Սեղմել Esc փակելու համար:
ՀԱՅԿԱԿԱՆ ԿՈՆՅԱԿՆԵՐԻ ԵՎ ՀԱՅԿԱԿԱՆ ԿՈՆՅԱ...
Քարտային տվյալներ

Տեսակ
Գործում է
Ընդունող մարմին
Ընդունման ամսաթիվ
Համար

Վավերացման ամսաթիվ
ՈՒժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
ՈՒժը կորցնելու ամսաթիվ
Ընդունման վայր
Սկզբնաղբյուր

Ժամանակագրական տարբերակ Փոփոխություն կատարող ակտ

Որոնում:
Բովանդակություն

Հղում իրավական ակտի ընտրված դրույթին X
irtek_logo
 

ՀԱՅԿԱԿԱՆ ԿՈՆՅԱԿՆԵՐԻ ԵՎ ՀԱՅԿԱԿԱՆ ԿՈՆՅԱԿԻ ՍՊԻՐՏՆԵՐԻ ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆԱԿԱՐԳԸ ՀԱՍՏԱՏԵ ...

 

 

040.0954.140706

«ՎԱՎԵՐԱՑՆՈՒՄ ԵՄ»
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ
ՆԱԽԱԳԱՀ Ռ. ՔՈՉԱՐՅԱՆ

 

«14» հուլիսի 2006 թ.

 

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ

ՈՐՈՇՈՒՄ

 

26 մայիսի 2006 թվականի N 954-Ն

 

ՀԱՅԿԱԿԱՆ ԿՈՆՅԱԿՆԵՐԻ ԵՎ ՀԱՅԿԱԿԱՆ ԿՈՆՅԱԿԻ ՍՊԻՐՏՆԵՐԻ ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆԱԿԱՐԳԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

 

«Տեխնիկական կանոնակարգման մասին» Հայաստանի Հանրապետության օրենքի 7-րդ հոդվածի, «Սննդամթերքի անվտանգության մասին» Հայաստանի Հանրապետության օրենքի դրույթներին համապատասխան, ինչպես նաև հաշվի առնելով մարդու կյանքի ու առողջության անվտանգության ապահովման և սպառողներին թյուրիմացության մեջ գցող գործոնների կանխարգելման խնդիրները` Հայաստանի Հանրապետության կառավարությունը որոշում է.

1. Հաստատել հայկական կոնյակների և հայկական կոնյակի սպիրտների տեխնիկական կանոնակարգը` համաձայն հավելվածի:

2. (2-րդ կետն ուժը կորցրել է 30.07.15 թիվ 867-Ն որոշում)

3. Հայաստանի Հանրապետության առողջապահության նախարարին` սույն որոշման պաշտոնական հրապարակման օրվանից 5 ամսվա ընթացքում օրենքով սահմանված կարգով հաստատել պարենային հումքում և սննդամթերքում ռադիոնուկլիդների որոշման մեթոդիկան:

4. Սույն որոշումն ուժի մեջ է մտնում պաշտոնական հրապարակմանը օրվանից 6 ամիս հետո:

(նախաբանը փոփ. 30.07.15 թիվ 867-Ն որոշում)

 

ՍՏՈՐԱԳՐՎԵԼ Է ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ՎԱՐՉԱՊԵՏԻ ԿՈՂՄԻՑ

2006 ԹՎԱԿԱՆԻ ՀՈՒԼԻՍԻ 12-ԻՆ

 

Հավելված

ՀՀ կառավարության

2006 թվականի մայիսի 26-ի

N 954-Ն որոշման

 

ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆԱԿԱՐԳ ՀԱՅԿԱԿԱՆ ԿՈՆՅԱԿՆԵՐԻ ԵՎ ՀԱՅԿԱԿԱՆ ԿՈՆՅԱԿԻ ՍՊԻՐՏՆԵՐԻ

 

I. ԿԻՐԱՌՄԱՆ ՈԼՈՐՏԸ

 

1. Սույն հայկական կոնյակների և հայկական կոնյակի սպիրտների վերաբերյալ տեխնիկական կանոնակարգի (այսուհետ` տեխնիկական կանոնակարգ) գործողությունը տարածվում է արտաքին տնտեսական գործունեության ապրանքային անվանացանկի հետևյալ ծածկագրերից հայկական կոնյակների և դրանց համար հումք հանդիսացող հայկական կոնյակի սպիրտների վրա`

 

    2208 20 120    խաղողի գինենյութերի թորումից ստացված կոնյակ` 2լ կամ

                   պակաս տարողությամբ տարաներում,

 

    2208 20 620    խաղողի գինենյութերի թորումից ստացված կոնյակ` 2լ-ից

                   ավելի տարողությամբ տարաներում,

 

    2208 20 400    խաղողի գինենյութերի թորումից ստացված սպիրտային թուրմ

                   (չվերամշակված թորվածք)` 2լ-ից ավելի տարողությամբ

                   տարաներում,

 

    2208 20 890    խաղողի գինենյութերի թորումից ստացված սպիրտային թուրմ

                   2լ-ից ավելի տարողությամբ տարաներում:

 

2. Սույն տեխնիկական կանոնակարգով սահմանվում են 1-ին կետում տրված հայկական կոնյակների և հայկական կոնյակի սպիրտների անվտանգությունը բնութագրող ցուցանիշները, դրանց արտադրությանը, մակնշմանը և փաթեթավորմանը ներկայացվող պահանջները, ինչպես նաև համապատասխանության գնահատման և սպառողներին թյուրիմացության մեջ գցող գործոնների կանխարգելման նպատակով հայկական կոնյակի իսկության գնահատման ընթացակարգերը:

(2-րդ կետը փոփ. 25.09.14 թիվ 1046-Ն որոշում)

3. Հայկական կոնյակները և հայկական կոնյակի սպիրտները ենթակա են համապատասխանության գնահատման:

(3-րդ կետը փոփ. 25.09.14 թիվ 1046-Ն որոշում)

 

II. ՀԻՄՆԱԿԱՆ ՀԱՍԿԱՑՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ

 

4. Սույն տեխնիկական կանոնակարգում կիրառված են հետևյալ հասկացությունները`

հայկական կոնյակ` յուրահատուկ բուրմունքով և համով էթիլ սպիրտի 40-ից մինչև 57 տոկոս ծավալային մասով ալկոհոլային խմիչք, որը պատրաստված է 3 տարվանից ոչ պակաս հասունացած հայկական կոնյակի սպիրտներից և շշալցված է Հայաստանի Հանրապետության տարածքում.

սովորական (օրդինար) հայկական կոնյակ` հայկական կոնյակ, որը պատրաստված է 3 տարվանից ոչ պակաս հասունացած և 4 կամ 5 միջին հասունացման տարիքի հայկական կոնյակի սպիրտներից.

տեսակավոր հայկական կոնյակ` հայկական կոնյակ, որը պատրաստված է կաղնեփայտե տակառներում կամ կաղնու տակառատախտակներով բեռնված պահեստատակառներում (բուտերում) 6 տարվանից ոչ պակաս հասունացած հայկական կոնյակի սպիրտներից:

Տեսակավոր հայկական կոնյակների պատրաստման համար օգտագործվող հայկական կոնյակի սպիրտների միջին տարիքը պետք է լինի ոչ պակաս տվյալ անվանման կոնյակի համար սահմանված տարիքից.

կոլեկցիոն հայկական կոնյակ` հայկական կոնյակ, որը պատրաստված է կաղնեփայտե տակառներում կամ պահեստատակառներում լրացուցիչ 3 տարվանից ոչ պակաս հնացված տեսակավոր կոնյակներից.

հայկական կոնյակի սպիրտ` Հայաստանի Հանրապետության և Լեռնային Ղարաբաղի տարածքներում աճեցրած խաղողի հատուկ սորտերից ստացված գինենյութերից ֆրակցիոն թորման միջոցով պատրաստված և Հայաստանի Հանրապետության տարածքում հասունացած սպիրտ.

երիտասարդ հայկական կոնյակի սպիրտ` հայկական կոնյակի սպիրտ, որը շփման մեջ չի գտնվել կաղնու բնափայտի հետ.

հասունացած հայկական կոնյակի սպիրտ` հայկական կոնյակի սպիրտ, որը հասունացման ամբողջ ընթացքում շփման մեջ է գտնվել կաղնու բնափայտի հետ.

հայկական կոնյակի գինենյութ` հայկական կոնյակի սպիրտի ստացման համար նախատեսված Հայաստանի Հանրապետության և Լեռնային Ղարաբաղի տարածքներում աճեցրած խաղողի հատուկ սորտերից պատրաստված գինենյութ` էթիլ սպիրտի նվազագույնը 8 տոկոս ծավալային մասով.

կուպաժավորում` գործողություն, որի ընթացքում խառնում են տարբեր քանակության, տարբեր վայրերից ստացված և տարբեր տեսակների ու հասունացման տարիքի հայկական կոնյակի սպիրտներ և տեխնոլոգիական հրահանգով նախատեսված այլ օժանդակ նյութեր` հայկական կոնյակի յուրահատուկ տեսակներ ստեղծելու նպատակով.

հայկական կոնյակի խմբաքանակ` հայկական կոնյակների ցանկացած քանակություն, որն արտադրված է նույն կազմակերպության կողմից, ունի նույն կուպաժը, շշալցման նույն թվականը և ձևակերպված է մեկ ապրանքաուղեկից փաստաթղթով.

հայկական կոնյակի (կոնյակի սպիրտի) նույնականացում` ընթացակարգ, որի միջոցով հավաստվում է շրջանառության բոլոր փուլերում հայկական կոնյակների (հայկական կոնյակի սպիրտների) նույնականությունը դրանց անվանմանը և էական հատկանիշներին:

 

III. ՇՈՒԿԱ ՄՈՒՏՔ ԳՈՐԾԵԼՈՒ ՊԱՅՄԱՆՆԵՐԸ

 

5. Հայաստանի Հանրապետության տարածքում հայկական կոնյակների և կոնյակի սպիրտների իրացման ժամանակ պետք է պահպանվեն համապատասխանության գնահատման ենթակա արտադրանքի նկատմամբ Հայաստանի Հանրապետության օրենսդրությամբ սահմանված պայմանները:

(5-րդ կետը փոփ. 25.09.14 թիվ 1046-Ն որոշում)

6. Հայաստանի Հանրապետության տարածքում շրջանառության մեջ գտնվող հայկական կոնյակները և հայկական կոնյակի սպիրտները պետք է ուղեկցվեն տեխնիկական կանոնակարգերի պահանջներին համապատասխանությունը հավաստող հայտարարագրով կամ ունենան տեխնիկական կանոնակարգերի պահանջներին համապատասխանությունը հավաստող համապատասխանության ազգային նշանի մակնշում:

(6-րդ կետը փոփ. 25.09.14 թիվ 1046-Ն որոշում)

7. Սպառողներին թյուրիմացության մեջ գցող գործոնների կանխարգելման նպատակով հայկական կոնյակներ արտադրող և սպառող կազմակերպությունների միջև կնքված պայմանագրերի հիման վրա հայկական կոնյակները լրացուցիչ կարող են ուղեկցվել Հայաստանի Հանրապետության սննդամթերքի անվտանգության տեսչական մարմնի (այսուհետ` տեսչական մարմին) կողմից տրված հայկական կոնյակների իսկության մասին վկայականով:

(7-րդ կետը փոփ. 30.07.15 թիվ 867-Ն, 14.01.2021 թիվ 47-Ն որոշումներ)

 

IV. ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԸ

 

8. Հայկական կոնյակների և հայկական կոնյակի սպիրտների պատրաստման համար օգտագործվող նյութերի անվտանգության պահանջները պետք է համապատասխանեն «Սննդամթերքի անվտանգության մասին» Հայաստանի Հանրապետության օրենքով սահմանված դրույթներին:

9. Հայկական կոնյակների և հայկական կոնյակի սպիրտների անվտանգությունը բնութագրող ցուցանիշները ներկայացված են N 1 աղյուսակում:

 

Աղյուսակ N 1. Հայկական կոնյակների և հայկական կոնյակի սպիրտների

անվտանգության ցուցանիշները

 

._________________________________________________________.

|           Ցուցանիշը           |  Թույլատրելի մակարդակը, |

|                               |        ոչ ավելի         |

|_______________________________|_________________________|

|Թունավոր տարրերը, մգ/կգ.       |                         |

|  կապար                        |          0,3            |

|  արսեն                        |          0,2            |

|  կադմիում                     |          0,03           |

|  սնդիկ                        |          0,005          |

|_______________________________|_________________________|

|Մեթիլ սպիրտը, գ/լ              |                         |

|  անջուր սպիրտում              |          2,0            |

|_______________________________|_________________________|

|Ռադիոնուկլիդները, Բկ/լ.        |                         |

|  ցեզիում - 137                |          70             |

|  ստրոնցիում - 90              |          100            |

._________________________________________________________.

 

(1-ին աղյուսակը փոփ. 12.07.12 թիվ 830-Ն որոշում)

 

10. Հայկական կոնյակների և հայկական կոնյակի սպիրտների քիմիական ցուցանիշները պետք է համապատասխանեն NN 2 և 3 աղյուսակներում տրված նորմերին:

 

Աղյուսակ N 2. Հայկական կոնյակների քիմիական ցուցանիշները

 

.______________________________________________________.

|     Ցուցանիշի անվանումը         |       Նորմը        |

|_________________________________|____________________|

|Էթիլ սպիրտի ծավալային մասը, %    |       40-57*       |

|_________________________________|____________________|

|Բարձր սպիրտների զանգվածային      |    1700-5000       |

|խտությունը` վերահաշվարկված ըստ   |                    |

|իզոամիլ սպիրտի, մգ/լ անջուր      |                    |

|սպիրտում                         |                    |

|_________________________________|____________________|

|Ալդեհիդների զանգվածային          |     50-500         |

|խտությունը` վերահաշվարկված ըստ   |                    |

|քացախաթթվական ալդեհիդի, մգ/լ     |                    |

|անջուր սպիրտում                  |                    |

|_________________________________|____________________|

|Միջին էթերների զանգվածային       |     500-2700       |

|խտությունը` վերահաշվարկված ըստ   |                    |

|քացախաթթվական էթիլ եթերի, մգ/լ   |                    |

|անջուր սպիրտում                  |                    |

|_________________________________|____________________|

|Ցնդող թթուների զանգվածային       |       2000         |

|խտությունը` վերահաշվարկված ըստ   |                    |

|քացախաթթվի, մգ/լ անջուր սպիրտում,|                    |

|ոչ ավելի                         |                    |

|_________________________________|____________________|

|Ցնդող միացությունների (ցնդող     |       1250         |

|թթուներ` վերահաշվարկված ըստ      |                    |

|քացախաթթվի, ալդեհիդներ`          |                    |

|վերահաշվարկված ըստ քացախաթթվական |                    |

|ալդեհիդի` որպես քացախաթթվական    |                    |

|ալդեհիդի և  1.1-դիէթոք-սիէթանի   |                    |

|(ացետալ) մեջ քացախաթթվական       |                    |

|ալդեհիդի պարունակության գումար,  |                    |

|բարձր սպիրտներ` պրոպանոլ-1-ը,    |                    |

|բութանոլ-1-ը, բութանոլ-2-ը ու    |                    |

|2-մեթիլ- պրոպանոլ-1-ը` հաշվարկված|                    |

|որպես առանձին նյութեր, իսկ       |                    |

|2-մեթիլբութանոլ-1-ը ու           |                    |

|3-մեթիլբութանոլ-1-ը` հաշվարկված  |                    |

|որպես առանձին նյութեր կամ դրանց  |                    |

|գումար և  քացախաթթվական էթիլ     |                    |

|եթեր) զանգվածային խտությունը,    |                    |

|մգ/լ անջուր սպիրտում, ոչ պակաս   |                    |

|_________________________________|____________________|

|Շաքարների զանգվածային խտությունը,|                    |

|գ/լ                              |       7-20*        |

|                                 |                    |

|Երկաթի զանգվածային խտությունը,   |                    |

|մգ/լ, ոչ ավելի                   |       1,5          |

|                                 |                    |

|Պղնձի զանգվածային խտությունը,    |                    |

|մգ/լ, ոչ ավելի                   |       5,0          |

|______________________________________________________|

|* Կոնկրետ անվանման կոնյակների համար սահմանված նորմերից|

|թույլատրելի շեղումները չպետք է գերազանցեն`            |

|  էթիլ սպիրտի ծավալային մասի` +/- 0,3%,               |

|  շաքարների զանգվածային խտությունից` +/- 2 գ/լ        |

.______________________________________________________.

(2-րդ աղյուսակը փոփ. 12.07.12 թիվ 830-Ն որոշում)

 

Աղյուսակ N 3. Հայկական կոնյակի սպիրտների քիմիական ցուցանիշները

 

.____________________________________________________________.

|                                       |       Նորմը        |

|          Ցուցանիշի անվանումը          |____________________|

|                                       |երիտասարդ|հասունացած|

|_______________________________________|_________|__________|

|Էթիլ սպիրտի ծավալային մասը, %          |62,0-72,0|  55-72   |

|_______________________________________|_________|__________|

|Բարձր սպիրտների զանգվածային խտությունը`|         |          |

|վերահաշվարկած ըստ իզոամիլ սպիրտի,      |1800-6000|1700-5000 |

|մգ/լ անջուր սպիրտում                   |         |          |

|_______________________________________|_________|__________|

|Ալդեհիդների զանգվածային խտությունը`    |         |          |

|վերահաշվարկած ըստ քացախաթթվական        |  30-500 |  50-500  |

|ալդեհիդի, մգ/100 սմ3 անջուր սպիրտի     |         |          |

|_______________________________________|_________|__________|

|Միջին եթերների զանգվածային խտությունը` |         |          |

|վերահաշվարկած ըստ քացախաթթվական էթիլ   |500-2500 | 500-2700 |

|եթերի, մգ/100 սմ3 անջուր սպիրտի        |         |          |

|_______________________________________|_________|__________|

|Ցնդող թթուների զանգվածային խտությունը` |         |          |

|վերահաշվարկած ըստ քացախաթթվի, մգ/100   |  800    |   2000   |

|սմ3 անջուր սպիրտի, ոչ ավելի            |         |          |

|_______________________________________|_________|__________|

|Ցնդող մնացորդների զանգվածային          |         |          |

|խտությունը, մգ/լ անջուր սպիրտում,      |         |          |

|ոչ պակաս                               | 1250    |  1250    |

|_______________________________________|_________|__________|

|Ֆուրֆուրոլի զանգվածային խտությունը,    |         |          |

|մգ/100 սմ3 անջուր սպիրտի, ոչ ավելի     |   30    |   30     |

|_______________________________________|_________|__________|

|Պղնձի զանգվածային խտությունը, մգ/լ     |         |          |

|ոչ ավելի                               |   8,0   |   8,0    |

|_______________________________________|_________|__________|

|Ընդհանուր ծծմբի երկօքսիդի զանգվածային  |         |          |

|խտությունը, մգ/լ, ոչ ավելի             |   45    |   40     |

|_______________________________________|_________|__________|

|Երկաթի զանգվածային խտությունը, մգ/լ,   |         |          |

|ոչ ավելի                               |   1,5   |   1,5    |

.____________________________________________________________.

(3-րդ աղյուսակը փոփ. 14.05.09 թիվ 531-Ն, 12.07.12 թիվ 830-Ն որոշումներ)

 

11. Հայկական կոնյակների և հայկական կոնյակի սպիրտների զգայորոշման ցուցանիշները պետք է համապատասխանեն NN 4 և 5 աղյուսակներում տրված բնութագրերին:

 

Աղյուսակ N 4. Հայկական կոնյակների զգայորոշման ցուցանիշները

 

.____________________________________________________________.

|    Ցուցանիշի անվանումը    |           Բնութագիրը           |

|___________________________|________________________________|

|  Գույնը                   |բաց դարչնագույնից մինչև  մուգ   |

|                           |դարչնագույնը` ոսկեգույն երանգով |

|___________________________|________________________________|

|  Թափանցիկությունը         |թափանցիկ, փայլով, առանց նստվածքի|

|                           |և  կողմնակի խառնուկների         |

|___________________________|________________________________|

|  Համը և  փունջը           |տվյալ անվանմամբ կոնյակին բնորոշ,|

|                           |առանց կողմնակի համի և  հոտի     |

.____________________________________________________________.

 

Աղյուսակ N 5. Հայկական կոնյակի սպիրտների զգայորոշման ցուցանիշները

 

._________________________________________________________________________.

|                     |        Հայկական կոնյակի սպիրտի բնութագիրը         |

| Ցուցանիշի անվանումը |___________________________________________________|

|                     |       երիտասարդ       |         հասունացած        |

|_____________________|_______________________|___________________________|

|  Գույնը             |անգույնից մինչև  բաց   |ծղոտագույնից մինչև  մուգ   |

|                     |ծղոտագույն             |դարչնագույն                |

|_____________________|___________________________________________________|

|  Թափանցիկությունը   |թափանցիկ, առանց կողմնակի ներառուկների և  նստվածքի  |

|_____________________|___________________________________________________|

|  Բուրմունքը         |բարդ, արտահայտված գինու|բարդ, կաղնու բաղադրամասերի |

|                     |և  թեթև  ծաղկային      |թեթև,  զգալի տոներից մինչև |

|                     |տոներով                |ավելի արտահայտված և  նուրբ |

|                     |                       |ծաղկա-վանիլինաշոկոլադային  |

|                     |                       |նրբերանգների տոներ         |

|_____________________|_______________________|___________________________|

|  Համը               |մաքուր, այրող, էթիլ    |այրող, կաղնու, էթիլայինից  |

|                     |սպիրտի թեթև  համով     |մինչև  լրիվ փափուկ,        |

|                     |                       |ներդաշնակ` բարկահամ        |

|                     |                       |դառնությամբ                |

._________________________________________________________________________.

 

12. Սույն տեխնիկական կանոնակարգի N 5 աղյուսակում տրված հայկական կոնյակի սպիրտների համի և բուրմունքի մեջ չի թույլատրվում կտրուկ եթերաալդեհիդային, քացախաթթվային, կծված, թանձրացած, վառած, նավթային, ծծմբաջրածնային և այլ կողմնակի տոներ:

13. Հայկական կոնյակի գինենյութերի զգայորոշման ցուցանիշները պետք է համապատասխանեն N 6 աղյուսակում տրված բնութագրերին:

 

Աղյուսակ N 6. Հայկական կոնյակի գինենյութերի

զգայորոշման ցուցանիշները

 

.____________________________________________________________.

|    Ցուցանիշի անվանումը    |           Բնութագիրը           |

|___________________________|________________________________|

|  Գույնը                   |բաց ծղոտագույնից մինչև          |

|                           |վարդագույն                      |

|___________________________|________________________________|

|  Արտաքին տեսքը            |թափանցիկ կամ ոչ թափանցիկ հեղուկ,|

|                           |առանց մթերքին ոչ բնորոշ կողմնակի|

|                           |ներառուկների                    |

|___________________________|________________________________|

|  Բուրմունքը և  համը       |մաքուր, գինենյութի առանց        |

|                           |կողմնակի հոտի և  համի           |

.____________________________________________________________.

 

Հայկական կոնյակի գինենյութերի քիմիական ցուցանիշները պետք է համապատասխանեն N 7 աղյուսակում տրված նորմերին:

 

Աղյուսակ N 7. Հայկական կոնյակի գինենյութերի քիմիական ցուցանիշները

 

._____________________________________________________________.

|     Ցուցանիշի անվանումը                |       Նորմը        |

|________________________________________|____________________|

|Էթիլ սպիրտի ծավալային մասը, % ոչ պակաս  |        8,0         |

|________________________________________|____________________|

|Տիտրվող թթուների զանգվածային խտությունը,|                    |

|վերահաշվարկած ըստ գինեթթվի, գ/լ, ոչ     |        4,5         |

|պակաս                                   |                    |

|________________________________________|____________________|

|Ցնդող թթուների զանգվածային խտությունը,  |                    |

|վերահաշվարկած ըստ քացախաթթվի, գ/լ, ոչ   |        1,2         |

|ավելի                                   |                    |

|________________________________________|____________________|

|Ընդհանուր ծծմբի երկօքսիդի զանգվածային   |                    |

|խտությունը, մգ/լ, ոչ ավելի              |        15          |

._____________________________________________________________.

(7-րդ աղյուսակը փոփ. 12.07.12 թիվ 830-Ն որոշում)

(13-րդ կետը փոփ. 02.04.09 թիվ 344-Ն որոշում)

14. Հայկական կոնյակների պատրաստման համար օգտագործվող այլ նյութերը պետք է սահմանված լինեն արտադրողի կողմից հաստատված տեխնոլոգիական հրահանգներով և համապատասխանեն Հայաստանի Հանրապետության օրենսդրությանը:

 

Փաթեթավորումը, պիտակավորումը, մակնշումը և պահումը

 

15. Իրացման համար նախատեսված հայկական կոնյակների սպառողական տարաները և դրանց խցանափակման արտադրատեսակները պետք է պատրաստված լինեն Հայաստանի Հանրապետության օրենսդրությամբ սննդամթերքի հետ շփման համար թույլատրված նյութերից:

(15-րդ կետը փոփ. 30.07.15 թիվ 867-Ն որոշում)

16. Հայկական կոնյակի սպառողական տարայի, պիտակի կամ ցանկացած զուգորդությամբ պիտակի, կրկնապիտակի և մանյակապիտակի մականշվածքը պետք է պարունակի հետևյալ տեղեկությունները`

ա) արտադրողի անվանումը և գտնվելու վայրը,

բ) «Հայկական կոնյակ» բառերը,

գ) հայկական կոնյակի անվանումը (եթե հայկական կոնյակի անվանման մեջ օգտագործվում են աստղեր, ապա դրանց թիվը պետք է համապատասխանի հայկական կոնյակի տարիքին),

դ) «Կոլեկցիոն» բառը` կոլեկցիոն կոնյակների համար,

ե) «Հայաստանի Հանրապետություն» բառերը,

զ) արտադրողի գրանցված ապրանքային նշանը (եթե պիտակը գրանցված չէ որպես ապրանքային նշան),

է) թնդությունը (էթիլ սպիրտի ծավալային մասը)` տոկոսներով,

ը) հայկական կոնյակի տարիքը, որը պետք է համապատասխանի կոնյակի սպիրտի միջին տարիքին,

թ) շշալցման թվականը,

ժ) լրացուցիչ հնացման տարիքը (կոլեկցիոն հայկական կոնյակների համար),

ժա) հայկական կոնյակի ծավալը` լիտրերով,

ժբ) կախված պայմանագրից` սպառողական տարայի վրա կարող են նշվել ստանդարտացման նորմատիվ փաստաթղթի նշագիրը, ըստ որի արտադրվել է հայկական կոնյակը և (կամ) տեխնիկական կանոնակարգերի պահանջներին համապատասխանությունը հավաստող համապատասխանության ազգային նշանը` համաձայն սույն տեխնիկական կանոնակարգի 40-րդ կետի:

Մականշվածքը պետք է կատարվի հայերենով կամ հայերենով և օտար լեզվով` ըստ պայմանագրի, իսկ արտահանման դեպքում` պայմանագրում նշված լեզուներով:

Տրանսպորտային տարայի մակնշումը պետք է իրականացվի սույն տեխնիկական կանոնակարգի XI բաժնում ներկայացված բեռների մակնշման ստանդարտի պահանջներին համապատասխան:

(16-րդ կետը փոփ. 25.09.14 թիվ 1046-Ն որոշում)

17. Հայկական կոնյակի շշալցումը պետք է կատարվի` ըստ ծավալի կամ ըստ մակարդակի` 5 դմ3-ից ոչ ավելի տարողությամբ տարաներում:

Տարբեր տարողությամբ սպառողական տարաների համար թույլատրելի թերալցումը (20+/-0,5%) oC ջերմաստիճանում չպետք է գերազանցի`

    0,75 լ-ից ավելի`            6,0 մլ,

    0,70 լ-ից մինչև  0,75 լ`    5,0 մլ,

    0,50 լ`                     4,0 մլ,

    0,20 լ-ից մինչև  0,30 լ`    3,0 մլ,

    0,10 լ`                     1,5 մլ,

    0,05 լ`                     1,0 մլ:

18. Հայկական կոնյակների սպառողական տարայի վրա թույլատրվում է զետեղել լրացուցիչ գովազդային բնույթի և արտադրանքը բնութագրող այլ տեղեկատվություն, որը չպետք է հակասի սույն տեխնիկական կանոնակարգի 16-րդ կետով սահմանված պահանջներին: Գովազդային բնույթի տեղեկատվությունը պետք է զետեղվի միայն արտադրողի մոտ դրա հավաստիությունը հաստատող փաստաթղթերի առկայության դեպքում:

19. Հայկական կոնյակները պետք է պահվեն օդափոխվող, կողմնակի հոտերից զերծ սենքերում` 5 oC-ից ոչ ցածր ջերմաստիճանի պայմաններում:

Հայկական կոնյակով շշերը պետք է պաշտպանված լինեն արևի ուղղակի ճառագայթների ազդեցությունից:

20. Հայկական կոնյակի սպիրտները պետք է լցվեն կաղնեփայտե տակառների, կամ տիտանային զոդովի տակառների, կամ այլ տարողությունների մեջ` պատրաստված սպիրտների հետ շփման համար թույլատրված նյութերից:

21. Փոխադրման համար նախատեսված հայկական կոնյակի սպիրտով տակառներում պետք է նախատեսվի տակառի ընդհանուր տարողության 2 տոկոսից ոչ պակաս չափով ազատ տարածություն:

22. Հայկական կոնյակի սպիրտների տակառների մականշվածքը պետք է պարունակի հետևյալ տեղեկությունները և համապատասխանի սույն տեխնիկական կանոնակարգի XI բաժնում ներկայացված բեռների մակնշման ստանդարտի պահանջներին`

ա) արտադրողի անվանումը և գտնվելու վայրը,

բ) «Հայկական կոնյակի սպիրտ» բառերը,

գ) արտադրանքի ծավալը կամ զտաքաշը և համաքաշը,

դ) տակառի և խմբաքանակի համարները,

ե) ապրանքային նշանը (առկայության դեպքում),

զ) էթիլ սպիրտի ծավալային մասը` տոկոսներով,

է) լցման ամսաթիվը,

ը) հայկական կոնյակի սպիրտի տարիքը,

թ) խմբաքանակի համարը,

ժ) կախված պայմանագրից` տարայի վրա կարող են նշվել ստանդարտացման նորմատիվ փաստաթղթի նշագիրը, ըստ որի արտադրվել է հայկական կոնյակի սպիրտը և տեխնիկական կանոնակարգերի պահանջներին համապատասխանությունը հավաստող համապատասխանության ազգային նշանը:

(22-րդ կետը փոփ. 25.09.14 թիվ 1046-Ն որոշում)

23. Հայկական կոնյակի սպիրտները պետք է պահվեն 15-ից մինչև 25 oC օդի ջերմաստիճանի և 75 տոկոսից մինչև 95 տոկոս օդի հարաբերական խոնավության պայմաններ ապահովող սենքերում:

 

VI. ՆՈՒՅՆԱԿԱՆԱՑՈՒՄԸ

 

24. Հայկական կոնյակների և հայկական կոնյակի սպիրտների նույնականացումը պետք է իրականացնեն դրանց արտադրման, վերամշակման, պահման, փոխադրման և իրացման փուլերում իրավաբանական անձինք կամ անհատ ձեռնարկատերերը, ինչպես նաև սույն տեխնիկական կանոնակարգի պահանջներին հայկական կոնյակների և հայկական կոնյակի սպիրտների համապատասխանության գնահատման և պետական վերահսկողության մարմինները:

(24-րդ կետը փոփ. 25.09.14 թիվ 1046-Ն որոշում)

25. Նույնականացումն իրականացնում են`

ա. գնահատման նշանակված մարմինները` համապատասխանության գնահատման ժամանակ.

բ) պետական վերահսկողության մարմինները` վերահսկողություն իրականացնելիս իրենց իրավասության սահմաններում,

գ) այլ մարմինները և կազմակերպությունները` նախաձեռնության կարգով արտադրանքի վերաբերյալ տրամադրված տեղեկատվության համապատասխանությունը հավաստելու անհրաժեշտության դեպքում:

(25-րդ կետը փոփ. 25.09.14 թիվ 1046-Ն որոշում)

26. Կախված նույնականացման խնդիրներից` կիրառվում են նույնականացման հետևյալ եղանակները`

ա) փաստաթղթային փորձաքննություն,

բ) արտադրանքի փորձարկում,

գ) արտադրանքի համտեսում (միայն հայկական կոնյակների համար):

27. Փաստաթղթային փորձաքննությամբ նույնականացումն իրականացնելու դեպքում պետք է ստուգվեն հայկական կոնյակների կամ հայկական կոնյակի սպիրտների սպառողական և փոխադրական տարաների կամ դրանց պիտակների վրա նշված մականշվածքի բովանդակության համապատասխանությունն ապրանքաուղեկից փաստաթղթերում տրված տեղեկատվությանը:

28. Հայկական կոնյակների փորձարկմամբ նույնականացումը պետք է կատարվի ըստ սույն տեխնիկական կանոնակարգի N 2 աղյուսակում տրված քիմիական ցուցանիշների:

29. Հայկական կոնյակի սպիրտների փորձարկմամբ նույնականացումը պետք է կատարվի ըստ սույն տեխնիկական կանոնակարգի NN 3 և 5 աղյուսակներում տրված քիմիական ցուցանիշների և զգայորոշման բնութագրերի:

30. Հայկական կոնյակի համտեսմամբ նույնականացումը պետք է կատարվի ըստ սույն տեխնիկական կանոնակարգի N 4 աղյուսակում տրված հայկական կոնյակի զգայորոշման ցուցանիշների` Հայաստանի Հանրապետության էկոնոմիկայի նախարարության կողմից հաստատված համտեսային հանձնաժողովի գործունեության կարգի համաձայն:

(30-րդ կետը փոփ. 30.07.15 թիվ 867-Ն, 14.01.2021 թիվ 47-Ն որոշումներ)

31. Հայկական կոնյակների և հայկական կոնյակի սպիրտների նույնականացման արդյունքները պետք է ձևակերպվեն արձանագրությամբ, որը, կախված նույնականացման եղանակից, կարող է բովանդակի`

ա) արտադրանքի անվանումը,

բ) արտադրողի մասին տեղեկատվությունը,

գ) շշալցման թվականը (հայկական կոնյակի համար),

դ) փաստաթղթերի փորձաքննության, արտադրանքի փորձարկման (համտեսման) արդյունքները,

ե) փաթեթավորման մասին տեղեկատվություն, այդ թվում` սպառողական տարայի տարողությունը` լիտրերով և փոխադրական տարայում շշերի քանակը (հայկական կոնյակի համար),

զ) տակառի համարը և տարողությունը` լիտրերով (հայկական կոնյակի սպիրտների համար),

է) ստանդարտացման նորմատիվ փաստաթղթի նշագիրը,

ը) խմբաքանակի համարը և չափը,

թ) նույնականացման արդյունքների հիման վրա կազմված եզրակացությունը:

 

VII. ՀԱՅԿԱԿԱՆ ԿՈՆՅԱԿՆԵՐԻ ԻՍԿՈՒԹՅԱՆ ՀԱՎԱՍՏՈՒՄԸ

 

32. Հայկական կոնյակներ արտադրող իրավաբանական անձինք կամ անհատ ձեռնարկատերերը (այսուհետ` հայտատու) հայկական կոնյակների իսկությունը հավաստելու համար տեսչական մարմին պետք է ներկայացնեն`

ա) յուրաքանչյուր տարվա սկզբում նախորդ տարվա սեզոնային գինեգործության արդյունքների եզրափակիչ հաշվետվություն` համաձայն սույն տեխնիկական կանոնակարգի N 1 ձևի` նշելով վերամշակված խաղողի սորտերը և քանակը, որը պետք է համապատասխանի արտադրողի մոտ առկա խաղողի մթերման փաստաթղթերին,

բ) յուրաքանչյուր տարվա վերջում տեղեկանք` ըստ հասունացման տարիքի հայկական կոնյակի սպիրտների և պատրաստի հայկական կոնյակների (առանց շշալցման) մնացորդային քանակությունների (դեկալիտր անջուր սպիրտի) մասին,

գ) եռամսյակը մեկ տեղեկանք` իրացված հայկական կոնյակների և ըստ հասունացման տարիքային խմբերի գնված հայկական կոնյակի սպիրտների մասին,

դ) յուրաքանչյուր տարվա վերջում փաստաթուղթ` խաղողի մթերման և արտադրված գինենյութի քանակական արդյունքների մասին` նշելով մթերած խաղողի տարածքային ծագումը, ինչպես նաև հայկական կոնյակի գինենյութի պատրաստման համար օգտագործվող խաղողի կոնկրետ սորտը:

(32-րդ կետը փոփ. 25.09.14 թիվ 1046-Ն, 30.07.15 թիվ 867-Ն, 14.01.2021 թիվ 47-Ն որոշումներ)

33. Հայկական կոնյակի յուրաքանչյուր անվանատեսակի կուպաժավորման ավարտից հետո և շշալցումն սկսելուց 10 օր առաջ դրա մասին հայտատուն գրավոր տեղեկացնում է տեսչական մարմինը` կցելով կուպաժավորման թերթիկի պատճենը: Տեսչական մարմինն ուսումնասիրում է կուպաժավորման թերթիկում նշված կուպաժավորման համար օգտագործված հայկական կոնյակի սպիրտների միջին տարիքի ապահովման փաստը (կուպաժավորման համար կարող են օգտագործվել 3 տարվանից ոչ պակաս հասունացած հայկական կոնյակի սպիրտներ): Տեսչական մարմնի ներկայացուցիչը կուպաժավորման թերթիկով ներկայացված պատրաստի հայկական կոնյակի քանակից կատարում է նմուշառում` սույն տեխնիկական կանոնակարգի XI բաժնում նշված նմուշառման ստանդարտով սահմանված կարգին համապատասխան: Ընտրված նմուշների մի մասը ներկայացվում է համապատասխան հավատարմագրված փորձարկման լաբորատորիա` փորձարկման, մյուս մասը` համտեսային հանձնաժողով` համտեսում իրականացնելու և եզրակացություն ստանալու համար: Համտեսումը պետք է իրականացվի սույն տեխնիկական կանոնակարգի 30-րդ կետում նշված կարգին համապատասխան: Հայկական կոնյակի փորձարկումներն իրականացվում են հայտատուի հաշվին:

(33-րդ կետը փոփ. 30.07.15 թիվ 867-Ն, 14.01.2021 թիվ 47-Ն որոշումներ)

34. Հայկական կոնյակների իսկության մասին վկայական ստանալու նպատակով հայտատուն տեսչական մարմին է ներկայացնում հայտ (N 2 ձև):

Հայտին կից ներկայացվում է փաստաթղթերի հետևյալ լրակազմը`

ա) հայկական կոնյակի խմբաքանակի հաշիվ-ապրանքագիրը կամ դրան փոխարինող փաստաթուղթը,

բ) (34-րդ կետի բ ենթակետը հանվել է 28.12.06 թիվ 1909-Ն որոշում)

Այն դեպքում, երբ հայկական կոնյակը շշալցված է կուպաժից, որի վերաբերյալ տեսչական մարմնում առկա չեն սույն տեխնիկական կանոնակարգի 32-րդ կետով նախատեսված փաստաթղթերը, ապա տեսչական մարմնի ներկայացուցիչը հայկական կոնյակի նմուշն ընտրում է այդ կուպաժից` համտեսային հանձնաժողովից համտեսային եզրակացությունն ստանալու և սույն տեխնիկական կանոնակարգի 33-րդ կետին համապատասխան փորձարկման ներկայացնելու նպատակով:

(34-րդ կետը փոփ. 30.07.15 թիվ 867-Ն, 14.01.2021 թիվ 47-Ն որոշումներ)

35. Հայտը տեսչական մարմնում գրանցվելուց հետո մեկօրյա ժամկետում պետք է իրականացվի ներկայացված փաստաթղթերի լրակազմի ստուգում: Լրակազմում որևէ փաստաթղթի բացակայության դեպքում փորձաքննություն չի կատարվում և ներկայացված փաստաթղթերը գրությամբ վերադարձվում են հայտատուին:

(35-րդ կետը փոփ. 30.07.15 թիվ 867-Ն, 14.01.2021 թիվ 47-Ն որոշումներ)

36. Փաստաթղթերի փորձաքննության դրական արդյունքից հետո շշալցված, ակցիզային դրոշմանիշերով դրոշմավորված հայկական կոնյակից տեսչական մարմնի կողմից վերցվում են փորձանմուշներ, որոնք փորձարկման են տրվում հայկական կոնյակի արտադրությամբ և (կամ) իրացմամբ չզբաղվող հավատարմագրված փորձարկման լաբորատորիա: Փորձանմուշների ընտրությունը և դրանց փորձարկումներն իրականացվում են հայտատուի հաշվին:

Փորձարկման արձանագրությունը պետք է բովանդակի`

ա) փորձարկումը կատարող լաբորատորիայի անվանումը, գտնվելու վայրը,

բ) փորձարկման լաբորատորիայի հավատարմագրման վկայագրի գործողության ժամկետը,

գ) արտահանվող հայկական կոնյակի անվանատեսակը և տարիքը,

դ) ֆիզիկաքիմիական ցուցանիշները,

ե) էթիլ սպիրտի ծավալային մասը` տոկոսներով (թնդությունը),

զ) կոնյակի ծավալը` վերահաշվարկած ըստ անջուր սպիրտի, լիտրերով,

է) շշի տարողությունը,

ը) անվտանգության ցուցանիշները,

թ) փորձարկման արձանագրությունը կազմելու ամսաթիվը:

Փորձարկման արձանագրությունը պետք է ստորագրվի հավատարմագրված փորձարկման լաբորատորիայի ղեկավարի կողմից և կնքվի:

(36-րդ կետը փոփ. 28.12.06 թիվ 1909-Ն, 30.07.15 թիվ 867-Ն, 14.01.2021 թիվ 47-Ն որոշումներ)

37. Սույն տեխնիկական կանոնակարգի 32-34-րդ կետերով նախատեսված փաստաթղթերի փորձաքննության, 36-րդ կետով նախատեսված հայկական կոնյակի յուրաքանչյուր անվանատեսակի փորձարկման արձանագրության մեջ ներկայացված ցուցանիշների և նույն անվանատեսակի հայկական կոնյակի կուպաժավորման ավարտից հետո վերցված փորձանմուշի փորձարկման արձանագրության մեջ նշված ցուցանիշների համապատասխանության և 32-րդ կետով նախատեսված մթերման փաստաթղթերի առկայության դեպքում պետք է կազմվի հայկական կոնյակի իսկության վկայականի տրամադրման վերաբերյալ համապատասխանության եզրակացություն:

Դրական արդյունքների հիման վրա մեկօրյա ժամկետում հայտատուին տրամադրվում է հայկական կոնյակի իսկության մասին վկայականի (N 3 ձև) մեկ օրինակ` հայերենով: Անհրաժեշտության դեպքում վկայականը կարող է ձևակերպվել նաև ռուսերենով և անգլերենով:

(37-րդ կետը փոփ. 28.12.06 թիվ 1909-Ն որոշում)

38. Փաստաթղթերի փորձաքննության և հայկական կոնյակի փորձարկման բացասական արդյունքների դեպքում մեկօրյա ժամկետում հայտատուին պետք է տրվի հայտի մերժման մասին եզրակացություն` նշելով մերժման պատճառները, որը պետք է ստորագրված լինի տեսչական մարմնի ղեկավարի կողմից:

(38-րդ կետը փոփ. 30.07.15 թիվ 867-Ն, 14.01.2021 թիվ 47-Ն որոշումներ)

 

VIII. ՀԱՄԱՊԱՏԱՍԽԱՆՈՒԹՅԱՆ ԳՆԱՀԱՏՄԱՆ ԸՆԹԱՑԱԿԱՐԳԵՐԸ

 

39. Սույն տեխնիկական կանոնակարգի պահանջներին հայկական կոնյակների և հայկական կոնյակի սպիրտների համապատասխանությունը գնահատելու համար արտադրողը, մատակարարը կամ նրա լիազոր ներկայացուցիչը պետք է ունենա Հայաստանի Հանրապետության կառավարության 2014 թվականի հունվարի 16-ի N 56-Ն որոշմամբ սահմանված` համապատասխանության հայտարարագրման սխեմաներից որևէ մեկով հավաստված համապատասխանության հայտարարագիր:

(39-րդ կետը փոփ. 25.09.14 թիվ 1046-Ն որոշում)

40-48. (40-48-րդ կետերն ուժը կորցրել են 25.09.14 թիվ 1046-Ն որոշում)

 

IX. ՉԱՓՈՒՄՆԵՐԻ ՄԻԱՍՆԱԿԱՆՈՒԹՅԱՆ ԱՊԱՀՈՎՈՒՄԸ

 

49. Հայկական կոնյակների և հայկական կոնյակի սպիրտների չափումների միասնականության ապահովումը պետք է իրականացվի «Չափումների միասնականության ապահովման մասին» Հայաստանի Հանրապետության օրենքով սահմանված կարգով:

 

X. ՊԵՏԱԿԱՆ ՎԵՐԱՀՍԿՈՂՈՒԹՅՈՒՆԸ

 

50. Սույն տեխնիկական կանոնակարգի պահանջներին հայկական կոնյակների և հայկական կոնյակի սպիրտների համապատասխանության պետական վերահսկողությունը պետք է իրականացվի օրենքով սահմանված կարգով:

(50-րդ կետը փոփ. 25.09.14 թիվ 1046-Ն որոշում)

 

XI. ՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆԱԿԱՐԳՈՎ ՍԱՀՄԱՆՎԱԾ ՊԱՀԱՆՋՆԵՐԻ ԿԱՏԱՐՈՒՄՆ ԱՊԱՀՈՎՈՂ ՍՏԱՆԴԱՐՏՆԵՐԻ ՑԱՆԿԸ

 

.____________________________________________________________________.

|  Ստանդարտի նշագիրը | Պահանջներ և  փորձարկման մեթոդներ սահմանող     |

|   (բաժինը, կետը)   |           ստանդարտի անվանումը                 |

|____________________|_______________________________________________|

|          1         |                     2                         |

|____________________|_______________________________________________|

|ՀՍՏ 179             |Գինեգործական արտադրանք. Ընդունման կանոններ և   |

|(բաժին 4)           |նմուշառման մեթոդներ                            |

|____________________|_______________________________________________|

|ԳՕՍՏ 12280          |Գինիներ և  գինենյութեր. Կոնյակներ և  կոնյակի   |

|                    |սպիրտներ. Ալդեհիդների որոշման մեթոդ            |

|____________________|_______________________________________________|

|ԳՕՍՏ 3191           |Գինիներ, գինենյութեր, կոնյակներ և  կոնյակի     |

|                    |սպիրտներ, պտղահատապտղային սպիրտացված հյութեր.  |

|                    |Էթիլ սպիրտի որոշման մեթոդներ                   |

|____________________|_______________________________________________|

|ԳՕՍՏ 13192          |Գինիներ, գինենյութեր և  կոնյակներ. Շաքարների   |

|                    |որոշման մեթոդ                                  |

|____________________|_______________________________________________|

|ԳՕՍՏ 13193          |Գինիներ, գինենյութեր, կոնյակներ և  կոնյակի     |

|                    |սպիրտներ, պտղահատապտղային սպիրտացված հյութեր.  |

|                    |Ցնդող թթուների որոշման մեթոդներ                |

|____________________|_______________________________________________|

|ԳՕՍՏ 13194          |Կոնյակներ և  կոնյակի սպիրտներ. Մեթիլ սպիրտի    |

|                    |որոշման մեթոդ                                  |

|____________________|_______________________________________________|

|ԳՕՍՏ 13195          |Գինիներ, գինենյութեր, կոնյակներ և  կոնյակի     |

|                    |սպիրտներ, պտղահատապտղային սպիրտացված հյութեր.  |

|                    |Երկաթի որոշման մեթոդ                           |

|____________________|_______________________________________________|

|ԳՕՍՏ 14138          |Կոնյակի և  պտղային սպիրտներ. Բարձր սպիրտների   |

|                    |որոշման մեթոդ                                  |

|____________________|_______________________________________________|

|ԳՕՍՏ 14139          |Կոնյակի և  պտղային սպիրտներ. Միջին եթերների    |

|                    |որոշման մեթոդներ                               |

|____________________|_______________________________________________|

|ԳՕՍՏ 14192          |Բեռների մակնշում                               |

|____________________|_______________________________________________|

|ԳՕՍՏ 14252          |Գինիներ և  գինենյութեր. Տիտրվող թթուների       |

|                    |որոշման մեթոդներ                               |

|____________________|_______________________________________________|

|ԳՕՍՏ 14352          |Կոնյակի սպիրտներ. Ֆուրֆուրոլի որոշման մեթոդ    |

|____________________|_______________________________________________|

|ԳՕՍՏ 23943          |Գինիներ և  կոնյակներ. Շշալցման լրիվության      |

|                    |որոշման մեթոդներ                               |

|____________________|_______________________________________________|

|ԳՕՍՏ 26927          |Սննդահումք և  սննդամթերք. Սնդիկի որոշման մեթոդ |

|____________________|_______________________________________________|

|ԳՕՍՏ 26928          |Սննդամթերք. Երկաթի որոշման մեթոդ               |

|____________________|_______________________________________________|

|ԳՕՍՏ 26930          |Սննդահումք և  սննդամթերք. Արսենի որոշման մեթոդ |

|____________________|_______________________________________________|

|ԳՕՍՏ 26931          |Սննդահումք և  սննդամթերք. Պղնձի որոշման մեթոդ  |

|____________________|_______________________________________________|

|ԳՕՍՏ 26932          |Սննդահումք և  սննդամթերք. Կապարի որոշման մեթոդ |

|____________________|_______________________________________________|

|ԳՕՍՏ 26933          |Սննդահումք և  սննդամթերք. Կադիումի որոշման     |

|                    |մեթոդ                                          |

|____________________|_______________________________________________|

|ԳՕՍՏ 30538          |Սննդամթերք. Ատոմային էմիսիայի մեթոդով թունավոր |

|                    |տարրերի որոշման մեթոդիկա                       |

|____________________|_______________________________________________|

|ԳՕՍՏ Ռ 51655        |Ալկոհոլային արտադրանք և  դրա արտադրության համար|

|                    |հումք. Ազատ և  ընդհանուր ծծմբի երկօքսիդի       |

|                    |զանգվածային խտության որոշման մեթոդ             |

.____________________________________________________________________.

 

ԵԶՐԱՓԱԿԻՉ ՀԱՇՎԵՏՎՈՒԹՅՈՒՆ

 

.......... ԹՎԱԿԱՆԻ ՍԵԶՈՆԱՅԻՆ ԳԻՆԵԳՈՐԾՈՒԹՅԱՆ ԱՐԴՅՈՒՆՔՆԵՐԻ

 

._________________________________________________________________________.

|Խա-|Վերա-| Ստացված |Գինենյութերի ելանքը|       Մնացուկները         |Գինե-|

|ղո-|մշակ-| քաղցուն |                   |                           |նյու-|

|ղի |ված  |_________|___________________|___________________________|թերի |

|սոր|խաղո-|դեկա|շաքա|տեսակի|դե|կոնդիցիան|խմորիչ և |այդ   |կնճեռ|չանչ|մշակ-|

|տի |ղը,  |լիտր|րայ-|և  մակ|կա|         |  դիրտ   |թվում`|     |    |ման  |

|ան-|կգ   |    |նութ|նիշի  |լի|_________|_________|գինե- |_____|____|կո-  |

|վա-|     |    |յու-|անվա- |տր|սպիր|շաքա|սպիր|շաքա|նյութե|կգ   |կգ  |րուստ|

|նու|     |    |նը,%|նում- |  |տը, |րը, |տը, |րը, |րի, դե|     |    |ները,|

|մը |     |    |    |ները  |  |%   |%   |%   |%   |կալիտր|     |    |դեկա-|

|   |     |    |    |      |  |    |    |    |    |      |     |    |լիտր |

|___|_____|____|____|______|__|____|____|____|____|______|_____|____|_____|

| 1 |  2  | 3  | 4  |  5   |6 | 7  | 8  | 9  | 10 |  11  | 12  | 13 | 14  |

|___|_____|____|____|______|__|____|____|____|____|______|_____|____|_____|

|   |     |    |    |      |  |    |    |    |    |      |     |    |     |

|   |     |    |    |      |  |    |    |    |    |      |     |    |     |

|   |     |    |    |      |  |    |    |    |    |      |     |    |     |

|   |     |    |    |      |  |    |    |    |    |      |     |    |     |

 

Ձև N 2

 

Հայաստանի Հանրապետության

սննդամթերքի անվտանգության

տեսչական մարմին

 

ղեկավար ___________________

 

ՀԱՅՏ

ՀԱՅԿԱԿԱՆ ԿՈՆՅԱԿՆԵՐԻ ԻՍԿՈՒԹՅԱՆ ՎԿԱՅԱԿԱՆ ՍՏԱՆԱԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

 

Հայտատու __________________________________________________

(կազմակերպության անվանումը)

 

____________________________________________________________________

Խնդրում եմ տրամադրել իսկության վկայական` ներկայացված հայկական

կոնյակների համար:

 

Արտադրանքի բնութագիրը.

._________________________________________________________________________.

|NN |Կոն- |Խմբա- |Հաշիվ-|Շշի   |Կոնյակի|Էթիլ   |Հերթա- |Կոնյակի |Շաքարների|

|ը/կ|յակի |քանակը|ապրան-|տարո- |տարիքը,|սպիրտի |կան    |քանակը, |զանգվածա-|

|   |անվա-|(շիշ),|քագրի |ղութ- |տարի   |ծավալա-|կուպաժի|վերահաշ-|յին խտութ|

|   |նումը|հատ   |համարը|յունը,|       |յին    |համարը |վարկած` |յունը,   |

|   |     |      |      |լ     |       |մասը, %|       |ըստ     |գ/դմ3    |

|   |     |      |      |      |       |       |       |անջուր  |         |

|   |     |      |      |      |       |       |       |սպիրտի, |         |

|   |     |      |      |      |       |       |       |դեկալիտր|         |

|___|_____|______|______|______|_______|_______|_______|________|_________|

| 1 |  2  |   3  |   4  |   5  |   6   |   7   |   8   |    9   |   10    |

|___|_____|______|______|______|_______|_______|_______|________|_________|

|   |     |      |      |      |       |       |       |        |         |

|___|_____|______|______|______|_______|_______|_______|________|_________|

|   |     |      |      |      |       |       |       |        |         |

|___|_____|______|______|______|_______|_______|_______|________|_________|

|   |     |      |      |      |       |       |       |        |         |

._________________________________________________________________________.

(2-րդ ձևը լրացվել է նոր «Ակցիզային դրոշմանիշերի համարները» 11-րդ սյունակով 28.12.06 թիվ 1909-Ն որոշում, որը չի կատարվել)

 

Կից ներկայացված փաստաթղթերը

1. __________________________________________________________ 2. __________________________________________________________ 3. __________________________________________________________ 4. __________________________________________________________

 

                    ___________________    _________________________

                     (ստորագրությունը)      (անվանատառը, ազգանունը)

 

____ _____________ 200 թ.

Կ.Տ.

 

(2-րդ ձևը փոփ. 30.07.15 թիվ 867-Ն, 14.01.2021 թիվ 47-Ն որոշումներ)

 

Ձև N 3

 

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆ ՏԵՍՉԱԿԱՆ ՄԱՐՄԻՆ

 

ՎԿԱՅԱԿԱՆ

 

ՀԱՅԿԱԿԱՆ ԿՈՆՅԱԿԻ ԻՍԿՈՒԹՅԱՆ ՄԱՍԻՆ

 

1. ___________________________________________________________ (արտադրող կազմակերպության անվանումը) 2. ___________________________________________________________ (առաքող կազմակերպության անվանումը) 3. ___________________________________________________________ (ստացողը)

 

4. Հայկական կոնյակների բնութագիրը.

._________________________________________________________________________.

|NN |Կոնյակի  |Ապրանքի    |Հաշիվ-|Շշի տարո- |Կոնյակի|Էթիլ     |Շաքարների  |

|ը/կ|անվանումը|խմբաքանակը,|ապրան-|ղությունը,|տարիքը,|սպիրտի   |զանգվածային|

|   |         |(շիշ) հատ  |քագրի |լ         |(տարի) |ծավալային|խտությունը,|

|   |         |           |համարը|          |       |մասը, %  |գ/դմ3      |

|___|_________|___________|______|__________|_______|_________|___________|

|1. |         |           |      |          |       |         |           |

|___|_________|___________|______|__________|_______|_________|___________|

|   |         |           |      |          |       |         |           |

|___|_________|___________|______|__________|_______|_________|___________|

|   |         |           |      |          |       |         |           |

|___|_________|___________|______|__________|_______|_________|___________|

|   |         |           |      |          |       |         |           |

|___|_________|___________|______|__________|_______|_________|___________|

|   |Ընդամենը |           |      |          |       |         |           |

._________________________________________________________________________.

 

5. Արտադրանքի իսկության մասին եզրակացություն.

 

Սույն վկայականով Հայաստանի Հանրապետության գյուղատնտեսության նախարարության սննդամթերքի անվտանգության պետական ծառայությունը հավաստում է, որ 4-րդ կետում նշված հայկական կոնյակները բացառապես ստացվել են Հայաստանի Հանրապետության և Լեռնային Ղարաբաղի տարածքներում աճեցրած խաղողի սորտերից պատրաստված հայկական կոնյակի գինենյութերի թորման արդյունքում ստացված և Հայաստանի Հանրապետության տարածքում հասունացած հայկական կոնյակի սպիրտներից և հաստատում է, որ այդ կոնյակների շշալցումը կատարվել է Հայաստանի Հանրապետության տարածքում:

 

Հայաստանի Հանրապետության սննդամթերքի անվտանգության տեսչական մարմին

 ղեկավար                             _________________  _______________

                                        (ստորագրությունը)    (անվանատառը,

                                                              ազգանունը)

 

Կ.Տ.

____ _____________ 200 թ.

 

(3-րդ ձևը փոփ. 30.07.15 թիվ 867-Ն, 14.01.2021 թիվ 47-Ն որոշումներ)

 

 

pin
ՀՀ կառավարություն
26.05.2006
N 954-Ն
Որոշում