(ուժը կորցրել է 22.12.2022 թիվ 2011-Ն որոշում)
i
040.1560.111106
«ՎԱՎԵՐԱՑՆՈՒՄ ԵՄ»
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ
ՆԱԽԱԳԱՀ Ռ. ՔՈՉԱՐՅԱՆ
«11» նոյեմբերի 2006 թ.
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ
ՈՐՈՇՈՒՄ
19 հոկտեմբերի 2006 թվականի N 1560-Ն
ՄՍԻ ԵՎ ՄՍԱՄԹԵՐՔԻ ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆԱԿԱՐԳԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ
i
Հիմք ընդունելով «Տեխնիկական կանոնակարգման մասին» օրենքի 8-րդ հոդվածի 1-ին մասի 3-րդ կետի «ա» ենթակետը` Հայաստանի Հանրապետության կառավարությունը որոշում է.
1. Հաստատել մսի և մսամթերքի տեխնիկական կանոնակարգը` համաձայն հավելվածի:
2. Սույն որոշումն ուժի մեջ է մտնում պաշտոնական հրապարակման օրվանից վեց ամիս հետո:
(նախաբանը փոփ. 26.05.2022 թիվ 765-Ն որոշում)
ՍՏՈՐԱԳՐՎԵԼ Է ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ՎԱՐՉԱՊԵՏԻ ԿՈՂՄԻՑ
2006 ԹՎԱԿԱՆԻ ՆՈՅԵՄԲԵՐԻ 8-ԻՆ
Հավելված
ՀՀ կառավարության
2006 թվականի հոկտեմբերի 19-ի
N 1560-Ն որոշման
ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆԱԿԱՐԳ ՄՍԻ ԵՎ ՄՍԱՄԹԵՐՔԻ
I. ԿԻՐԱՌՄԱՆ ՈԼՈՐՏԸ
i
1. Մսի և մսամթերքի տեխնիկական կանոնակարգի (այսուհետ` տեխնիկական կանոնակարգ) գործողությունը տարածվում է արտաքին տնտեսական գործունեության ապրանքային անվանացանկի ծածկագրերին համապատասխան` մսի և մսամթերքի վրա`
Խոշոր եղջերավոր անասունի միս` թարմ կամ պաղեցված 0201
Խոշոր եղջերավոր անասունի միս` սառեցված 0202
Խոզի միս` թարմ, պաղեցված կամ սառեցված 0203
Ոչխարի կամ այծի միս` թարմ, պաղեցված կամ սառեցված 0204
Ձիու, ավանակի, ջորու միս` թարմ, պաղեցված կամ սառեցված 0205 00
Խոշոր եղջերավոր անասունի, խոզի, ոչխարի, այծի, ձիու, ավանակի,
ջորու սննդային ենթամթերք` թարմ, պաղեցված կամ սառեցված 0206
Ընտանի թռչնի միս և սննդային ենթամթերք` թարմ, պաղեցված
կամ սառեցված 0207
Այլ կենդանիների միս և սննդային մսային ենթամթերք` թարմ,
պաղեցված կամ սառեցված 0208
Մսից առանձնացված խոզի ճարպ և թռչնի ճարպ` չհալեցված,
թարմ, պաղեցված, սառեցված, աղի, աղաջրում, չորացված
կամ ապխտած 0209
Այլ կենդանիների միս և սննդային ենթամթերք` աղի, աղաջրում,
չորացված կամ ապխտած, սննդային ալյուր` պատրաստված մսից
և սննդային ենթամթերքից 0210
Մսից, մսային ենթամթերքից կամ արյունից պատրաստված
երշիկեղեն և համանման մթերք, դրանց հիմքով պատրաստված
պատրաստի սննդամթերք 1601 00
Մսից, մսային ենթամթերքից կամ արյունից պատրաստված
այլ պատրաստի կամ պահածոյացված սննդամթերք 1602
Մզվածքներ և հյութեր` մսից 1603 00
(1-ին կետը փոփ. 16.08.07 թիվ 933-Ն, 25.04.13 թիվ 438-Ն որոշումներ)
i
2. Սույն տեխնիկական կանոնակարգով սահմանվում են մսի և մսամթերքի անվտանգությունը բնութագրող ցուցանիշները, դրանց մակնշմանը, փաթեթավորմանը, պահմանը, փոխադրմանը ներկայացվող պահանջները և համապատասխանության գնահատման ընթացակարգերը:
(2-րդ կետը փոփ. 25.09.14 թիվ 1046-Ն որոշում)
i
3. Սույն տեխնիկական կանոնակարգի 1-ին կետում ներկայացված մսի և մսամթերքի արտադրատեսակները ենթակա են համապատասխանության գնահատման` բացառությամբ 0201, 0204, 0205 00, 0206, 0208 ծածկագրերով դասակարգված արտադրատեսակների և 0203, 0209 00 ծածկագրերով դասակարգված թարմ և պաղեցված արտադրատեսակների, որոնք օրենքով սահմանված կարգով ենթակա են անասնաբուժասանիտարական փորձաքննության:
(3-րդ կետը փոփ. 16.08.07 թիվ 933-Ն, 25.09.14 թիվ 1046-Ն որոշումներ)
II. ՀԱՍԿԱՑՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ
4. Սույն տեխնիկական կանոնակարգում կիրառվում են հետևյալ հասկացությունները`
միս` սպանդային կենդանիների սպանդից ստացված մթերք` մսեղիքի կամ մսեղիքի մասի տեսքով, որը մկանային, ճարպային, շարակցական և ոսկրային հյուսվածքների ամբողջություն է: Կարող է լինել թարմ` ստացված մորթից անմիջապես հետո, մկանների խորքում 35 օC-ից ոչ պակաս ջերմաստիճանով, պաղեցված` մկանների խորքում 12 օC-ից ոչ բարձր ջերմաստիճանով, սառեցված` մկանների խորքում 0-4 օC-ից ոչ բարձր ջերմաստիճանով, սառնարանային` մկանների խորքում -8 օC-ից ոչ բարձր ջերմաստիճանով, ոսկրազերծված, որոշակի ձևի և չափի, սառեցված-հալեցված.
սպանդի սննդային ենթամթերք` սպանդային կենդանու սպանդից ստացված ներքին օրգաններ, գլուխ, պոչ, վերջույթներ, որոնք կարող են լինել նաև վերամշակված.
մսամթերք` սննդամթերք, որի բաղադրագրում մսային բաղադրիչների զանգվածային բաժինը 60 տոկոսից բարձր է և կարող է պարունակել ոչ մսային բաղադրիչներ.
երշիկային արտադրանք` երշիկային խճողակից պատրաստված մսային կամ միս պարունակող մթերք, որը ձևավորված է երշիկային թաղանթում, փաթեթում, ցանցում և ենթարկված է ջերմային մշակման: Լինում է կիսաապխտած, ապխտած, եփած-ապխտած, հում-ապխտած, հում.
տավարի մսից մթերք` տավարի մսեղիքից սննդի համար անմիջական օգտագործման արտադրանքներ, եփած, եփած-ապխտած, ապխտած, կիսաապխտած վիճակում և այլն.
խոզի մսից մթերք` խոզի մսեղիքից սննդի համար անմիջական օգտագործման արտադրանքներ` աղած, եփած, եփած-ապխտած, ապխտած, տապակած վիճակում և այլն.
ոչխարի մսից մթերք` ոչխարի մսեղիքից սննդի համար անմիջական օգտագործման արտադրանքներ, եփած, եփած-ապխտած, տապակած վիճակում և այլն.
բուժենինա (խոզի միս` խաշած)` մսային արտադրանք` կոնք-ազդրային մսից` առանց ոսկորի, եփած-տապակած վիճակում.
թռչնի մսից մթերք` թռչնի մսեղիքից սննդի համար անմիջական օգտագործման մթերք, եփած, տապակած, եփած-ապխտած վիճակում և այլն.
մսային ռուլետ` գլանաձև մսային արտադրանք` եփած, ապխտած, եփած-ապխտած վիճակում.
բեկոն` խոզի բեկոնային կիսամսեղիք` առանց թիակի, աղը դրած.
մսային կիսապատրաստվածք` մսային կամ միս պարունակող մթերք` կտորների կամ խճողակի տեսքով, որը պատրաստված է ոսկրով կամ անոսկր մսից` ոչ մսային բաղադրիչների ավելացմամբ կամ առանց դրանց ավելացման, և օգտագործումից առաջ պահանջում է ջերմային մշակում: Մսային կիսապատրաստվածքները լինում են անոսկր, մսաոսկրային, անոսկր կամ մսաոսկրային խոշոր` 500-3000 գրամ քաշով, կտորներով, անոսկր կամ մսաոսկրային մանր` 10-200 գրամ քաշով, կտորներով, խճողակային` 8 մմ-ից ոչ ավելի մասնիկների չափերով, ձևավորված` որոշակի երկրաչափական ձև ունեցող, խմորային.
պելմեն, կոլոլակ` մսային ֆարշից պատրաստված` սառեցված կիսաֆաբրիկատներ.
մսային պահածոներ` մետաղյա կամ ապակյա տուփերի (տարաների) մեջ հերմետիկ փաթեթավորված, բարձր ջերմային մշակման ենթարկված մսային պահածոներ, որոնց մեջ ոչնչացված են մանրէները, և ապահովված է մթերքի կայուն պահպանությունը: Լինում են մսաբուսական, տարբեր չափի մսային կտորներով, մսային խճողակի, մսապաշտետային, էմուլգացված մսային.
սննդային արգանակ` սննդամթերք, որն ստացվում է մսի, մսային ենթամթերքի, ոսկրի եփումից, որտեղ ավելացված է ճարպ և այլ համահոտային բաղադրիչներ.
սննդային ժելատին` դոնդողային հատկությամբ` սպիտակուցային նյութի տեսքով սննդամթերք, որի մեջ կոլլագենի զանգվածային բաժինն առնվազն 10 տոկոս է.
չորացված միս` մսամթերք` ֆիզիկական եղանակով ջրազրկված անոսկր մսի տեսքով, որում խոնավության մնացորդային զանգվածային բաժինը 10 տոկոսից ոչ ավելի է.
մսահյութ` լուծամզման (էքստրակցիա) եղանակով մսային կամ մսային և ոչ մսային բաղադրիչներից ստացված մսային կամ միս պարունակող մթերք.
մսամթերք` դիետիկ սնման համար` մսամթերք` նախատեսված բուժիչ կամ կանխարգելիչ սնման համար` հաշվի առնելով ախտաբանությունը և հասակը.
մսի և մսամթերքի նույնականացում` մսի և մսամթերքի բնութագրերի նմանատիպության հաստատումը` ըստ գոյություն ունեցող ցուցանիշների.
մսի և մսամթերքի շրջանառություն` սննդամթերքի արտադրություն, մշակում, ներմուծում, արտահանում, մակնշում, փաթեթավորում, չափածրարում, մատակարարում, իրացում, պահեստավորում, փոխադրում և այլն:
III. ՇՈՒԿԱ ՄՈՒՏՔ ԳՈՐԾԵԼՈՒ ՊԱՅՄԱՆՆԵՐԸ
i
5. Հայաստանի Հանրապետության տարածքում մսի և մսամթերքի իրացման ժամանակ պետք է պահպանվեն համապատասխանության գնահատման ենթակա արտադրանքի նկատմամբ Հայաստանի Հանրապետության օրենսդրությամբ սահմանված պայմանները:
(5-րդ կետը փոփ. 25.09.14 թիվ 1046-Ն որոշում)
i
6. Հայաստանի Հանրապետության տարածքում համապատասխանության գնահատման ենթակա և շրջանառության մեջ գտնվող միսն ու մսամթերքը պետք է ուղեկցվեն տեխնիկական կանոնակարգերի պահանջներին համապատասխանությունը հավաստող հայտարարագրով կամ ունենան տեխնիկական կանոնակարգերի պահանջներին համապատասխանությունը հավաստող համապատասխանության ազգային նշանի մակնշում:
(6-րդ կետը փոփ. 25.09.14 թիվ 1046-Ն որոշում)
IV. ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ
i
7. Մսի և մսամթերքի անվտանգության ցուցանիշները սահմանված են սույն տեխնիկական կանոնակարգի NN 1-4 աղյուսակներում` բացառությամբ պեստիցիդների և նիտրատների առավելագույն մնացորդային քանակների, որոնք սահմանված են Հայաստանի Հանրապետության կառավարության 2006 թվականի դեկտեմբերի 14-ի «Կենդանական և բուսական ծագում ունեցող սննդամթերքում պեստիցիդների և նիտրատների առավելագույն մնացորդային քանակը հաստատելու մասին» N 1904-Ն որոշմամբ.
Աղյուսակ N 1
Մսի և մսամթերքի մեջ թունավոր տարրերի, հակաբիոտիկների,
նիտրոզամինների, բենզապիրենի, ռադիոնուկլիդների և միկոտոքսինների
նորմատիվները
._________________________________________________________________________.
|Դասիչը, մթերքի |Ցուցանիշները |Թույլատրելի |Լրացումներ |
|խումբը | |մակարդակները, | |
| | |մգ/կգ, ոչ ավելի| |
|___________________|________________|_______________|____________________|
| 1 | 2 | 3 | 4 |
|___________________|_____________________________________________________|
|1.1. Բոլոր տեսակի |թունավոր տարրեր` |
|մորթի, նաև որսի |_____________________________________________________|
|ենթակա վայրի |կապար | 0,5 | |
|կենդանիների միս, |________________|_______________|____________________|
|այդ թվում` |արսեն | 0,1 | |
|կիսապատրաստվածքներ`|________________|_______________|____________________|
|թարմ, պաղեցված, քիչ|կադմիում | 0,05 | |
|սառեցված, սառեցված |________________|_______________|____________________|
| |սնդիկ | 0,03 | |
| |________________________________|____________________|
| |հակաբիոտիկներ` |բացի վայրի |
| | |կենդանիներից |
| |________________________________|____________________|
| |լևոմիցիտին |չի թույլատրվում|< 0.01 միավ./գ |
| |________________|_______________|____________________|
| |տետրացիկլինի |չի թույլատրվում|< 0.01 միավ./գ |
| |խումբ | | |
| |________________|_______________|____________________|
| |գրիզին |չի թույլատրվում|< 0.5 միավ./գ |
| |________________|_______________|____________________|
| |բացիտրացին |չի թույլատրվում|< 0.02 միավ./գ |
| |_____________________________________________________|
| |ռադիոնուկլիդներ` |
| |_____________________________________________________|
| |ցեզիում-137 | 160 |բկ/կգ, բոլոր տեսակի |
| | | |կենդանիների |
| | | |ոսկրահանված միս |
| | |_______________|____________________|
| | | 320 |նույնը, ոսկրահանված |
| | | |վայրի կենդանիների |
| | | |միս, ոսկրահանված |
| | | |եղջերուի միս |
| | |_______________|____________________|
| | | 160 |նույնը, բոլոր տեսակի|
| | | |կենդանիների ոսկորներ|
| | |_______________|____________________|
| |ստրոնցիում-90 | 50 |բկ/կգ, բոլոր տեսակի |
| | | |կենդանիների |
| | | |ոսկրահանված միս |
| | |_______________|____________________|
| | | 100 |նույնը, ոսկրահանված |
| | | |վայրի կենդանիների |
| | | |միս, ոսկրահանված |
| | | |եղջերուի միս |
| | |_______________|____________________|
| | | 200 |նույնը, բոլոր տեսակի|
| | | |կենդանիների ոսկորներ|
|___________________|_____________________________________________________|
|1.2. Մորթի ենթակա |թունավոր տարրեր` |
|և վայրի |_____________________________________________________|
|կենդանիների |կապար | 0,6 | |
|սպանդային ենթամթերք| |_______________|____________________|
|(լյարդ, երիկամներ, | | 1,0 |երիկամներ |
|լեզու, ուղեղ, սիրտ)|________________|_______________|____________________|
|պաղեցված, սառեցված,|արսեն | 1,0 | |
|սննդային արյուն և |________________|_______________|____________________|
|դրանից պատրաստված |կադմիում | 0,3 | |
|մթերք, խոզի կաշի | |_______________|____________________|
| | | 1,0 |երիկամներ |
| |________________|_______________|____________________|
| |սնդիկ | 0,1 | |
| | |_______________|____________________|
| | | 0,2 |երիկամներ |
| |________________________________|____________________|
| |հակաբիոտիկներ` |բացի վայրի |
| | |կենդանիներից |
| |________________________________|____________________|
| |լևոմիցիտին |չի թույլատրվում|< 0.01 միավ./գ |
| |________________|_______________|____________________|
| |տետրացիկլինի |չի թույլատրվում|< 0.01 միավ./գ |
| |խումբ | | |
| |________________|_______________|____________________|
| |գրիզին |չի թույլատրվում|< 0.5 միավ./գ |
| |________________|_______________|____________________|
| |բացիտրացին |չի թույլատրվում|< 0.02 միավ./գ |
| |_____________________________________________________|
| |ռադիոնուկլիդներ` |
| |_____________________________________________________|
| |ցեզիում-137 | 160 |բկ/կգ, բոլոր տեսակի |
| | | |կենդանիների |
| | | |ոսկրահանված միս |
| | |_______________|____________________|
| | | 320 |նույնը, ոսկրահանված |
| | | |վայրի կենդանիների |
| | | |միս, ոսկրահանված |
| | | |եղջերուի միս |
| | |_______________|____________________|
| | | 160 |նույնը, բոլոր տեսակի|
| | | |կենդանիների ոսկորներ|
| |________________|_______________|____________________|
| |ստրոնցիում-90 | 50 |բկ/կգ, բոլոր տեսակի |
| | | |կենդանիների |
| | | |ոսկրահանված միս |
| | |_______________|____________________|
| | | 100 |նույնը, ոսկրահանված |
| | | |վայրի կենդանիների |
| | | |միս, ոսկրահանված |
| | | |եղջերուի միս |
| | |_______________|____________________|
| | | 200 |նույնը, բոլոր տեսակի|
| | | |կենդանիների ոսկորներ|
|___________________|_____________________________________________________|
|1.3. Բոլոր տեսակի |թունավոր տարրեր` |
|մորթի ենթակա և |_____________________________________________________|
|վայրի թռչունների |կապար | 0,5 | |
|միս, դրանից |________________|_______________|____________________|
|կիսապատրաստվածքներ`|արսեն | 0,1 | |
|թարմ, պաղեցված, |________________|_______________|____________________|
|սառեցված |կադմիում | 0,05 | |
| |________________|_______________|____________________|
| |սնդիկ | 0,03 | |
| |________________________________|____________________|
| |հակաբիոտիկներ` |բացի վայրի |
| | |թռչուններից |
| |________________________________|____________________|
| |լևոմիցիտին |չի թույլատրվում|< 0.01 միավ./գ |
| |________________|_______________|____________________|
| |տետրացիկլինի |չի թույլատրվում|< 0.01 միավ./գ |
| |խումբ | | |
| |________________|_______________|____________________|
| |գրիզին |չի թույլատրվում|< 0.5 միավ./գ |
| |________________|_______________|____________________|
| |բացիտրացին |չի թույլատրվում|< 0.02 միավ./գ |
| |_____________________________________________________|
| |ռադիոնուկլիդներ` |
| |_____________________________________________________|
| |ցեզիում-137 | 180 |բկ/կգ |
| |________________|_______________|____________________|
| |ստրոնցիում-90 | 80 |բկ/կգ |
|___________________|_____________________________________________________|
|1.4. Տավարի, խոզի, |թունավոր տարրեր` |
|ոչխարի և մորթի |_____________________________________________________|
|ենթակա այլ |կապար | 0,1 | |
|կենդանիների |________________|_______________|____________________|
|ճարպային հումք, այդ|արսեն | 0,1 | |
|թվում` խոզի ճարպ` |________________|_______________|____________________|
|պաղեցված, սառեցված,|կադմիում | 0,03 | |
|աղ դրած, ապխտած |________________|_______________|____________________|
| |սնդիկ | 0,03 | |
| |________________|_______________|____________________|
| |բենզապիրեն | 0,001 |խոզի ճարպ` ապխտած |
| |_____________________________________________________|
| |հակաբիոտիկներ` |
| |_____________________________________________________|
| |լևոմիցիտին |չի թույլատրվում|< 0.01 միավ./գ |
| |________________|_______________|____________________|
| |տետրացիկլինի |չի թույլատրվում|< 0.01 միավ./գ |
| |խումբ | | |
| |________________|_______________|____________________|
| |գրիզին |չի թույլատրվում|< 0.5 միավ./գ |
| |________________|_______________|____________________|
| |բացիտրացին |չի թույլատրվում|< 0.02 միավ./գ |
| |_____________________________________________________|
| |նիտրոզամիններ` |
| |_____________________________________________________|
| |ՆԴՄԱ-ի և ՆԴԷԱ-ի| 0.002 | |
| |գումարը |_______________|____________________|
| | | 0.004 |խոզի ճարպ` ապխտած |
| |_____________________________________________________|
| |ռադիոնուկլիդներ` |
| |_____________________________________________________|
| |ցեզիում-137 | 100 |բկ/կգ |
| |________________|_______________|____________________|
| |ստրոնցիում-90 | 50 |բկ/կգ |
|___________________|_____________________________________________________|
|1.5. Կենդանական |օքսիդացման-փչացման ցուցանիշ` |
|ծագում ունեցող |_____________________________________________________|
|հալեցված ճարպեր |թթվայնության թիվ| 4,0 |մգ/գ |
| |________________|_______________|____________________|
| |գերօքսիդացման | 10,0 |մմոլ ակտիվ թթվածին/ |
| |թիվ | |կգ ճարպային ֆազայում|
| |_____________________________________________________|
| |թունավոր տարրեր` |
| |_____________________________________________________|
| |կապար | 0,1 | |
| |________________|_______________|____________________|
| |արսեն | 0,1 | |
| |________________|_______________|____________________|
| |կադմիում | 0,03 | |
| |________________|_______________|____________________|
| |սնդիկ | 0,03 | |
| |________________|_______________|____________________|
| |պղինձ | 0,4 |որոնք ենթակա են |
| | | |պահպանման |
| |________________|_______________|____________________|
| |երկաթ | 1,5 |որոնք ենթակա են |
| | | |պահպանման |
| |_____________________________________________________|
| |հակաբիոտիկներ` |
| |_____________________________________________________|
| |լևոմիցիտին |չի թույլատրվում|< 0.01 միավ./գ |
| |________________|_______________|____________________|
| |տետրացիկլինի |չի թույլատրվում|< 0.01 միավ./գ |
| |խումբ | | |
| |________________|_______________|____________________|
| |գրիզին |չի թույլատրվում|< 0.5 միավ./գ |
| |________________|_______________|____________________|
| |բացիտրացին |չի թույլատրվում|< 0.02 միավ./գ |
| |_____________________________________________________|
| |նիտրոզամիններ` |
| |_____________________________________________________|
| |ՆԴՄԱ-ի և ՆԴԷԱ-ի| 0.002 | |
| |գումարը |_______________|____________________|
| | | 0.004 |խոզի ճարպ` ապխտած |
| |_____________________________________________________|
| |ռադիոնուկլիդներ` |
| |_____________________________________________________|
| |ցեզիում-137 | 100 |բկ/կգ |
| |________________|_______________|____________________|
| |ստրոնցիում-90 | 50 |բկ/կգ |
|___________________|_____________________________________________________|
|1.6. Ճարպային |օքսիդացման-փչացման ցուցանիշ` |
|մթերք` կենդանականի |_____________________________________________________|
|(ներառյալ կաթնային |ճարպային ֆազայի | 2,5 |կետտստոֆերի |
|ճարպը) և բուսական |թթվայնություն | | |
|յուղերի համակցմամբ |________________|_______________|____________________|
| |գերօքսիդացման | 10,0 |մմոլ ակտիվ թթվածին/ |
| |թիվ | |կգ ճարպային ֆազայում|
| |_____________________________________________________|
| |թունավոր տարրեր` |
| |_____________________________________________________|
| |կապար | 0,1 | |
| | |_______________|____________________|
| | | 0,3 |շոկոլադե |
| | | |բաղադրիչներով |
| |________________|_______________|____________________|
| |արսեն | 0,1 | |
| |________________|_______________|____________________|
| |կադմիում | 0,03 | |
| | |_______________|____________________|
| | | 0,2 |շոկոլադե |
| | | |բաղադրիչներով |
| |________________|_______________|____________________|
| |սնդիկ | 0,03 | |
| |________________|_______________|____________________|
| |պղինձ | 0,4 |որոնք ենթակա են |
| | | |պահպանման |
| |________________|_______________|____________________|
| |երկաթ | 1,5 |որոնք ենթակա են |
| | | |պահպանման |
| |________________|_______________|____________________|
| |նիկել | 0,7 |հիդրոգենացված ճարպով|
| | | |մթերքի համար |
| |_____________________________________________________|
| |միկոտոքսիններ` |
| |_____________________________________________________|
| |աֆլատոքսին M1 | 0,0005| |
| |_____________________________________________________|
| |հակաբիոտիկներ` |
| |_____________________________________________________|
| |լևոմիցիտին |չի թույլատրվում|< 0.01 |
| |________________|_______________|____________________|
| |տետրացիկլինի |չի թույլատրվում|< 0.01 միավ./գ |
| |խումբ | | |
| |________________|_______________|____________________|
| |ստրեպտոմիցին |չի թույլատրվում|< 0.5 միավ./գ |
| |________________|_______________|____________________|
| |պենիցիլին |չի թույլատրվում|< 0.01 միավ./գ |
| |_____________________________________________________|
| |ռադիոնուկլիդներ` |
| |_____________________________________________________|
| |ցեզիում-137 | 100 |բկ/կգ |
| |________________|_______________|____________________|
| |ստրոնցիում-90 | 80 |բկ/կգ |
|___________________|_____________________________________________________|
|1.7. Երշիկեղեն, |թունավոր տարրեր` |
|ապուխտներ, |_____________________________________________________|
|խոհարարական |կապար | 0,5 | |
|արտադրանք թռչնի, |________________|_______________|____________________|
|կենդանիների մսից |արսեն | 0,1 | |
| |________________|_______________|____________________|
| |կադմիում | 0,05 | |
| |________________|_______________|____________________|
| |սնդիկ | 0,03 | |
| |________________|_______________|____________________|
| |բենզապիրեն | 0,001 |ապխտած մթերքի համար |
| |_____________________________________________________|
| |հակաբիոտիկներ` |
| |_____________________________________________________|
| |լևոմիցիտին |չի թույլատրվում|< 0.01 միավ./գ |
| |________________|_______________|____________________|
| |տետրացիկլինի |չի թույլատրվում|< 0.01 միավ./գ |
| |խումբ | | |
| |________________|_______________|____________________|
| |գրիզին |չի թույլատրվում|< 0.5 միավ./գ |
| |________________|_______________|____________________|
| |բացիտրացին |չի թույլատրվում|< 0.02 միավ./գ |
| |_____________________________________________________|
| |նիտրոզամիններ` |
| |_____________________________________________________|
| |ՆԴՄԱ-ի և ՆԴԷԱ-ի| 0.002 | |
| |գումարը |_______________|____________________|
| | | 0.004 |ապխտած մթերքի համար |
| |_____________________________________________________|
| |ռադիոնուկլիդներ` թռչնի մսի դեպքում` |
| |_____________________________________________________|
| |ցեզիում-137 | 180 |բկ/կգ |
| |________________|_______________|____________________|
| |ստրոնցիում-90 | 80 |բկ/կգ |
|___________________|_____________________________________________________|
| |ռադիոնուկլիդներ` կենդանիների մսի դեպքում` |
| |_____________________________________________________|
| |ցեզիում-137 | 160 |բկ/կգ, բոլոր տեսակի |
| | | |կենդանիների |
| | | |ոսկրահանված միս |
| | |_______________|____________________|
| | | 320 |նույնը, ոսկրահանված |
| | | |վայրի կենդանիների |
| | | |միս, ոսկրահանված |
| | | |եղջերուի միս |
| | |_______________|____________________|
| | | 160 |նույնը, բոլոր տեսակի|
| | | |կենդանիների ոսկորներ|
| |________________|_______________|____________________|
| |ստրոնցիում-90 | 50 |բկ/կգ, բոլոր տեսակի |
| | | |կենդանիների |
| | | |ոսկրահանված միս |
| | |_______________|____________________|
| | | 100 |նույնը, ոսկրահանված |
| | | |վայրի կենդանիների |
| | | |միս, ոսկրահանված |
| | | |եղջերուի միս |
| | |_______________|____________________|
| | | 200 |նույնը, բոլոր տեսակի|
| | | |կենդանիների ոսկորներ|
|___________________|_____________________________________________________|
|1.8. Ենթամթերքից |թունավոր տարրեր` |
|պատրաստված մսամթերք|_____________________________________________________|
|(պաշտետներ, |կապար | 0,6 | |
|լիվերային երշիկներ,| |_______________|____________________|
|զելցներ, դոնդողներ,| | 1,0 |երիկամներ |
|արյունային |________________|_______________|____________________|
|երշիկներ) և |արսեն | 1,0 | |
|արյուն: Ենթամթերքի,|________________|_______________|____________________|
|երշիկի արյան, |կադմիում | 0,3 | |
|լցոնքի օգտագործմամբ| |_______________|____________________|
|եփված արտադրանք | | 1,0 |երիկամներ |
|(երշիկներ, |________________|_______________|____________________|
|արյունային |սնդիկ | 0,1 | |
|երշիկներ, լցոնքով | |_______________|____________________|
|ուտեստներ) | | 0,2 |երիկամներ |
| |________________________________|____________________|
| |հակաբիոտիկներ` |բացի վայրի |
| | |կենդանիներից |
| |________________________________|____________________|
| |լևոմիցիտին |չի թույլատրվում|< 0.01 միավ./գ |
| |________________|_______________|____________________|
| |տետրացիկլինի |չի թույլատրվում|< 0.01 միավ./գ |
| |խումբ | | |
| |________________|_______________|____________________|
| |գրիզին |չի թույլատրվում|< 0.5 միավ./գ |
| |________________|_______________|____________________|
| |բացիտրացին |չի թույլատրվում|< 0.02 միավ./գ |
| |________________|_______________|____________________|
| |բենզապիրեն | 0,001 |ապխտած մթերքի համար |
| |_____________________________________________________|
| |նիտրոզամիններ` |
| |_____________________________________________________|
| |ՆԴՄԱ-ի և ՆԴԷԱ-ի| 0,002 | |
| |գումարը |_______________|____________________|
| | | 0,004 |ապխտած մթերքի համար |
| |_____________________________________________________|
| |ռադիոնուկլիդներ` |
| |_____________________________________________________|
| |ցեզիում-137 | 160 |բկ/կգ, բոլոր տեսակի |
| | | |կենդանիների |
| | | |ոսկրահանված միս |
| | |_______________|____________________|
| | | 320 |նույնը, ոսկրահանված |
| | | |վայրի կենդանիների |
| | | |միս, ոսկրահանված |
| | | |եղջերուի միս |
| | |_______________|____________________|
| | | 160 |նույնը, բոլոր տեսակի|
| | | |կենդանիների ոսկորներ|
| |________________|_______________|____________________|
| |ստրոնցիում-90 | 50 |բկ/կգ, բոլոր տեսակի |
| | | |կենդանիների |
| | | |ոսկրահանված միս |
| | |_______________|____________________|
| | | 100 |նույնը, ոսկրահանված |
| | | |վայրի կենդանիների |
| | | |միս, ոսկրահանված |
| | | |եղջերուի միս |
| | |_______________|____________________|
| | | 200 |նույնը, բոլոր տեսակի|
| | | |կենդանիների ոսկորներ|
|___________________|_____________________________________________________|
|1.9. Պահածոներ` |թունավոր տարրեր` |
|մսից, մսաբուսային |_____________________________________________________|
| |կապար | 0,5 | |
| | |_______________|____________________|
| | | 1,0 |թիթեղյա տարայով |
| | | |պահածոների համար |
| |________________|_______________|____________________|
| |արսեն | 0,1 | |
| |________________|_______________|____________________|
| |կադմիում | 0,05 | |
| | |_______________|____________________|
| | | 0,1 |թիթեղյա տարայով |
| | | |պահածոների համար |
| |________________|_______________|____________________|
| |սնդիկ | 0,03 | |
| |________________|_______________|____________________|
| |քրոմ | 0,5 |թիթեղյա տարայով |
| | | |պահածոների համար |
| |________________|_______________|____________________|
| |անագ | 200 |թիթեղյա տարայով |
| | | |պահածոների համար |
| |_____________________________________________________|
| |նիտրոզամիններ` |
| |_____________________________________________________|
| |ՆԴՄԱ-ի և ՆԴԷԱ-ի| 0,002 |նատրիումի նիտրիտի |
| |գումարը | |ավելացմամբ |
| | | |պահածոների համար |
| |_____________________________________________________|
| |ռադիոնուկլիդներ` |
| |_____________________________________________________|
| |ցեզիում-137 | 160 |բկ/կգ, բոլոր տեսակի |
| | | |կենդանիների |
| | | |ոսկրահանված միս |
| | |_______________|____________________|
| | | 320 |նույնը, ոսկրահանված |
| | | |վայրի կենդանիների |
| | | |միս, ոսկրահանված |
| | | |եղջերուի միս |
| | |_______________|____________________|
| | | 160 |նույնը, բոլոր տեսակի|
| | | |կենդանիների ոսկորներ|
| |________________|_______________|____________________|
| |ստրոնցիում-90 | 50 |բկ/կգ, բոլոր տեսակի |
| | | |կենդանիների |
| | | |ոսկրահանված միս |
| | |_______________|____________________|
| | | 100 |նույնը, ոսկրահանված |
| | | |վայրի կենդանիների |
| | | |միս, ոսկրահանված |
| | | |եղջերուի միս |
| | |_______________|____________________|
| | | 200 |նույնը, բոլոր տեսակի|
| | | |կենդանիների ոսկորներ|
|___________________|_____________________________________________________|
|1.10. Պահածոներ` |թունավոր տարրեր` |
|ենթամթերքից, այդ |_____________________________________________________|
|թվում` պաշտետային |կապար | 0,6 | |
|(բոլոր տեսակների | |_______________|____________________|
|մորթի և որսի | | 1,0 |թիթեղյա տարայով |
|ենթակա | | |պահածոների համար |
|կենդանիներից) |________________|_______________|____________________|
| |արսեն | 1,0 | |
| |________________|_______________|____________________|
| |կադմիում | 0,3 | |
| | |_______________|____________________|
| | | 0,6 |երիկամներ |
| |________________|_______________|____________________|
| |սնդիկ | 0,1 | |
| | |_______________|____________________|
| | | 0,2 |երիկամներ |
| |________________|_______________|____________________|
| |քրոմ | 0,5 |քրոմապատ տարայով |
| | | |պահածոների համար |
| |________________|_______________|____________________|
| |անագ | 200 |թիթեղյա տարայով |
| | | |պահածոների համար |
| |________________________________|____________________|
| |հակաբիոտիկներ` |բացի վայրի |
| | |կենդանիներից |
| |________________________________|____________________|
| |լևոմիցիտին |չի թույլատրվում|< 0.01 միավ./գ |
| |________________|_______________|____________________|
| |տետրացիկլինի |չի թույլատրվում|< 0.01 միավ./գ |
| |խումբ | | |
| |________________|_______________|____________________|
| |գրիզին |չի թույլատրվում|< 0.5 միավ./գ |
| |________________|_______________|____________________|
| |բացիտրացին |չի թույլատրվում|< 0.02 միավ./գ |
| |_____________________________________________________|
| |նիտրոզամիններ` |
| |_____________________________________________________|
| |ՆԴՄԱ-ի և ՆԴԷԱ-ի| 0.002 | |
| |գումարը | | |
| |_____________________________________________________|
| |ռադիոնուկլիդներ` |
| |_____________________________________________________|
| |ցեզիում-137 | 160 |բկ/կգ, |
| | | |ոսկրահանված միս |
| | |_______________|____________________|
| | | 320 |բկ/կգ, ոսկրահանված |
| | | |կենդանիների միս, |
| | | |ոսկրահանված եղջերուի|
| | | |միս |
| | |_______________|____________________|
| | | 160 |բկ/կգ, բոլոր տեսակի |
| | | |կենդանիների ոսկորներ|
| |________________|_______________|____________________|
| |ստրոնցիում-90 | 50 |բկ/կգ, |
| | | |ոսկրահանված միս |
| | |_______________|____________________|
| | | 100 |բկ/կգ, ոսկրահանված |
| | | |կենդանիների միս, |
| | | |ոսկրահանված եղջերուի|
| | | |միս |
| | |_______________|____________________|
| | | 200 |բկ/կգ, բոլոր տեսակի |
| | | |կենդանիների ոսկորներ|
|___________________|_____________________________________________________|
|1.11. Պահածոներ` |թունավոր տարրեր` |
|թռչնամսից |_____________________________________________________|
|(մսաբուսային, այդ |կապար | 0,5 | |
|թվում` պաշտետային | |_______________|____________________|
|և խճողակային): | | 0,6 |պաշտետային |
|Թռչնամիս` տաք և | |_______________|____________________|
|սուբլիմացված, | | 1,0 |թիթեղյա տարայով |
|չորացված | | |պահածոների համար |
| |________________|_______________|____________________|
| |արսեն | 0,1 | |
| | |_______________|____________________|
| | | 1,0 |պաշտետային |
| |________________|_______________|____________________|
| |կադմիում | 0,05 | |
| | |_______________|____________________|
| | | 0,3 |պաշտետային |
| | |_______________|____________________|
| | | 0,1 |թիթեղյա տարայով |
| | | |պահածոների համար |
| |________________|_______________|____________________|
| |սնդիկ | 0,03 | |
| | |_______________|____________________|
| | | 0,1 |պաշտետային |
| |________________|_______________|____________________|
| |անագ | 200 |պաշտետային թիթեղյա |
| | | |տարայով պահածոների |
| | | |համար |
| |________________|_______________|____________________|
| |քրոմ | 0,5 |նույնը |
| |________________________________|____________________|
| |հակաբիոտիկներ` |բացի վայրի |
| | |թռչուններից |
| |________________________________|____________________|
| |լևոմիցիտին |չի թույլատրվում|< 0.01 միավ./գ |
| |________________|_______________|____________________|
| |տետրացիկլինի |չի թույլատրվում|< 0.01 միավ./գ |
| |խումբ | | |
| |________________|_______________|____________________|
| |գրիզին |չի թույլատրվում|< 0.5 միավ./գ |
| |________________|_______________|____________________|
| |բացիտրացին |չի թույլատրվում|< 0.02 միավ./գ |
| |_____________________________________________________|
| |նիտրոզամիններ` |
| |_____________________________________________________|
| |ՆԴՄԱ-ի և ՆԴԷԱ-ի| 0,002 | |
| |գումարը | | |
| |_____________________________________________________|
| |ռադիոնուկլիդներ` |
| |_____________________________________________________|
| |ցեզիում-137 | 180 |բկ/կգ |
| |________________|_______________|____________________|
| |ստրոնցիում-90 | 80 |բկ/կգ |
._________________________________________________________________________.
Աղյուսակ N 2
Մսի և մսամթերքի մանրէաբանական ցուցանիշները
._________________________________________________________________________.
|Դասիչը, |ՄԱՖԱՄ, |Մթերքի զանգված, որում չի |Բոր- |Լրացումներ |
|մթերքի խումբը |ԳԱՄ/գ, |թույլատրվում (գ) |բոս, | |
| |ոչ ավելի|__________________________|(գա- | |
| |(մեզոֆի-|աղիքա-|սուլ-|ոսկե- |ախտա- |ղութ | |
| |լային |յին |ֆիտ |գույն |ծին, |առա- | |
| |աերոբ և |ցու- |վերա-|ստաֆի-|մանրէ-|ջացնող| |
| |ֆակուլ- |պիկի |կանգ-|լակոկ |ներ, |միավոր| |
| |տատիվ |խմբի |նող |S. |այդ |ների | |
| |անաերոբ |ախտա- |կլոս-|aսreսs|թվում`|քանա- | |
| |մանրէ- |ծին |տրի- | |սալմո-|կը) | |
| |ների |մանրէ-|դիա- | |նելա- |ԳԱՄ/գ,| |
| |գաղութ |ներ` |ներ | |ներ |ոչ | |
| |առաջաց- |ԱՑԽՄ | | | |ավելի | |
| |նող միա-|(կոլի | | | | | |
| |վորների |ձևեր) | | | | | |
| |քանակը) | | | | | | |
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
|_________________________________________________________________________|
|1.1. Բոլոր տեսակի մորթի, նաև որսի ենթակա վայրի կենդանիների միս` թարմ, |
|պաղեցված, քիչ սառեցված, սառեցված |
|_________________________________________________________________________|
|1.1.1. Մորթի ենթակա բոլոր կենդանիների թարմ, պաղեցված միս |նմուշառումը`|
| |խոր շերտից |
|____________________________________________________________|____________|
|1.1.1.1. թարմ | 10|1,0 | -| -| 25| -|L. mօnօ- |
|մսեղիք, | | | | | | |cytօgenes |
|կիսամսեղիք` | | | | | | |25 գ չի |
|քառորդված և | | | | | | |թույլատրվում|
|կտրատված | | | | | | | |
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.1.1.2. պաղեցված| 1x10.3|0,1 | -| -| 25| -|L. mօnօ- |
|և թեթև պաղեցված| | | | | | |cytօgenes |
|մսեղիք, | | | | | | |25 գ չի |
|կիսամսեղիք` | | | | | | |թույլատրվում|
|քառորդված և | | | | | | | |
|կտրատված | | | | | | | |
|_________________________________________________________________________|
|1.1.2. Մորթի ենթակա կենդանիների սառեցված միս |
|_________________________________________________________________________|
|1.1.2.1. մսեղիք, | 1x10.4|0,01 | -| -| 25| -|L. mօnօ- |
|կիսամսեղիք` | | | | | | |cytօgenes |
|քառորդված և | | | | | | |25 գ չի |
|կտրատված | | | | | | |թույլատրվում|
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.1.2.2. ոսկրով, | 5x10.5|0,001 | -| -| 25| -|L. mօnօ- |
|ոսկրահանված | | | | | | |cytօgenes |
|ջլային մսի | | | | | | |25 գ չի |
|զանգված | | | | | | |թույլատրվում|
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.1.2.3. մսային | 5x10.6|0,0001| -| -| 25| -|L. mօnօ- |
|զանգված` մինչև | | | | | | |cytօgenes |
|ոսկրահանումը | | | | | | |25 գ չի |
| | | | | | | |թույլատրվում|
| | | | | | | |նմուշապատ- |
| | | | | | | |րաստումը` |
| | | | | | | |առանց |
| | | | | | | |մակերեսի |
| | | | | | | |ֆլամբիացման |
|_________________________________________________________________________|
|1.1.3. Բոլոր տեսակի մորթի, նաև որսի ենթակա վայրի կենդանիների մսից |
|կիսապատրաստվածքներ |
|_________________________________________________________________________|
|1.1.3.1. Մսային կիսապատրաստվածքներ` ոչ ոսկրային (պաղեցված, թերպաղեցված, |
|սառեցված), այդ թվում` մարինացված |
|_________________________________________________________________________|
|1.1.3.1.1. խոշոր | 5x10.5|0,001 | -| -| 25| -|L. mօnօ- |
|կտորներով | | | | | | |cytօgenes |
| | | | | | | |25 գ չի |
| | | | | | | |թույլատրվում|
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.1.3.1.2. մանր | 1x10.6|0,001 | -| -| 25| -|L. mօnօ- |
|կտորներով | | | | | | |cytօgenes |
| | | | | | | |25 գ չի |
| | | | | | | |թույլատրվում|
|_________________________________________________________________________|
|1.1.3.2. Մսի կտրտված կիսապատրաստվածքներ (պաղեցված և սառեցված) |
|_________________________________________________________________________|
|1.1.3.2.1. ձև | 5x10.6|0,0001| -| -| 25| 500*|L. mօnօ- |
|տված, այդ թվում` | | | | | | |cytօgenes |
|թաթախած | | | | | | |25 գ չի |
| | | | | | | |թույլատրվում|
| | | | | | | |բորբոսի |
| | | | | | | |դեպքում` |
| | | | | | | |500` 1 ամսից|
| | | | | | | |ավելի պահման|
| | | | | | | |ժամկետ |
| | | | | | | |ունեցող |
| | | | | | | |կիսապատրաստ-|
| | | | | | | |վածքների |
| | | | | | | |համար |
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.1.3.2.2. կիսա- | 2x10.6|0,0001| -| -| 25| 500*|L. mօnօ- |
|պատրաստվածքներ | | | | | | |cytօgenes |
|խմորի մեջ, | | | | | | |25 գ չի |
|լցոնքային | | | | | | |թույլատրվում|
|(դդմիկներ, դոլմա)| | | | | | |բորբոսի |
| | | | | | | |դեպքում` |
| | | | | | | |500` 1 ամսից|
| | | | | | | |ավելի պահման|
| | | | | | | |ժամկետ |
| | | | | | | |ունեցող |
| | | | | | | |կիսապատրաստ-|
| | | | | | | |վածքների |
| | | | | | | |համար |
|_________________|________|______|_____|______|______|______|____________|
|1.1.3.2.3. խոզի, | 5x10.6|0,0001| -| -| 25| -|L. mօnօ- |
|տավարի և այլ | | | | | | |cytօgenes |
|մորթի ենթակա | | | | | | |25 գ չի |
|կենդանիների լցոնք| | | | | | |թույլատրվում|
|_________________________________________________________________________|
|1.1.3.3. Մսաոսկրային կիսապատրաստվածքներ |
|_________________________________________________________________________|
|1.1.3.3.1. մանր, | 5x10.6|0,0001| -| -| 25| -|L. mօnօ- |
|խոշոր կտորներով | | | | | | |cytօgenes |
|(մասնաբաժիններով)| | | | | | |25 գ չի |
| | | | | | | |թույլատրվում|
|_________________________________________________________________________|
--------------------------------------------------
ԻՐՏԵԿ - շարունակությունը հաջորդ մասում