Սեղմել Esc փակելու համար:
ՀԱՅԿԱԿԱՆ ԿՈՆՅԱԿՆԵՐԻ ԵՎ ՀԱՅԿԱԿԱՆ ԿՈՆՅԱ...
Քարտային տվյալներ

Տեսակ
Գործում է
Ընդունող մարմին
Ընդունման ամսաթիվ
Համար

Վավերացման ամսաթիվ
ՈՒժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
ՈՒժը կորցնելու ամսաթիվ
Ընդունման վայր
Սկզբնաղբյուր

Ժամանակագրական տարբերակ Փոփոխություն կատարող ակտ

Որոնում:
Բովանդակություն

Հղում իրավական ակտի ընտրված դրույթին X
irtek_logo
 

ՀԱՅԿԱԿԱՆ ԿՈՆՅԱԿՆԵՐԻ ԵՎ ՀԱՅԿԱԿԱՆ ԿՈՆՅԱԿԻ ՍՊԻՐՏՆԵՐԻ ...

 

 

040.0954.140706

«ՎԱՎԵՐԱՑՆՈՒՄ ԵՄ»
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ
ՆԱԽԱԳԱՀ Ռ. ՔՈՉԱՐՅԱՆ

 

«14» հուլիսի 2006 թ.

 

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ

ՈՐՈՇՈՒՄ

 

26 մայիսի 2006 թվականի N 954-Ն

 

ՀԱՅԿԱԿԱՆ ԿՈՆՅԱԿՆԵՐԻ ԵՎ ՀԱՅԿԱԿԱՆ ԿՈՆՅԱԿԻ ՍՊԻՐՏՆԵՐԻ ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆԱԿԱՐԳԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

 

«Տեխնիկական կանոնակարգման մասին» Հայաստանի Հանրապետության օրենքի 7-րդ հոդվածի, «Սննդամթերքի անվտանգության մասին» Հայաստանի Հանրապետության օրենքի դրույթներին համապատասխան, ինչպես նաև հաշվի առնելով մարդու կյանքի ու առողջության անվտանգության ապահովման և սպառողներին թյուրիմացության մեջ գցող գործոնների կանխարգելման խնդիրները` Հայաստանի Հանրապետության կառավարությունը որոշում է.

1. Հաստատել հայկական կոնյակների և հայկական կոնյակի սպիրտների տեխնիկական կանոնակարգը` համաձայն հավելվածի:

2. (2-րդ կետն ուժը կորցրել է 30.07.15 թիվ 867-Ն որոշում)

3. Հայաստանի Հանրապետության առողջապահության նախարարին` սույն որոշման պաշտոնական հրապարակման օրվանից 5 ամսվա ընթացքում օրենքով սահմանված կարգով հաստատել պարենային հումքում և սննդամթերքում ռադիոնուկլիդների որոշման մեթոդիկան:

4. Սույն որոշումն ուժի մեջ է մտնում պաշտոնական հրապարակմանը օրվանից 6 ամիս հետո:

(նախաբանը փոփ. 30.07.15 թիվ 867-Ն որոշում)

 

ՍՏՈՐԱԳՐՎԵԼ Է ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ՎԱՐՉԱՊԵՏԻ ԿՈՂՄԻՑ

2006 ԹՎԱԿԱՆԻ ՀՈՒԼԻՍԻ 12-ԻՆ

 

Հավելված

ՀՀ կառավարության

2006 թվականի մայիսի 26-ի

N 954-Ն որոշման

 

ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆԱԿԱՐԳ ՀԱՅԿԱԿԱՆ ԿՈՆՅԱԿՆԵՐԻ ԵՎ ՀԱՅԿԱԿԱՆ ԿՈՆՅԱԿԻ ՍՊԻՐՏՆԵՐԻ

 

I. ԿԻՐԱՌՄԱՆ ՈԼՈՐՏԸ

 

1. Սույն հայկական կոնյակների և հայկական կոնյակի սպիրտների վերաբերյալ տեխնիկական կանոնակարգի (այսուհետ` տեխնիկական կանոնակարգ) գործողությունը տարածվում է արտաքին տնտեսական գործունեության ապրանքային անվանացանկի հետևյալ ծածկագրերից հայկական կոնյակների և դրանց համար հումք հանդիսացող հայկական կոնյակի սպիրտների վրա`

 

    2208 20 120    խաղողի գինենյութերի թորումից ստացված կոնյակ` 2լ կամ

                   պակաս տարողությամբ տարաներում,

 

    2208 20 620    խաղողի գինենյութերի թորումից ստացված կոնյակ` 2լ-ից

                   ավելի տարողությամբ տարաներում,

 

    2208 20 400    խաղողի գինենյութերի թորումից ստացված սպիրտային թուրմ

                   (չվերամշակված թորվածք)` 2լ-ից ավելի տարողությամբ

                   տարաներում,

 

    2208 20 890    խաղողի գինենյութերի թորումից ստացված սպիրտային թուրմ

                   2լ-ից ավելի տարողությամբ տարաներում:

 

2. Սույն տեխնիկական կանոնակարգով սահմանվում են 1-ին կետում տրված հայկական կոնյակների և հայկական կոնյակի սպիրտների անվտանգությունը բնութագրող ցուցանիշները, դրանց արտադրությանը, մակնշմանը և փաթեթավորմանը ներկայացվող պահանջները, ինչպես նաև համապատասխանության գնահատման և սպառողներին թյուրիմացության մեջ գցող գործոնների կանխարգելման նպատակով հայկական կոնյակի իսկության գնահատման ընթացակարգերը:

(2-րդ կետը փոփ. 25.09.14 թիվ 1046-Ն որոշում)

3. Հայկական կոնյակները և հայկական կոնյակի սպիրտները ենթակա են համապատասխանության գնահատման:

(3-րդ կետը փոփ. 25.09.14 թիվ 1046-Ն որոշում)

 

II. ՀԻՄՆԱԿԱՆ ՀԱՍԿԱՑՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ

 

4. Սույն տեխնիկական կանոնակարգում կիրառված են հետևյալ հասկացությունները`

հայկական կոնյակ` յուրահատուկ բուրմունքով և համով էթիլ սպիրտի 40-ից մինչև 57 տոկոս ծավալային մասով ալկոհոլային խմիչք, որը պատրաստված է 3 տարվանից ոչ պակաս հասունացած հայկական կոնյակի սպիրտներից և շշալցված է Հայաստանի Հանրապետության տարածքում.

սովորական (օրդինար) հայկական կոնյակ` հայկական կոնյակ, որը պատրաստված է 3 տարվանից ոչ պակաս հասունացած և 4 կամ 5 միջին հասունացման տարիքի հայկական կոնյակի սպիրտներից.

տեսակավոր հայկական կոնյակ` հայկական կոնյակ, որը պատրաստված է կաղնեփայտե տակառներում կամ կաղնու տակառատախտակներով բեռնված պահեստատակառներում (բուտերում) 6 տարվանից ոչ պակաս հասունացած հայկական կոնյակի սպիրտներից:

Տեսակավոր հայկական կոնյակների պատրաստման համար օգտագործվող հայկական կոնյակի սպիրտների միջին տարիքը պետք է լինի ոչ պակաս տվյալ անվանման կոնյակի համար սահմանված տարիքից.

կոլեկցիոն հայկական կոնյակ` հայկական կոնյակ, որը պատրաստված է կաղնեփայտե տակառներում կամ պահեստատակառներում լրացուցիչ 3 տարվանից ոչ պակաս հնացված տեսակավոր կոնյակներից.

հայկական կոնյակի սպիրտ` Հայաստանի Հանրապետության և Լեռնային Ղարաբաղի տարածքներում աճեցրած խաղողի հատուկ սորտերից ստացված գինենյութերից ֆրակցիոն թորման միջոցով պատրաստված և Հայաստանի Հանրապետության տարածքում հասունացած սպիրտ.

երիտասարդ հայկական կոնյակի սպիրտ` հայկական կոնյակի սպիրտ, որը շփման մեջ չի գտնվել կաղնու բնափայտի հետ.

հասունացած հայկական կոնյակի սպիրտ` հայկական կոնյակի սպիրտ, որը հասունացման ամբողջ ընթացքում շփման մեջ է գտնվել կաղնու բնափայտի հետ.

հայկական կոնյակի գինենյութ` հայկական կոնյակի սպիրտի ստացման համար նախատեսված Հայաստանի Հանրապետության և Լեռնային Ղարաբաղի տարածքներում աճեցրած խաղողի հատուկ սորտերից պատրաստված գինենյութ` էթիլ սպիրտի նվազագույնը 8 տոկոս ծավալային մասով.

կուպաժավորում` գործողություն, որի ընթացքում խառնում են տարբեր քանակության, տարբեր վայրերից ստացված և տարբեր տեսակների ու հասունացման տարիքի հայկական կոնյակի սպիրտներ և տեխնոլոգիական հրահանգով նախատեսված այլ օժանդակ նյութեր` հայկական կոնյակի յուրահատուկ տեսակներ ստեղծելու նպատակով.

հայկական կոնյակի խմբաքանակ` հայկական կոնյակների ցանկացած քանակություն, որն արտադրված է նույն կազմակերպության կողմից, ունի նույն կուպաժը, շշալցման նույն թվականը և ձևակերպված է մեկ ապրանքաուղեկից փաստաթղթով.

հայկական կոնյակի (կոնյակի սպիրտի) նույնականացում` ընթացակարգ, որի միջոցով հավաստվում է շրջանառության բոլոր փուլերում հայկական կոնյակների (հայկական կոնյակի սպիրտների) նույնականությունը դրանց անվանմանը և էական հատկանիշներին:

 

III. ՇՈՒԿԱ ՄՈՒՏՔ ԳՈՐԾԵԼՈՒ ՊԱՅՄԱՆՆԵՐԸ

 

5. Հայաստանի Հանրապետության տարածքում հայկական կոնյակների և կոնյակի սպիրտների իրացման ժամանակ պետք է պահպանվեն համապատասխանության գնահատման ենթակա արտադրանքի նկատմամբ Հայաստանի Հանրապետության օրենսդրությամբ սահմանված պայմանները:

(5-րդ կետը փոփ. 25.09.14 թիվ 1046-Ն որոշում)

6. Հայաստանի Հանրապետության տարածքում շրջանառության մեջ գտնվող հայկական կոնյակները և հայկական կոնյակի սպիրտները պետք է ուղեկցվեն տեխնիկական կանոնակարգերի պահանջներին համապատասխանությունը հավաստող հայտարարագրով կամ ունենան տեխնիկական կանոնակարգերի պահանջներին համապատասխանությունը հավաստող համապատասխանության ազգային նշանի մակնշում:

(6-րդ կետը փոփ. 25.09.14 թիվ 1046-Ն որոշում)

7. Սպառողներին թյուրիմացության մեջ գցող գործոնների կանխարգելման նպատակով հայկական կոնյակներ արտադրող և սպառող կազմակերպությունների միջև կնքված պայմանագրերի հիման վրա հայկական կոնյակները լրացուցիչ կարող են ուղեկցվել Հայաստանի Հանրապետության սննդամթերքի անվտանգության տեսչական մարմնի (այսուհետ` տեսչական մարմին) կողմից տրված հայկական կոնյակների իսկության մասին վկայականով:

(7-րդ կետը փոփ. 30.07.15 թիվ 867-Ն, 14.01.2021 թիվ 47-Ն որոշումներ)

 

IV. ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ

 

8. Հայկական կոնյակների և հայկական կոնյակի սպիրտների պատրաստման համար օգտագործվող նյութերի անվտանգության պահանջները պետք է համապատասխանեն «Սննդամթերքի անվտանգության մասին» Հայաստանի Հանրապետության օրենքով սահմանված դրույթներին:

9. Հայկական կոնյակների և հայկական կոնյակի սպիրտների անվտանգությունը բնութագրող ցուցանիշները ներկայացված են N 1 աղյուսակում:

 

Աղյուսակ N 1. Հայկական կոնյակների և հայկական կոնյակի սպիրտների

անվտանգության ցուցանիշները

 

._________________________________________________________.

|           Ցուցանիշը           |  Թույլատրելի մակարդակը, |

|                               |        ոչ ավելի         |

|_______________________________|_________________________|

|Թունավոր տարրերը, մգ/կգ.       |                         |

|  կապար                        |          0,3            |

|  արսեն                        |          0,2            |

|  կադմիում                     |          0,03           |

|  սնդիկ                        |          0,005          |

|_______________________________|_________________________|

|Մեթիլ սպիրտը, գ/լ              |                         |

|  անջուր սպիրտում              |          2,0            |

|_______________________________|_________________________|

|Ռադիոնուկլիդները, Բկ/լ.        |                         |

|  ցեզիում - 137                |          70             |

|  ստրոնցիում - 90              |          100            |

._________________________________________________________.

 

(1-ին աղյուսակը փոփ. 12.07.12 թիվ 830-Ն որոշում)

 

10. Հայկական կոնյակների և հայկական կոնյակի սպիրտների քիմիական ցուցանիշները պետք է համապատասխանեն NN 2 և 3 աղյուսակներում տրված նորմերին:

 

Աղյուսակ N 2. Հայկական կոնյակների քիմիական ցուցանիշները

 

.______________________________________________________.

|     Ցուցանիշի անվանումը         |       Նորմը        |

|_________________________________|____________________|

|Էթիլ սպիրտի ծավալային մասը, %    |       40-57*       |

|_________________________________|____________________|

|Բարձր սպիրտների զանգվածային      |    1700-5000       |

|խտությունը` վերահաշվարկված ըստ   |                    |

|իզոամիլ սպիրտի, մգ/լ անջուր      |                    |

|սպիրտում                         |                    |

|_________________________________|____________________|

|Ալդեհիդների զանգվածային          |     50-500         |

|խտությունը` վերահաշվարկված ըստ   |                    |

|քացախաթթվական ալդեհիդի, մգ/լ     |                    |

|անջուր սպիրտում                  |                    |

|_________________________________|____________________|

|Միջին էթերների զանգվածային       |     500-2700       |

|խտությունը` վերահաշվարկված ըստ   |                    |

|քացախաթթվական էթիլ եթերի, մգ/լ   |                    |

|անջուր սպիրտում                  |                    |

|_________________________________|____________________|

|Ցնդող թթուների զանգվածային       |       2000         |

|խտությունը` վերահաշվարկված ըստ   |                    |

|քացախաթթվի, մգ/լ անջուր սպիրտում,|                    |

|ոչ ավելի                         |                    |

|_________________________________|____________________|

|Ցնդող միացությունների (ցնդող     |       1250         |

|թթուներ` վերահաշվարկված ըստ      |                    |

|քացախաթթվի, ալդեհիդներ`          |                    |

|վերահաշվարկված ըստ քացախաթթվական |                    |

|ալդեհիդի` որպես քացախաթթվական    |                    |

|ալդեհիդի և  1.1-դիէթոք-սիէթանի   |                    |

|(ացետալ) մեջ քացախաթթվական       |                    |

|ալդեհիդի պարունակության գումար,  |                    |

|բարձր սպիրտներ` պրոպանոլ-1-ը,    |                    |

|բութանոլ-1-ը, բութանոլ-2-ը ու    |                    |

|2-մեթիլ- պրոպանոլ-1-ը` հաշվարկված|                    |

|որպես առանձին նյութեր, իսկ       |                    |

|2-մեթիլբութանոլ-1-ը ու           |                    |

|3-մեթիլբութանոլ-1-ը` հաշվարկված  |                    |

|որպես առանձին նյութեր կամ դրանց  |                    |

|գումար և  քացախաթթվական էթիլ     |                    |

|եթեր) զանգվածային խտությունը,    |                    |

|մգ/լ անջուր սպիրտում, ոչ պակաս   |                    |

|_________________________________|____________________|

|Շաքարների զանգվածային խտությունը,|                    |

|գ/լ                              |       7-20*        |

|                                 |                    |

|Երկաթի զանգվածային խտությունը,   |                    |

|մգ/լ, ոչ ավելի                   |       1,5          |

|                                 |                    |

|Պղնձի զանգվածային խտությունը,    |                    |

|մգ/լ, ոչ ավելի                   |       5,0          |

|______________________________________________________|

|* Կոնկրետ անվանման կոնյակների համար սահմանված նորմերից|

|թույլատրելի շեղումները չպետք է գերազանցեն`            |

|  էթիլ սպիրտի ծավալային մասի` +/- 0,3%,               |

|  շաքարների զանգվածային խտությունից` +/- 2 գ/լ        |

.______________________________________________________.

(2-րդ աղյուսակը փոփ. 12.07.12 թիվ 830-Ն որոշում)

 

Աղյուսակ N 3. Հայկական կոնյակի սպիրտների քիմիական ցուցանիշները

 

.____________________________________________________________.

|                                       |       Նորմը        |

|          Ցուցանիշի անվանումը          |____________________|

|                                       |երիտասարդ|հասունացած|

|_______________________________________|_________|__________|

|Էթիլ սպիրտի ծավալային մասը, %          |62,0-72,0|  55-72   |

|_______________________________________|_________|__________|

|Բարձր սպիրտների զանգվածային խտությունը`|         |          |

|վերահաշվարկած ըստ իզոամիլ սպիրտի,      |1800-6000|1700-5000 |

|մգ/լ անջուր սպիրտում                   |         |          |

|_______________________________________|_________|__________|

|Ալդեհիդների զանգվածային խտությունը`    |         |          |

|վերահաշվարկած ըստ քացախաթթվական        |  30-500 |  50-500  |

|ալդեհիդի, մգ/100 սմ3 անջուր սպիրտի     |         |          |

|_______________________________________|_________|__________|

|Միջին եթերների զանգվածային խտությունը` |         |          |

|վերահաշվարկած ըստ քացախաթթվական էթիլ   |500-2500 | 500-2700 |

|եթերի, մգ/100 սմ3 անջուր սպիրտի        |         |          |

|_______________________________________|_________|__________|

|Ցնդող թթուների զանգվածային խտությունը` |         |          |

|վերահաշվարկած ըստ քացախաթթվի, մգ/100   |  800    |   2000   |

|սմ3 անջուր սպիրտի, ոչ ավելի            |         |          |

|_______________________________________|_________|__________|

|Ցնդող մնացորդների զանգվածային          |         |          |

|խտությունը, մգ/լ անջուր սպիրտում,      |         |          |

|ոչ պակաս                               | 1250    |  1250    |

|_______________________________________|_________|__________|

|Ֆուրֆուրոլի զանգվածային խտությունը,    |         |          |

|մգ/100 սմ3 անջուր սպիրտի, ոչ ավելի     |   30    |   30     |

|_______________________________________|_________|__________|

|Պղնձի զանգվածային խտությունը, մգ/լ     |         |          |

|ոչ ավելի                               |   8,0   |   8,0    |

|_______________________________________|_________|__________|

|Ընդհանուր ծծմբի երկօքսիդի զանգվածային  |         |          |

|խտությունը, մգ/լ, ոչ ավելի             |   45    |   40     |

|_______________________________________|_________|__________|

|Երկաթի զանգվածային խտությունը, մգ/լ,   |         |          |

|ոչ ավելի                               |   1,5   |   1,5    |

.____________________________________________________________.

(3-րդ աղյուսակը փոփ. 14.05.09 թիվ 531-Ն, 12.07.12 թիվ 830-Ն որոշումներ)

 

11. Հայկական կոնյակների և հայկական կոնյակի սպիրտների զգայորոշման ցուցանիշները պետք է համապատասխանեն NN 4 և 5 աղյուսակներում տրված բնութագրերին:

 

Աղյուսակ N 4. Հայկական կոնյակների զգայորոշման ցուցանիշները

 

.____________________________________________________________.

|    Ցուցանիշի անվանումը    |           Բնութագիրը           |

|___________________________|________________________________|

|  Գույնը                   |բաց դարչնագույնից մինչև  մուգ   |

|                           |դարչնագույնը` ոսկեգույն երանգով |

|___________________________|________________________________|

|  Թափանցիկությունը         |թափանցիկ, փայլով, առանց նստվածքի|

|                           |և  կողմնակի խառնուկների         |

|___________________________|________________________________|

|  Համը և  փունջը           |տվյալ անվանմամբ կոնյակին բնորոշ,|

|                           |առանց կողմնակի համի և  հոտի     |

.____________________________________________________________.

 

Աղյուսակ N 5. Հայկական կոնյակի սպիրտների զգայորոշման ցուցանիշները

 

._________________________________________________________________________.

|                     |        Հայկական կոնյակի սպիրտի բնութագիրը         |

| Ցուցանիշի անվանումը |___________________________________________________|

|                     |       երիտասարդ       |         հասունացած        |

|_____________________|_______________________|___________________________|

|  Գույնը             |անգույնից մինչև  բաց   |ծղոտագույնից մինչև  մուգ   |

|                     |ծղոտագույն             |դարչնագույն                |

|_____________________|___________________________________________________|

|  Թափանցիկությունը   |թափանցիկ, առանց կողմնակի ներառուկների և  նստվածքի  |

|_____________________|___________________________________________________|

|  Բուրմունքը         |բարդ, արտահայտված գինու|բարդ, կաղնու բաղադրամասերի |

|                     |և  թեթև  ծաղկային      |թեթև,  զգալի տոներից մինչև |

|                     |տոներով                |ավելի արտահայտված և  նուրբ |

|                     |                       |ծաղկա-վանիլինաշոկոլադային  |

|                     |                       |նրբերանգների տոներ         |

|_____________________|_______________________|___________________________|

|  Համը               |մաքուր, այրող, էթիլ    |այրող, կաղնու, էթիլայինից  |

|                     |սպիրտի թեթև  համով     |մինչև  լրիվ փափուկ,        |

|                     |                       |ներդաշնակ` բարկահամ        |

|                     |                       |դառնությամբ                |

._________________________________________________________________________.

 

12. Սույն տեխնիկական կանոնակարգի N 5 աղյուսակում տրված հայկական կոնյակի սպիրտների համի և բուրմունքի մեջ չի թույլատրվում կտրուկ եթերաալդեհիդային, քացախաթթվային, կծված, թանձրացած, վառած, նավթային, ծծմբաջրածնային և այլ կողմնակի տոներ:

13. Հայկական կոնյակի գինենյութերի զգայորոշման ցուցանիշները պետք է համապատասխանեն N 6 աղյուսակում տրված բնութագրերին:

 

Աղյուսակ N 6. Հայկական կոնյակի գինենյութերի

զգայորոշման ցուցանիշները

 

.____________________________________________________________.

|    Ցուցանիշի անվանումը    |           Բնութագիրը           |

|___________________________|________________________________|

|  Գույնը                   |բաց ծղոտագույնից մինչև          |

|                           |վարդագույն                      |

|___________________________|________________________________|

|  Արտաքին տեսքը            |թափանցիկ կամ ոչ թափանցիկ հեղուկ,|

|                           |առանց մթերքին ոչ բնորոշ կողմնակի|

|                           |ներառուկների                    |

|___________________________|________________________________|

|  Բուրմունքը և  համը       |մաքուր, գինենյութի առանց        |

|                           |կողմնակի հոտի և  համի           |

.____________________________________________________________.

 

Հայկական կոնյակի գինենյութերի քիմիական ցուցանիշները պետք է համապատասխանեն N 7 աղյուսակում տրված նորմերին:

 

Աղյուսակ N 7. Հայկական կոնյակի գինենյութերի քիմիական ցուցանիշները

 

._____________________________________________________________.

|     Ցուցանիշի անվանումը                |       Նորմը        |

|________________________________________|____________________|

|Էթիլ սպիրտի ծավալային մասը, % ոչ պակաս  |        8,0         |

|________________________________________|____________________|

|Տիտրվող թթուների զանգվածային խտությունը,|                    |

|վերահաշվարկած ըստ գինեթթվի, գ/լ, ոչ     |        4,5         |

|պակաս                                   |                    |

|________________________________________|____________________|

|Ցնդող թթուների զանգվածային խտությունը,  |                    |

|վերահաշվարկած ըստ քացախաթթվի, գ/լ, ոչ   |        1,2         |

|ավելի                                   |                    |

|________________________________________|____________________|

|Ընդհանուր ծծմբի երկօքսիդի զանգվածային   |                    |

|խտությունը, մգ/լ, ոչ ավելի              |        15          |

._____________________________________________________________.

(7-րդ աղյուսակը փոփ. 12.07.12 թիվ 830-Ն որոշում)

(13-րդ կետը փոփ. 02.04.09 թիվ 344-Ն որոշում)

14. Հայկական կոնյակների պատրաստման համար օգտագործվող այլ նյութերը պետք է սահմանված լինեն արտադրողի կողմից հաստատված տեխնոլոգիական հրահանգներով և համապատասխանեն Հայաստանի Հանրապետության օրենսդրությանը:

 

Փաթեթավորումը, պիտակավորումը, մակնշումը և պահումը

 

15. Իրացման համար նախատեսված հայկական կոնյակների սպառողական տարաները և դրանց խցանափակման արտադրատեսակները պետք է պատրաստված լինեն Հայաստանի Հանրապետության օրենսդրությամբ սննդամթերքի հետ շփման համար թույլատրված նյութերից:

(15-րդ կետը փոփ. 30.07.15 թիվ 867-Ն որոշում)

16. Հայկական կոնյակի սպառողական տարայի, պիտակի կամ ցանկացած զուգորդությամբ պիտակի, կրկնապիտակի և մանյակապիտակի մականշվածքը պետք է պարունակի հետևյալ տեղեկությունները`

ա) արտադրողի անվանումը և գտնվելու վայրը,

բ) «Հայկական կոնյակ» բառերը,

գ) հայկական կոնյակի անվանումը (եթե հայկական կոնյակի անվանման մեջ օգտագործվում են աստղեր, ապա դրանց թիվը պետք է համապատասխանի հայկական կոնյակի տարիքին),

դ) «Կոլեկցիոն» բառը` կոլեկցիոն կոնյակների համար,

ե) «Հայաստանի Հանրապետություն» բառերը,

զ) արտադրողի գրանցված ապրանքային նշանը (եթե պիտակը գրանցված չէ որպես ապրանքային նշան),

է) թնդությունը (էթիլ սպիրտի ծավալային մասը)` տոկոսներով,

ը) հայկական կոնյակի տարիքը, որը պետք է համապատասխանի կոնյակի սպիրտի միջին տարիքին,

թ) շշալցման թվականը,

ժ) լրացուցիչ հնացման տարիքը (կոլեկցիոն հայկական կոնյակների համար),

ժա) հայկական կոնյակի ծավալը` լիտրերով,

ժբ) կախված պայմանագրից` սպառողական տարայի վրա կարող են նշվել ստանդարտացման նորմատիվ փաստաթղթի նշագիրը, ըստ որի արտադրվել է հայկական կոնյակը և (կամ) տեխնիկական կանոնակարգերի պահանջներին համապատասխանությունը հավաստող համապատասխանության ազգային նշանը` համաձայն սույն տեխնիկական կանոնակարգի 40-րդ կետի:

Մականշվածքը պետք է կատարվի հայերենով կամ հայերենով և օտար լեզվով` ըստ պայմանագրի, իսկ արտահանման դեպքում` պայմանագրում նշված լեզուներով:

Տրանսպորտային տարայի մակնշումը պետք է իրականացվի սույն տեխնիկական կանոնակարգի XI բաժնում ներկայացված բեռների մակնշման ստանդարտի պահանջներին համապատասխան:

(16-րդ կետը փոփ. 25.09.14 թիվ 1046-Ն որոշում)

17. Հայկական կոնյակի շշալցումը պետք է կատարվի` ըստ ծավալի կամ ըստ մակարդակի` 5 դմ3-ից ոչ ավելի տարողությամբ տարաներում:

Տարբեր տարողությամբ սպառողական տարաների համար թույլատրելի թերալցումը (20+/-0,5%) oC ջերմաստիճանում չպետք է գերազանցի`

    0,75 լ-ից ավելի`            6,0 մլ,

    0,70 լ-ից մինչև  0,75 լ`    5,0 մլ,

    0,50 լ`                     4,0 մլ,

    0,20 լ-ից մինչև  0,30 լ`    3,0 մլ,

    0,10 լ`                     1,5 մլ,

    0,05 լ`                     1,0 մլ:

18. Հայկական կոնյակների սպառողական տարայի վրա թույլատրվում է զետեղել լրացուցիչ գովազդային բնույթի և արտադրանքը բնութագրող այլ տեղեկատվություն, որը չպետք է հակասի սույն տեխնիկական կանոնակարգի 16-րդ կետով սահմանված պահանջներին: Գովազդային բնույթի տեղեկատվությունը պետք է զետեղվի միայն արտադրողի մոտ դրա հավաստիությունը հաստատող փաստաթղթերի առկայության դեպքում:

19. Հայկական կոնյակները պետք է պահվեն օդափոխվող, կողմնակի հոտերից զերծ սենքերում` 5 oC-ից ոչ ցածր ջերմաստիճանի պայմաններում:

Հայկական կոնյակով շշերը պետք է պաշտպանված լինեն արևի ուղղակի ճառագայթների ազդեցությունից:

20. Հայկական կոնյակի սպիրտները պետք է լցվեն կաղնեփայտե տակառների, կամ տիտանային զոդովի տակառների, կամ այլ տարողությունների մեջ` պատրաստված սպիրտների հետ շփման համար թույլատրված նյութերից:

21. Փոխադրման համար նախատեսված հայկական կոնյակի սպիրտով տակառներում պետք է նախատեսվի տակառի ընդհանուր տարողության 2 տոկոսից ոչ պակաս չափով ազատ տարածություն:

22. Հայկական կոնյակի սպիրտների տակառների մականշվածքը պետք է պարունակի հետևյալ տեղեկությունները և համապատասխանի սույն տեխնիկական կանոնակարգի XI բաժնում ներկայացված բեռների մակնշման ստանդարտի պահանջներին`

ա) արտադրողի անվանումը և գտնվելու վայրը,

բ) «Հայկական կոնյակի սպիրտ» բառերը,

գ) արտադրանքի ծավալը կամ զտաքաշը և համաքաշը,

դ) տակառի և խմբաքանակի համարները,

ե) ապրանքային նշանը (առկայության դեպքում),

զ) էթիլ սպիրտի ծավալային մասը` տոկոսներով,

է) լցման ամսաթիվը,

ը) հայկական կոնյակի սպիրտի տարիքը,

թ) խմբաքանակի համարը,

ժ) կախված պայմանագրից` տարայի վրա կարող են նշվել ստանդարտացման նորմատիվ փաստաթղթի նշագիրը, ըստ որի արտադրվել է հայկական կոնյակի սպիրտը և տեխնիկական կանոնակարգերի պահանջներին համապատասխանությունը հավաստող համապատասխանության ազգային նշանը:

(22-րդ կետը փոփ. 25.09.14 թիվ 1046-Ն որոշում)

23. Հայկական կոնյակի սպիրտները պետք է պահվեն 15-ից մինչև 25 oC օդի ջերմաստիճանի և 75 տոկոսից մինչև 95 տոկոս օդի հարաբերական խոնավության պայմաններ ապահովող սենքերում:

 

VI. ՆՈՒՅՆԱԿԱՆԱՑՈՒՄԸ

 

24. Հայկական կոնյակների և հայկական կոնյակի սպիրտների նույնականացումը պետք է իրականացնեն դրանց արտադրման, վերամշակման, պահման, փոխադրման և իրացման փուլերում իրավաբանական անձինք կամ անհատ ձեռնարկատերերը, ինչպես նաև սույն տեխնիկական կանոնակարգի պահանջներին հայկական կոնյակների և հայկական կոնյակի սպիրտների համապատասխանության գնահատման և պետական վերահսկողության մարմինները:

(24-րդ կետը փոփ. 25.09.14 թիվ 1046-Ն որոշում)

25. Նույնականացումն իրականացնում են`

ա. գնահատման նշանակված մարմինները` համապատասխանության գնահատման ժամանակ.

բ) պետական վերահսկողության մարմինները` վերահսկողություն իրականացնելիս իրենց իրավասության սահմաններում,

գ) այլ մարմինները և կազմակերպությունները` նախաձեռնության կարգով արտադրանքի վերաբերյալ տրամադրված տեղեկատվության համապատասխանությունը հավաստելու անհրաժեշտության դեպքում:

(25-րդ կետը փոփ. 25.09.14 թիվ 1046-Ն որոշում)

26. Կախված նույնականացման խնդիրներից` կիրառվում են նույնականացման հետևյալ եղանակները`

ա) փաստաթղթային փորձաքննություն,

բ) արտադրանքի փորձարկում,

գ) արտադրանքի համտեսում (միայն հայկական կոնյակների համար):

27. Փաստաթղթային փորձաքննությամբ նույնականացումն իրականացնելու դեպքում պետք է ստուգվեն հայկական կոնյակների կամ հայկական կոնյակի սպիրտների սպառողական և փոխադրական տարաների կամ դրանց պիտակների վրա նշված մականշվածքի բովանդակության համապատասխանությունն ապրանքաուղեկից փաստաթղթերում տրված տեղեկատվությանը:

28. Հայկական կոնյակների փորձարկմամբ նույնականացումը պետք է կատարվի ըստ սույն տեխնիկական կանոնակարգի N 2 աղյուսակում տրված քիմիական ցուցանիշների:

29. Հայկական կոնյակի սպիրտների փորձարկմամբ նույնականացումը պետք է կատարվի ըստ սույն տեխնիկական կանոնակարգի NN 3 և 5 աղյուսակներում տրված քիմիական ցուցանիշների և զգայորոշման բնութագրերի:

30. Հայկական կոնյակի համտեսմամբ նույնականացումը պետք է կատարվի ըստ սույն տեխնիկական կանոնակարգի N 4 աղյուսակում տրված հայկական կոնյակի զգայորոշման ցուցանիշների` Հայաստանի Հանրապետության էկոնոմիկայի նախարարության կողմից հաստատված համտեսային հանձնաժողովի գործունեության կարգի համաձայն:

(30-րդ կետը փոփ. 30.07.15 թիվ 867-Ն, 14.01.2021 թիվ 47-Ն որոշումներ)

31. Հայկական կոնյակների և հայկական կոնյակի սպիրտների նույնականացման արդյունքները պետք է ձևակերպվեն արձանագրությամբ, որը, կախված նույնականացման եղանակից, կարող է բովանդակի`

ա) արտադրանքի անվանումը,

բ) արտադրողի մասին տեղեկատվությունը,

գ) շշալցման թվականը (հայկական կոնյակի համար),

դ) փաստաթղթերի փորձաքննության, արտադրանքի փորձարկման (համտեսման) արդյունքները,

ե) փաթեթավորման մասին տեղեկատվություն, այդ թվում` սպառողական տարայի տարողությունը` լիտրերով և փոխադրական տարայում շշերի քանակը (հայկական կոնյակի համար),

զ) տակառի համարը և տարողությունը` լիտրերով (հայկական կոնյակի սպիրտների համար),

է) ստանդարտացման նորմատիվ փաստաթղթի նշագիրը,

ը) խմբաքանակի համարը և չափը,

թ) նույնականացման արդյունքների հիման վրա կազմված եզրակացությունը:

 

VII. ՀԱՅԿԱԿԱՆ ԿՈՆՅԱԿՆԵՐԻ ԻՍԿՈՒԹՅԱՆ ՀԱՎԱՍՏՈՒՄԸ

 

32. Հայկական կոնյակներ արտադրող իրավաբանական անձինք կամ անհատ ձեռնարկատերերը (այսուհետ` հայտատու) հայկական կոնյակների իսկությունը հավաստելու համար տեսչական մարմին պետք է ներկայացնեն`

ա) յուրաքանչյուր տարվա սկզբում նախորդ տարվա սեզոնային գինեգործության արդյունքների եզրափակիչ հաշվետվություն` համաձայն սույն տեխնիկական կանոնակարգի N 1 ձևի` նշելով վերամշակված խաղողի սորտերը և քանակը, որը պետք է համապատասխանի արտադրողի մոտ առկա խաղողի մթերման փաստաթղթերին,

բ) յուրաքանչյուր տարվա վերջում տեղեկանք` ըստ հասունացման տարիքի հայկական կոնյակի սպիրտների և պատրաստի հայկական կոնյակների (առանց շշալցման) մնացորդային քանակությունների (դեկալիտր անջուր սպիրտի) մասին,

գ) եռամսյակը մեկ տեղեկանք` իրացված հայկական կոնյակների և ըստ հասունացման տարիքային խմբերի գնված հայկական կոնյակի սպիրտների մասին,

դ) յուրաքանչյուր տարվա վերջում փաստաթուղթ` խաղողի մթերման և արտադրված գինենյութի քանակական արդյունքների մասին` նշելով մթերած խաղողի տարածքային ծագումը, ինչպես նաև հայկական կոնյակի գինենյութի պատրաստման համար օգտագործվող խաղողի կոնկրետ սորտը:

(32-րդ կետը փոփ. 25.09.14 թիվ 1046-Ն, 30.07.15 թիվ 867-Ն, 14.01.2021 թիվ 47-Ն որոշումներ)

33. Հայկական կոնյակի յուրաքանչյուր անվանատեսակի կուպաժավորման ավարտից հետո և շշալցումն սկսելուց 10 օր առաջ դրա մասին հայտատուն գրավոր տեղեկացնում է տեսչական մարմինը` կցելով կուպաժավորման թերթիկի պատճենը: Տեսչական մարմինն ուսումնասիրում է կուպաժավորման թերթիկում նշված կուպաժավորման համար օգտագործված հայկական կոնյակի սպիրտների միջին տարիքի ապահովման փաստը (կուպաժավորման համար կարող են օգտագործվել 3 տարվանից ոչ պակաս հասունացած հայկական կոնյակի սպիրտներ): Տեսչական մարմնի ներկայացուցիչը կուպաժավորման թերթիկով ներկայացված պատրաստի հայկական կոնյակի քանակից կատարում է նմուշառում` սույն տեխնիկական կանոնակարգի XI բաժնում նշված նմուշառման ստանդարտով սահմանված կարգին համապատասխան: Ընտրված նմուշների մի մասը ներկայացվում է համապատասխան հավատարմագրված փորձարկման լաբորատորիա` փորձարկման, մյուս մասը` համտեսային հանձնաժողով` համտեսում իրականացնելու և եզրակացություն ստանալու համար: Համտեսումը պետք է իրականացվի սույն տեխնիկական կանոնակարգի 30-րդ կետում նշված կարգին համապատասխան: Հայկական կոնյակի փորձարկումներն իրականացվում են հայտատուի հաշվին:

(33-րդ կետը փոփ. 30.07.15 թիվ 867-Ն, 14.01.2021 թիվ 47-Ն որոշումներ)

34. Հայկական կոնյակների իսկության մասին վկայական ստանալու նպատակով հայտատուն տեսչական մարմին է ներկայացնում հայտ (N 2 ձև):

Հայտին կից ներկայացվում է փաստաթղթերի հետևյալ լրակազմը`

ա) հայկական կոնյակի խմբաքանակի հաշիվ-ապրանքագիրը կամ դրան փոխարինող փաստաթուղթը,

բ) (34-րդ կետի բ ենթակետը հանվել է 28.12.06 թիվ 1909-Ն որոշում)

Այն դեպքում, երբ հայկական կոնյակը շշալցված է կուպաժից, որի վերաբերյալ տեսչական մարմնում առկա չեն սույն տեխնիկական կանոնակարգի 32-րդ կետով նախատեսված փաստաթղթերը, ապա տեսչական մարմնի ներկայացուցիչը հայկական կոնյակի նմուշն ընտրում է այդ կուպաժից` համտեսային հանձնաժողովից համտեսային եզրակացությունն ստանալու և սույն տեխնիկական կանոնակարգի 33-րդ կետին համապատասխան փորձարկման ներկայացնելու նպատակով:

(34-րդ կետը փոփ. 30.07.15 թիվ 867-Ն, 14.01.2021 թիվ 47-Ն որոշումներ)

35. Հայտը տեսչական մարմնում գրանցվելուց հետո մեկօրյա ժամկետում պետք է իրականացվի ներկայացված փաստաթղթերի լրակազմի ստուգում: Լրակազմում որևէ փաստաթղթի բացակայության դեպքում փորձաքննություն չի կատարվում և ներկայացված փաստաթղթերը գրությամբ վերադարձվում են հայտատուին:

(35-րդ կետը փոփ. 30.07.15 թիվ 867-Ն, 14.01.2021 թիվ 47-Ն որոշումներ)

36. Փաստաթղթերի փորձաքննության դրական արդյունքից հետո շշալցված, ակցիզային դրոշմանիշերով դրոշմավորված հայկական կոնյակից տեսչական մարմնի կողմից վերցվում են փորձանմուշներ, որոնք փորձարկման են տրվում հայկական կոնյակի արտադրությամբ և (կամ) իրացմամբ չզբաղվող հավատարմագրված փորձարկման լաբորատորիա: Փորձանմուշների ընտրությունը և դրանց փորձարկումներն իրականացվում են հայտատուի հաշվին:

Փորձարկման արձանագրությունը պետք է բովանդակի`

ա) փորձարկումը կատարող լաբորատորիայի անվանումը, գտնվելու վայրը,

բ) փորձարկման լաբորատորիայի հավատարմագրման վկայագրի գործողության ժամկետը,

գ) արտահանվող հայկական կոնյակի անվանատեսակը և տարիքը,

դ) ֆիզիկաքիմիական ցուցանիշները,

ե) էթիլ սպիրտի ծավալային մասը` տոկոսներով (թնդությունը),

զ) կոնյակի ծավալը` վերահաշվարկած ըստ անջուր սպիրտի, լիտրերով,

է) շշի տարողությունը,

ը) անվտանգության ցուցանիշները,

թ) փորձարկման արձանագրությունը կազմելու ամսաթիվը:

Փորձարկման արձանագրությունը պետք է ստորագրվի հավատարմագրված փորձարկման լաբորատորիայի ղեկավարի կողմից և կնքվի:

(36-րդ կետը փոփ. 28.12.06 թիվ 1909-Ն, 30.07.15 թիվ 867-Ն, 14.01.2021 թիվ 47-Ն որոշումներ)

37. Սույն տեխնիկական կանոնակարգի 32-34-րդ կետերով նախատեսված փաստաթղթերի փորձաքննության, 36-րդ կետով նախատեսված հայկական կոնյակի յուրաքանչյուր անվանատեսակի փորձարկման արձանագրության մեջ ներկայացված ցուցանիշների և նույն անվանատեսակի հայկական կոնյակի կուպաժավորման ավարտից հետո վերցված փորձանմուշի փորձարկման արձանագրության մեջ նշված ցուցանիշների համապատասխանության և 32-րդ կետով նախատեսված մթերման փաստաթղթերի առկայության դեպքում պետք է կազմվի հայկական կոնյակի իսկության վկայականի տրամադրման վերաբերյալ համապատասխանության եզրակացություն:

Դրական արդյունքների հիման վրա մեկօրյա ժամկետում հայտատուին տրամադրվում է հայկական կոնյակի իսկության մասին վկայականի (N 3 ձև) մեկ օրինակ` հայերենով: Անհրաժեշտության դեպքում վկայականը կարող է ձևակերպվել նաև ռուսերենով և անգլերենով:

(37-րդ կետը փոփ. 28.12.06 թիվ 1909-Ն որոշում)

38. Փաստաթղթերի փորձաքննության և հայկական կոնյակի փորձարկման բացասական արդյունքների դեպքում մեկօրյա ժամկետում հայտատուին պետք է տրվի հայտի մերժման մասին եզրակացություն` նշելով մերժման պատճառները, որը պետք է ստորագրված լինի տեսչական մարմնի ղեկավարի կողմից:

(38-րդ կետը փոփ. 30.07.15 թիվ 867-Ն, 14.01.2021 թիվ 47-Ն որոշումներ)

 

VIII. ՀԱՄԱՊԱՏԱՍԽԱՆՈՒԹՅԱՆ ԳՆԱՀԱՏՄԱՆ ԸՆԹԱՑԱԿԱՐԳԵՐԸ

 

39. Սույն տեխնիկական կանոնակարգի պահանջներին հայկական կոնյակների և հայկական կոնյակի սպիրտների համապատասխանությունը գնահատելու համար արտադրողը, մատակարարը կամ նրա լիազոր ներկայացուցիչը պետք է ունենա Հայաստանի Հանրապետության կառավարության 2014 թվականի հունվարի 16-ի N 56-Ն որոշմամբ սահմանված` համապատասխանության հայտարարագրման սխեմաներից որևէ մեկով հավաստված համապատասխանության հայտարարագիր:

(39-րդ կետը փոփ. 25.09.14 թիվ 1046-Ն որոշում)

40-48. (40-48-րդ կետերն ուժը կորցրել են 25.09.14 թիվ 1046-Ն որոշում)

 

IX. ՉԱՓՈՒՄՆԵՐԻ ՄԻԱՍՆԱԿԱՆՈՒԹՅԱՆ ԱՊԱՀՈՎՈՒՄԸ

 

49. Հայկական կոնյակների և հայկական կոնյակի սպիրտների չափումների միասնականության ապահովումը պետք է իրականացվի «Չափումների միասնականության ապահովման մասին» Հայաստանի Հանրապետության օրենքով սահմանված կարգով:

 

X. ՊԵՏԱԿԱՆ ՎԵՐԱՀՍԿՈՂՈՒԹՅՈՒՆԸ

 

50. Սույն տեխնիկական կանոնակարգի պահանջներին հայկական կոնյակների և հայկական կոնյակի սպիրտների համապատասխանության պետական վերահսկողությունը պետք է իրականացվի օրենքով սահմանված կարգով:

(50-րդ կետը փոփ. 25.09.14 թիվ 1046-Ն որոշում)

 

XI. ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆԱԿԱՐԳՈՎ ՍԱՀՄԱՆՎԱԾ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԻ ԿԱՏԱՐՈՒՄՆ ԱՊԱՀՈՎՈՂ ՍՏԱՆԴԱՐՏՆԵՐԻ ՑԱՆԿԸ

 

.____________________________________________________________________.

|  Ստանդարտի նշագիրը | Պահանջներ և  փորձարկման մեթոդներ սահմանող     |

|   (բաժինը, կետը)   |           ստանդարտի անվանումը                 |

|____________________|_______________________________________________|

|          1         |                     2                         |

|____________________|_______________________________________________|

|ՀՍՏ 179             |Գինեգործական արտադրանք. Ընդունման կանոններ և   |

|(բաժին 4)           |նմուշառման մեթոդներ                            |

|____________________|_______________________________________________|

|ԳՕՍՏ 12280          |Գինիներ և  գինենյութեր. Կոնյակներ և  կոնյակի   |

|                    |սպիրտներ. Ալդեհիդների որոշման մեթոդ            |

|____________________|_______________________________________________|

|ԳՕՍՏ 3191           |Գինիներ, գինենյութեր, կոնյակներ և  կոնյակի     |

|                    |սպիրտներ, պտղահատապտղային սպիրտացված հյութեր.  |

|                    |Էթիլ սպիրտի որոշման մեթոդներ                   |

|____________________|_______________________________________________|

|ԳՕՍՏ 13192          |Գինիներ, գինենյութեր և  կոնյակներ. Շաքարների   |

|                    |որոշման մեթոդ                                  |

|____________________|_______________________________________________|

|ԳՕՍՏ 13193          |Գինիներ, գինենյութեր, կոնյակներ և  կոնյակի     |

|                    |սպիրտներ, պտղահատապտղային սպիրտացված հյութեր.  |

|                    |Ցնդող թթուների որոշման մեթոդներ                |

|____________________|_______________________________________________|

|ԳՕՍՏ 13194          |Կոնյակներ և  կոնյակի սպիրտներ. Մեթիլ սպիրտի    |

|                    |որոշման մեթոդ                                  |

|____________________|_______________________________________________|

|ԳՕՍՏ 13195          |Գինիներ, գինենյութեր, կոնյակներ և  կոնյակի     |

|                    |սպիրտներ, պտղահատապտղային սպիրտացված հյութեր.  |

|                    |Երկաթի որոշման մեթոդ                           |

|____________________|_______________________________________________|

|ԳՕՍՏ 14138          |Կոնյակի և  պտղային սպիրտներ. Բարձր սպիրտների   |

|                    |որոշման մեթոդ                                  |

|____________________|_______________________________________________|

|ԳՕՍՏ 14139          |Կոնյակի և  պտղային սպիրտներ. Միջին եթերների    |

|                    |որոշման մեթոդներ                               |

|____________________|_______________________________________________|

|ԳՕՍՏ 14192          |Բեռների մակնշում                               |

|____________________|_______________________________________________|

|ԳՕՍՏ 14252          |Գինիներ և  գինենյութեր. Տիտրվող թթուների       |

|                    |որոշման մեթոդներ                               |

|____________________|_______________________________________________|

|ԳՕՍՏ 14352          |Կոնյակի սպիրտներ. Ֆուրֆուրոլի որոշման մեթոդ    |

|____________________|_______________________________________________|

|ԳՕՍՏ 23943          |Գինիներ և  կոնյակներ. Շշալցման լրիվության      |

|                    |որոշման մեթոդներ                               |

|____________________|_______________________________________________|

|ԳՕՍՏ 26927          |Սննդահումք և  սննդամթերք. Սնդիկի որոշման մեթոդ |

|____________________|_______________________________________________|

|ԳՕՍՏ 26928          |Սննդամթերք. Երկաթի որոշման մեթոդ               |

|____________________|_______________________________________________|

|ԳՕՍՏ 26930          |Սննդահումք և  սննդամթերք. Արսենի որոշման մեթոդ |

|____________________|_______________________________________________|

|ԳՕՍՏ 26931          |Սննդահումք և  սննդամթերք. Պղնձի որոշման մեթոդ  |

|____________________|_______________________________________________|

|ԳՕՍՏ 26932          |Սննդահումք և  սննդամթերք. Կապարի որոշման մեթոդ |

|____________________|_______________________________________________|

|ԳՕՍՏ 26933          |Սննդահումք և  սննդամթերք. Կադիումի որոշման     |

|                    |մեթոդ                                          |

|____________________|_______________________________________________|

|ԳՕՍՏ 30538          |Սննդամթերք. Ատոմային էմիսիայի մեթոդով թունավոր |

|                    |տարրերի որոշման մեթոդիկա                       |

|____________________|_______________________________________________|

|ԳՕՍՏ Ռ 51655        |Ալկոհոլային արտադրանք և  դրա արտադրության համար|

|                    |հումք. Ազատ և  ընդհանուր ծծմբի երկօքսիդի       |

|                    |զանգվածային խտության որոշման մեթոդ             |

.____________________________________________________________________.

 

ԵԶՐԱՓԱԿԻՉ ՀԱՇՎԵՏՎՈՒԹՅՈՒՆ

 

.......... ԹՎԱԿԱՆԻ ՍԵԶՈՆԱՅԻՆ ԳԻՆԵԳՈՐԾՈՒԹՅԱՆ ԱՐԴՅՈՒՆՔՆԵՐԻ

 

._________________________________________________________________________.

|Խա-|Վերա-| Ստացված |Գինենյութերի ելանքը|       Մնացուկները         |Գինե-|

|ղո-|մշակ-| քաղցուն |                   |                           |նյու-|

|ղի |ված  |_________|___________________|___________________________|թերի |

|սոր|խաղո-|դեկա|շաքա|տեսակի|դե|կոնդիցիան|խմորիչ և |այդ   |կնճեռ|չանչ|մշակ-|

|տի |ղը,  |լիտր|րայ-|և  մակ|կա|         |  դիրտ   |թվում`|     |    |ման  |

|ան-|կգ   |    |նութ|նիշի  |լի|_________|_________|գինե- |_____|____|կո-  |

|վա-|     |    |յու-|անվա- |տր|սպիր|շաքա|սպիր|շաքա|նյութե|կգ   |կգ  |րուստ|

|նու|     |    |նը,%|նում- |  |տը, |րը, |տը, |րը, |րի, դե|     |    |ները,|

|մը |     |    |    |ները  |  |%   |%   |%   |%   |կալիտր|     |    |դեկա-|

|   |     |    |    |      |  |    |    |    |    |      |     |    |լիտր |

|___|_____|____|____|______|__|____|____|____|____|______|_____|____|_____|

| 1 |  2  | 3  | 4  |  5   |6 | 7  | 8  | 9  | 10 |  11  | 12  | 13 | 14  |

|___|_____|____|____|______|__|____|____|____|____|______|_____|____|_____|

|   |     |    |    |      |  |    |    |    |    |      |     |    |     |

|   |     |    |    |      |  |    |    |    |    |      |     |    |     |

|   |     |    |    |      |  |    |    |    |    |      |     |    |     |

|   |     |    |    |      |  |    |    |    |    |      |     |    |     |

 

Ձև N 2

 

Հայաստանի Հանրապետության

սննդամթերքի անվտանգության

տեսչական մարմին

 

ղեկավար ___________________

 

ՀԱՅՏ

ՀԱՅԿԱԿԱՆ ԿՈՆՅԱԿՆԵՐԻ ԻՍԿՈՒԹՅԱՆ ՎԿԱՅԱԿԱՆ ՍՏԱՆԱԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

 

Հայտատու __________________________________________________

(կազմակերպության անվանումը)

 

____________________________________________________________________

Խնդրում եմ տրամադրել իսկության վկայական` ներկայացված հայկական

կոնյակների համար:

 

Արտադրանքի բնութագիրը.

._________________________________________________________________________.

|NN |Կոն- |Խմբա- |Հաշիվ-|Շշի   |Կոնյակի|Էթիլ   |Հերթա- |Կոնյակի |Շաքարների|

|ը/կ|յակի |քանակը|ապրան-|տարո- |տարիքը,|սպիրտի |կան    |քանակը, |զանգվածա-|

|   |անվա-|(շիշ),|քագրի |ղութ- |տարի   |ծավալա-|կուպաժի|վերահաշ-|յին խտութ|

|   |նումը|հատ   |համարը|յունը,|       |յին    |համարը |վարկած` |յունը,   |

|   |     |      |      |լ     |       |մասը, %|       |ըստ     |գ/դմ3    |

|   |     |      |      |      |       |       |       |անջուր  |         |

|   |     |      |      |      |       |       |       |սպիրտի, |         |

|   |     |      |      |      |       |       |       |դեկալիտր|         |

|___|_____|______|______|______|_______|_______|_______|________|_________|

| 1 |  2  |   3  |   4  |   5  |   6   |   7   |   8   |    9   |   10    |

|___|_____|______|______|______|_______|_______|_______|________|_________|

|   |     |      |      |      |       |       |       |        |         |

|___|_____|______|______|______|_______|_______|_______|________|_________|

|   |     |      |      |      |       |       |       |        |         |

|___|_____|______|______|______|_______|_______|_______|________|_________|

|   |     |      |      |      |       |       |       |        |         |

._________________________________________________________________________.

(2-րդ ձևը լրացվել է նոր «Ակցիզային դրոշմանիշերի համարները» 11-րդ սյունակով 28.12.06 թիվ 1909-Ն որոշում, որը չի կատարվել)

 

Կից ներկայացված փաստաթղթերը

1. __________________________________________________________ 2. __________________________________________________________ 3. __________________________________________________________ 4. __________________________________________________________

 

                    ___________________    _________________________

                     (ստորագրությունը)      (անվանատառը, ազգանունը)

 

____ _____________ 200 թ.

Կ.Տ.

 

(2-րդ ձևը փոփ. 30.07.15 թիվ 867-Ն, 14.01.2021 թիվ 47-Ն որոշումներ)

 

Ձև N 3

 

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆ ՏԵՍՉԱԿԱՆ ՄԱՐՄԻՆ

 

ՎԿԱՅԱԿԱՆ

 

ՀԱՅԿԱԿԱՆ ԿՈՆՅԱԿԻ ԻՍԿՈՒԹՅԱՆ ՄԱՍԻՆ

 

1. ___________________________________________________________ (արտադրող կազմակերպության անվանումը) 2. ___________________________________________________________ (առաքող կազմակերպության անվանումը) 3. ___________________________________________________________ (ստացողը)

 

4. Հայկական կոնյակների բնութագիրը.

._________________________________________________________________________.

|NN |Կոնյակի  |Ապրանքի    |Հաշիվ-|Շշի տարո- |Կոնյակի|Էթիլ     |Շաքարների  |

|ը/կ|անվանումը|խմբաքանակը,|ապրան-|ղությունը,|տարիքը,|սպիրտի   |զանգվածային|

|   |         |(շիշ) հատ  |քագրի |լ         |(տարի) |ծավալային|խտությունը,|

|   |         |           |համարը|          |       |մասը, %  |գ/դմ3      |

|___|_________|___________|______|__________|_______|_________|___________|

|1. |         |           |      |          |       |         |           |

|___|_________|___________|______|__________|_______|_________|___________|

|   |         |           |      |          |       |         |           |

|___|_________|___________|______|__________|_______|_________|___________|

|   |         |           |      |          |       |         |           |

|___|_________|___________|______|__________|_______|_________|___________|

|   |         |           |      |          |       |         |           |

|___|_________|___________|______|__________|_______|_________|___________|

|   |Ընդամենը |           |      |          |       |         |           |

._________________________________________________________________________.

 

5. Արտադրանքի իսկության մասին եզրակացություն.

 

Սույն վկայականով Հայաստանի Հանրապետության գյուղատնտեսության նախարարության սննդամթերքի անվտանգության պետական ծառայությունը հավաստում է, որ 4-րդ կետում նշված հայկական կոնյակները բացառապես ստացվել են Հայաստանի Հանրապետության և Լեռնային Ղարաբաղի տարածքներում աճեցրած խաղողի սորտերից պատրաստված հայկական կոնյակի գինենյութերի թորման արդյունքում ստացված և Հայաստանի Հանրապետության տարածքում հասունացած հայկական կոնյակի սպիրտներից և հաստատում է, որ այդ կոնյակների շշալցումը կատարվել է Հայաստանի Հանրապետության տարածքում:

 

Հայաստանի Հանրապետության սննդամթերքի անվտանգության տեսչական մարմին

 ղեկավար                             _________________  _______________

                                        (ստորագրությունը)    (անվանատառը,

                                                              ազգանունը)

 

Կ.Տ.

____ _____________ 200 թ.

 

(3-րդ ձևը փոփ. 30.07.15 թիվ 867-Ն, 14.01.2021 թիվ 47-Ն որոշումներ)

 

 

pin
ՀՀ կառավարություն
26.05.2006
N 954-Ն
Որոշում