(ուժը կորցրել է 15.11.2023 թիվ 2269-Ն հրաման)
i
106.0238.141205
ԳՐԱՆՑՎԱԾ Է
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ
ԱՐԴԱՐԱԴԱՏՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ԿՈՂՄԻՑ
«14» 12 2005 Թ.
ՊԵՏԱԿԱՆ ԳՐԱՆՑՄԱՆ ԹԻՎ 10605467
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԳՅՈՒՂԱՏՆՏԵՍՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐ ՀՐԱՄԱՆ
5 դեկտեմբերի 2005 թվականի N 238-Ն
i
ԳԻՏԱՀԵՏԱԶՈՏԱԿԱՆ ԱՇԽԱՏԱՆՔՆԵՐԻ ԵՎ ՍՈՐՏԱՓՈՐՁԱՐԿՈՒՄՆԵՐԻ ՀԱՄԱՐ ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅՈՒՆ ՆԵՐՄՈՒԾՎՈՂ ԵՎ ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅՈՒՆԻՑ ԱՐՏԱՀԱՆՎՈՂ ՄՇԱԿԱԲՈՒՅՍԵՐԻ ՍԵՐՄԵՐԻ ԱՌԱՎԵԼԱԳՈՒՅՆ ՔԱՆԱԿՆԵՐԸ ՍԱՀՄԱՆԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ
«Սերմերի մասին» Հայաստանի Հանրապետության օրենքի 11-րդ հոդվածի 3-րդ կետի դրույթին և Հայաստանի Հանրապետության վարչապետի 2005 թվականի օգոստոսի 29-ի «Սերմերի մասին» Հայաստանի Հանրապետության օրենքի կիրարկումն ապահովող միջոցառումների մասին» N 659-Ա որոշմամբ հաստատված ցանկի 10-րդ կետի պահանջին համապատասխան
ՀՐԱՄԱՅՈՒՄ ԵՄ`
Սահմանել գիտահետազոտական աշխատանքների և սորտափորձարկումների համար Հայաստանի Հանրապետություն ներմուծվող և Հայաստանի Հանրապետությունից արտահանվող մշակաբույսերի սերմերի առավելագույն քանակները` համաձայն հավելվածի:
Հավելված
i
ՀՀ գյուղատնտեսության նախարարի
2005թ. դեկտեմբերի 5-ի
N 238-Ն հրամանի
ԱՌԱՎԵԼԱԳՈՒՅՆ ՔԱՆԱԿՆԵՐ ԳԻՏԱՀԵՏԱԶՈՏԱԿԱՆ ԱՇԽԱՏԱՆՔՆԵՐԻ(1) ԵՎ ՍՈՐՏԱՓՈՐՁԱՐԿՈՒՄՆԵՐԻ ՀԱՄԱՐ ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅՈՒՆ ՆԵՐԿՐՎՈՂ ԵՎ ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅՈՒՆԻՑ ԱՐՏԱՀԱՆՎՈՂ ՍԵՐՄԵՐԻ
._________________________________________________________________________.
|Հ/Հ |Մշակաբույսի անվանում |Չափի |Սերմերի |Սերմերի |Սերմերի |
| | |միավոր |առավե- |առավե- |առավե- |
| | | |լագույն |լագույն |լագույն |
| | | |քանակը |քանակը TO |ընդհանուր|
| | | |DUS փոր- |փորձարկման|քանակը |
| | | |ձարկման |նպատա- |DUS և TO|
| | | |նպատա- |կով(4) |պետական |
| | | |կով(3) | |փորձար- |
| | | | | |կումների |
| | | | | |նպատակով |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
| 1 | 2 | | 3 | 4 | 5 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|I. |ԱՐՄԱՏԱՊՏՂԱՅԻՆ ԵՎ | | | | |
| |ՊԱԼԱՐԱՊՏՂԱՅԻՆ | | | | |
| |ՄՇԱԿԱԲՈՒՅՍԵՐ | | | | |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|I.I. |Արմատապտղային | | | | |
| |բանջարաբույսեր | | | | |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|1. |Բողկ ամսական |գրամ |15 |200 |215 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|2. |Բողկ տարեկան |գրամ |30 |470 |500 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|3. |Գազար |գրամ |20 |320 |340 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|4. |Ճակնդեղ |գրամ |100 |4050 |4150 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|5. |Ստեպղին արմատապտղային |գրամ |20 |600 |620 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|I.II. |Պալարապտղային | | | | |
| |մշակաբույսեր | | | | |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|6. |Կարտոֆիլ |կիլոգրամ|150 |9000 |9150 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|II. |ԲԱՆՋԱՐԱԲՈՍՏԱՆԱՅԻՆ | | | | |
| |ՄՇԱԿԱԲՈՒՅՍԵՐ | | | | |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|II.I. |Կաղամբային մշակաբույսեր| | | | |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|7. |Բրոկկոլի |գրամ |5 |180 |185 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|8. |Գլուխ կաղամբ |գրամ |15 |200 |215 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|9. |Ծաղկակաղամբ |գրամ |5 |180 |185 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|10. |Կոլրաբի |գրամ |5 |180 |185 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|II.II. |Համեմունքային կանաչեղեն| | | | |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|11. |Ծիտրոն |գրամ |30 |1050 |1080 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|12. |Կոտեմ |գրամ |90 |3000 |3090 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|13. |Համեմ |գրամ |75 |2400 |2475 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|14. |Մաղադանոս տերևային |գրամ |30 |1050 |1080 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|15. |Նեխուր տերևային |գրամ |30 |1050 |1080 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|16. |Ռեհան |գրամ |60 |2050 |2110 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|17. |Սամիթ |գրամ |40 |2050 |2090 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|II.III. |Պտղաբանջարային | | | | |
| |մշակաբույսեր | | | | |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|18. |Բամիա |գրամ |1500 |5000 |6500 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|19. |Դդմակ |գրամ |200 |4050 |4250 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|20. |Դդմիկ |գրամ |200 |4050 |4250 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|21. |Լոլիկ |գրամ |10 |220 |230 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|22. |Հակոբուկ |գրամ |25 |1020 |1045 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|23. |Սմբուկ |գրամ |10 |110 |120 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|24. |Վարունգ |գրամ |30 |1020 |1050 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|25. |Տաքդեղ |գրամ |10 |40 |50 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|II.IV. |Սոխուկավոր մշակաբույսեր| | | | |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|26. |Բատուն սոխ |գրամ |40 |600 |640 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|27. |Գլուխ սոխ |գրամ |50 |3000 |3050 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|28. |Շալոտ սոխ |գրամ |40 |600 |640 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|29. |Շնիտտ սոխ |գրամ |40 |600 |640 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|30. |Պրասասոխ |գրամ |40 |600 |640 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|31. |Սխտոր |կիլոգրամ|15 |250 |265 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|II.V. |Տերևային մշակաբույսեր | | | | |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|32. |Հազար |գրամ |15 |800 |815 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|33. |Սպանախ |գրամ |110 |6000 |6110 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|II.VI. |Ցողունաբանջարային | | | | |
| |մշակաբույսեր | | | | |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|34. |Թարխուն |գրամ |2 |- |2 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|35. |Ծնեբեկ |գրամ |40 |600 |640 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|II.VII. |Բոստանային մշակաբույսեր| | | | |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|36. |Դդում |գրամ |200 |4100 |4300 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|37. |Ձմերուկ |գրամ |200 |4100 |4300 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|38. |Սեխ |գրամ |200 |4100 |4300 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|III. |ԴԵԿՈՐԱՏԻՎ ՄՇԱԿԱԲՈՒՅՍԵՐ5| | | | |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|39. |Հակինթ արևելյան |հատ |3600 |- |3600 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|40. |Նարգես |հատ |4320 |- |4320 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|41. |Վարդ |հատ |50 |- |50 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|42. |Վարդակակաչ |հատ |5040 |- |5040 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|IV. |ԸՆԴԱՎՈՐ, ՀԱՑԱՀԱՏԻԿԱՅԻՆ | | | | |
| |ԵՎ ՁԱՎԱՐԱՀԱՏԻԿԱՅԻՆ | | | | |
| |ՄՇԱԿԱԲՈՒՅՍԵՐ | | | | |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|IV.I. |Ընդավոր մշակաբույսեր | | | | |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|43. |Լոբի սովորական |կիլոգրամ|10 |300 |310 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|44. |Ոլոռ |կիլոգրամ|20 |540 |560 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|45. |Ոսպ |կիլոգրամ|15 |360 |375 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|46. |Սիսեռ |կիլոգրամ|20 |600 |620 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|47. |Սոյա |կիլոգրամ|10 |300 |310 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|IV.II. |Հացահատիկային | | | | |
| |մշակաբույսեր | | | | |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|48. |Աշորա |կիլոգրամ|20 |1200 |1220 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|49. |Գարի |կիլոգրամ|20 |1200 |1220 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|50. |Եգիպտացորեն |կիլոգրամ|3 |105 |108 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|51. |Հաճար |կիլոգրամ|20 |1200 |1220 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|52. |Վարսակ |կիլոգրամ|10 |1320 |1330 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|53. |Տրիտիկալե |կիլոգրամ|25 |1500 |1525 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|54. |Ցորեն |կիլոգրամ|25 |1500 |1525 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|IV.III. |Ձավարահատիկային | | | | |
| |մշակաբույսեր | | | | |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|55. |Կորեկ |կիլոգրամ|2 |120 |122 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|56. |Հնդկացորեն |կիլոգրամ|7 |400 |407 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|57. |Սորգո հատիկային |կիլոգրամ|1 |40 |41 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|58. |Քինուա |կիլոգրամ|1 |20 |21 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|V. |ԿԵՐԱՅԻՆ ՄՇԱԿԱԲՈՒՅՍԵՐ | | | | |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|V.I. |Կերային արմատապտղային | | | | |
| |մշակաբույսեր | | | | |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|59. |Գազար կերային |գրամ |40 |1000 |1040 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|60. |Գոնգեղ կերային |գրամ |100 |800 |900 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|61. |Ճակնդեղ կերային |գրամ |140 |4500 |4640 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|62. |Շաղգամ կերային |գրամ |50 |800 |850 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|V.II. |Բազմամյա կերային | | | | |
| |բակլազգի մշակաբույսեր | | | | |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|63. |Առվույտ |կիլոգրամ|5 |65 |70 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|64. |Երեքնուկ մարգագետնային |կիլոգրամ|5 |80 |85 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|65. |Կորնգան |կիլոգրամ|15 |245 |260 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|V.III. |Միամյա կերային բակլազգի| | | | |
| |մշակաբույսեր | | | | |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|66. |Երեքնուկ միամյա |կիլոգրամ|3 |80 |83 |
| |(Շաբդար) | | | | |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|67. |Լյուպին միամյա |կիլոգրամ|7 |400 |407 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|68. |Լոբի կերային |կիլոգրամ|10 |320 |330 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|69. |Ոլոռ կերային |կիլոգրամ|20 |560 |580 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|70. |Սոյա կերային |կիլոգրամ|10 |320 |330 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|71. |Վիկ |կիլոգրամ|25 |380 |405 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|V.IV. |Կերային բոստանային | | | | |
| |մշակաբույսեր | | | | |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|72. |Դդում կերային |գրամ |200 |4100 |4300 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|73. |Ձմերուկ կերային |գրամ |200 |4100 |4300 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|V.V. |Բազմամյա կերային | | | | |
| |հացահատիկային | | | | |
| |խոտաբույսեր | | | | |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|74. |Բարձր ռայգրաս |կիլոգրամ|5 |65 |70 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|75. |Ժիտնյակ |կիլոգրամ|2 |50 |52 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|76. |Շյուղախոտ մարգագետնային|կիլոգրամ|2 |50 |52 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|77. |Ոզնախոտ հավաքովի |կիլոգրամ|4 |50 |54 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|78. |Սիզախոտ մարգագետնային |կիլոգրամ|4 |40 |44 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|V.VI. |Միամյա կերային | | | | |
| |հացահատիկային | | | | |
| |խոտաբույսեր | | | | |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|79. |Գարի կերային |կիլոգրամ|20 |1200 |1220 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|80. |Եգիպտացորեն կերային |կիլոգրամ|3 |105 |108 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|81. |Սորգո շաքարային |կիլոգրամ|3 |75 |78 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|82. |Վարսակ կերային |կիլոգրամ|10 |1320 |1330 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|83. |Տրիտիկալե կերային |կիլոգրամ|25 |1500 |1525 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|VI. |ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ՄՇԱԿԱԲՈՒՅՍԵՐ| | | | |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|VI.I. |Արմատապտղային | | | | |
| |տեխնիկական | | | | |
| |մշակաբույսեր | | | | |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|84. |Ճակնդեղ շաքարային |կիլոգրամ|1 |40 |41 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|VI.II. |Ծխախոտային մշակաբույսեր| | | | |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|85. |Ծխախոտ |գրամ |5 |105 |110 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|VI.III. |Հացահատիկային | | | | |
| |տեխնիկական մշակաբույսեր| | | | |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|86. |Եգիպտացորեն շաքարային |կիլոգրամ|3 |105 |108 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|87. |Սորգո ավելային |կիլոգրամ|1 |30 |31 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|VI.IV. |Յուղատու մշակաբույսեր | | | | |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|VI.IV.I. |Եթերայուղատու | | | | |
| |մշակաբույսեր | | | | |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|88. |Խորդենի(5) |հատ |500 |- |500 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|VI.IV.II.|Սովորական յուղատու | | | | |
| |մշակաբույսեր | | | | |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|89. |Արևածաղիկ |կիլոգրամ|1 |23 |24 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|90. |Գետնանուշ |կիլոգրամ|3 |50 |53 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|91. |Կտավատ յուղատու |կիլոգրամ|2 |40 |42 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|92. |Հլածուկ |կիլոգրամ|1 |18 |19 |
|_________|_______________________|________|_________|__________|_________|
|93. |Քունջութ |կիլոգրամ|1 |12 |13 |
._________________________________________________________________________.
ԾԱՆՈԹՈՒԹՅՈՒՆ
1) Գիտահետազոտական աշխատանքներ` գործողությունների և միջոցառումների համալիր, որը ներառում է`
1. բույսի սորտի պետական փորձարկումների կազմակերպումը և գրանցումը` նոր տվյալների հավաքագրման, պետական լիազորված մարմնին արձանագրված արդյունքների ներկայացման և սելեկցիոն նվաճումների պետական գրանցամատյանում, օգտագործման թույլտվություն ունեցող բույսերի սորտերի ցանկում բույսի սորտի գրանցման նպատակով,
2. բույսի սորտի գիտական գնահատումը` մոլախոտերի, հիվանդությունների ու վնասատուների հանդեպ բույսի սորտի դիմացկունության գնահատման, մշտադիտարկման և արդյունքների հաստատման, և(կամ) հանրապետության բնակլիմայական պայմաններին բույսի սորտի հարմարվողականության ուսումնասիրությունների անցկացման համար` բույսերի նոր սորտերի բուծման նպատակով, ինչը կարող է իրականացվել պետական լիազորված մարմնի, գիտաարտադրական (գիտահետազոտական) հաստատությունների կամ ՀՀ օրենսդրությամբ սահմանված կարգով լիցենզավորված բարձրագույն ուսումնական հաստատությունների կողմից, որոնք գրանցված են Հավաստագրված սերմեր արտադրողների, ներկրողների և արտահանողների հաշվառման գրանցամատյանում:
2) Պետական փորձարկումների համար մշակաբույսերի սերմերի (սոխուկների, կտրոնների) առավելագույն քանակները հաշվարկված են ամբողջ թվի ճշտությամբ` մինչև երեք գյուղատնտեսական գոտիներում պետական փորձարկումներ իրականացնելու համար: Դրանց առավելագույն քանակները հաշվարկվում են ելնելով մշակաբույսի տվյալ սորտի ցանքի նորմայից և մինչև երեք գյուղատնտեսական գոտիների թվից:
3) Տարբերիչ առանձնահատկության, միատարրության, կայունության (DUS) որոշման նպատակով պետական փորձարկման համար նախատեսված սերմերի առավելագույն քանակներ:
4) Տնտեսական օգտակարության (TO) որոշման նպատակով պետական փորձարկման համար նախատեսված սերմերի առավելագույն քանակներ:
5) Հակինթ արևելյան, նարգես և վարդակակաչ մշակաբույսերի առավելագույն քանակները հաշվարկվում են ըստ սոխուկների` հատերով, իսկ խորդենի և վարդ մշակաբույսերի առավելագույն քանակները հաշվարկվում են ըստ կտրոնների` հատերով:
(հավելվածը փոփ. 16.03.12 թիվ 49-Ն, 31.05.2021 թիվ 349-Ն հրամաններ)