Սեղմել Esc փակելու համար:
ՀՀ ՊԱՇՏՊԱՆՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ, ՀՀ ԿԱ...
Քարտային տվյալներ

Տեսակ
Գործում է
Ընդունող մարմին
Ընդունման ամսաթիվ
Համար

Ստորագրման ամսաթիվ
ՈՒժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
ՈՒժը կորցնելու ամսաթիվ
Ընդունման վայր
Սկզբնաղբյուր

Ժամանակագրական տարբերակ Փոփոխություն կատարող ակտ

Որոնում:
Բովանդակություն

Հղում իրավական ակտի ընտրված դրույթին X
irtek_logo
 

ՀՀ ՊԱՇՏՊԱՆՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ, ՀՀ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅԱՆՆ ...

 

23.09.2023 -

 

040.1456.101215

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ

ՈՐՈՇՈՒՄ

 

3 դեկտեմբերի 2015 թվականի N 1456-Ն

 

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ՊԱՇՏՊԱՆՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ, ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԱԶԳԱՅԻՆ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆ ԾԱՌԱՅՈՒԹՅԱՆ, ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ՆԵՐՔԻՆ ԳՈՐԾԵՐԻ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ՈՍՏԻԿԱՆՈՒԹՅԱՆ ԵՎ ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ՊԵՏԱԿԱՆ ՊԱՀՊԱՆՈՒԹՅԱՆ ԾԱՌԱՅՈՒԹՅԱՆ ՀԱՄԱԿԱՐԳԵՐԻ ԶԻՆԾԱՌԱՅՈՂՆԵՐԻ, ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ՆԵՐՔԻՆ ԳՈՐԾԵՐԻ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ՓՐԿԱՐԱՐԱԿԱՆ ԾԱՌԱՅՈՂՆԵՐԻ ՊԱՐԵՆԱՅԻՆ ԱՊԱՀՈՎՈՒԹՅԱՆ ԿԱՐԳԸ ՍԱՀՄԱՆԵԼՈՒ, ԻՆՉՊԵՍ ՆԱԵՎ ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅԱՆ 1998 ԹՎԱԿԱՆԻ ՆՈՅԵՄԲԵՐԻ 11-Ի N 706 ՈՐՈՇՄԱՆ ՄԵՋ ՓՈՓՈԽՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐ ԿԱՏԱՐԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

(1-ին մաս)

 

«Զինվորական ծառայության և զինծառայողի կարգավիճակի մասին» Հայաստանի Հանրապետության օրենքի 62-րդ հոդվածի 1-ին մասի պահանջներին համապատասխան` Հայաստանի Հանրապետության կառավարությունը որոշում է.

1. Սահմանել`

1) Հայաստանի Հանրապետության պաշտպանության նախարարության համակարգի զինծառայողների պարենային ապահովության կարգը` համաձայն N 1 հավելվածի.

2) Հայաստանի Հանրապետության ազգային անվտանգության ծառայության համակարգի զինծառայողների պարենային ապահովության կարգը` համաձայն N 2 հավելվածի.

3) Հայաստանի Հանրապետության ներքին գործերի նախարարության համակարգի զինծառայողների պարենային ապահովության կարգը` համաձայն N 3 հավելվածի.

4) Հայաստանի Հանրապետության ներքին գործերի նախարարության համակարգի փրկարարական ծառայողների արտակարգ իրավիճակներում պարենային ապահովության կարգը` համաձայն N 4 հավելվածի.

5) պարենային վկայականի ձևը` համաձայն N 5 հավելվածի:

(1-ին կետը փոփ. 29.09.16 թիվ 990-Ն, 22.02.18 թիվ 161-Ն որոշումներ)

1.1. Սահմանել, որ`

1) ծառայության առանձնահատկություններով պայմանավորված` Հայաստանի Հանրապետության պետական պահպանության ծառայության զինծառայողները պարենային ապահովություն չեն ստանում, իսկ յուրաքանչյուր տարվա պետական բյուջեով այդ նպատակով նախատեսված դրամական միջոցներն ուղղվում են վերջիններիս իրային ապահովությանը.

2) ծառայության առանձնահատկություններով պայմանավորված` Հայաստանի Հանրապետության պետական պահպանության ծառայության զինծառայողների սննդի հետ կապված ծախսերի հաշվարկը կատարվում է օրական 3000 դրամի չափով, ամսական միջին ծանրաբեռնվածությունը` 16 օր, իսկ զինծառայողների թիվը` նախորդ տարվա փաստացի թվի միջինով:

(1.1-ին կետը լրաց. 22.09.2023 թիվ 1611-Ն / սույն լրացման գործողությունը` Հայաստանի Հանրապետության պետական պահպանության ծառայության մասով, տարածվում է 2023 թվականի հունիսի 1-ից ծագած հարաբերությունների վրա/

որոշում)

2. ՈՒժը կորցրած ճանաչել Հայաստանի Հանրապետության կառավարության 1998 թվականի նոյեմբերի 11-ի «Հայաստանի Հանրապետության հատուկ սպառողների սննդի օրական միջին նորմաների մասին» N 706 որոշման 1-ին, 4.1-ին և 4.2-րդ կետերը:

3. Սույն որոշումն ուժի մեջ է մտնում պաշտոնական հրապարակման օրվան հաջորդող տասներորդ օրը:

(վերնագիրը փոփ. 29.09.16 թիվ 990-Ն որոշում)

(վերնագիրն ու նախաբանը փոփ. 22.02.18 թիվ 161-Ն որոշում)

(վերնագիրն ու տեքստը փոփ. 22.09.2023 թիվ 1611-Ն / սույն փոփոխության գործողությունը` Հայաստանի Հանրապետության պետական պահպանության ծառայության մասով, տարածվում է 2023 թվականի հունիսի 1-ից ծագած հարաբերությունների վրա/

որոշում)

 

ՍՏՈՐԱԳՐՎԵԼ Է ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ՎԱՐՉԱՊԵՏԻ ԿՈՂՄԻՑ

2015 ԹՎԱԿԱՆԻ ԴԵԿՏԵՄԲԵՐԻ 10-ԻՆ

 

Հավելված N 1

ՀՀ կառավարության

2015 թվականի դեկտեմբերի 3-ի

N 1456-Ն որոշման

 

ԿԱՐԳ

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ՊԱՇՏՊԱՆՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ՀԱՄԱԿԱՐԳԻ ԶԻՆԾԱՌԱՅՈՂՆԵՐԻ ՊԱՐԵՆԱՅԻՆ ԱՊԱՀՈՎՈՒԹՅԱՆ

 

1. Սույն կարգով կարգավորվում են Հայաստանի Հանրապետության պաշտպանության նախարարության համակարգում պարենային ապահովման հետ կապված հարաբերությունները:

2. Պարենային ապահովման չափաքանակներով սահմանված սննդամթերքի տրամադրման համար անհրաժեշտ ֆինանսական միջոցները հատկացվում են Հայաստանի Հանրապետության պետական բյուջեի միջոցների հաշվին:

3. Պարտադիր ժամկետային զինծառայողները, ռազմաուսումնական հաստատությունների կուրսանտները, ռազմամարզական վարժարանների սաները, ուսումնական հավաքների կանչված բարձրագույն ուսումնական հաստատությունների զինվորական պատրաստություն անցնող ուսանողները, անհատական կարգով կամ զինվորական ջոկերով (ստորաբաժանումներով) ժամանակավորապես այլ զորամասեր ժամանելու դեպքում սննդով ապահովվում են տվյալ զորամասի շարքային կազմի պարտադիր ժամկետային զինծառայողների համար նախատեսված չափաքանակներով:

4. Հայաստանի Հանրապետության պաշտպանության նախարարության համակարգի գերատեսչական պահպանության աշխատողներն ապահովվում են սննդամթերքով` ըստ Հայաստանի Հանրապետության պաշտպանության նախարարության համակարգի զինծառայողների սննդի օրական չափաքանակների:

5. Ռազմաուսումնական հաստատությունների կուրսանտներն ուսումնառության ամբողջ ընթացքում (մինչև արձակման օրը ներառյալ) ապահովվում են անվճար սննդով:

6. Սպայական կոչում չունեցող, սակայն պահեստազորի սպայական կազմում հաշվառված զինապարտները զորամասերում հավաքների ժամանակ պարենային ապահովում ստանում են տվյալ զորամասի զինծառայողների համար նախատեսված չափաքանակով:

7. Հայաստանի Հանրապետության պաշտպանության նախարարության համակարգի` անմիջականորեն սահմանում ծառայություն անցնող կամ օդանավակայաններում, փորձադաշտերում, տեխնիկական և մեքենաթռիչքային կայաններում մշտապես աշխատող սպայական, ենթասպայական և շարքային կազմերի պայմանագրային զինծառայողները, քաղաքացիական անձնակազմը, որոնց սնունդն ապահովվում է Հայաստանի Հանրապետության պետական բյուջեի միջոցների հաշվին, իրենց հասանելիք օրապահիկներն ստանում են զորամասերի ճաշարաններում պատրաստի ճաշատեսակներով, կամ նման հնարավորության բացակայության դեպքում` բնամթերքով (առձեռն):

8. Պարտադիր ժամկետային զինծառայողները պարենային բավարարում ստանում են զորամասերի ճաշարաններում:

9. Տարբեր չափաքանակներով սննդամթերք ստացող զորամասերի և ստորաբաժանումների զինծառայողները սննդով ապահովվում են մեկ ընդհանուր չափաքանակով, եթե նրանց տեղաբաշխման պայմանների կամ առաջադրանքի կատարման պատճառով սննդի առանձնացված պատրաստումը հնարավոր չէ: Սպայական և ենթասպայական պաշտոններում նշանակված ավագները (պարտադիր ժամկետային զինծառայողներ) սննդով ապահովվում են տվյալ զորամասի պարտադիր ժամկետային զինծառայողների պարենային օրապահիկների չափաքանակներով:

10. Հայաստանի Հանրապետության զինված ուժերում պարենային ապահովում ստացող անձինք, բացառությամբ սույն կարգով նախատեսված դեպքերի, իրավունք ունեն օրական ստանալու միայն իրենց հասանելիք մեկ պարենային չափաքանակը:

11. Հայաստանի Հանրապետության պետական բյուջեի միջոցների հաշվին լրիվ անվճար ուղեգրերով Հայաստանի Հանրապետության պաշտպանության նախարարության առողջարաններում բուժվող կամ հանգստյան տներում գտնվող սպայական և ենթասպայական կազմերի զինծառայողներին, պարտադիր և պայմանագրային ծառայողներին, ինչպես նաև քաղաքացիական անձնակազմին, որոնք ունեն Հայաստանի Հանրապետության պետական բյուջեի միջոցների հաշվին պարենային օրապահիկ ստանալու (սնվելու) իրավունք, ծառայության վայրում օրապահիկ չի հատկացվում: Ռազմաբժշկական հիմնարկներում, առողջարաններում և հանգստյան տներում նրանք պարենով ապահովվում են պարենային վկայականների հիման վրա` համաձայն Հայաստանի Հանրապետության կառավարության 2015 թվականի դեկտեմբերի 3-ի N 1456-Ն որոշման N 5 հավելվածի: Պարենային վկայականները տրվում են համապատասխան զորամասի կողմից:

12. Թույլատրվում է 190 սմ և ավելի բարձր հասակ ունեցող զինծառայողներին հատկացնել լրացուցիչ սնունդ` նրանց համար նախատեսված չափաքանակների կիսով չափ: Սննդի հավելումը նշանակվում է զորամասի հրամանատարի հրամանով, կայազորային ռազմաբժշկական հանձնաժողովի եզրակացության հիման վրա:

13. Հայաստանի Հանրապետության զինված ուժերի զորամասերում ու ստորաբաժանումներում ռազմաուսումնական հաստատությունների կուրսանտները գործնական պարապմունքների և ստաժավորման ժամանակ սնվում են սննդի այն չափաքանակներով, որոնցով ապահովվում է տվյալ զորամասի (ստորաբաժանման) անձնակազմը:

14. Հայաստանի Հանրապետության պաշտպանության նախարարության համակարգի սպայական, ենթասպայական, շարքային կազմերի պայմանագրային զինծառայողների և բանվոր ծառայողների լրացուցիչ վճարովի սնունդը կազմակերպվում է նման ցանկություն հայտնած զինծառայողների զեկուցագրերի հիման վրա (նշելով, թե քանի անգամ և ամսվա որ օրերին են սնվել ցանկանում)` Հայաստանի Հանրապետության պաշտպանության նախարարի կողմից սահմանված կարգով:

15. Թույլատրվում է դիետիկ սնունդ կազմակերպել սպայական, ենթասպայական և շարքային կազմերի պայմանագրային զինծառայողների համար` համապատասխան զորամասի բժշկական ծառայության պետի եզրակացության հիման վրա:

16. Ելնելով ծառայողական անհրաժեշտությունից` պետության հաշվին (անվճար) կերակրվելու անհրաժեշտություն ունեցող զորամասերի և դրանց անձնակազմերի անդամների թվի տվյալները հաստատվում են Հայաստանի Հանրապետության պաշտպանության նախարարի հրամաններով:

 

ՉԱՓԱՔԱՆԱԿՆԵՐ ԽԱՂԱՂ ԺԱՄԱՆԱԿ ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԶԻՆՎԱԾ ՈՒԺԵՐՈՒՄ ՊԱՐԵՆԱՅԻՆ ԱՊԱՀՈՎՄԱՆ

 

N 1. ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ՊԱՇՏՊԱՆՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ՀԱՄԱԿԱՐԳԻ ԶԻՆԾԱՌԱՅՈՂՆԵՐԻ ՍՆՆԴԻ ՕՐԱԿԱՆ ՉԱՓԱՔԱՆԱԿՆԵՐԸ

 

.___________________________________________________________________.

|NN |Սննդամթերքի անվանումը            |Մեկ մարդուն|Ծանոթագրություն  |

|ը/կ|                                 |օրական     |                 |

|   |                                 |հասանելիք  |                 |

|   |                                 |մթերքի     |                 |

|   |                                 |քանակը     |                 |

|   |                                 |(գրամ)     |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|1. |Հաց` ցորենի ալյուրից, 1-ին տեսակի|550        |հատկացվում է ամեն|

|   |                                 |           |օր` ոչ պակաս 2   |

|   |                                 |           |տեսակի, որից` 1  |

|   |                                 |           |տեսակի լավաշ     |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|2. |Ալյուր` ցորենի, 1-ին տեսակի      |5          |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|3. |Ձավարեղեն (տարբեր)               |120        |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|4. |Մակարոնեղեն                      |40         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|5. |Միս` տավարի, ոսկրոտ              |105        |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|6. |Միս` խոզի, ոսկրոտ                |70         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|7. |Միս` հավի                        |40         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|8. |Եփած երշիկեղեն (նրբերշիկ,        |30         |հատկացվում է     |

|   |սարդելկա, երշիկ և  այլն)         |           |շաբաթվա ընթացքում|

|   |                                 |           |երկու անգամ      |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|9. |Ճարպ (սալ)                       |20         |հատկացվում է     |

|   |                                 |           |շաբաթվա ընթացքում|

|   |                                 |           |երկու անգամ      |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|10.|Ձուկ` առանց գլխի                 |150        |հատկացվում է     |

|   |                                 |           |շաբաթվա ընթացքում|

|   |                                 |           |երկու անգամ      |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|11.|Բուսական յուղ (ձեթ)              |20         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|12.|Կարագ` սերուցքային               |30         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|13.|Գլուխ պանիր                      |20         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|14.|Խտացրած կաթ` շաքարով             |30         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|15.|Մածուն                           |250        |հատկացվում է     |

|   |                                 |           |շաբաթվա ընթացքում|

|   |                                 |           |երեք անգամ       |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|16.|Թթվասեր                          |20         |հատկացվում է     |

|   |                                 |           |շաբաթվա ընթացքում|

|   |                                 |           |երկու անգամ      |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|17.|Կաթնաշոռ                         |10         |հատկացվում է     |

|   |                                 |           |շաբաթվա ընթացքում|

|   |                                 |           |երկու անգամ      |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|18.|Հավի ձու                         |4 հատ      |ձվի հատկացումը   |

|   |                                 |           |պետք է իրականացվի|

|   |                                 |           |շաբաթական 4 անգամ|

|___|_________________________________|___________|_________________|

|19.|Շաքարավազ                        |40         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|20.|Կերակրի աղ                       |10         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|21.|Թեյ                              |1          |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|22.|Բնական կամ լուծվող սուրճ         |3          |հատկացվում է     |

|   |                                 |           |շաբաթվա ընթացքում|

|   |                                 |           |երեք անգամ       |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|23.|Դափնե տերև                       |0,1        |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|24.|Պղպեղ` կարմիր                    |0,2        |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|25.|Պղպեղ` սև                        |0,2        |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|26.|Քացախ                            |1          |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|27.|Տոմատի մածուկ                    |6          |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|28.|Կետչուպ                          |10         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|29.|Կարտոֆիլ                         |350        |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|30.|Կաղամբ (տարբեր տեսակի)           |130        |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|31.|Գազար                            |50         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|32.|Բազուկ                           |30         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|33.|Գլուխ սոխ                        |50         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|34.|Այլ բանջարեղեն (սմբուկ, դդմիկ,   |250        |                 |

|   |թարմ պղպեղ և  այլն)              |           |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|35.|Մրգահատապտղային բնական հյութեր և |200        |հատկացում է ամեն |

|   |կոմպոտներ                        |           |օր, յուրաքանչյուր|

|   |                                 |           |տեսակը` օրը մեջ  |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|36.|Լոլիկ և  վարունգ                 |40         |հատկացվում է     |

|   |                                 |           |հուլիս-սեպտեմբեր |

|   |                                 |           |ամիսներին թարմ   |

|   |                                 |           |վիճակում, իսկ    |

|   |                                 |           |մնացած ամիսներին`|

|   |                                 |           |խառը մարինացված  |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|37.|Չորացրած կանաչի (տարբեր)         |0.5        |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|38.|Մրգեր                            |150        |հատկացվում է ըստ |

|   |                                 |           |սեզոնայնության   |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|39.|Մուրաբա (հոն, բալ, մորի)         |20         |հատկացվում է ամեն|

|   |                                 |           |օր` ոչ պակաս 2   |

|   |                                 |           |տեսակի           |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|40.|Մեղր և  ջեմ                      |20         |հատկացվում է     |

|   |                                 |           |հոկտեմբեր-ապրիլ  |

|   |                                 |           |ամիսը ներառյալ,  |

|   |                                 |           |յուրաքանչյուր օր`|

|   |                                 |           |մեկ անվանում     |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|41.|Վիտամին C                        |0.1        |հատկացվում է     |

|   |                                 |           |հոկտեմբեր-ապրիլ  |

|   |                                 |           |ամիսը ներառյալ   |

.___________________________________________________________________.

 

1. Պետական բյուջեի միջոցների հաշվին N 1 չափաքանակներով ապահովվում են`

1) պարտադիր ժամկետային զինծառայողները.

2) Հայաստանի Հանրապետության պաշտպանության նախարարության (այսուհետ` նախարարություն) համակարգի սպայական, ենթասպայական և շարքային կազմերի պայմանագրային զինծառայողները, որոնք ծառայություն են անցնում անմիջականորեն պետական սահմանի վրա կամ մշտապես աշխատում են օդանավակայաններում, փորձադաշտերում, տեխնիկական և մեկնաթռիչքային կայաններում, ինչպես նաև զբաղվում են ինքնաթիռների, ուղղաթիռների անմիջական սպասարկմամբ.

3) ելնելով ծառայողական անհրաժեշտությունից` պետության հաշվին (անվճար) կերակրվելու անհրաժեշտություն ունեցող զորամասերի և անձնակազմի թվաքանակի տվյալները հաստատվում են Հայաստանի Հանրապետության պաշտպանության նախարարի հրամաններով.

4) այն զինծառայողները, որոնք գտնվում են կարգապահական վաշտերում.

5) զինապարտները` վարժական հավաքների, հրամանատարաշտաբային կամ շտաբային վարժանքների և զորախաղերի, ինչպես նաև ուսանողները` ուսումնական հավաքների ժամանակ.

6) հաստիքային նվագախմբի սաները.

7) զինվորական ծառայության զորակոչված քաղաքացիները` զորամաս մեկնելու համար հավաքակայան ներկայանալու օրվանից.

8) զինկոմիսարիատներից և հավաքակայաններից զինվորական հոսպիտալներ բժշկական հետազոտման ուղարկվող քաղաքացիները.

9) Զինված ուժերի հոգևոր ծառայողները.

10) սպայական, ենթասպայական և շարքային կազմի պայմանագրային զինծառայողները, բանվոր ծառայողները` զորամասերում մարտավարաշարային հատուկ մասնագիտական պարապմունքների, հրամանատարական և մասնագիտական հավաքների, ինչպես նաև զորավարժությունների անցկացման ժամանակ, եթե այդ ժամանակամիջոցի համար լրացուցիչ հավելյալ վարձատրություն չի տրվում:

2. Ծովի մակերևույթից 2000 մետր և ավելի բարձր տեղաբաշխված զորամասերի զինծառայողներին, բացի N 1 չափաքանակներից, լրացուցիչ հատկացվում են`

 

1) կիսաապխտած կամ ապխտած երշիկեղեն` 70 գ.

    2) ճարպ (սալ)`                      20 գ.

    3) թխվածքաբլիթ`                     40 գ.

    4) խտացրած կաթ` շաքարով`            20 գ:

 

3. Պատվո պահակային վաշտում ծառայող զինծառայողներին, բացի N 1 չափաքանակներից, լրացուցիչ հատկացվում են`

 

1) միս` տավարի, խոզի` ոսկրոտ, հավի` 100 գ.

    2) կարագ` սերուցքային`              10 գ.

    3) խտացրած կաթ` շաքարով`            15 գ:

 

4. Հաստիքային երաժշտական խմբերում ծառայություն անցնող պարտադիր ժամկետային զինծառայողներին (շարքայիններին), բացի N 1 չափաքանակներից, լրացուցիչ հատկացվում են`

 

1) խտացրած կաթ` շաքարով` 20 գ.

2) կարագ` սերուցքային`  15 գ.

    3) շաքարավազ`            10 գ:

 

5. Այն պարտադիր ժամկետային զինծառայողներին (շարքայիններին), որոնք աշխատում (ծառայում) են թունավոր բաղադրամաս պարունակող վառելիքի առկայությամբ, բացի N 1 չափաքանակներից, լրացուցիչ հատկացվում են`

 

1) միս` տավարի, խոզի` ոսկրոտ, հավի` 55 գ.

    2) կարագ` սերուցքային`              25 գ.

    3) խտացրած կաթ` շաքարով`            20 գ:

 

6. Նախարարության Վ. Սարգսյանի անվան ռազմական ինստիտուտի և Ա. Խանփերյանցի անվան ռազմական ավիացիոն ինստիտուտի կուրսանտներին, բացի N 1 չափաքանակներից, լրացուցիչ հատկացվում է`

 

1) կարագ` սերուցքային` 10 գ:

 

7. Բանակի մարզիկների կենտրոնական ակումբի մարզիկներին, բացի հիմնական նորմայից, լրացուցիչ հատկացվում են`

 

    1) շաքարավազ`                                   35 գ.

    2) կարագ` սերուցքային`                          15 գ.

    3) հավի ձու`                                    10 հատ (շաբաթական).

    4) հալած պանիր`                                 30 գ.

    5) բնական կամ լուծվող սուրճ`                    5 գ.

    6) խտացրած կաթ` շաքարով`                        60 գ.

7) մրգահատապտղային բնական հյութեր և կոմպոտներ` 200 գ:

 

8. «Փամբակ» լեռնաուսումնական կենտրոնում լեռնային պատրաստականության պարապմունքներ անցնող զինծառայողներին լրացուցիչ հատկացվում են`

 

1) ձկան պահածո` 40 գ.

2) խտացրած կաթ` 20 գ:

 

9. Հատուկ հետախուզական ստորաբաժանումներում ծառայություն անցնող զինծառայողներին լրացուցիչ հատկացվում են`

 

1) կիսաապխտած կամ ապխտած երշիկ` 40 գ.

    2) խտացրած կաթ`                 20 գ:

 

10. Գիշերային պահակային ծառայություն իրականացնող (ժամը` 00.00-06.00) զինծառայողներին լրացուցիչ հատկացվում են`

 

    1) թեյ`       0,5 գ.

2) շաքարավազ` 15 գ:

 

N 2. ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ՊԱՇՏՊԱՆՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ՀԱՄԱԿԱՐԳԻ ՊԱՏԵՐԱԶՄԱԿԱՆ ԳՈՐԾՈՂՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻՆ ՄԱՍՆԱԿՑՈՂ ԶԻՆԾԱՌԱՅՈՂՆԵՐԻ ՍՆՆԴԻ ՕՐԱԿԱՆ ՉԱՓԱՔԱՆԱԿՆԵՐԸ

 

.______________________________________________________________.

|NN  |Սննդամթերքի անվանումը                        |Մեկ մարդուն|

|ը/կ |                                             |օրական     |

|    |                                             |հասանելիք  |

|    |                                             |մթերքի     |

|    |                                             |քանակը     |

|    |                                             |(գրամ)     |

|____|_____________________________________________|___________|

|1.  |Ալյուր` 1-ին տեսակի (450 գրամ հացի փոխարեն), |379        |

|    |կամ հացիկներ (գալետներ)` բանակային, 1-ին     |___________|

|    |տեսակի ցորենի ալյուրից                       |250        |

|____|_____________________________________________|___________|

|2.  |Բուսական պահածո` տարբեր տեսակի (2-րդ         |250        |

|    |ճաշատեսակ)                                   |           |

|____|_____________________________________________|___________|

|3.  |Մսաբուսական պահածո` տարբեր տեսակի (2-րդ      |250        |

|    |ճաշատեսակ)                                   |           |

|____|_____________________________________________|___________|

|4.  |Բանջարեղենային պահածո` տարբեր տեսակի (2-րդ   |250        |

|    |ճաշատեսակ)                                   |           |

|____|_____________________________________________|___________|

|5.  |Պահածոյացված ապուրներ` տարբեր տեսակի (1-ին   |300        |

|    |ճաշատեսակ)                                   |           |

|____|_____________________________________________|___________|

|6.  |Մսի պահածո                                   |150        |

|____|_____________________________________________|___________|

|7.  |Հավի փափկամիս` պահածոյացված                  |100        |

|____|_____________________________________________|___________|

|8.  |Աղ դրած խոզի ճարպ` պահածոյացված              |50         |

|____|_____________________________________________|___________|

|9.  |Մրգային պովիդլո (ջեմ)` անհատական             |30         |

|    |փաթեթավորմամբ                                |           |

|____|_____________________________________________|___________|

|10. |Մեղր` անհատական փաթեթավորմամբ                |20         |

|____|_____________________________________________|___________|

|11. |Շոկոլադ դառը` անհատական փաթեթավորմամբ        |30         |

|____|_____________________________________________|___________|

|12. |Լուծվող սուրճ` անհատական փաթեթավորմամբ       |2          |

|____|_____________________________________________|___________|

|13. |Թեյ` անհատական փաթեթավորմամբ                 |4          |

|____|_____________________________________________|___________|

|14. |Շաքարավազ` անհատական փաթեթավորմամբ           |60         |

|____|_____________________________________________|___________|

|15. |Հյութ                                        |200        |

|____|_____________________________________________|___________|

|16. |Հալած պանիր` մանրէազերծված                   |50         |

|____|_____________________________________________|___________|

|17. |Կերակրի աղ` անհատական փաթեթավորմամբ          |5          |

|____|_____________________________________________|___________|

|18. |Սև  պղպեղ` անհատական փաթեթավորմամբ           |1          |

|____|_____________________________________________|___________|

|19. |Սպիրտայրոց                                   |3 հատ      |

|____|_____________________________________________|___________|

|20. |Սպիրտայրոցի տակդիր                           |1 հատ      |

|____|_____________________________________________|___________|

|21. |Թղթյա անձեռոցիկ                              |3 հատ      |

|____|_____________________________________________|___________|

|22. |Մեկանգամյա օգտագործման գդալ                  |3 հատ      |

|____|_____________________________________________|___________|

|23. |Կրակայրիչ                                    |1 հատ      |

|____|_____________________________________________|___________|

|24. |Խմելու ջուր` շշալցված                        |2,5 լիտր   |

|____|_____________________________________________|___________|

|25. |Բուսական յուղ (ձեթ)*                         |1          |

|____|_____________________________________________|___________|

|26. |Թթխմոր*                                      |2          |

|____|_____________________________________________|___________|

|27. |Կերակրի աղ*                                  |6          |

.______________________________________________________________.

 

* Սույն չափաքանակների արևածաղկի ձեթը, թթխմորը և կերակրի աղը հատկացվում են զինվորական դաշտային մեխանիզացված հացի գործարաններին` հացաթխման համար, իսկ քաղաքացիական հացի գործարաններին հատկացվում է միայն ալյուր:

Պետության հաշվին տվյալ նորմայով ապահովվում է պատերազմական գործողությունների մասնակցող մարտիկների ամբողջ անձնակազմը:

Չափաքանակով նախատեսված սննդամթերքը պետք է լինի անհատական փաթեթավորմամբ:

 

N 3. ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ՊԱՇՏՊԱՆՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ՀԱՄԱԿԱՐԳԻ ՕԴԱՉՈՒՆԵՐԻ ՍՆՆԴԻ ՕՐԱԿԱՆ ՉԱՓԱՔԱՆԱԿՆԵՐԸ

 

.___________________________________________________________________.

|NN |Սննդամթերքի անվանումը            |Մեկ մարդուն|Ծանոթագրություն  |

|ը/կ|                                 |օրական     |                 |

|   |                                 |հասանելիք  |                 |

|   |                                 |մթերքի     |                 |

|   |                                 |քանակը     |                 |

|   |                                 |(գրամ)     |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|1. |Հաց` ցորենի ալյուրից, 1-ին տեսակի|550        |հատկացվում է ամեն|

|   |                                 |           |օր` ոչ պակաս 2   |

|   |                                 |           |տեսակի, որից` 1  |

|   |                                 |           |տեսակի լավաշ     |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|2. |Ալյուր` ցորենի 1-ին տեսակի       |5          |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|3. |Ձավարեղեն (տարբեր)               |80         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|4. |Բրինձ                            |30         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|5. |Մակարոնեղեն                      |40         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|6. |Միս` տավարի, ոսկրոտ              |180        |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|7. |Միս` խոզի, ոսկրոտ                |120        |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|8. |Միս` հավի                        |50         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|9. |Կիսաապխտած կամ ապխտած երշիկեղեն  |25         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|10.|Եփած երշիկեղեն (նրբերշիկ,        |30         |հատկացվում է     |

|   |սարդելկա, երշիկ և  այլն)         |           |շաբաթական երկու  |

|   |                                 |           |անգամ            |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|11.|Ձուկ` սառեցված, առանց գլխի       |100        |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|12.|Բուսական յուղ (ձեթ)              |20         |                 |

|   |                                 |           |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|13.|Կարագ` սերուցքային               |70         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|14.|Գլուխ պանիր                      |30         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|15.|Խտացրած կաթ` շաքարով             |70         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|16.|Մածուն                           |250        |Հատկացվում է     |

|   |                                 |           |շաբաթվա ընթացքում|

|   |                                 |           |երեք անգամ       |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|17.|Թթվասեր                          |30         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|18.|Կաթնաշոռ                         |30         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|19.|Հավի ձու                         |1 հատ      |                 |

|   |                                 |(օրական)   |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|20.|Բնական կամ լուծվող սուրճ         |2.5        |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|21.|Շաքարավազ                        |80         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|22.|Կերակրի աղ                       |10         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|23.|Թեյ                              |1.2        |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|24.|Դափնե տերև                       |0,1        |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|25.|Պղպեղ` կարմիր                    |0,2        |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|26.|Պղպեղ` սև                        |0,2        |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|27.|Քացախ                            |1          |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|28.|Տոմատի մածուկ                    |6          |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|29.|Կետչուպ                          |20         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|30.|Կարտոֆիլ                         |400        |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|31.|Կաղամբ` տարբեր տեսակի            |100        |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|32.|Գազար                            |50         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|33.|Բազուկ                           |30         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|34.|Գլուխ սոխ                        |50         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|35.|Սխտոր                            |10         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|36.|Այլ բանջարեղեն (սմբուկ, դդմիկ,   |250        |                 |

|   |թարմ պղպեղ և  այլն)              |           |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|37.|Լոլիկ և  վարունգ                 |40         |հատկացվում է     |

|   |                                 |           |հուլիս-սեպտեմբեր |

|   |                                 |           |ամիսներին թարմ   |

|   |                                 |           |վիճակում, իսկ    |

|   |                                 |           |մնացած ամիսներին`|

|   |                                 |           |խառը մարինացված  |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|38.|Չորացրած կանաչի (տարբեր)         |0.5        |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|39.|Մրգեր                            |150        |հատկացվում է ըստ |

|   |                                 |           |սեզոնայնության   |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|40.|Մուրաբա (հոն, բալ, մորի)         |20         |հատկացվում է ամեն|

|   |                                 |           |օր` ոչ պակաս 2   |

|   |                                 |           |տեսակի           |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|41.|Մրգահատապտղային բնական հյութեր և |220        |հատկացվում է ամեն|

|   |կոմպոտներ                        |           |օր` յուրաքանչյուր|

|   |                                 |           |տեսակը` օրը մեջ  |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|42.|Շոկոլադ                          |15         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|43.|Մեղր և  ջեմ                      |20         |հատկացվում է     |

|   |                                 |           |հոկտեմբեր-ապրիլ  |

|   |                                 |           |ամիսը ներառյալ`  |

|   |                                 |           |յուրաքանչյուր օր |

|   |                                 |           |մեկ անվանում     |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|44.|Վիտամին C                        |0.1        |հատկացվում է     |

|   |                                 |           |հոկտեմբեր-ապրիլ  |

|   |                                 |           |ամիսը ներառյալ   |

.___________________________________________________________________.

 

1. Սույն չափաքանակների 42-րդ տողում նշված շոկոլադը հատկացվում է միայն թռիչքային ռեակտիվ, տուրբոռեակտիվ, տուրբոպտուտակային մեքենաների թռիչքային անձնակազմերին:

2. Պետական բյուջեի միջոցների հաշվին տվյալ նորմայով ապահովվում են օդաչուական կազմի այն զինծառայողները, որոնք ընդգրկված են թռիչքային սարքերի հաստիքային անձնակազմերում (այդ թվում` նրանց փոխարինողները), ինչպես նաև օդաչուներ և շտուրմաններ պատրաստող ռազմաուսումնական հաստատությունների կուրսանտները` գործնական թռիչքների սկսման օրից, համաձայն ուսումնական պլանի, մինչև ուսումնական հաստատությունն ավարտելու օրը (ներառյալ այլ զորամասերում թռիչքային պրակտիկա և ստաժավորում անցկացնելու ընթացքը):

 

N 4. ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ՊԱՇՏՊԱՆՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ՀԱՄԱԿԱՐԳԻ ՀՈՍՊԻՏԱԼԱՅԻՆ ՍՆՆԴԻ ՕՐԱԿԱՆ ՉԱՓԱՔԱՆԱԿՆԵՐԸ

 

._____________________________________________________________________.

|NN |Սննդամթերքի անվանումը            |Մեկ մարդուն|Ծանոթագրություն    |

|ը/կ|                                 |օրական     |                   |

|   |                                 |հասանելիք  |                   |

|   |                                 |մթերքի     |                   |

|   |                                 |քանակը     |                   |

|   |                                 |(գրամ)     |                   |

|___|_________________________________|___________|___________________|

|1. |Հաց` ցորենի ալյուրից, 1-ին տեսակի|550        |հատկացվում է ամեն  |

|   |                                 |           |օր` ոչ պակաս 2     |

|   |                                 |           |տեսակի, որից` 1    |

|   |                                 |           |տեսակի լավաշ       |

|___|_________________________________|___________|___________________|

|2. |Ալյուր` ցորենի 1-ին տեսակի       |5          |                   |

|___|_________________________________|___________|___________________|

|3. |Ձավարեղեն (տարբեր)               |30         |                   |

|___|_________________________________|___________|___________________|

|4. |Սպիտակաձավար                     |20         |                   |

|___|_________________________________|___________|___________________|

|5. |Բրինձ                            |30         |                   |

|___|_________________________________|___________|___________________|

|6. |Մակարոնեղեն                      |40         |                   |

|___|_________________________________|___________|___________________|

|7. |Միս` տավարի, ոսկրոտ              |105        |                   |

|___|_________________________________|___________|___________________|

|8. |Միս` խոզի, ոսկրոտ                |70         |                   |

|___|_________________________________|___________|___________________|

|9. |Միս` հավի                        |50         |                   |

|___|_________________________________|___________|___________________|

|10.|Ձուկ` սառեցված, առանց գլխի       |100        |                   |

|___|_________________________________|___________|___________________|

|11.|Բուսական յուղ (ձեթ)              |20         |                   |

|___|_________________________________|___________|___________________|

|12.|Կարագ` սերուցքային               |40         |                   |

|___|_________________________________|___________|___________________|

|13.|Գլուխ պանիր                      |30         |                   |

|___|_________________________________|___________|___________________|

|14.|Խտացրած կաթ` շաքարով*            |80         |                   |

|___|_________________________________|___________|___________________|

|15.|Մածուն                           |250        |հատկացվում է       |

|   |                                 |           |շաբաթվա ընթացքում  |

|   |                                 |           |երեք անգամ         |

|___|_________________________________|___________|___________________|

|16.|Թթվասեր*                         |80         |                   |

|___|_________________________________|___________|___________________|

|17.|Կաթնաշոռ*                        |80         |                   |

|___|_________________________________|___________|___________________|

|18.|Հավի ձու                         |1 հատ      |                   |

|   |                                 |(օրական)   |                   |

|___|_________________________________|___________|___________________|

|19.|Մեղր կամ ջեմ                     |20         |հատկացվում է ամեն  |

|   |                                 |           |օր` յուրաքանչյուր  |

|   |                                 |           |օր` մեկ անվանում   |

|___|_________________________________|___________|___________________|

|20.|Շաքարավազ                        |60         |                   |

|___|_________________________________|___________|___________________|

|21.|Կերակրի աղ                       |10         |                   |

|___|_________________________________|___________|___________________|

|22.|Թեյ                              |1          |                   |

|___|_________________________________|___________|___________________|

|23.|Դափնե տերև                       |0,1        |                   |

|___|_________________________________|___________|___________________|

|24.|Պղպեղ` կարմիր                    |0,2        |                   |

|___|_________________________________|___________|___________________|

|25.|Պղպեղ` սև                        |0,2        |                   |

|___|_________________________________|___________|___________________|

|26.|Քացախ                            |1          |                   |

|___|_________________________________|___________|___________________|

|27.|Տոմատի մածուկ                    |6          |                   |

|___|_________________________________|___________|___________________|

|28.|Կետչուպ                          |20         |                   |

|___|_________________________________|___________|___________________|

|29.|Կարտոֆիլ                         |350        |                   |

|___|_________________________________|___________|___________________|

|30.|Կաղամբ` տարբեր տեսակի            |130        |                   |

|___|_________________________________|___________|___________________|

|31.|Գազար                            |50         |                   |

|___|_________________________________|___________|___________________|

|32.|Բազուկ                           |30         |                   |

|___|_________________________________|___________|___________________|

|33.|Գլուխ սոխ                        |50         |                   |

|___|_________________________________|___________|___________________|

|34.|Այլ բանջարեղեն (սմբուկ, դդմիկ,   |250        |                   |

|   |թարմ պղպեղ և  այլն)              |           |                   |

|___|_________________________________|___________|___________________|

|35.|Մրգահատապտղային բնական հյութեր և |200        |հատկացվում է ամեն  |

|   |կոմպոտներ                        |           |օր` յուրաքանչյուր  |

|   |                                 |           |տեսակը` օրը մեջ    |

|___|_________________________________|___________|___________________|

|36.|Լոլիկ և  վարունգ                 |40         |հատկացվում է       |

|   |                                 |           |հուլիս-սեպտեմբեր   |

|   |                                 |           |ամիսներին թարմ     |

|   |                                 |           |վիճակում, իսկ      |

|   |                                 |           |մնացած ամիսներին`  |

|   |                                 |           |խառը մարինացված    |

|___|_________________________________|___________|___________________|

|37.|Չորացրած կանաչի (տարբեր)         |0.5        |                   |

|___|_________________________________|___________|___________________|

|38.|Մրգեր                            |150        |հատկացվում է ըստ   |

|   |                                 |           |սեզոնայնության     |

|___|_________________________________|___________|___________________|

|39.|Մուրաբա (հոն, բալ, մորի)         |20         |հատկացվում է ամեն  |

|   |                                 |           |օր` ոչ պակաս 2     |

|   |                                 |           |տեսակի             |

|___|_________________________________|___________|___________________|

|40.|Վիտամին C                        |0.1        |հատկացվում է       |

|   |                                 |           |հոկտեմբեր-ապրիլ    |

|   |                                 |           |ամիսը ներառյալ     |

|___|_________________________________|___________|___________________|

|41.|Բնական կամ լուծվող սուրճ*        |1          |                   |

|___|_________________________________|___________|___________________|

|42.|Թխվածքաբլիթ*                     |30         |                   |

._____________________________________________________________________.

 

Սույն չափաքանակի սահմաններում մեկ զինծառայողի հաշվարկով հատկացվում է նաև կեսօրիկ` ժամը 12.00-ից մինչև 12.30` ներքոհիշյալ չափաքանակներով.

 

    - թթվասեր`                  40 գրամ

    - կաթնաշոռ`                 40 գրամ

    - խտացրած կաթ`              20 գրամ

- բնական կամ լուծվող սուրճ` 1 գրամ

    - թխվածքաբլիթ`              30 գրամ:

 

1. Պետական բյուջեի միջոցների հաշվին տվյալ նորմայով ապահովվում են`

1) զինվորական հոսպիտալներ բուժման մեկնող զինծառայողները (սպայական, ենթասպայական ու շարքային կազմերի պարտադիր և պայմանագրային զինծառայողներ), որոնք պարենային բավարարման համար հաշվառվում են զորամասի տված պարենային վկայականի հիման վրա, իսկ արտակարգ դեպքերում` հոսպիտալի պետի հրամանով, սակայն երկու օրվա ընթացքում պետք է ներկայացնեն պարենային վկայականը: Զինված ուժերի սպայական, ենթասպայական և շարքային կազմի հիվանդ զինծառայողները, աշխատողները, զինծառայողների ընտանիքների անդամները, պատերազմի մասնակիցները, հաշմանդամները, զոհված ազատամարտիկների ընտանիքների անդամները, զինվորական կենսաթոշակառուները սննդով ապահովվում են պետական բյուջեի միջոցների հաշվին` անվճար, հոսպիտալային նորմաներով (N 4 չափաքանակներ, և հիվանդ զինծառայողներին` ըստ հիվանդության հատկացվող լրացուցիչ սննդամթերք).

2) ճառագայթահարված և այրվածքային վնասվածքներով հիվանդներին, բացի N 4 չափաքանակներից, լրացուցիչ հատկացվում են`

 

    ա. միս տավարի, խոզի` ոսկրոտ`                    50 գ,

    բ. կիսաապխտած կամ ապխտած երշիկեղեն`             20 գ,

    գ. մսի պահածո`                                  50 գ,

    դ. ձուկ` սառեցված, առանց գլխի`                  30 գ,

    ե. թթվասեր`                                     10 գ,

    զ. կաթնաշոռ`                                    120 գ,

    է. հալած պանիր`                                 20 գ,

ը. մրգահատապտղային բնական հյութեր և կոմպոտներ` 200 գ,

    թ. բնական կամ լուծվող սուրճ`                    0,5 գ.

 

3) երիկամային հիվանդություններով տառապող զինծառայողները, որոնք գտնվում են հոսպիտալներում, ապահովվում են սննդամթերքի հետևյալ քանակով`

 

    ա. հաց` ցորենի ալյուրից, 1-ին տեսակի`            300 գ,

    բ. ձավարեղեն և  մակարոնեղեն`                     100 գ,

    գ. միս` տավարի, խոզի` ոսկրոտ`                    100 գ,

    դ. ձուկ` սառեցված, առանց գլխի`                   100 գ,

    ե. կարագ` սերուցքային`                           60 գ,

    զ. խտացրած կաթ`                                  80 գ,

    է. հավի ձու`                                     1 հատ,

    ը. շաքարավազ`                                    100 գ,

    թ. թեյ`                                          1 գ,

    ժ. կարտոֆիլ`                                     700 գ,

    ժա. բանջարեղեն`                                  300 գ,

    ժբ. արևածաղկի  ձեթ`                              50 գ,

    ժգ. թթվասեր`                                     35 գ,

    ժդ. կաթնաշոռ`                                    100 գ,

ժե. մրգահատապտղային բնական հյութեր և կոմպոտներ` 200 գ,

    ժզ. խնձոր`                                       200 գ.

 

4) տուբերկուլոզով հիվանդներին տրվում են`

ա. հաց` ցորենի ալյուրից, 1-ին տեսակի` 435 գ,

    բ. ալյուր` ցորենի 1-ին տեսակի`        75 գ,

    գ. ձավարեղեն և  մակարոնեղեն`          75 գ,

    դ. միս` հավի`                         100 գ,

    ե. ձուկ` սառեցված, առանց գլխի`        100 գ,

    զ. կարագ` սերուցքային`                60 գ,

    է. կերակրի աղ`                        10 գ,

    ը. խտացրած կաթ`                       60 գ,

    թ. շաքարավազ`                         20 գ,

    ժ. շոկոլադ`                           50 գ,

    ժա. թեյ`                              1 գ,

    ժբ. կարտոֆիլ`                         400 գ,

    ժգ. բանջարեղեն`                       500 գ,

    ժդ. թթվասեր`                          30 գ,

    ժե. կաթնաշոռ`                         70 գ,

    ժզ. տոմատի մածուկ`                    6 գ,

    ժէ. խնձոր`                            200 գ,

    ժը. հալած պանիր`                      15 գ,

    ժթ. արևածաղկի  ձեթ`                   25 գ,

իա. կիսաապխտած կամ ապխտած երշիկեղեն`  30 գ,

    իբ. բնական կամ լուծվող սուրճ`         3 գ,

    իգ. միս` տավարի, խոզի` ոսկրոտ`        100 գ,

    իդ. հավի ձու (օրական)`                1 հատ:

 

N 5. ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ՊԱՇՏՊԱՆՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ՌԱԶՄԱՄԱՐԶԱԿԱՆ ՎԱՐԺԱՐԱՆՆԵՐԻ ՍԱՆԵՐԻ ՍՆՆԴԻ ՕՐԱԿԱՆ ՉԱՓԱՔԱՆԱԿՆԵՐԸ

 

.___________________________________________________________________.

|NN |Սննդամթերքի անվանումը            |Մեկ մարդուն|Ծանոթագրություն  |

|ը/կ|                                 |օրական     |                 |

|   |                                 |հասանելիք  |                 |

|   |                                 |մթերքի     |                 |

|   |                                 |քանակը     |                 |

|   |                                 |(գրամ)     |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|1. |Հաց` ցորենի ալյուրից, 1-ին տեսակի|600        |հատկացվում է ամեն|

|   |                                 |           |օր` ոչ պակաս 2   |

|   |                                 |           |տեսակի, որից` 1  |

|   |                                 |           |տեսակի լավաշ     |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|2. |Թխվածքաբլիթ                      |45         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|3. |Ալյուր` ցորենի 1-ին տեսակի       |5          |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|4. |Ձավարեղեն (տարբեր)               |60         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|5. |Սպիտակաձավար                     |20         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|6. |Բրինձ                            |40         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|7. |Մակարոնեղեն                      |40         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|8. |Միս` տավարի, ոսկրոտ              |100        |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|9. |Միս` խոզի, ոսկրոտ                |70         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|10.|Միս` հավի                        |40         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|11.|Կիսաապխտած կամ ապխտած երշիկեղեն  |20         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|12.|Եփած երշիկեղեն (նրբերշիկ,        |30         |հատկացվում է     |

|   |սարդելկա, երշիկ և  այլն)         |           |շաբաթական երկու  |

|   |                                 |           |անգամ            |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|13.|Ձուկ` սառեցված, առանց գլխի       |100        |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|14.|Բուսական յուղ (ձեթ)              |20         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|15.|Կարագ` սերուցքային               |40         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|16.|Գլուխ պանիր                      |30         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|17.|Խտացրած կաթ` շաքարով             |20         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|18.|Մածուն                           |250        |հատկացվում է     |

|   |                                 |           |շաբաթվա ընթացքում|

|   |                                 |           |երեք անգամ       |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|19.|Թթվասեր                          |40         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|20.|Կաթնաշոռ                         |50         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|21.|Հավի ձու                         |4 հատ      |ձվի հատկացումը   |

|   |                                 |           |պետք է իրականացվի|

|   |                                 |           |շաբաթական 4 անգամ|

|___|_________________________________|___________|_________________|

|22.|Մրգեր                            |150        |հատկացվում է ըստ |

|   |                                 |           |սեզոնայնության   |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|23.|Շաքարավազ                        |60         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|24.|Կերակրի աղ                       |10         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|25.|Թեյ                              |1          |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|26.|Դափնե տերև                       |0,1        |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|27.|Պղպեղ` կարմիր                    |0,2        |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|28.|Պղպեղ` սև                        |0,2        |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|29.|Քացախ                            |1          |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|30.|Տոմատի մածուկ                    |6          |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|31.|Կետչուպ                          |20         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|32.|Կարտոֆիլ                         |350        |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|33.|Կաղամբ (տարբեր տեսակի)           |130        |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|34.|Գազար                            |50         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|35.|Բազուկ                           |30         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|36.|Գլուխ սոխ                        |50         |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|37.|Այլ բանջարեղեն (սմբուկ, դդմիկ,   |250        |                 |

|   |թարմ պղպեղ և  այլն)              |           |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|38.|Մրգահատապտղային բնական հյութեր և |200        |                 |

|   |կոմպոտներ                        |           |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|39.|Լոլիկ և  վարունգ                 |40         |հատկացվում է     |

|   |                                 |           |հուլիս-սեպտեմբեր |

|   |                                 |           |ամիսներին թարմ   |

|   |                                 |           |վիճակում, իսկ    |

|   |                                 |           |մնացած ամիսներին`|

|   |                                 |           |խառը մարինացված  |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|40.|Չորացրած կանաչի (տարբեր)         |0.5        |                 |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|41.|Մուրաբա (հոն, բալ, մորի)         |20         |հատկացվում է ամեն|

|   |                                 |           |օր` ոչ պակաս 2   |

|   |                                 |           |տեսակի           |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|42.|Մեղր կամ ջեմ                     |20         |հատկացվում է     |

|   |                                 |           |հոկտեմբեր-ապրիլ  |

|   |                                 |           |ամիսը ներառյալ,  |

|   |                                 |           |յուրաքանչյուր օր`|

|   |                                 |           |մեկ անվանում     |

|___|_________________________________|___________|_________________|

|43.|Վիտամին C                        |0.1        |հատկացվում է     |

|   |                                 |           |հոկտեմբեր-ապրիլ  |

|   |                                 |           |ամիսը ներառյալ   |

.___________________________________________________________________.

 

--------------------------------------------------------

ԻՐՏԵԿ - շարունակությունը հաջորդ մասերում

 

 

pin
ՀՀ կառավարություն
03.12.2015
N 1456-Ն
Որոշում