտորության, նստվածքի,       |

|                  |                        |գունավորման և  պղտորության   |

|                  |- հոտը                  |                             |

|                  |                        |1 բալից ոչ ավելի             |

|                  |________________________|_____________________________|

|                  |Ջրածնային ցուցանիշ pH,  |4.5-8.5                      |

|                  |միավոր                  |                             |

|                  |________________________|_____________________________|

|                  |Ֆորմալդեհիդ մգ/դմ3      |Ոչ ավելի` 0,1-ից             |

|__________________|________________________|_____________________________|

|Խոհանոցային թղթե  |Կապար մգ/դմ3            |Ոչ ավելի` 0,03-ից            |

|սրբիչներ և        |                        |                             |

|սպասքավորման      |                        |                             |

|անձեռոցիկներ      |                        |                             |

|__________________|________________________|_____________________________|

|                  |Ցինկ մգ/դմ3             |Ոչ ավելի` 0,1-ից             |

|__________________|________________________|_____________________________|

|                  |Քրոմ (գումարային) մգ/դմ3|Ոչ ավելի` 0,1-ից             |

|__________________|________________________|_____________________________|

|Գունավորումների   |                        |                             |

|համար ներկեր      |                        |                             |

|օգտագործելիս      |                        |                             |

|գույները.         |                        |                             |

|- կապույտ         |Կոբալտ մգ/դմ3           |Ոչ ավելի` 0,1-ից             |

|                  |                        |                             |

|- դեղին           |Քրոմ (գումարային) մգ/դմ3|Ոչ ավելի` 0,1-ից             |

|                  |Կադմիում մգ/դմ3         |Ոչ ավելի` 0,001-ից           |

|- կարմիր          |Պղինձ մգ/դմ3            |Ոչ ավելի` 1,0-ից             |

|                  |Մանգան մգ/դմ3           |Ոչ ավելի` 0,1-ից             |

|                  |                        |                             |

|- կանաչ           |Պղինձ մգ/դմ3            |Ոչ ավելի` 1,0-ից             |

|                  |Քրոմ (գումարային) մգ/դմ3|Ոչ ավելի` 0,1-ից             |

|                  |Մանգան մգ/դմ3           |Ոչ ավելի` 0,1-ից             |

|                  |                        |                             |

|- սև,             |Կոբալտ մգ/դմ3           |Ոչ ավելի` 0,1-ից             |

|վարդագորշագույն,  |                        |                             |

|վարդագույն        |                        |                             |

|                  |                        |                             |

|- երկնագույն      |Պղինձ մգ/դմ3            |Ոչ ավելի` 1,0-ից             |

|                  |                        |                             |

|- գորշագույն      |Երկաթ մգ/դմ3            |Ոչ ավելի` 0,3-ից             |

|__________________|________________________|_____________________________|

|5. Հիգիենիկ       |Արտաքին տեսք            |Միատարր, լավ գզված /սանրած/  |

|(բժշկական) բամբակ,|                        |թելային մասսա, առանց կողմնակի|

|բամբակյա կոսմետիկ |                        |խառնուրդների և  ներդրումների:|

|գնդիկներ          |                        |Թույլատրվում է թելային       |

|                  |                        |հանգույցների եզակի           |

|                  |                        |կուտակումներ                 |

|__________________|________________________|_____________________________|

|                  |էքստրակտի զգայորոշիչներ.|                             |

|                  |- արտաքին տեսքը         |Թափանցիկ հեղուկ առանց        |

|                  |                        |պղտորության, նստվածքի և      |

|                  |                        |գունավորման                  |

|                  |                        |                             |

|                  |- հոտը                  |Չի թույլատրվում              |

|                  |                        |Ոչ ավելի 2 բալից` բամբակյա   |

|                  |                        |ձողիկների համար              |

|                  |________________________|_____________________________|

|                  |Ջրային էքստրակտի        |Չեզոք                        |

|                  |ռեակցիան                |                             |

|                  |________________________|_____________________________|

|                  |Վերականգնող նյութերի    |Հետքեր                       |

|                  |պարունակություն         |                             |

|                  |________________________|_____________________________|

|                  |Ֆորմալդեհիդ մգ/դմ3      |Ոչ ավելի` 0,1-ից             |

|                  |________________________|_____________________________|

|                  |** Ստիրոլ մգ/դմ3        |Ոչ ավելի` 0,01-ից            |

._________________________________________________________________________.

 

- միգրացիայի ենթարկվող վնասակար նյութերի որոշման համար հնարավոր է այլ մեթոդների օգտագործում, որը իր զգայնությամբ չի զիջում հաստատվածներին:

 

Հավելված 3

 

Անձնական հիգիենայի միջոցների մանրէաբանական նորմատիվային

ցուցանիշները (մանրէային աղտոտվածության թույլատրելի մակարդակները)

 

._________________________________________________________________________.

|Արտա- | Enterobacte-|   Staphylo-  | Pseudomonas| Մանրէների | Բորբոսային |

|դրանքի|   riaceae   | coccus aureus| aeruginosa | ընդհանուր |  սնկեր և   |

|խումբը|  10 գ-ում   |   10 գ-ում   |   10 գ-ում |   քանակը  | խմորասնկեր |

|      | Էնտերոբակտեր|  Ոսկեգույն   | Պսևդոմոնա  |  (ՄԱՖԱՄ)  |   ԳԱՄ/գ    |

|      |             |  ստաֆիլակոկ  | աէրոգինոզա |   ԳԱՄ/գ   | (ոչ ավելի) |

|      |             |              |            | (ոչ ավելի)|            |

|______|_____________|______________|____________|___________|____________|

|   1  |բացակայութ-  |բացակայություն|բացակայութ- |  1x10(2)  |բացակայութ- |

|      |յուն         |              |յուն        |           |յուն        |

|______|_____________|______________|____________|___________|____________|

|   2  |      #      |       #      |     #      |     #     |      #     |

|______|_____________|______________|____________|___________|____________|

|   3  |      #      |       #      |     #      |  1x10(3)  |  1x10(2)   |

|______|_____________|______________|____________|___________|____________|

|   4  |      #      |       #      |     #      |     #     |      #     |

|______|_____________|______________|____________|___________|____________|

|   5  |      #      |       #      |     #      |     #     |      #     |

._________________________________________________________________________.

 

Հավելված 4

 

Անձնական հիգիենայի պարագաների թունաբանական ցուցանիշները

 

._________________________________________________________________________.

|Արտա- |                               |     Նորման և  բնութագիրը         |

|դրանքի|     Ցուցանիշի անվանումը       |__________________________________|

|խումբը|                               | Նորման | Ազդեցության թույլատրելի |

|      |                               |        |        աստիճանը         |

|______|_______________________________|________|_________________________|

|  1   |               2               |    3   |            4            |

|______|_______________________________|________|_________________________|

| 1,2  |Մաշկի տեղային գրգռման          |        |Գրգռիչ ազդեցության       |

|      |ազդեցության ինդեքս, բալ        |    0   |բացակայություն           |

|      |_______________________________|________|_________________________|

|      |Աչքի լորձաթաղանթի վրա գրգռիչ   |        |Գրգռիչ ազդեցության       |

|      |ազդեցության ինդեքս, բալ        |    0   |բացակայություն           |

|      |_______________________________|________|_________________________|

|      |Սենսիբիլիզացնող ազդեցության    |        |Սենսիբիլիզացնող          |

|      |ինդեքս, բալ                    |        |ազդեցության              |

|      |                               |    0   |բացակայություն           |

|      |_______________________________|________|_________________________|

|      |Բջիջ - թիրախների թթվածնային    |        |Չպետք է առաջացնի         |

|      |մետաբոլիզմի ոչսպեցիֆիկ խթանման |        |լեյկոցիտների կամ         |

|      |ինդեքս                         |1,0 +/- |մակրոֆագերի սպոնտան ՈԽԹ  |

|      |                               |0,3     |(ոչսպեցիֆիկ խթանման      |

|      |                               |        |թեսթ) թեստի նկատելի      |

|      |                               |        |փոփոխություն             |

|      |_______________________________|________|_________________________|

|      |Թունավորման ինդեքսը բջջային    |70-120  |Չպետք է ունենա ընդհանուր |

|      |տեստ - օբյեկտի, %              |        |թունավորման ազդեցություն |

|      |_______________________________|________|_________________________|

|      |Էրիտրոցիտների հեմոլիզի %,      |Ոչ ավելի|Չպետք է առաջացնի հեմոլիզ |

|      |թաղանթավնասման ազդեցության     | 2,0-ից |ավելին, քան ստուգիչ      |

|      |ցուցանիշ                       |        |նմուշում                 |

|______|_______________________________|________|_________________________|

| 3,4  |Մաշկի տեղային գրգռման          |        |Գրգռիչ ազդեցության       |

|      |ազդեցության ինդեքս, բալ        |    0   |բացակայություն           |

|      |_______________________________|________|_________________________|

|      |Աչքի լորձաթաղանթի վրա գրգռիչ   |        |Գրգռիչ ազդեցության       |

|      |ազդեցության ինդեքսը, բալ       |    0   |բացակայություն           |

|      |_______________________________|________|_________________________|

|      |Սենսիբիլիզացնող ազդեցության    |        |Սենսիբիլիզացնող          |

|      |ինդեքս, բալ                    |        |ազդեցության              |

|      |Միայն տոգորացված հիգիենիկ և    |    0   |բացակայություն           |

|      |կոսմետիկ անձեռոցիկների համար   |        |                         |

|      |_______________________________|________|_________________________|

|      |Բջիջ - թիրախների թթվածնային    |        |Չպետք է առաջացնի         |

|      |մետաբոլիզմի ոչսպեցիֆիկ խթանման |1,0 +/- |լեյկոցիտների կամ         |

|      |ինդեքս                         |0,3     |մակրոֆագերի սպոնտան ՈԽԹ -|

|      |                               |        |թեստի նկատելի            |

|      |                               |        |փոփոխություն             |

|      |_______________________________|________|_________________________|

|      |Թունավորման ինդեքս բջջային     |70-120  |Չպետք է ունենա ընդհանուր |

|      |թեստ - օբյեկտի վրա, %          |        |թունավորման ազդեցություն |

|______|_______________________________|________|_________________________|

|  5   |Մաշկի տեղային գրգռիչ           |        |Գրգռիչ ազդեցության       |

|      |ազդեցության ինդեքս, բալ        |   0    |բացակայություն           |

|      |_______________________________|________|_________________________|

|      |Աչքի լորձաթաղանթի վրա գրգռիչ   |        |Գրգռիչ ազդեցության       |

|      |ազդեցության ինդեքս, բալ        |   0    |բացակայություն           |

._________________________________________________________________________.

 

Հավելված 5

 

Ֆիզիկական գործոնների չափորոշիչներով անձնական հիգիենայի միջոցների

անվտանգության ցուցանիշները

 

._________________________________________________________________________.

|   Արտադրանքի խումբը  |  Ցուցանիշի անվանումը   |  Նորման և  բնութագիրը   |

|______________________|________________________|_________________________|

|          1           |  Էլեկտրաստատիկ դաշտի   |  ոչ ավելի 15.0 կՎտ/մ    |

|                      |     լարվածությունը     |                         |

._________________________________________________________________________.

 

Հավելված 6

 

Զզգայորոշական և սանիտարաքիմիական ցուցանիշների հետազոտությունների

համար անձնական հիգիենայի միջոցներից ջրային էքստրակտի

պատրաստման մեթոդը

 

Օգտագործում են թորած ջուր pH 5,4-6,6 /ԳՈՍՏ 6709 «Թորած ջուր: Տեխնիկական պայմաններ»/:

1 և 2-րդ խմբի անձնական հիգիենայի միջոցներից էքստրակտ ստանում են նմուշի քաշի /գ/ և թորած ջրի ծավալի /սմ3/ 1:100 հարաբերակցությամբ, որը 40 oC պայմաններում պահվում է 6 ժամ և ժամանակ առ ժամանակ թափահարվում է /4-6 անգամ/:

3-րդ և 4-րդ խմբի անձնական հիգիենայի միջոցներից էքստրակտ ստանում են նմուշի մակերեսի /սմ2/ և թորած ջրի ծավալի / սմ3 / 1: 2 հարաբերակցությամբ, որը 40 oC պայմաններում պահվում է 6 ժամ:

5-րդ խմբի անձնական հիգիենայի միջոցներից էքստրակտ ստանում են նմուշի քաշի / գ / և թորած ջրի ծավալի /սմխ / 1:10 հարաբերակցությամբ, որը 40 oC պայմաններում պահվում է 2 ժամ, իսկ հիգիենիկ /բժշկական/ բամբակից և նրանից պատրաստված ապրանքներից համաձայն «Բամբակ բժշկական հիդրոսկոպիկ: Տեխնիկական պայմաններ» ԳՈՍՏ 5556-ի /այսուհետ ԳՈՍՏ 5556/:

 

Հավելված 7

 

Թունաբանական փորձարկումների ժամանակ անձնական հիգիենայի միջոցներից

էքստրակտի պատրաստումը

 

Թունաբանական in vivo և in vitro փորձարկումների ժամանակ օգտագործում են 1 և 2-րդ խմբի անձնական հիգիենայի պարագաներից էքստրակտ մանրէազերծված ֆիզիոլոգիական լուծույթում, հարաբերակցությամբ 1:100 գ/սմխ 37 oC պայմաններում մեկ օր էսպոզիցիայով, 3-րդ և 4-րդ խումբը` ֆիզիոլոգիական լուծույթում հարաբերակցությամբ 1:2 սմ2/սմ3 37 oC պայմաններում մեկ օր էսպոզիցիայով, 5-րդ խումբը` էքստրակտ թորած ջրով համանման հավելված 6-ի /4-րդ պարբերություն/:

 

 

pin
Առողջապահության նախարարություն
16.12.2005
N 1206-Ն
Հրաման