Սեղմել Esc փակելու համար:
«ՀԱՏԿԱՊԵՍ ԱՐԱԳ ՓՉԱՑՈՂ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ՊԱՀ...
Քարտային տվյալներ

Տեսակ
Չի գործում
Ընդունող մարմին
Ընդունման ամսաթիվ
Համար

Գրանցման ամսաթիվ
ՈՒժի մեջ մտնելու ամսաթիվ
ՈՒժը կորցնելու ամսաթիվ
Ընդունման վայր
Սկզբնաղբյուր

Ժամանակագրական տարբերակ Փոփոխություն կատարող ակտ

Որոնում:
Բովանդակություն

Հղում իրավական ակտի ընտրված դրույթին X
irtek_logo
 

«ՀԱՏԿԱՊԵՍ ԱՐԱԳ ՓՉԱՑՈՂ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ՊԱՀՊԱՆՄԱՆ ԺԱՄԿԵՏՆԵՐԸ ԵՎ ՊԱՅՄԱՆՆԵՐԸ» N2-III-4.4 ...

19.05.2022 -ին ուժը կորցրած ակտի տվյալ խմբագրությունը գործել է   16.02.2002  -ից մինչեւ   19.05.2022  -ը:
 

(ուժը կորցրել է 18.05.2022 թիվ 31-Ն հրաման)

i

100.0961.290102

ԳՐԱՆՑՎԱԾ Է
ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ
ԱՐԴԱՐԱԴԱՏՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅԱՆ ԿՈՂՄԻՑ

                                      «29»         01           2002Թ.

                                        ՊԵՏԱԿԱՆ ԳՐԱՆՑՄԱՆ ԹԻՎ 10002016

 

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԱՌՈՂՋԱՊԱՀՈՒԹՅԱՆ ՆԱԽԱՐԱՐՈՒԹՅՈՒՆ ՀՐԱՄԱՆ

 

28 դեկտեմբերի 2001 թվականի N 961

 

i

«ՀԱՏԿԱՊԵՍ ԱՐԱԳ ՓՉԱՑՈՂ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ՊԱՀՊԱՆՄԱՆ ԺԱՄԿԵՏՆԵՐԸ ԵՎ ՊԱՅՄԱՆՆԵՐԸ» N2-III-4.4-1 ՍԱՆԻՏԱՐԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆՆԵՐՆ ՈՒ ՆՈՐՄԵՐԸ ՀԱՍՏԱՏԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

 

Համաձայն «Հայաստանի Հանրապետության բնակչության սանիտարահամաճարակային անվտանգության ապահովման մասին» Հայաստանի Հանրապետության օրենքի հոդված 4-ի, «Հայաստանի Հանրապետության պետական հիգիենիկ և հակահամաճարակային ծառայության մասին» Հայաստանի Հանրապետության կառավարության 12.10.1993թ. N 518 որոշմամբ հաստատված ՀՀ պետական հիգիենիկ և հակահամաճարակային ծառայության կանոնադրության ու սանիտարական կանոնների, նորմերի, հիգիենիկ նորմատիվների մշակման, հաստատման, վերանայման, կիրարկման կարգի և պայմանների կետ 7-ի, ելնելով բնակչության առողջության պահպանման շահերից` հատկապես արագ փչացող սննդամթերքի պահպանման պայմաններն ու ժամկետները սահմանելու նպատակով,

 

ՀՐԱՄԱՅՈՒՄ ԵՄ`

 

1. Հաստատել «Հատկապես արագ փչացող սննդամթերքների պահպանման պայմանները և ժամկետները» N2-III-4.4-1 սանիտարական կանոններն ու հիգիենիկ նորմերը (կցվում է):

2. Հիգիենիկ և հակահամաճարակային հսկողության Երևան քաղաքի, մարզային, կենտրոնների ու ներմարզային կայանների գլխավոր բժիշկներին`

սահմանել հսկողություն «Հատկապես արագ փչացող սննդամթերքների պահպանման պայմանները և ժամկետներ» N2-III-4.4-1 սանիտարական կանոնների և հիգիենիկ նորմերի պահանջների կատարման նկատմամբ:

 

Հաստատված է`

Հայաստանի Հանրապետության

առողջապահության նախարարի

2001 թվականի դեկտեմբերի 28-ի

N 961 հրամանով

 

ՀԱՏԿԱՊԵՍ ԱՐԱԳ ՓՉԱՑՈՂ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ՊԱՀՊԱՆՄԱՆ ԺԱՄԿԵՏՆԵՐԸ ԵՎ ՊԱՅՄԱՆՆԵՐԸ ՍԱՆԻՏԱՐԱԿԱՆ ԿԱՆՈՆՆԵՐ ԵՎ ՀԻԳԻԵՆԻԿ ՆՈՐՄԵՐ N 2-III-4.4-1

 

Սննդամթերքի և պարենային հումքի արտադրությունը, փոխադրումը, պահպանումն ու իրացումը պետք է կատարվի սանիտարական կանոնների և հիգիենիկ նորմերի պահպանմամբ: Չհամապատասխանելու դեպքում դրանք անմիջապես հանվում են արտադրությունից ու վաճառքից` համապատասխան գլխավոր պետական սանիտարական բժշկի որոշման համաձայն:

Սույն սանիտարական կանոններով սահմանվում են հատկապես արագ փչացող պարենահումքի և սննդամթերքի պահպանման ժամկետներին ու պայմաններին ներկայացվող սանիտարահիգիենիկ պահանջները:

Սույն սանիտարական կանոնների պահանջների կատարումը պարտադիր է հատկապես արագ փչացող սննդամթերք արտադրող, պահող, տեղափոխող և իրացնող բոլոր կազմակերպությունների, ինչպես նաև անհատ ձեռնարկատերերի համար:

Հատկապես արագ փչացող սննդամթերքը ենթակա չէ պահման առանց սառնարանային պայմանների:

Սառնարաններում` +60C-ից ոչ բարձր ջերմաստիճանում հատկապես արագ փչացող պարենահումքի և սննդամթերքի պահման առավելագույն ժամկետը 6-72 ժամից չպետք է գերազանցի:

Հատկապես արագ փչացող սննդամթերքի շարքին են դասվում` միս-մսամթերքը, այդ թվում թռչնի ու ճագարի, ձուկ-ձկնեղենը, ծովամթերքը, կաթ-կաթնամթերքը և դրանցից պատրաստված կիսապատրաստվածքները և խոհարարական արտադրանքը, ալրային և կրեմային հրուշակեղենը, քաղցրավենիքը, ըմպելիքները, արագ սառեցրած մթերքը (աղցաններ, ուտեստներ, ճաշատեսակներ), ձավարեղենային և բանջարեղենային կիսապատրաստվածքները:

Հատկապես արագ փչացող սննդամթերքի պահպանման պայմաններն ու ժամկետները խախտելու դեպքում, դրանցում կարող են զարգանալ մթերքի փչացմանը նպաստող մանրէներ, ինչպես նաև մանրէային ծագման սննդային թունավորումներ և աղիքային սուր վարակիչ հիվանդություններ առաջացնող ախտածին ու պայմանական ախտածին մանրէներ:

Հատկապես արագ փչացող սննդամթերքի պահպանման ժամկետը հաշվարկվում է տեխնոլոգիական գործընթացն ավարտելուց անմիջապես հետո, ներառում է արտադրող կազմակերպությունում սննդամթերքը գտնվելու, առևտրի ու հանրային սննդի կազմակերպություններ փոխադրելու, ինչպես նաև վերջիններում դրանք պահելու և իրացնելու ժամանակահատվածը:

Հատկապես արագ փչացող սննդամթերք արտադրող կազմակերպությունը պարտավոր է պարտադիր հավաստման ենթակա ապրանքների յուրաքանչյուր խմբաքանակն ուղեկցել համապատասխանության սերտիֆիկատով, որտեղ պետք է նշված լինի սննդամթերքի արտադրման ամսաթիվը, ժամը, պահման պայմանները և իրացման/սպառման վերջնական ժամկետը: Հատկապես արագ փչացող սննդատեսակների իրացումը պետք է կատարվի դրանց պարտադիր մակնշման (կամ պիտակների) առկայությամբ: Պարտադիր մակնշվող տեղեկատվական տվյալները պետք է ներառեն հետևյալ տվյալները.

- արտադրանքի անվանումը,

- կիրառման ոլորտը (դիետիկ և մանկական սննդատեսակների համար),

- արտադրող կազմակերպության անվանումը և գտնվելու վայրը,

- արտադրանքի քաշը կամ ծավալը,

- սննդային հավելումների անվանումը և ծածկագիրը (սննդային հավելումների կիրառման դեպքում),

- արտադրանքի սննդային և էներգիական արժեքավորության վերաբերյալ տվյալներ (սպիտակուցների, ճարպերի, ածխաջրատների, վիտամինների, միկրոտարրերի պարունակությունը և կալորիականությունը),

- պատրաստման ամսաթիվը, պահման պայմանները և իրացման ժամկետները,

- պատրաստման եղանակը (կիսապատրաստվածքների, խտանյութերի և հատուկ` մանկական և դիետիկ սննդատեսակների համար):

Արգելվում է անհրաժեշտ մակնշում չունեցող կամ համապատասխան պիտակներով չուղեկցվող հատկապես արագ փչացող սննդամթերքի ստացումը և իրացումը առևտրի ու հանրային սննդի կազմակերպություններում:

Հատկապես արագ փչացող սննդամթերքի փոխադրումը պետք է իրականացվի մակնշված փակ տարաներով:

Հատկապես արագ փչացող սննդամթերքի տեղափոխումը պետք է կատարվի ներքին մակերեսի հիգիենիկ ծածկույթ ունեցող սառեցվող կամ հավասարաջերմ փոխադրամիջոցներով: Վերջիններս պետք է մակնշված լինեն` տեղափոխվող սննդամթերքին համապատասխան:

Տարվա տաք ժամանակաշրջանում, հավասարաջերմ թափքով փոխադրամիջոցներով տեղափոխման տևողությունը սառույցի առկայության դեպքերում չպետք է գերազանցի երեք ժամից, իսկ առանց սառույցի` մեկ ժամից:

Հատկապես արագ փչացող սննդամթերքի պահպանումն առևտրի ցանցում և հանրային սննդի օբյեկտներում թույլատրվում է միայն +20C-ից մինչև +60C (կամ մինուսային) ջերմային ռեժիմի ապահովման դեպքում: Բացառություն կարող են կազմել բարձր ջերմաստիճանում պատրաստված կիսապատրաստվածքներ ու պատրաստի արտադրատեսակներ, որոնք նախատեսված են հանրային սննդի կազմակերպություններում հետագա մշակման (վերջնական պատրաստման) և խոհարարական խանութներում (կամ խանութների խոհարարական բաժիններում) իրացնելու համար, ունեն ավելի երկարատև պահպանման ժամկետներ: Դրանց պահպանման ջերմաստիճանը ցանկում առանձնացված է * նշանով:

 

ՀԱՏԿԱՊԵՍ ԱՐԱԳ ՓՉԱՑՈՂ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ՊԱՀՊԱՆՄԱՆ ՋԵՐՄԱՅԻՆ ՊԱՅՄԱՆՆԵՐԸ ԵՎ ԺԱՄԿԵՏՆԵՐԸ

 

._____________________________________________________________________.

|     |                                    |Պահպանման   |Պահպանման    |

| N   |Սննդամթերքի անվանում                |առավելագույն|ջերմաստիճան  |

|     |                                    |ժամկետ      |0C           |

|     |                                    |(ժամ)       |             |

|_____|____________________________________|____________|_____________|

|     |ՄՍԱՄԹԵՐՔ                            |            |             |

|     |Կիսապատրաստվածքներ տավարի, խոզի,    |            |             |

|     |ոչխարի մսից                         |            |             |

|_____|____________________________________|____________|_____________|

| 1.  |Միս խոշոր  կտորներով                |   48       |+2-ից +6     |

| 2.  |Չափածրարված միս (0.25-1 կգ քաշով)   |   36       |+2-ից +6     |

| 3.  |Չափաբաժիններով կտորներ առանց        |            |             |

|     |պաքսիմատի (բնական բիֆշտեքս,         |            |             |

|     |լանգետ, անտրեկոտ, ռոմշտեքս,         |   36       |+2-ից +6     |

|     |էսկալոպ, շնիցել` տավարի, ոչխարի,    |            |             |

|     |խոզի միս ջեռոցում պատրաստելու       |            |             |

|     |համար և  այլն)                      |            |             |

| 4.  |Չափաբաժիններով կտորներ պաքսիմատում  |            |             |

|     |(ռոմշտեքս, շնիցել, բնական կոտլետ    |   24       |+2-ից +6     |

|     |տավարի և  խոզի մսից և  այլն)        |            |             |

| 5.  |Մանր կտորներով միս` խորովածի        |            |             |

|     |համար, բեֆստրոգանով, ազու,          |   24       |+2-ից +6     |

|     |գուլյաշ, տավարի միս շոգեխաշելու     |            |             |

|     |համար և  այլն                       |            |             |

| 6.  |Մսի ասորտի                          |   18       |+2-ից +6     |

| 7.  |Սննդային ոսկրեր                     |   24       |+2-ից +6     |

| 8.  |Գյուղատնտեսական կենդանիների         |            |             |

|     |ենթամթերք`                          |            |             |

|     |սառեցրած                            |   48       |+2-ից +6     |

|     |պաղեցրած                            |   24       |+2-ից +6     |

| 9.  |Խորովածի կիսապատրաստվածք            |   24       |+2-ից +6     |

|     |մարինադացված                        |            |             |

| 10. |Կիսապատրաստվածքներ աղացած մսից`     |            |             |

|     |բնական շնիցել, կոտլետներ, կիևյան  և |   12       |             |

|     |այլ տեսակներ, բիֆշտեքս, լյուլա-     |   48       |+2-ից +6     |

|     |քյաբաբ                              |            |             |

|     |աղացած բիֆշտեքս սառեցրած            |   48       |ոչ բարձր -5- |

|     |բարձր սննդային արժեքավորության      |            |ից           |

|     |կիսապատրաստվածքներ`                 |   12       |+2-ից +6     |

|     |կոտլետներ` տավարի մսից, անյուղ և    |            |             |

|     |այլ տեսակների                       |            |             |

|     |կոլոլակ տավարի մսից, մսային         |            |             |

|     |գնդիկներ                            |   12       |             |

|     |համակցված կիսապատրաստվածքներ        |            |             |

|     |(կոտլետներ միս-կարտոֆիլային, միս-   |            |             |

|     |բանջարեղենային և  այլն)             |            |             |

| 11. |Մսի արդյունաբերության և  հանրային   |            |             |

|     |սննդի կազմակերպությունների          |            |             |

|     |նախապատրաստական արտադրամասերում     |            |             |

|     |արտադրվող մսի խճողակ (ֆարշ)         |   12       |+2-ից +6     |

|     |դիետիկ և  խճողակ                    |   18       |+2 -ից +6    |

|     |մսի խճողակ սառեցրած                 |   48       |             |

|     |մսի համակցված խճողակ հատուկ         |   12       |0-ից ցածր    |

|     |(սոյայի սպիտակուցի  ավելացմամբ)     |            |+2-ից +6     |

| 12. |Առևտրի  և  հանրային սննդի           |            |             |

|     |կազմակերպություններում արտադրվող    |    6       |+2 -ից +6    |

|     |մսի խճողակ                          |            |             |

| 13. |Մսով պելմեններ, կոլոլակ  սառեցրած   |   48       |ոչ բարձր -   |

|     |                                    |            |5-ից         |

|_____|____________________________________|____________|_____________|

|     |Կիսապատրաստվածքներ                  |            |             |

|     |թռչնի և  ճագարի  մսից               |            |             |

|_____|____________________________________|____________|_____________|

| 14. |Թռչնի և  ճագարի միս պաղեցրած        |   48       |+2 -ից +6    |

|     |փաթեթավորված                        |            |             |

| 15. |Թռչնի և  ճագարի միս սառեցրած        |   72       |+2 -ից +6    |

| 16. |Թռչնի մսից կիսապատրաստվածքներ       |            |             |

|     |(խոհարարական մշակման համար          |            |             |

|     |պատրաստված մսեղիք, ֆիլե, սուկի,     |            |             |

|     |ողնաշարի անոսկր մաս,  բդիկներ,      |   48       |+2 -ից +6    |

|     |ճտեր տապակայի համար)                |            |             |

| 17. |Հավաքածուներ` դոնդողի, ռագուի,      |   12       |+2 -ից +6    |

|     |սուպերի   համար                     |            |             |

| 18. |Կիսապատրաստվածքներ աղացած թռչնի     |            |             |

|     |մսից (կոտլետներ հավի մսից,          |   12       |+2-ից +6     |

|     |կոտլետներ հնդկահավի մսից և  այլն)   |            |             |

| 19. |Թռչնի և  ճագարի ենթամթերք և  դրանցից|            |             |

|     |կիսապատրաստվածքներ                  |   24       |+2 -ից +6    |

|     |Խոհարարական արտադրանք տավարի, խոզի  |            |             |

|     |և  ոչխարի (այծի) մսից               |            |             |

| 20. |Հանրային սննդի                      |            |             |

|     |կազմակերպությունների                |   24       |             |

|     |նախապատրաստական արտադրամասերում     |            |             |

|     |արտադրվող եփած միս (խոշոր           |            |             |

|     |կտորներով սառը ճաշատեսակների        |            |             |

|     |համար, խոշոր կտորներով, կտրատված    |            |             |

|     |բաժինների` I-ին և  II-րդ            |            |             |

|     |ճաշատեսակների համար)                |            |             |

| 21. |Հանրային սննդի                      |            |             |

|     |կազմակերպություններում              |   12       |+2 -ից +6    |

|     |(բացառությամբ նախապատրաստական       |            |             |

|     |արտադրամասերի) պատրաստված խաշած     |            |             |

|     |միս                                 |            |             |

| 22. |* Հանրային  սննդի                   |            |             |

|     |կազմակերպությունների                |            |             |

|     |նախապատրաստական արտադրամասերում     |   48       |+2-ից +6     |

|     |պատրաստված տապակած միս (տավարի և    |            |             |

|     |խոզի տապակած միս` սառը              |            |             |

|     |ճաշատեսակների համար, տապակած խոշոր  |            |             |

|     |կտորներով և  կտրատած բաժինների`     |            |             |

|     |երկրորդ ճաշատեսակների համար, միս    |            |             |

|     |դոնդողում)                          |            |             |

| 23. |Հանրային  սննդի                     |            |             |

|     |կազմակերպություններում              |            |             |

|     |(բացառությամբ նախապատրաստական       |   24       |+2-ից +6     |

|     |արտադրամասերի) պատրաստված           |            |             |

|     |տապակած միս                         |            |             |

| 24. |* Միս լցոնած ճարպով շոգեխաշած       |            |             |

|     |(խոշոր կտորներով, կտրատված          |   24       |+2-ից +6     |

|     |բաժինների II-րդ ճաշատեսակների       |            |             |

|     |համար, միս դոնդողում)               |            |             |

| 25. |Ենթամթերք  եփած (լեզու, սիրտ,       |   18       |+2-ից +6     |

|     |երիկամ, ուղեղ)                      |            |             |

| 26. |Լյարդ տապակած                       |   24       |+2-ից +6     |

| 27. |Խոհարարական արտադրանք աղացած մսից   |            |             |

|     |տապակած (կոտլետներ, բիֆշտեքս,       |   12       |+2-ից +6     |

|     |շնիցել և  այլ)                      |            |             |

| 28. |Դոնդող մսով                         |   12       |+2-ից +6     |

| 29. |Մսի արդյունաբերության               |            |             |

|     |կազմակերպություններում  արտադրված   |   24       |0-ից +2      |

|     |պաշտետներ` մսից, լյարդից և  թռչնի   |            |             |

|     |մսից                                |            |             |

| 30. |Հանրային սննդի                      |            |             |

|     |կազմակերպություններում պատրաստված   |    6       |+2-ից +6     |

|     |պաշտետներ` մսից և  լյարդից          |            |             |

| 31. |Մսի արդյունաբերության               |            |             |

|     |կազմակերպություններում արտադրված    |            |             |

|     |արգանակներ`                         |            |             |

|     |  խտացրած                           |   24       |+2-ից +6     |

|     |  հեղուկ                            |    6       |+2-ից +6     |

| 32. |* Արգանակներ դոնդողանյութով:        |            |             |

|     |Կիսապատրաստվածքներ                  |            |             |

|     |   մսի                              |   48       |+2-ից +6     |

|     |   հավի                             |   24       |+2-ից +6     |

| 33. |* Արգանակ հավի ոսկորից:             |   24       |+2 -ից +6    |

|     |Կիսապատրաստվածք                     |            |             |

| 34. |* Խիտ արգանակ ոսկորներից:           |   48       |+2-ից +6     |

|     |Կիսապատրաստվածք                     |            |             |

|     |Խոհարարական  արտադրանք  ճագարի      |            |             |

|     |և  թռչնի մսից                       |            |             |

| 35. | Բադերի և  ճտերի  մսեղիք`           |   48       |+2-ից +6     |

|     |կարմրացրած                          |            |             |

| 36. |Թռչնի մսեղիք`  ապխտած, ապխտած       |            |             |

|     |/տապակած, ապխտած-եփած               |   72       |+2-ից +6     |

| 37. |* Հանրային սննդի                    |            |             |

|     |կազմակերպությունների                |            |             |

|     |նախապատրաստվածքային                 |   48       |+2-ից +6     |

|     |արտադրամասերում  և  թռչնի           |            |             |

|     |վերամշակման կազմակերպություններում  |            |             |

|     |կենտրոնացված եղանակով արտադրվող     |            |             |

|     |թռչնի ու ճագարի տապակած  միս        |            |             |

| 38. |Հանրային սննդի                      |            |             |

|     |կազմակերպություններում պատրաստվող   |   24       |+2-ից +6     |

|     |թռչնի և  ճագարի միս` յուղով տապակած |            |             |

| 39. |* Հանրային սննդի                    |            |             |

|     |կազմակերպությունների                |            |             |

|     |նախապատրաստվածքային                 |            |             |

|     |արտադրամասերում  և  թռչնի           |   24       |+2-ից +6     |

|     |վերամշակման                         |            |             |

|     |կազմակերպություններում              |            |             |

|     |կենտրոնացված եղանակով արտադրվող     |            |             |

|     |թռչնի մսեղիք` եփած                  |            |             |

| 40. |Հանրային սննդի                      |            |             |

|     |կազմակերպություններում պատրաստված   |   18       |+2 -ից +6    |

|     |թռչնի մսեղիք եփած                   |            |             |

| 41. |* Թռչնի բաժնեմասնատված խաշած միս`   |   24       |+2 -ից +6    |

|     |դոնդողի մեջ                         |            |             |

| 42. |* Թռչնի փափուկ  միս  խաշած          |   24       |+2 -ից +6    |

|     |բրիկետի ձևով                        |            |             |

| 43. |Թռչնի մսից  պատրաստված կոտլետներ    |   12       |+2 -ից +6    |

| 44. |Եփած ձու                            |   24       |+2 -ից +6    |

|_____|____________________________________|____________|_____________|

|     |Երշիկներ  և  երշիկեղեն              |            |             |

|_____|____________________________________|____________|_____________|

| 45. |Դոնդող թաղանթի մեջ                  |   36       |+2 -ից +6    |

| 46  |Երշիկեղեն դոնդողի մեջ զելց          |            |             |

|     |բարձր տեսակի                        |   48       |+2 -ից +6    |

|     |առաջին և  երկրորդ տեսակի            |   24       |+2 -ից +6    |

|     |երրորդ տեսակի                       |   12       |+2 -ից +6    |

| 47. |Ռուլետ խմապից                       |   12       |+2 -ից +6    |

| 48. |Երշիկներ  եփած`                     |            |             |

|     |  բարձր տեսակի                      |   72       |+2 -ից +6    |

|     | 1-ին և  2-րդ տեսակի                |   48       |+2 -ից +6    |

|     |  երրորդ տեսակի                     |   24       |+2 -ից +6    |

| 49. |Նրբերշիկներ  և  սարդելկաներ         |   48       |+2 -ից +6    |

| 50. |Մսային հացեր`                       |            |             |

|     |  բարձր տեսակի                      |   72       |+2-ից +6     |

|     |  1-ին և  2-րդ տեսակի               |   48       |+2 -ից +6    |

| 51. |Երշիկներ լյարդաթոքային              |            |             |

|     |(ենթամթերքից)                       |            |             |

|     |  բարձր և  1-ին տեսակի              |   48       |+2 -ից +6    |

|     |  2-րդ տեսակի                       |   24       |+2 -ից +6    |

|     |  3-րդ տեսակի                       |   12       |+2 -ից +6    |

| 52. |Երշիկներ արյունային`                |            |             |

|     |  1-ին և  2-րդ տեսակի               |   24       |+2 -ից +6    |

|     |  3-րդ տեսակի                       |   12       |+2 -ից +6    |

|     |  ապխտած 1-ին տեսակի                |   48       |+2 -ից +6    |

| 53. |Եփած արտադրատեսակներ թաղանթի մեջ    |            |             |

|     |(խոզապուխտ ասորտի, խոզապուխտ        |            |             |

|     |նախաճաշի համար, խոզապուխտ թաղանթի   |   72       |+2 -ից +6    |

|     |մեջ և  այլ)                         |            |             |

| 54. |Երշիկներ եփած` ենթամթերքի           |            |             |

|     |ավելացմամբ, սարդելկաներ             |   24       |+2 -ից  +6   |

|     |սպիտակուցային և  ենթամթերքից        |            |             |

| 55. |Երշիկեղեն պոլիմերային թաղանթի մեջ   |            |             |

|     |վակուումային եղանակով               |            |             |

|     |փաթեթավորված`  եփած երշիկներ, եփած  |   48       |+2 -ից +6    |

|     |արտադրանք` խոզի, տավարի և  ոչխարի   |            |             |

|     |մսից                                |            |             |

| 56. |Երշիկներ լյարդ /թոքից բուսական      |            |             |

|     |(ձավարեղենի ավելացումով)            |   12       |+2 -ից +6    |

| 57. |Երշիկներ  մանկական /դպրոցական       |   36       |+2 -ից +6    |

|     |սննդի համար                         |            |             |

| 58. |Եփած երշիկներ թռչնի մսից` բարձր     |   72       |+2 -ից +6    |

|     |տեսակի                              |            |             |

| 59. |Եփած երշիկներ թռչնի մսից`  1-ին     |   48       |+2 -ից +6    |

|     |տեսակի, նրբերշիկներ                 |            |             |

|_____|____________________________________|____________|_____________|

|     |ՁԿՆԵՂԵՆ ԵՎ ԾՈՎԱՄԹԵՐՔ                |            |             |

|     |Կիսապատրաստվածքներ                  |            |             |

|_____|____________________________________|____________|_____________|

| 60. |Ձուկ բոլոր անվանումների պաղեցրած    |   48       |0-ից -2      |

| 61. |Ձուկ և  ձկնամթերք բոլոր             |            |             |

|     |անվանումների սառեցրած և  փայլապատ   |   24       |0-ից -2      |

| 62. |Ձուկ /կտրված, չսառեցված             |   24       |-2-ից +2     |

| 63. |Ձուկ չափաբաժիններով պաքսիմատով      |   12       |+2-ից +6     |

| 64. |Ձկան կիսապատրաստվածք խորովելու և    |   24       |-2-ից +2     |

|     |տապակելու համար                     |            |             |

| 65. |Կոտլետներ, խճողակ, ձուկ             |            |             |

|     |/կարտոֆիլային կոտլետներ, բլիթներ/   |   12       |-2-ից +2     |

|     |բլիններ (առանց սառեցնելու)          |            |             |

| 66. |Կոտլետներ, տոլմա և  խճողակ սառեցրած |   72       |-4-ից -6     |

| 67. |Ձկան պելմենիներ սառեցրած            |   48       |-4-ից -6     |

|     |Խոհարարական արտադրանք               |            |             |

| 68. |Ձուկ (բոլոր անվանումների) տապակած   |   36       |+2-ից +6     |

| 69. |Ձուկ (բոլոր անվանումների)           |   48       |+2-ից +6     |

|     |խորոված/տապակած                     |            |             |

| 70. |Ձուկ (բոլոր անվանումների) եփած      |   24       |+2-ից +6     |

| 71. |Ձուկ խճողած                         |   24       |+2-ից +6     |

| 72. |Աղ դրած ձկից աղացած արտադրանք       |   24       |+2-ից +6     |

|     |(ծովատառեխ, թյունիկ և  այլ)         |            |             |

| 73. |Ձկան (բոլոր անվանումների)           |   12       |+2-ից +6     |

|     |կոտլետներ  տապակած                  |            |             |

| 74. |Տիֆտելներ ձկան տոմատի սոուսում,     |   48       |+2-ից +6     |

|     |կոլոլակ                             |            |             |

| 75. |Ձուկ (բոլոր անվանումների) և  ռուլետ |   48       |+2-ից +6     |

|     |տաք  եղանակով ապխտած                |            |             |

| 76. |Ձկան երշիկներ եփած                  |   48       |+2-ից +6     |

| 77. |Ձուկ դոնդողում «Ձկնորսական»,        |   12       |+2-ից +6     |

|     |«Հատուկ» և  այլ                     |            |             |

| 78. |Խեցգետիններ և  մանր ծովախեցգետիններ |   12       |+2-ից +6     |

|     |եփած                                |            |             |

| 79. |Ծովախեցգետնի ձողիկներ               |   48       |+2-ից +6     |

| 80. |Կաղամար բանջարեղենով թթվասերի       |   24       |+2-ից +6     |

|     |սոուսի մեջ, կոտլետներ կաղամարից,    |   48       |+2-ից +6     |

|     |կաղամար մարինադացված                |            |             |

| 81. |Խոհարարական արտադրանք «Օկեան»       |            |             |

|     |սպիտակուցային մածուկից              |   24       |+2-ից +6     |

|     |արդյունաբերական արտադրության        |            |             |

| 82. |Յուղ ձկան և  ձկնկիթի (բոլոր         |   24       |+2-ից +6     |

|     |անվանումների)                       |            |             |

| 83. |Ձուկ դոնդողի մեջ                    |   24       |+2-ից +6     |

| 84. |Ձկան մածուկներ պոլիմերային          |   24       |+2-ից +6     |

|     |սպառողական տարայում                 |            |             |

| 85. |Ձկան 2-րդ կերակրատեսակներ           |            |             |

|     |պոլիմերային  սպառողական տարայում`   |            |             |

|     |  առանց սառեցման                    |   12       |+2-ից +6     |

|     |  սառեցրած                          |   72       |-4-ից  - 6   |

| 86. |Սպիտակուցային սառեցրած մածուկ       |   72       |-1-ից -3     |

|     |«Օկեան»                             |            |             |

|_____|____________________________________|____________|_____________|

|     |ԿԱԹՆԱՄԹԵՐՔ                          |            |             |

|_____|____________________________________|____________|_____________|

| 87. |Պաստերիզացված կաթ, սերուցք,         |   36       |+2-ից +6     |

|     |ացիդոֆիլին                          |            |             |

| 88. |Կեֆիր                               |   36       |+2-ից +6     |

| 89. |Մածուն                              |   48       |+2-ից +6     |

| 90. |Ըմպելիքներ շիճուկից  (բոլոր         |   48       |+2-ից +6     |

|     |անվանումների)                       |            |             |

| 91. |Թան թարմ                            |   36       |+2-ից +6     |

| 92. |Բնական կումիս (զամբիկի կաթից),      |   48       |+2-ից +6     |

|     |կումիս կովի կաթից                   |            |             |

| 93. |Թթվասեր                             |   72       |+2-ից +6     |

|     |Դիետիկ թթվասեր                      |   48       |+2-ից +6     |

| 94. |Կաթնաշոռ յուղալի և                  |            |             |

|     |յուղաճարպազրկված դիետիկ             |   36       |+2-ից +6     |

|     |Գյուղական 5 % յուղայնությամբ        |   24       |+2-ից +6     |

| 95. |Պանրիկներ սոյայից, սոյայի թթվեցրած  |   12       |+2-ից +6     |

|     |կաթ                                 |            |             |

| 96. |Կիսապատրաստվածքներ կաթնաշոռից       |            |             |

|     |(բոլոր անվանումների)                |   24       |+2-ից +6     |

|     |լցոնով կաթնաշոռային կարկանդակներ    |   24       |ոչ բարձր  -  |

|     |                                    |            |5 -ից        |

| 97. |Կաթնաշոռային պանրիկներից            |            |             |

|     |պատրաստված արտադրանք                |   36       |0-ից +2      |

| 98. |Հանրային սննդի                      |            |             |

|     |կազմակերպություններում կաթնաշոռից   |            |             |

|     |պատրաստված թխվածքաճաշ (զապեկանկա)   |   48       |+2-ից +6     |

|     |և  քաղցրակուտապ (պուդինգ)           |            |             |

| 99. |Հանրային սննդի                      |            |             |

|     |կազմակերպություններում կաթնաշոռից   |            |             |

|     |պատրաստված խոհարարական արտադրանք`   |            |             |

|     |- քաղցրակուտապ կաթնաշոռային         |   24       |+2-ից +6     |

|     |(յուղոտ և  կիսայուղոտ)              |            |             |

|     |- զրազներ կաթնաշոռից չամիչով        |   36       |+2-ից +6     |

|     |(յուղոտ և  կիսայուղոտ)              |            |             |

| 100 |Պանիր (կաթնաշոռ) տնական             |   36       |+2-ից +6     |

| 101 |Սերուցքային պանիրներ` փաթեթավորված  |            |             |

|     |պոլիստիրոլից և  այլ պոլիմերային     |            |             |

|     |նյութերից տուփերում                 |            |             |

|     |  մրգային քաղցր տեսակի              |   48       |+2-ից +6     |

|     |  կծու,  ռոքֆոր տեսակի              |   72       |+2-ից +6     |

| 102 |Պանիրներ փափուկ և  աղաջրային` առանց |   48       |+2-ից +6     |

|     |հասունացման                         |            |             |

| 103 |Պանրային զանգված                    |   48       |+2-ից +6     |

| 104 |Շիճուկակարագ                        |   48       |+2-ից +6     |

| 105 |Սերուցքային  ըմպելիքներ             |   24       |+2-ից +6     |

| 106 |Սերուցքային կարագ` մանր կտորներով   |    6       |+2-ից +6     |

| 107 |Ըմպելիք «Հարավային»                 |   24       |+2-ից +6     |

| 108 |Ըմպելիքներ «Սիրողական»,  «Ձյունիկ»  |   36       |+2-ից +6     |

| 109 |* Մանկական սնունդ` համաձայն         |            |             |

|     |սպառողական տարայի մակնշման          |            |             |

| 110 |Մանկական  կաթնախոհանոցի  արտադրանք  |   24       |+2-ից +6     |

|_____|____________________________________|____________|_____________|

|     |ԲԱՆՋԱՐԵՂԵՆ                          |            |             |

|     |Կիսապատրաստվածքներ                  |            |             |

|_____|____________________________________|____________|_____________|

| 111 |Կարտոֆիլ հում`   մաքրված,           |   48       |+2-ից +6     |

|     |սուլֆիտացված                        |            |             |

| 112 |Կաղամբ թարմ սպիտակագլուխ մաքրած     |   12       |+2-ից +6     |

| 113 |Մաքրած  հում գլուխ սոխ, գազար,      |   24       |+2-ից +6     |

|     |ճակնդեղ                             |            |             |

| 114 |* Ամսական բողկ, ծովաբողկ` մաքրած,   |   12       |+2-ից +6     |

|     |կտրատած                             |            |             |

| 115 |* Մաղադանոս մշակված`                |            |             |

|     |    կանաչ տերևները                  |   18       |+2-ից +6     |

|     |    արմատները                       |   24       |+2-ից +6     |

| 116 |* Նեխուր մշակված`                   |            |             |

|     |    կանաչ տերևները                  |   18       |+2-ից +6     |

|     |    արմատները                       |   24       |+2-ից +6     |

| 117 |* Կանաչ սոխ մշակված                 |   18       |+2-ից +6     |

| 118 |* Սամիթ մշակված                     |   18       |+2-ից +6     |

| 119 |* Թարխուն մշակված                   |   18       |+2-ից +6     |

| 120 |* Վայրի  ստեպղին (գազար) մշակված    |   24       |+2-ից +6     |

|_____|____________________________________|____________|_____________|

|     |Ջերմային  մշակման  ենթարկված        |            |             |

|     |կիսապատրաստվածքներ                  |            |             |

|_____|____________________________________|____________|_____________|

| 121 |* Թխվածքաճաշ /զապեկանկա/ կաղամբով,  |            |             |

|     |գազարով, բանջարեղենով, կարտոֆիլով,  |   18       |+2-ից +6     |

|     |մսով                                |            |             |

| 122 |* Կոտլետներ գազարի, կաղամբի,        |   18       |+2-ից +6     |

|     |ճակնդեղի, կարտոֆիլի                 |            |             |

| 126 |Շնիցել կաղամբից, խճողակ կաղամբի,    |   12       |+2-ից+6      |

|     |խճողակ գազարի                       |            |             |

| 127 |* Աղ դրած վարունգ`  կտրատված,       |   24       |+2-ից +6     |

|     |տապակած                             |            |             |

| 128 |* Սպիտակագլուխ թարմ կաղամբ`         |   12       |+2-ից +6     |

|     |կտրատված,  շոգեխաշած                |            |             |

| 129 |* Թթու դրած սպիտակագլուխ կաղամբ`    |            |             |

|     |շոգեխաշած 1-ին ճաշատեսակների համար  |   72       |+2-ից +6     |

| 130 |* Սոխ, գազար շոգեխաշած              |   48       |+2-ից +6     |

| 131 |* Սոուսներ խտացրած`                 |            |             |

|     |- կարմիր  տոմատի                    |   72       |+2-ից+6      |

|     |- սպիտակ, թթվասերային, խնձորի       |   48       |+2-ից+6      |

| 132 | Տոլմայի  կիսապատրաստվածքներ`       |            |             |

|     |բանջարեղենային, մսով և  բրնձով,     |   12       |+2-ից+6      |

|     |ձկով և  բրնձով, կաթնաշոռով և  բրնձով|            |             |

|     |և  այլ                              |            |             |

| 133 |* Տոլմայի կիսապատրաստվածք մսով և    |            |             |

|     |բրնձով, պատրաստված հանրային սննդի   |            |             |

|     |կազմակերպություններում              |    6       |+2-ից+6      |

| 134 |* Աղցան թթվեցրած կաղամբից           |   24       |+2-ից+6      |

| 135 |* Բանջարեղեն եփած մաքրած`           |            |             |

|     |    գազար                           |   24       |+2-ից+6      |

|     |    բազուկ                          |   24       |+2-ից+6      |

|     |    կարտոֆիլ                        |   18       |+2-ից+6      |

| 136 |* Բանջարեղեն եփած, մաքրած, կտրատած` |            |             |

|     |    գազար                           |   18       |+2-ից+6      |

|     |    բազուկ                          |   18       |+2-ից+6      |

|     |    կարտոֆիլ                        |   12       |+2-ից+6      |

| 137 |* Աղցաններ (մսից, ձկից և  այլն)     |   12       |+2-ից+6      |

|     |չհամեմված                           |            |             |

| 138 |Հանրային սննդի                      |            |             |

|     |կազմակերպություններում պատրաստված   |            |             |

|     |բոլոր տեսակների աղցաններ,           |    6       |+2-ից+6      |

|     |խառնախորտիկներ` չհամեմված           |            |             |

| 139 |Բանջարեղեն եփած, չմաքրած            |    6       |+2-ից+6      |

|_____|____________________________________|____________|_____________|

|     |ԱԼՐԱՅԻՆ ԱՐՏԱԴՐԱՆՔ                   |            |             |

|     |Կիսապատրաստվածքներ                  |            |             |

|_____|____________________________________|____________|_____________|

| 140 |Խմոր (խմորիչային, դրոժով)` թխված և  |            |             |

|     |տապակված կարկանդակների,             |            |             |

|     |փքաբլիթների, լցոնով կարկանդակների,  |    9       |+2-ից+6      |

|     |կուտապի և  ալրային այլ արտադրանքի   |            |             |

|     |համար                               |            |             |

| 141 |Խմոր շերտավոր անալի` տորթերի,       |            |             |

|     |կարկանդակների և  ալրային այլ        |   24       |+2-ից+6      |

|     |արտադրանքի համար                    |            |             |

| 142 |Խմոր փխրուն  տորթերի և              |   36       |+2-ից+6      |

|     |կարկանդակների համար                 |            |             |

| 143 |Խմոր լցոնով կարկանդակների համար     |   24       |+2-ից+6      |

| 144 |Նախապատրաստվածքներ նրբաբլիթների     |   24       |+2-ից+6      |

|     |/բլինների/ համար                    |            |             |

| 145 |Նրբաբլիթներ լցոնած խճողակով`        |            |             |

|     |   մսով, կաթնաշոռով, խնձորով        |   12       |+2-ից+6      |

|     |    ջեմով, պովիդլոյով               |   18       |+2-ից+6      |

|_____|____________________________________|____________|_____________|

|     |Խոհարարական արտադրանք               |            |             |

|_____|____________________________________|____________|_____________|

| 146 |Պանրային ձողիկներ                   |   72       |+2-ից+6      |

| 147 |Խմորիչային դրոժով խմորից լոռաբլիթ,  |            |             |

|     |հյութալի բլիթ, կուտապներ կիսաբաց`   |   24       |+2-ից+6      |

|     |  կաթնաշոռով                        |    6       |ոչ բարձր +20-|

|     |  պովիդլոյով և  մրգային լցոնով      |   24       |ից           |

|     |                                    |            |ոչ բարձր +20-|

|     |                                    |            |ից           |

| 148 |Կարկանդակներ, չեբուրեկներ,          |            |             |

|     |բելյաշներ, թխվածքաբլիթներ,          |            |             |

|     |կուլեբյակներ` թխված,                |   24       |+2-ից+6      |

|     |տապակված (մսով, ձվով, կաթնաշոռով,   |    3       |ոչ բարձր     |

|     |կաղամբով, սիրտ /թոքով և  այլ տեսակի |            |+20-ից       |

|     |լցոններով)                          |            |             |

|_____|____________________________________|____________|_____________|

|     |ՁԱՎԱՐԵՂԵՆԱՅԻՆ ԱՐՏԱԴՐԱՆՔ             |            |             |

|     |Կիսապատրաստվածքներ                  |            |             |

|_____|____________________________________|____________|_____________|

| 149 |Կոտլետներ  սպիտակաձավարից,          |   18       |+2-ից+6      |

|     |կորեկաձավարից                       |            |             |

|     |Խոհարարական  արտադրանք              |            |             |

| 150 |Թխվածքաճաշ սպիտակաձավարից, բրնձից,  |            |             |

|     |բրինձ-կաթնաշոռով                    |   12       |+2-ից+6      |

| 151 |Քաղցրակուտապ կաթով, բրնձով          |   24       |+2-ից+6      |

| 152 |Ձավարաճաշ կաթնաշոռով յուղալի և      |   24       |+2-ից+6      |

|     |կիսայուղոտ                          |            |             |

| 153 |Փլավ մրգային                        |   24       |+2-ից+6      |

|_____|____________________________________|____________|_____________|

|     |ԱԼՐԱՅԻՆ ՀՐՈՒՇԱԿԵՂԵՆ, ՔԱՂՑՐԱՎԵՆԻՔ,   |            |             |

|     |ԸՄՊԵԼԻՔՆԵՐ                          |            |             |

|_____|____________________________________|____________|_____________|

| 154 |Տորթեր և  հրուշակ`                  |            |             |

|     |հարած սպիտակուցային կրեմով,         |            |             |

|     |մրգային ձևավորումով  կամ առանց      |            |             |

|     |կրեմային ձևավորման                  |   72       |+2-ից+6      |

|     |  սերուցքային կրեմով                |   36       |+2-ից+6      |

|     |  եփած կրեմով, հարած սերուցքային    |    6       |+2-ից+6      |

|     |կրեմով                              |            |             |

| 155 |Բիսկվիտային ռուլետներ`              |            |             |

|     |  կրեմով                            |   36       |+2-ից+6      |

|     |  կաթնաշոռով                        |   24       |+2-ից+6      |

| 156 | Անուշահամ դոնդողներ, սամբուկ,      |   24       |+2-ից+6      |

|     |մուսս                               |            |             |

| 157 |Կրեմներ` սերուցքային,               |   24       |+2-ից+6      |

|     |կաթնաշոռամրգային                    |            |             |

| 158 |Սերուցք հարած                       |    6       |+2-ից+6      |

| 159 |Տորթ կաթնաշոռից                     |   24       |+2-ից+6      |

| 160 |Կվաս արդյունաբերական արտադրության`  |            |             |

|     |  կվաս հացի չպաստերիզացված          |   48       |+2-ից+6      |

|     |  կվաս «Մոսկովյան»                  |   72       |+2-ից+6      |

| 161 |Արդյունաբերական արտադրության ոչ     |            |             |

|     |ոգելից ըմպելիքներ չգազացված`        |            |             |

|     |կիտրոնի, բալի և  այլ մրգերի         |            |             |

|     |(առանց պահածոյացնող նյութերի)       |   48       |+2-ից+6      |

|     |ԱՐԱԳ  ՍԱՌԵՑՐԱծ   ՄԹԵՐՔ              |            |             |

|     |Աղցաններ  և    ուտեստներ            |            |             |

| 162 |Աղցան կարմրագլուխ կաղամբից          |   24       |0-ից+4       |

| 163 |Աղցան բազուկից                      |   24       |0-ից+4       |

| 164 |Բանջարեղենային ուտեստ տոմատով       |   24       |0-ից+4       |

|_____|____________________________________|____________|_____________|

|     |Երկրորդ ճաշատեսակներ և  գարնիրներ   |            |             |

|_____|____________________________________|____________|_____________|

| 165 |Գուլյաշ տավարի մսից                 |            |             |

| 166 |Շոգեխաշած տավարի միս                |            |             |

| 167 |Միս տնական ձևով                     |            |             |

| 168 |Բեֆստրոգանով                        |            |             |

| 169 |Կոլոլակ                             |            |             |

| 170 |Կոլոլակ առանց սոուսի                |   96       |ոչ բարձր -5  |

|     |                                    |            |-ից          |

| 171 |Կոլոլակներ սոուսով                  |            |             |

| 172 |Բիֆշտեքս                            |   48       |ոչ բարձր 0-ից|

| 173 |Սարդելկա                            |            |             |

| 174 |Նրբերշիկ                            |            |             |

| 175 |Երշիկ                               |            |             |

| 176 |Նրբաբլիթ  /բլինչիկ գյուղական/       |            |             |

| 177 |Նրբաբլիթ  /բլինչիկ կովկասյան/       |            |             |

| 178 |Նրբաբլիթ /բլինչիկ  կաղամբով/        |            |             |

| 179 | Նրբաբլիթ /բլինչիկ կաթնաշոռով/      |            |             |

| 180 | Նրբաբլիթ /բլինչիկ մրգային լցոնով/  |            |             |

|_____|____________________________________|____________|_____________|

| 181 |Կրոկետ                              |   48       |ոչ բարձր -5- |

|     |                                    |            |ից           |

| 182 |Կոտլետ սոուսում գյուղական           |   48       |ոչ բարձր -6- |

|     |                                    |            |ից           |

| 183 |Կոտլետ գյուղական,  առանց սոուսի     |   48       |ոչ բարձր -6- |

|     |                                    |            |ից           |

| 184 |Խճողակ կրոկետի համար                |   48       |ոչ բարձր -6- |

|     |                                    |            |ից           |

| 185 |Կաղամբ թթվեցրած,  շոգեխաշած         |   24       |0-ից +4      |

| 186 |Կաղամբ թարմ,  շոգեխաշած             |   24       |0-ից +4      |

._____________________________________________________________________.

 

Սույն սանիտարական կանոններում և հիգիենիկ նորմերում չներառված ազգային սննդատեսակների և ֆիրմային ճաշատեսակների, ինչպես նաև նոր արտադրատեսակների պահպանման ջերմային ռեժիմներն ու ժամկետները սահմանվում են ՀՀ գլխավոր պետական սանիտարական բժշկի կողմից համաձայնեցրած դրանց նորմատիվային փաստաթղթերում (ստանդարտներ, տեխնիկական պայմաններ):

Սույն սանիտարական կանոնների ու հիգիենիկ նորմերի պահանջների կատարման հսկողությունն իրականացվում է ՀՀ պետական հիգիենիկ և հակահամաճարակային ծառայության մարմինների կողմից:

 

 

pin
Առողջապահության նախարարություն
28.12.2001
N 961
Հրաման